Manchester Cityn uusi tähtihyökkääjä Erling Haaland olisi voinut päätyä Englantiin jo paljon aiemmin urallaan, sanoo norjalaisseura Molden entinen pääkykyjenetsijä John Vik.

Haaland, 22, siirtyi Cityyn tänä kesänä Borussia Dortmundista, jossa hänellä oli sopimuksessaan 60 miljoonan euron ulosostoklausuuli.

Dortmundin oli tietysti noudattetava sopimukseen kirjattua ulosostohintaa, mutta jos kyseistä ehtoa ei olisi ollut, Haaland olisi saattanut liikkua reilusti yli kaksinkertaisella summalla.

Norjan maajoukkuekärki on osoittanut jo lyhyessä ajassa Manchesterissa, miksi hän on yksi maailman pelätyimmistä hyökkääjistä. Haaland on pelannut Cityssä kahdeksan ottelua, mutta hän on onnistunut maalinteossa jo 12 kertaa.

Aiempina vuosina Haalandia huhuttiin etenkin myös Cityn paikalliskilpailijaan Manchester Unitediin, jota luotsasi viime marraskuuhun saakka Ole Gunnar Solskjær.

Solskjær on Haalandille tuttu valmentaja juurikin Moldesta, jossa Vik ja Solskjær tajusivat jo varhain, että heillä on käsissään todellinen timantti.

– Muistan, kuinka seurasin eräänä päivänä Erlingin harjoittelua. Hän oli ollut seurassamme 7-8 kuukautta. Hän paiski todella kovaa töitä ja hän oli noussut ykkösmiehistöömme, kertasi Vik Athleticin haastattelussa.

– Kävelin sanomaan Ole Gunnar Solskjærille, että ”Sinun on soitettava Manchester Unitedille. Tämä on epätodellista”.

– Meillä oli ystäviä Unitedissa. Työskentelin läheisesti Unitedin kanssa 2000-luvun alussa, mutta suurin osa tuntemistani tyypeistä oli lähtenyt sieltä. Mutta Ole on Ole, sanoi Vik viitaten Solskjærin legendan asemaan Manchester Unitedissa.

– Tämä tapahtui jo ennen sitä, kun Erling oli kunnolla ruvennut pelaamaan Moldessa. Ole soitti Manchester Unitediin, joten hänen nimensä laitettiin ylös. Siitä eteenpäin en tiedä, miten United jatkoi eteenpäin, jos jatkoi.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Haaland debytoi Mestaren liigassa itävaltalaisen Red Bull Salzburgin riveissä vuonna 2019. Kuva: Getty Images

Vikin mukaan myös Liverpool, Arsenal ja monet muut Valioliiga-seurat pitivät nuorta Haalandia silmällä, mutta hänen mielestään englantilaiset joukkueet arvioivat Haalandin pelaamista väärällä tavalla.

– Minusta he näkivät hänet target-pelaajana, koska hän oli niin iso. Jankkasin heille, että hän ei ole target-pelaaja. ”Jos arvioitte hänet sillä tavalla, tulette pettymään”.

– Muistan yhden kerran, kun olimme joukkueen kanssa Espanjassa. Istuin joidenkin Valioliigassa työskentelevien kollegoideni kanssa ja sanoin heille: ”Minun on toistettava itseäni, älkää ajatelko häntä target-pelaajana. Teidän on nähtävä sen taakse. Hän tekee juoksuja tiloihin, hän on fantastinen rangaistusalueella. Sellainen pelaaja hän on”.

– Mutta jotkut englantilaiset seurat ovat aina ajatelleet, että hyökkääjän ja topparin pitää näyttää tietynlaiselta ja tietyille pelipaikoille tarvitsee tietynlaiset raamit.

– Kun he näkivät Erlingin kaltaisen ison hyökkääjän, he näkivät target-pelaajan, ja minusta he unohtivat katsoa, mihin muuhun hän pystyy.

– Liverpool olisi voinut saada hänet, Arsenal olisi voinut saada hänet. Kaikki olivat siellä katsomassa häntä, mutta ne seurat näkivät pitkän ja leveäharteisen hyökkääjän ja ajattelivat, että hänestä tulee target-pelaaja. En millään ymmärtänyt sitä.

– Monet seurat potkivat itseään, koska me kaikki näemme nyt, missä hän on hyvä.

Valioliigan maalipörssi – 2022-23