Valioliiga-tuomari Mike Dean myöntää, että hän olisi voinut toimia toisin viime sunnuntaina Chelsean ja Tottenhamin välisessä kohuottelussa.

Chelsea johti peliä kahteen otteeseen, mutta Tottenham kampesi kummankin takaiskun jälkeen tasatilanteeseen, ja ottelu päättyi 2-2-tasapeliin. Kumpaakin Spursin maalia edelsi kuitenkin tilanne, joista on riittänyt keskustelua pelin jälkeen.

Tottenhamin ensimmäisessä maalissa Chelsea koki mielestään vääryyttä, kun Rodrigo Bentancur taklasi Kai Havertzia ennen Pierre-Emile Højbjergin osumaa, mutta pilli ei soinut. Keskustelua on herättänyt myös se, että Højbjergin veto ohitti matkallaan maaliin Richarlisonin, joka oli paitsioasemassa. Hänen ei kuitenkaan katsottu vaikuttaneen peliin.

Ottelun viimeistä osumaa edeltäneestä tilanteesta on riittänyt vielä enemmän keskustelua, koska siinä kontakti oli niin ilmeinen ja räikeä. Useasta kuvakulmasta näkyi selkeästi, kuinka Cristian Romero repi Marc Cucurellaa hiuksista Harry Kanen tasoitusmaalia edeltäneessä kulmapotkutilanteessa.

Pelissä videotuomarina toiminut Dean kirjoittaa Daily Mailin kolumnissaan, että Tottenhamin avausmaali hyväksyttiin täysin perustellusti.

– Kukaan erotuomari ei halua lähteä pelistä kotiin tietäen, että hänen olisi pitänyt tehdä eri ratkaisu. Olitpa sitten videotuomari, joka etsii selkeitä ja ilmeisiä virheitä – kuten minä tässä tapauksessa – tai erotuomari, avustava tai neljäs tuomari. Kaikki haluavat aina tehdä parhaansa.

– Joskus tajuaa jälkikäteen, että olisi voinut toimia toisin. Minulla on nyt ollut aikaa miettiä sunnuntain peliä. Toimin videotuomarina Stockley Parkissa, ja Chelsean ja Tottenhamin 2-2-tasapelin jälkeisinä päivinä pidimme tapaamisia osana säännöllisiä leirejämme keskustellaksemme siitä, mitä tuossa ja muissa otteluissa tapahtui. Me puhumme tapahtumista, joissa olimme mukana, kuten pelaajatkin analysoivat suorituksiaan.

– Aloitan Tottenhamin ensimmäisestä tasoitusmaalista, jonka teki Pierre-Emile Højbjerg. Se oli suhteellisen suoraviivainen [tilanne]. En voi mennä 44 sekuntia taaksepäin katsomaan Rodrigo Bentancurin mahdollista rikettä Kai Havertzia vastaan. Se on hyökkäysvaiheen ulkopuolella – Tottenhamin pelaaja osui joka tapauksessa varpaillaan palloon – joten sillä ei ollut merkitystä siinä, pitäisikö Hojbjergin maalin jäädä voimaan.

– Kysymys oli siitä, puuttuiko Richarlison tilanteeseen paitsioasemasta. Kun Hojbjergin laukaus lähti, Chelsean maalivahti Edouard Mendy näki mielestäni pallon. Hänen näköyhteytensä ei ollut selvästi estynyt, joten se ei ollut paitsio.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Dean toimi erotuomarina Valioliigassa vuosina 2000-2022, mutta nykyään hän keskittyy yksinomaan videotuomarin tehtäviin. Kuva: Getty Images

Dean on kuitenkin sitä mieltä, että Romeron ja Cucurellan välisessä tilanteessa hän olisi voinut toimia roolissaan toisin.

– Harry Kanen toisen maalin osalta pyysin erotuomari Anthony Tayloria odottamaan, kun katsoin Tottenhamin Cristian Romeron ja Chelsean Marc Cucurellan välikohtausta. En voinut tuomita vapaapotkua videotuomarina, mutta olisin voinut suositella Taylorille, että hän kävisi tuomarin ruudulla harkitsemassa mahdollista punaista korttia. Niissä muutamassa sekunnissa, jotka minulla oli aikaa tutkia Cucurellan hiuksista vetämistä, en pitänyt sitä väkivaltaisena tekona.

– Olen sittemmin tutkinut kuvamateriaalia, puhunut muiden erotuomareiden kanssa ja harkittuani asiaa minun olisi pitänyt pyytää Tayloria käymään itse katsomassa tilannetta kentän laidalla. Viimeinen sana on aina kentällä olevalla erotuomarilla. Se osoittaa, että aina voi oppia uutta, vaikka olisi kuinka kokenut, ja olen toiminut yli kaksi vuosikymmentä erotuomarina Valioliigassa.

– Olen pettynyt, sillä tämä oli yksittäinen tapaus muuten erittäin hyvänä viikonloppuna tuomariemme toimesta. Päätöksistä keskustellaan – sellaista on erotuomarin elämä. Muualla pelattiin loistavia otteluita, kuten Liverpoolin ja Crystal Palacen välinen ottelu maanantai-iltana, joka kruunasi upean viikonlopun Valioliigassa.

Kaikki Valioliigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta.