Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi Englannin ja monien muiden maiden jalkapalloliittoja siitä, että ne ovat jättäneet mielenilmauksensa Qatarin MM-kisoista niin myöhäiseksi.

Järjestö on tyytyväinen siihen, että jalkapalloliitot ottavat julkisesti kantaa Qatarin ihmisoikeustilanteeseen, mutta Human Rights Watchin mukaan ajankohta on auttamatta liian myöhäinen, kun kisoihin on vain kaksi kuukautta aikaa.

Englannin jalkapalloliitto FA oli yksi kymmenestä eurooppalaisesta edustajasta, jotka ilmoittivat, että niiden maajoukkueiden kapteenit pitävät Qatarin kisoissa ja muissa tulevissa peleissä käsivarsinauhaa, joilla levitetään syrjinnän vastaista viestiä.

Samaa sukupuolta olevien seksuaalinen toiminta on Qatarissa laitonta. Sekä miehille että naisille voidaan langettaa enintään seitsemän vuoden vankeusrangaistus.

Englannin jalkapalloliitto on myös ilmoittanut kutsuvansa siirtotyöläisiä Al Wakrahissa sijaitsevaan harjoittelutukikohtaansa ja vaatii, että kaikki rakennushankkeeseen liittyvät loukkaantumiset ja kuolemantapaukset on korvattava. FA tukee myös siirtotyöläisten keskuksen rakentamista.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Human Rights Watchin globaalien aloitteiden johtaja Minky Worden sanoi Athleticin haastattelussa, että järjestö on ollut joihinkin jalkapalloliittoihin yhteydessä jo seitsemän vuoden ajan.

– Yleisesti ottaen Englannin jalkapalloliiton julkinen lausunto on tervetullut. Väärinkäytökset ovat kuitenkin olleet ilmeisiä koko ajan, ja joissakin tapauksissa ne ovat eskaloituneet.

– Englannin jalkapalloliiton lausunto on tervetullut – mutta myöhässä. Jalkapalloliitot puhuvat ääneen kahdeksan viikkoa ennen MM-kisoja, 12 vuoden väärinkäytösten jälkeen. Kuten Qatarin työelämän uudistuksissa, se on liian myöhäistä monien siirtotyöläisten auttamiseksi.

– Jalkapalloliitot ovat päättäneet pysytellä hiljaa turnausta edeltäviin viikkoihin asti, koska ne ovat uskoneet, että se auttaisi niiden brändiä, tai koska ne ovat saaneet PR-neuvoja. Se, että ne puhuvat nyt, osoittaa, että paine kasvaa.

– FIFA ja kansalliset liitot ovat luopuneet vastuustaan MM-kisojen valmistelun viime hetkiin asti.