Uuden saudiarabialaisomistuksensa myötä rikastunut Newcastle löysi iskukykynsä viime kauden kevätpuoliskolla. Tulevan kauden vahvistukset ovat olleet tähän mennessä profiilihankintoja tärkeille pelipaikoille. Taisteleeko Harakat eurosijoista?

Putoajakandidaatista upporikkaaksi haastajaksi

Newcastlen syksy oli vuosi sitten murheellisen heikko. Harakat onnistui voittamaan ensimmäiseen 22 kierrokseen vain yhden ottelun ja perinteikkään seuran sarjapaikka oli hälyttävässä vaarassa.

Käännekohta tapahtui lokakuun ja marraskuun vaihteessa, kun seura myytiin Saudi Arabian prinssi Mohammed Bin Salmanin johtamalle Public Investment Fundille. Pian omistajakauppojen jälkeen myös manageri Steve Bruce sai eropaperit ja hänet korvattiin Bournemouth-pestinsä jälkeen vapaana olleella Eddie Howella.

Tammikuussa Newcastle vahvisti rivejään useammalla pelipaikalla. Vasemmalle laitapuolustajan paikalle Aston Villan Matt Targett, keskikentän pohjalle Lyonin avainpelaaja Bruno Guimaraes, oikean laitapuolustajan rooliin kokenut Kieran Trippier, toppariksi Brightonissa vahvan syksyn pelannut Dan Burn ja hyökkäykseen Uuden-Seelannin maajoukkuemies Burnleysta Chris Wood.

Tammikuun lopusta maaliskuun puoliväliin Newcastlen kurssi alkoi kääntyä totaalisesti ja joukkue voitti seitsemästä valioliigaottelustaan kuusi häviämättä kertaakaan. Huhtikuussa seurasi toinen neljän ottelun voittoputki ja putoamista vastaan syksyllä taistelleet Harakat päätti kauden onnistuneesti 11. sijaan.

Englannin maajoukkuevahti ja korkean profiilin hollantilaistoppari hankintojen huippuina

Newcastle aloitti ikkunan ostamalla Villasta vahvan lainakevään seurassa pelanneen Matt Targettin pysyvästi riveihinsä. Maalivahtiosastoa vahvistettiin Englannin maajoukkueessakin nähdyllä Nick Popella. 30-vuotias torjuja maksoi vain noin 10 miljoonaa puntaa, silllä hänen seuransa Burnley putosi Mestaruussarjaan. Popen voidaan odottaa nousevan suoraan ykkösvahdin rooliin loukkaantumisista kärsineen Martin Dubravkan paikalle.

Toistaiseksi kesän kallein värväys on ollut Lillestä saapunut lahjakas toppari Sven Botman. 22-vuotias hollantilainen maksoi 33,3 miljoonaa puntaa. 195-senttinen Botman avasi viime kaudella 25 sarjaottelua Ranskan Ligue 1:ssa ja hänet on värvätty joukkueen ykköspuolustajaksi.

Ovi on käynyt jonkin verran toiseen suuntaan. Keskikenttäpelaaja Isaac Hayden lainattiin Mestaruussarjaan pudonneeseen Norwichiin ja maalivahti Freddie Woodman liittyi Prestonin riveihin. Hyökkääjä Dwight Gayle puolestaan liittyi sopimuksensa päätyttyä Stoken riveihin.

Muista lähtijöistä keskikenttäpelaaja Jeff Hendrick lainattiin Readingiin ja puolustaja Ciaran Clark Sheffield Unitediin.

Newcastlen siirtoikkuna ei ole vielä valmis. Joukkue on tavoitellut vielä hyökkäyspäähänsä lisävahvistuksia. Neuvottelut Reims-lahjakkuus Hugo Ekitikestä kaatuivat ja hyökkääjä valitsi PSG:n. Kymppipaikalle ehdolla on ollut Lyonissa viime kaudella yhdeksän maalia ja kuusi maalisyöttöä tilastoinut Lucas Paqueta. Vasemmalle laidalle puolestaan on tavoiteltu Evertonin 21-vuotiasta läpimurtopelaajaa Anthony Gordonia.

Vahvistusta tarvittaisiin kipeästi myös hyökkäyksen kärkeen tukemaan loukkaantumisista pitkin viime kautta kärsinyttä Callum Wilsonia. Voisiko esimerkiksi Southamptonin lainansa jälkeen Chelseaan palannut Armando Broja olla saatavilla? Kaikki kilpailut mukaan luettuna yhdeksän maalia viimeistelleelle Albanian maajoukkuepelaajalle olisi käyttöä.

Newcastle ei ole uudesta varallisuudestaan huolimatta lähtenyt rellestämään kesän ikkunassa värväten suuria nimiä paitamyyntien punnat silmissä, vaan vahvistuksia on tehty joukkueen urheilullinen menestys edellä.

Eddie Howen opit ajettu sisään

Manageri Eddie Howe ajoi kevätkaudella sisään uuden aktiivisemman pallonhallintaan nojaavan pelitavan. Newcastlen hyökkäyspelistä tuli englantilaisen johdossa nopeatempoisempaa ja maalipaikkoja pyrittiin luomaan hanakasti. Newcastlen maaliodottama ottelua kohden liikkui 1,14 maalissa.

Howen 4-3-3-muodostelmassa laitapuolustajien (Targett ja Trippier) on liikuttava tehokkaasti ylöspäin tukemaan hyökkäyksiä. Keskikentän laiturit operoivat laajalla säteellä ja haastavat vastustajan puolustajia 1vs1 -tilanteissa.

Korkealta prässäävässä puolustuksessa liikkuvuus on valttia ja pallot pyritään riistämään mahdollisimman nopeasti joukkueen haltuun. Pallottomana vastustajalta koitetaan viedä tilaa pois ja odotetaan kärsivällisesti ratkaisevaa virhettä.

Newcastlen ryhmän ehdoton ykköstähti on ranskalaistaituri Allan Saint-Maximin. Laitahyökkääjä urakoi viime kaudella joukkueen suurimmat minuutit avaten 31 valioliigaottelussa. Vahvana 1vs1 -haastajana ja teknisellä taituruudellaan loistava Saint-Maximin tilastoi näissä peleissä viisi maalia, jonka päälle saman verran maalisyöttöjä.

Uusista vahvistuksista Botman tuo kokoa ja kovuutta toppariosastolle. Varmaotteista hollantilaista on verrattu Liverpoolin johtohahmo Virgil van Dijkiin. Myös Pope on todistanut Burnleyssa vuosien ajan olevansa ykköskorin maalivahti Valioliigassa. Erinomainen refleksitorjuja kannatteli monesti Claretsia pelastuksillaan, kun joukkue oli suuren paineen alla.

Keskikentällä pelipaikan vaihduttua uuteen liitoon noussut Joelinton ja viisi maalia loppukaudesta viimeistellyt Guimaraes muodostavat pelin rytmittäjinä tärkeän brassikaksikon.

Jos lisävahvistuksia ei hyökkäykseen tule, Callum Wilsonin on pysyttävä kunnossa. Viime kaudella kahdeksan osumaa viimeistellyt hyökkääjä kuuluu terveenä ollessaan seuran ehdottomiin avainpelaajiin.

Avaavassa kokoonpanossa Pope riistää ykkösvahdin paikan, Martin Dubravkan, 33, ja Karl Darlowin, 31, kirittäessä. Toppariosastolla Botman ja Brightonista tammikuussa hankittu Burn todennäköisesti muodostavat avaavan parin, kapteeni Jamaal Lascellesin ja Fabian Schärin haastaessa takana.

Vasemman laitapuolustajan paikalla avaaja Matt Targettin takana ovat Jamal Lewis ja kokenut Paul Dummett. Oikealla laidalla puolestaan Kieran Trippieriä kilpailuttavat Emil Krafth ja Javier Manquillo.

Keskikentän kolmiossa varmat avaajat ovat Guimaraes ja Joelinton. Kolmannesta paikasta haastavat Joe Willock, Jonjo Shelvey sekä Longstaffin veljekset Sean ja Matt.

Hyökkäyspäässä Allan Saint-Maximin ja Ryan Fraser täyttävät avauksen laituritontit Miguel Almironin ja Jacob Murphyn haastaessa. Kärjessä Wilson on ykkösvaihtoehto ja Wood kirittää.

Eurosija mahdollinen

Newcastle kamppailee nykyisellä kokoonpanollaaan jälleen paikasta 10 parhaan joukossa ylemmässä keskikastissa. Etenkin alakerta on vahvistunut viime kaudesta ja joukkueen voidaan odottaa päästävän viime kautta vähemmän maaleja. Viime kaudella päästettyjen maalien määrä (62) oli sarjan kuudenneksi suurin.

Hyökkäyksessä maalintekovastuu on edelleen liikaa Wilsonin harteilla ja tarvitsisi lisää tulitukea. Keväällä 16 otteluun vain kaksi osumaa viimeistelleestä Woodista ei ainakaan vielä ole ollut siihen. Myös laituriosasto kaipaisi Saint Maximinin rinnalle toisen avauskalibeerin pelaajan haastamaan Fraseria.

Muutamalla lisävahvistuksella hyökkäyspäähän myös eurosija Konferenssiliigaan oikeuttavalla paikalla voi olla mahdollinen.