Arsenal-legenda Thierry Henry on viimeisin jalkapallovaikuttaja, joka on osoittanut kritiikkinsä VARia kohtaan.

Henry kertoo, ettei hän ole VAR-järjestelmää vastaan, mutta on turhautunut pitkistä videotarkastuksista ja sanoo niiden vievän ”ilon” jalkapallosta.

– Jalkapallossa olemme edelleen jäljessä, meillä on niin paljon opittavaa, Henry sanoi.

– Se mitä näen amerikkalaisessa jalkapallossa, rugbyssa, kriketissä, tenniksessä tai missä tahansa muussa lajissa, tarkistukset ovat nopeita.

Esimerkiksi tenniksessä ”Hawk-Eye” eli haukansilmä on helppokäyttöinen. Tuomarin ei tarvitse kuin painaa nappia, ja tietokone tekee päätöksen. Jalkapallossa tilanne on toinen, sillä VAR vain auttaa tilanteen tarkistamisessa, mutta lopullisen päätöksen tekee ihminen, ei tietokone.

– VARissa minua ärsyttää se, että se ei ole tarpeeksi nopea. Tiedämme myös sen, että erotuomareilla on mikrofoni ja he puhuvat tilanteesta toisen henkilön kanssa. Silloin se on silti jonkun ihmisen päätös tekemä päätös, koska VAR ei tee päätöstä, vaan VAR on vain muistelemassa tilannetta, Henry muistuttaa.

– Sitten videokopissa oleva mies soittaa erotuomarille ja sanoo, että teit virheen tai et ole tehnyt virhettä. Joskus ne auttavat kyllä, joskus ei, mutta on ymmärrettävä, että ihminen voi tehdä virheen.

Koska ihminen tekee päätöksen, samainen tilanne voidaan tulkita eri tuomarien toimesta eri tavalla. Tämäkin kismittää ranskalaislegendaa.

– On ärsyttävää, kun erotuomarit tekevät erilaisia tulkintoja ja säännöt tuntuvat muuttuvan viikko toisensa jälkeen. Meillä on vielä paljon opittavaa jalkapallossa, Henry jatkaa.