Ajaxin toimitusjohtaja Edwin van der Sar joutui kesällä Manchester Unitedin ja muiden suurseurojen kanssa neuvottelupöytään useammin kuin olisi halunnut.

Van der Sar, 51, edusti Unitedia pelaajaurallaan vuosina 2005-2011, mutta menneen kesän siirtoikkunassa hänen oli laitettava parhaansa mukaan hanttiin entiselle työnantajalleen, joka poimi Ajaxista muutamankin vahvistuksen.

Ensimmäisenä Amsterdamista Manchesteriin lähti päävalmentaja Erik ten Hag, joka luotsasi Ajaxia neljän ja puolen vuoden ajan.

– Yritimme tietysti suostutella häntä jäämään, mutta Erik tietää, mitä haluaa ja mihin suuntaan haluaa mennä. Sillä hetkellä, kun United lähestyi häntä, oli selvää, että se oli hänelle suuri haaste ja että hän halusi ottaa sen vastaan, kommentoi van der Sar Timesin haastattelussa.

Seuraavana vuorossa oli toppari Lisandro Martínez. Ajax vastasi jo Arsenalille, että Martínez, 24, ei ole myytävänä, mutta lopulta United pulitti Argentiinan maajoukkuepelaajasta lähes 60 miljoonaa euroa.

– Sanoimme Arsenalille tiukasti ’ei’, kun he tulivat ensimmäisenä hakemaan Lisandroa. Taistelimme kovasti pitääksemme hänet, sanoi van der Sar.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Martínez (oik.) kamppailemassa pallosta Chelsean Mason Mountin kanssa. Kuva: Getty Images

Siirtoikkunan loppusuoralla Manchester Unitedin ja Ajaxin välillä nähtiin vielä yksi iso pelaajakauppa, kun brassilaituri Antony siirtyi Valioliigaan elokuun lopussa. Antonysta, 22, maksettu 95 miljoonaa euroa oli kesän suurin siirtokorvaus koko maailmassa.

Ajax ei olisi halunnut luopua Antonysta, mutta hän ryhtyi lakkoon ja vaati julkisesti siirtoa. Van der Sarin mukaan Ajax ei olisi tarvinnut Antonysta saamaansa summaa, mutta Unitedin jättitarjouksesta oli lopulta mahdotonta kieltäytyä.

– Se oli taloudellinen päätös, mutta se oli vaikea päätös. Tiesimme, että kiinnostusta oli, mutta emme tienneet, että se oli tuolla tasolla, ja oli liian myöhäistä löytää hyvä korvaaja.

– En usko, että Antonyn tapa käsitellä asiaa oli oikea, mutta on tärkeää, että kaikki Ajaxista lähtevät pelaajat menestyvät, koska se antaa hyvän kuvan meistä.

Ajaxin liiketoimintamalliin kuuluu pelaajien myyminen isompiin ympyröihin, mutta viime kesänä se luopui useammasta pelaajasta kuin se olisi halunnut.

Amsterdamin suurseurasta lähti Manchester Unitedin lisäksi pelaajia muun muassa Bayern Müncheniin, Borussia Dortmundiin, Lyoniin ja Internazionaleen. Ajax hankki pelaajia yli sadalla miljoonalla eurolla, mutta se myös tienasi pelaajakaupoista yli 215 miljoonaa euroa, vaikka osa viime kauden pelaajista lähtikin ilmaiseksi.

– Tämä on ehdottomasti ollut vaikein siirtoikkunamme, koska menetimme niin paljon pelaajia. Tiedämme, että se on meidän asemamme. Emme todellakaan pärjää ulkomailla maksettavia rahoja ja palkkoja vastaan.