Viime kausi

West Hamin viime kausi oli hyvin lähellä sellaisen kokoluokan onnistumista, jollaista kukaan seuran kannattajista ei olisi ikinä osannut kuvitella.

Hammers oli koko kauden aikana vain kolmen kierroksen ajan europeleihin oikeuttavien sijojen ulkopuolella, ja lontoolaiset viettivät yli kolmanneksen kaudesta kärkinelikossa. Siihen nähden Valioliigan seitsemättä sijaa voi pitää pienimuotoisena pettymyksenä, mutta kokonaisuutena kausi oli hyvinkin onnistunut.

West Hamin sijoitus edellisestä Valioliiga-kaudesta heikkeni yhden pykälän, mutta samalla se onnistui taistelemaan muilla rintamilla vähintään yhtä hyvin tai paremmin kuin vuotta aiemmin.

FA Cupissa noutaja tuli viidennellä kierroksella Southamptonia vastaan ja liigacupissa puolivälierässä Tottenhamin vieraana.

Hammersin kauden osalta hienointa seurattavaa oli joukkueen taival Eurooppa-liigassa. Lontoolaiset etenivät pudotuspeleihin lohkokärkenä ja kaatoivat seuraavilla kierroksilla Sevillan ja Lyonin. Välierissä West Ham hävisi kilpailun tulevalle mestarille Eintracht Frankfurtille yhteismaalein 1-3.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Jarrod Bowen ja kumppanit joutuivat pettymään Eurooppa-liigan välierissä. Kuva: Getty Images

Eintrachtia ei voi pitää mitenkään epäoikeutettuna voittajana, mutta Hammersin kannattajilla jäi välieristä väkisinkin jotain hampaan koloon senkin takia, että Aaron Cresswell, 32, katseli toisessa osaottelussa punaista jo 19. minuutilla, mikä oli käytännössä kuolettava isku West Hamin finaalihaaveille.

Kauden epämiellyttävin tapaus sattui kentän ulkopuolella, kun sosiaalisessa mediassa levisi video Kurt Zoumasta, 27, rääkkäämässä kissaansa. Ranskalaistoppari sai oikeutetusti jalkapalloyhteisön vihat niskaansa ja tuomion päälle.

West Ham napsi viime kaudella isoja voittoja niin Englannissa kuin kansainvälisillä kentillä. Itä-Lontoossa saatiin hetkittäin maistaa, miltä tuntuu olla yksi Valioliigan kuumimmista joukkueista. Hammersin kannalta joukkueelta loppui harmillisesti bensa kauden loppusuoralla, mutta suuren pettymyksen sijaan West Hamista on huokunut enemmänkin kasvanut voiton nälkä.

Kesän siirtoikkuna

West Ham on säästynyt viime kauden jälkeen isoilta menetyksiltä ainakin pelillisessä mielessä, mutta kapteeni Mark Noblen, 35, eläköityminen jätti luonnollisesti ison aukon joukkueeseen.

Andri Jarmolenko, 32, ja Ryan Fredericks, 29, olivat hyödyllisiä pelaajia, mutta kumpikaan heistä ei lukeutunut korvaamattomien yksilöiden joukkoon. Hammersin näkökulmasta ikävää on lähinnä se, että seura ei ole saanut vielä yhdestäkään lähtijästään siirtokorvausta.

Muita potentiaalisia lähtijöitä ovat toppari Issa Diop, 25, sekä Valioliigassa toistamiseen flopannut hyökkäävä keskikenttäpelaaja Nikola Vlasic, 24.

Uusina tulokkaina joukkueeseen ovat saapuneet keskikenttäpelaaja Flynn Downes, 22, toppari Nayef Aguerd, 26, ja maalivahti Alphonse Areola, 29, joka pelasi West Hamissa lainalla jo viime kaudella.

Siirtopalstat kertovat, että Hammersin hankinnat eivät ole jäämässä mainittuun kolmikkoon. West Ham etsii vahvistuksia etenkin hyökkäyspäähänsä, eikä lontoolaisseura kelpuuta joukkoonsa huhujen perusteella ihan ketä tahansa.

Viimeisimpien tietojen mukaan West Ham on lähellä hankkia Italian maajoukkuehyökkääjä Gianluca Scamaccan Sassuolosta. Kirjoitushetkellä seurat ovat jo päässeet sopuun noin 36 miljoonan euron siirrosta, mutta Scamaccan ja Hammersin on vielä sovittava diilinsä henkilökohtaisista ehdoista. Hän oli viime kaudella Serie A:n toiseksi tehokkain italialaispelaaja 16 sarjaosumallaan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

195-senttistä Scamaccaa on verrattu usein Zlatan Ibrahimoviciin. Kuva: Getty Images

West Ham on yhdistetty huhuissa myös Chelsean Armando Brojaan, 20, sekä Villarrealin Arnaut Danjumaan, 25, mutta kummallakin riittää kosiskelijoita. Jos Scamaccan diili ei toteudu, Broja lienee Hammersin kakkosvaihtoehto. West Hamin manageri David Moyes on jo ollut yhteydessä Chelsean albanialaishyökkääjään.

Laitahyökkääjän tontille West Ham on kaavaillut Burnleyn Dwight McNeiliä, 23, ja/tai Eintracht Frankfurtin Filip Kosticia, 29, joka on pelannut urallaan paljon myös wing-backina.

McNeil haluaisi palata Valioliigaan, mutta Burnley on hyvässä neuvotteluasemassa, koska hänen diiliään on jäljellä vielä kaksi vuotta, ja sopimus sisältää vielä jatko-optionkin.

Kosticin ja Eintrachtin sopimusta on jäljellä vain vuosi. Saksalaisseuran odotetaan vaativan hänestä noin 20 miljoonaa euroa.

Hyökkäyspään vahvistusten lisäksi Hammers etsinee siirtomarkkinoilta myös uuden keskikenttäpelaajan ja mahdollisesti vasemman laitapuolustajan kilpailemaan Aaron Cresswellin kanssa, ellei Kosticia hankita pelaamaan niin laitapakkina kuin -hyökkääjänä.

Keskikentälleen West Ham on tavoitellut Lillestä Amadou Onanaa, 20, josta lontoolaisseura on lehtitietojen mukaan tehnyt jo kaksi tarjousta.

Uusi keskushyökkääjä on kuitenkin kaikki kaikessa West Hamille tänä kesänä.

Avainpelaajat, valmennus ja ihanneavaus

West Hamin manageri David Moyes on kääntänyt Itä-Lontoossa uransa uuteen nousuun.

Pitkämielisimmät irvailijat jaksavat yhä muistutella skottimanagerin heikoista jaksoista Manchester Unitedissa, Real Sociedadissa ja Sunderlandissa, mutta tätä nykyä Moyesille ilkkujat ovat jo harvassa.

Moyes luotsasi West Hamia ensimmäistä kertaa kaudella 2017-18, kun hän sai käteensä pätkäsopimuksen ja tehtäväkseen pelastaa joukkue putoamiselta. Moyes onnistui tehtävässään ansiokkaasti, mutta hänelle ei tarjottu jatkopahvia.

Puolitoista vuotta myöhemmin West Ham tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin, kun Moyesin tilalle palkattu Manuel Pellegrini ei onnistunutkaan jatkamaan joukkueen nousukulkua hyvästä debyyttikaudestaan huolimatta.

Moyes otti ohjat Hammersin majaillessa 17. sijalla. Tällä kertaa hänelle iskettiin käteen 18 kuukauden sopimus, mutta ensisijainen tehtävä oli yhä sama kuin edelliselläkin kerralla: säilyttää paikka Valioliigassa. Skottimanageri onnistui jälleen annetussa tehtävässä, mutta sai tällä kertaa jatkaa joukkueen peräsimessä, ja hyvä niin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Ensi vuonna 60 täyttävä Moyes on Valioliigan vanhin manageri. Kuva: Getty Images

Seuraavalla kaudella Moyes johdatti West Hamin Valioliigassa kuudenneksi, eikä tahti juuri hidastunut viime sesongilla. Kesällä 2021 skottiluotsille annettiin kolmevuotinen sopimus, joten hän on saanut rauhassa rakentaa Hammersista näköistään joukkuetta. Toistaiseksi Moyes on kiittänyt seuraa saamastaan luottamuksesta hienolla tavalla.

West Ham pelasi valtaosan viime kaudesta Moyesin suosimalla 4-2-3-1-formaatiolla, jonka päälle myös tulevan kauden vakioryhmitelmä kasataan.

Tolppien välissä ykkösvahdin paikasta kisaavat Alphonse Areola ja Lukasz Fabianski, 37. Areolan avauksen paikkaa puoltaa se, että hän pelaa nyt seurassa vakituisella diilillä ja hänellä on edessään pidempi tulevaisuus seurassa kuin Fabianskilla.

Toppareina pelaavat Kurt Zouma ja uutena vahvistuksena saapunut Nayef Aguerd. Kannattajien suosikiksi noussut Craig Dawson, 32, on kuitenkin valmis viemään avauksen paikan kummalta tahansa, jos Zouman tai Aguerdin taso lipsuu. Angelo Ogbonna, 34, toimii tuuraajana.

Oikean laitapakin paikasta kisaavat Vladimir Coufal, 29, ja seuran oma kasvatti Ben Johnson, 22. Coufal on pelannut loistavat pari kautta West Hamissa, mutta Johnson pitää hänet varmasti varpaillaan.

Vasempana laitapuolustajana isoja minuutteja tahkoaa Aaron Cresswell. Hänen kirittäjäkseen on tarjolla oikeastaan vain Arthur Masuaku, 28, joka on väläytellyt satunnaisesti, mutta ei olisi ihme, jos Hammers hankkisi Cresswellille paremman kirittäjän.

Keskikentän pohjalla jatkavat Tomas Soucek, 27, ja West Hamin tärkein pelaaja, Englannin maajoukkuetähti Declan Rice, 23. Kummankin pelaajan tulevaisuudesta on käyty paljon keskustelua, mutta näillä näkymin Hammers saa nauttia heidän palveluksistaan ainakin vielä yhden kauden.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Swanseasta saapunut Flynn Downes taistelee minuuteista keskikentän pohjalla, ja tarvittaessa tuurajana toimii Conor Coventry, 22. West Ham saattaa kuitenkin tukeutua vielä siirtomarkkinoihin löytääkseen leveyttä keskikentälle.

Oikealla laidalla jatkaa viime kauden maajoukkuedebytantti Jarrod Bowen, 25, jolta on lupa odottaa urotekoja myös tulevalla sesongilla. Kymppipaikalla ja vasemmalla laidalla vuorottelevat Pablo Fornals, 26, Manuel Lanzini, 29, ja Saïd Benrahma, 26.

Kärkeen on toistaiseksi tarjolla vain Michail Antonio, 32. Olisi valtava yllätys ja epäonnistuminen, jos West Ham ei hankkisi hyökkäyspäähänsä vähintään kahta uutta vahvistusta.

Näin käy

West Hamilla on päätavoitteena murtautua pysyvästi europeleihin oikeuttaville sijoille.

Pari viime kautta ovat osoittaneet, että David Moyesin Hammers pystyy taistelemaan Valioliigan suurimpien kanssa varsin tasaväkisesti viikosta toiseen.

Viime kaudella oli myös positiivista huomata, että West Ham ei romahtanut Valioliigassa täysin, vaikka se paineli pitkälle Euroopassa. Tulevalla kaudella rotaation on kuitenkin toimittava paremmin, jos Hammers haluaa taistella jälleen menestyksestä useammalla kuin yhdellä rintamalla.

Kirjoitushetkellä West Hamin nippu kaipaa kipeästi vielä paria laatuhankintaa, mutta juuri muuta joukkueesta ei puutu.

Valioliigassa tähtäin on luonnollisesti pääsyssä Eurooppaan, mutta voisiko cup-kilpailuissa tavoitella jopa pystiä? Edellisestä pokaalista on aikaa jo yli 40 vuotta. Viime kaudella eväät riittivät kivikovassa Eurooppa-liigassa välieriin.

West Hamin lopulliset tavoitteet selvinnevät vasta kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Jos meno näyttää Valioliigassa siltä, että Hammersilla on varaa antaa kaikkensa myös esimerkiksi Konferenssiliigassa tai FA Cupissa, niin lontoolaiset voivat hyvinkin taistella pokaalista päätyyn asti.

Mutta jos Eurooppaan pääseminen olisi kiinni kahdesta kilpailusta, West Ham satsaisi todennäköisesti siihen, josta sillä on todennäköisemmät mahdollisuudet päästä haluamaansa eurocupiin.