Wolverhampton kadotti eurosijansa loppukauden pohjakosketukseen. Kesän siirtoikkunasta ei ole löytynyt vahvistuksia. Ryhdistäytyykö Wolves uuden kauden alkaessa?

Surullinen mahalasku vei europaikan

Wolves aloitti kauden uuden managerin kanssa, kun seuraa useamman vuoden ajan luotsannut Nuno Santo liittyi Tottenhamin peräsimeen. Muutaman kuukauden jälkeen Spursista potkitun Santon tilalle tilalle palkattiin uusi portugalilaisvalmentaja Bruno Lage.

Kausi lähti takeltelevasti käyntiin ja Wolverhampton hävisi kolmesta ensimmäisestä ottelustaan jokaisen tekemättä maaliakaan. Ykköskärki Raúl Jimenez haki avauskierroksilla edellisenä vuonna saadusta kallovammasta toivuttuaan virettään. Myös tammikuussa Barcelonaan lainatulla Adama Traorélla oli vaisu syksy hänen tehtyään vain yhden maalin.

Maalinteko takkuili läpi kauden, mutta vahva alakerta voitti Wolvesille pitkin kautta pisteitä. Vain 43 päästettyä maalia oli Valioliigan viidenneksi pienin. Joukkueen pelaajistosta kukaan ei ylittänyt 10 valioliigamaalia.

Kausi päättyi mahalaskuun Wolvesin hävittyä seitsemästä viimeisestä ottelustaan ilman ainuttakaan voittoa. Seurauksena eurosijat karkasivat käsistä ja kausi päättyi 10 sijaan.

Korealaislainan pysyvää siirtoa lukuunottamatta siirtomarkkinoilla hiljaista

Wolves ei ole vielä aktivoitunut kesän siirtoikkunassa. Toistaiseksi korealaishyökkääjä Hee-chan Hwang ostettiin pysyvästi RB Leipzigista. 16 miljoonaa euroa maksanut Hwang iski viime kaudella viisi maalia Valioliigassa.

Toppariosastolle puolestaan värvättiin Mestaruussarjaan pudonneessa Burnleyssa viime kaudella 19 valioliigaottelussa esiintynyt Nathan Collins. 21-vuotiaasta irlantilaistopparista pulitettiin peräti 24,3 miljoonaa euroa.

Lainalta palanneista laitapuolustaja Rúben Vinagre myytiin 10 miljoonalla eurolla Sportingiin. Puolustajat Romain Saïss ja Marcal jättivät seuran sopimustensa päätyttyä.

Laituriosastolta Pedro Neton loukkaantumisongelmia paikannut Francisco Trincao palasi Barcelonaan lainansa päätyttyä.

Fábio Silva, 20, lainattiin hyökkäyksestä Anderlechtiin ja oikea laitapuolustaja Ki-Jana Hoever, 20, PSV Eindhoveniin.

Adama Traoré aloittaa ainakin toistaiseksi kautensa Wolvesissa, sillä Barcelona ei ostanut espanjalaislaituria pysyvästi riveihinsä. Erinomaisen lainakauden Sheffield Unitedissa viettänyt Morgan Gibbs-White voi tuoda yllätyspotentiaalia kymppipaikalle.

Kiperimmin vahvistusta kaipaisi hyökkäyspää, joka huutaa säännöllistä maalintekijää. Huhuissa on liikkunut esimerkiksi PSG:n myyntilistalla oleva Mauro Icardi.

Onko Lagen puolustusblokki taas avain onneen? – lainalta palannut tehomies kauden jokeri

Bruno Lagen ensimmäinen kausi Wolvesissa sujui varsin vahvasti. Portugalilainen onnistui erityisesti puolustuksen organisoinnissa ja seuran alakerta oli yksi sarjan pitävimpiä. Matalan blokin puolustus verotti hyökkäyspäässä ja 38 tehtyä maalia oli koko Valioliigan neljänneksi pienin määrä sarjasta pudonneiden Norwichin, Burnleyn ja Watfordin jälkeen.

Maaliodottamat liikkuivat läpi kauden alle yhdessä maalissa ja Wolvesia kritisoitiin passiivisesta ja tylsästä jalkapallosta.

Lage suosi edeltäjänsä Santon tavoin 3-4-3-muodostelmaa. Kolmen topparin linjaa johtava Conor Coady rehki kaikki kauden 38 valioliigaottelua avauksessa. Kapteeni operoi puolustuksessa liberon roolissa avaten pitkiä syöttöjä keskikentälle.

30 pelissä pelannut Max Kilman on varmuudella myös ensi kauden aloittavassa kokoonpanossa. Saïssin lähdettyä kolmannen topparin paikka on auki loukkaantumisista viime kaudella kärsineelle Willy Bolylle ja uudelle hankinnalle Nathan Collinsille.

Maalin sulla ensimmäisellä kaudellaan Valioliigassa 11 nollapeliä pitänyt José Sa on Coadyn ohella alakerran tärkeimpiä lukkoja. Kakkosvaihtoehto on tällä hetkellä Matija Sarkic.

Vasemman wing-backin paikalle aloittanee hyökkäyspään nousuissa vahva Rayan Aït-Nouri. Marcalin lähdettyä kilpailua tarjoaa loukkaantumisista toipunut Jonny. Oikean puolen laita on tilkitty ylöspäin palloja tehokkaasti vievälle Nelson Semedolle.

Keskikentän keskustassa portugalilaisduo Ruben Neves ja Joao Moutinho rytmittävät syötöillään peliä ja tekevät runsaasti töitä molempiin suuntiin liikkuvina box to box -pelaajina. Kaksikon suoritustason myötä Leander Dendonckerilla on ollut vaikeaa murtaa itseään avaamaan.

Sekä Neves että Moutinho pelasivat viime kaudella yli 30 valioliigaottelussa, joten rotaatiota ei tontilla juuri nähty. Molemmat ovat myös erinomaisia erikoistilannepelaajia.

Hyökkäyksessä kuudella osumallaan viime kauden parasta maalintekijää Jiméneziä tukevat laidalla salamannopea pikakiituri Traoré ja Daniel Podence, jotka pystyvät molemmat tekemään nopeudellaan vahvoja juoksuja selustaan. Jiménez puolestaan pudottautuu toisinaan hyvinkin paljon alas prässäämään vastustajia pallonriistojen toivossa. 31-vuotiaan meksikolaisen kokonaisvaltaisuus on suuri etu. Vahvalla fysiikalla varustettu hyökkääjä loistaa viimeistelytaitojensa lisäksi myös liikkuvuudellaan.

Jos Traoré myydään vielä ikkunassa, kaudella 2020-21 viisi maalia ja kuusi maalisyöttöä kerännyt Pedro Neto haastaa terveenä pysyessään avauspaikasta, mutta portugalilaisen pelit jäivät viime kaudella loukkaantumisten myötä vähiin.

Laiturin rooliin saatetaan istuttaa myös Mestaruussarjassa Sheffield-lainallaan vakuuttavat 12 maalia ja 10 maalisyöttöä tilastoinut Morgan Gibbs-White, joka on ryhmän potentiaalinen läpilyöjä.

Myöskään Jiméneziä avauspaikasta haastava korealaishyökkääjä Hwang ei vielä ensimmäisellä kaudellaan täyttänyt täyttä potentiaaliaan.

Viime kevän sukellus pelottava uhkakuva tulevasta?

Wolvesin loppukauden tappioputki viime keväänä asetti huolestuttavia merkkejä joukkueen suunnasta, kun syksyllä pitänyt puolustuspää alkaa rakoilla. Alakerran on suoritettava edellisen syksyn tasolla, mikäli seura aikoo voittaa puolustuksen kautta pisteitä.

Suurimmat ongelmat ovat kuitenkin hyökkäyksessä, joka kaipaisi lisää tehokkuutta. 0-0-tuloksilla ei europaikkoja tavoitella.

Jos hyökkäykseen ei saada merkittäviä vahvistuksia, sijoitus löytynee jälleen keskikastista sijoilta 13-10. Kolikon kääntöpuolena viime kevään sukeltamisen kaltainen suorittaminen voi kuitenkin pahimmassa kauhuskenaariossa asettaa Wolvesin myös taisteluun sarjapaikastaan.