Tammikuun siirtoikkuna lähestyy kovaa vauhtia. Usein suurimmat pelaajakaupat nähdään kesän markkinoilla, mutta talven siirtoikkuna on siitä mielenkiintoinen, että monilla pelaaja pyörähtää sopimustensa viimeinen puolivuotinen käyntiin.

Pelaajat, joiden diilit vetelevät viimeisiään, ovat usein saatavilla halvempaan hintaan kuin heidän pelillinen tasonsa antaa ymmärtää, koska pelaajan seuralla ei ole enää kovin vahvaa asemaa neuvottelupöydässä. Pelaajasta on vaikea vaatia isoa siirtokorvausta, kun kiinnostunut ostaja tietää, että pelaaja voi olla puolen vuoden päästä saatavilla ilman siirtokorvausta.

Kiinnostuneella seuralla on myös mahdollisuus lähestyä pelaajaa esisopimuksen kanssa, jos pelaajalla on alle puoli vuotta jäljellä sopimuksessaan. Tällaisessa tapauksessa pelaaja voi solmia diilin uuden seuransa kanssa, kun hän on vielä kirjoilla nykyisessä joukkueessaan, ja siirtyä uuteen seuraansa kauden päätyttyä.

Nykyään monet pelaajat antavat sopimuksensa kulua loppuun siinä toivossa, että he voivat neuvotella itselleen rahakkaan sopimuksen uudessa seurassaan, koska heistä ei tarvitse maksaa siirtokorvausta.

Valioliiga-pelaajat voivat tammikuun alusta lähtien neuvotella esisopimuksista ainoastaan Englannin ulkopuolella pelaavien seurojen kanssa. Jos pelaaja haluaa siirtyä Valioliigan sisällä toiseen joukkueeseen esisopimuksella, hän voi aloittaa neuvottelut kiinnostuneen seuran kanssa vasta, kun hänen kuluvaa diiliään on jäljellä kuukausi tai vähemmän.

Englannin jalkapalloliitto (FA) haluaa varmistaa, että sen alaisuudessa toimivien seurojen välillä ei ole eturistiriitoja, ja sen vuoksi kesken kauden tehdyt kilpailijoiden väliset vapaiden agenttien sopimukset on kielletty.

Olemme koonneet tähän artikkeliin Valioliigan kymmenen arvokkainta pelaajaa, joiden sopimus on päättymässä ensi kesänä. Pelaajien markkina-arvot perustuvat Transfermarkt-sivuston arvioihin.

Emme ole laskeneet mukaan pelaajia, joiden seurat ovat lehtitietojen mukaan käyttäneet heidän sopimusoptionsa. Esimerkiksi Manchester Unitedin Marcus Rashfordin sopimus on päättymässä kuluvan kauden jälkeen, mutta useat lähteet ovat kertoneet, että seura on aktivoinut 12 kuukauden jatko-option hänen diilissään.

Artikkeli kirjoitettu 22.12.

10. Yerry Mina, Everton – 18 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Kolumbian maajoukkuetoppari on ajoittain osoittanut, miksi Barcelona hankki hänet kuusi vuotta sitten Palmeirasista, mutta Mina, 28, on myös näyttänyt, miksi hänen uransa kirkkaimmissa parrasvaloissa päättyi niin lyhyeen.

Mina on käytännössä pelannut Evertonissa vain yhden ehjän kauden. Kolumbialaispuolustaja on jättänyt Toffeesin riveissä yli 50 ottelua väliin loukkaantumisten takia, eikä hän ole ole täysikuntoisenakaan säväyttänyt siinä määrin, että Everton olisi tarjonnut hänelle jatkosopimusta.

Everton on hankkinut jo luotettavempia toppareita ryhmäänsä, joten joukkueella ei ole ollut tällä kaudella suuri ikävä Minaa, joka on ollut valtaosan sesongista sivussa nilkkavamman takia.

Minalla on luultavasti edessä maisemanvaihdos tammikuussa tai puolen vuoden penkkikomennus ja kesäsiirto.

9. Naby Keïta, Liverpool – 20 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Guinean maajoukkueen vakiokasvo saapui Liverpooliin kesällä 2018 RB Leipzigista suurten odotusten saattelemana, mutta hän on jäänyt Anfieldilla lähinnä rotaatiopelaajaksi.

Keïta, 27, on ajoittain väläytellyt valtavaa potentiaaliaan, josta oli puhetta jo vuosia sitten, mutta hän on myös kärsinyt lukuisista valitettavista loukkaantumisista.

Käytännössä Keïtan olisi osoitettava kentällä, miksi hän ansaitsisi jatkosopimuksen. Liverpool saattaa sorvata hänelle joka tapauksessa uuden diilin, jottei se menettäisi häntä ilmaiseksi, mutta nykyisillä näytöillä guinealaispelurin aika Anfieldilla lähestynee loppuuaan.

8. Çağlar Söyüncü, Leicester – 22 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Turkin maajoukkuetoppari saapui Leicesteriin kesällä 2018 Freiburgista verrattain tuntemattomana nimenä, eikä hänen debyyttikaudestaan Englannissa jäänyt juurikaan kerrottavaa.

Sen jälkeen Söyüncü, 26, nousi kuitenkin kaikkien huulille romuluisella ja uhrautuvaisella pelityylillään, ja hän oli hetkellisesti yksi Valioliigan puhutuimmista puolustajista.

Söyüncün tähdenlento oli erittäin näyttävä mutta lyhyt. Tällä kaudella hän on päässyt kentälle vain kahdessa ottelussa ja hänen markkina-arvonsa on romahtanut parissa vuodessa kymmenillä miljoonilla euroilla.

Leicester on tiettävästi yrittänyt neuvotella hänelle uutta sopimusta, jottei se joutuisi luopumaan hänestä ilmaiseksi, mutta Söyüncü ei ole ehdotuksiin suostunut.

Näillä näkymin Söyüncü jättää Leicesterin viimeistään ensi kesänä, mutta huhujen mukaan Atlético Madrid saattaa tehdä hänestä jo tammikuussa jonkinlaisen tarjouksen.

Leicesterin vaihtoehdot eivät ole järin mairittelevat. Pahimmassa tapauksessa Söyüncü lähtee seurasta ilmaiseksi tai nimellisellä korvauksella ja löytää huippuvireensä uudestaan jossain muualla.

7. İlkay Gündoğan, Manchester City – 25 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Manchester Cityllä on ollut tapana palkita tärkeimpiä pelaajiaan, myös iäkkäämpiä, uusilla sopimuksilla hyvissä ajoin, mutta Gündoğanin, 32, tapauksessa seura on ajautunut haastavaan tilanteeseen.

Gündoğan ei ikänsä puolesta ole pelaaja, jolle normaalisti tarjottaisiin pitkiä jatkosopimuksia, mutta Cityn kapteeni esiintyy yhä todella korkealla tasolla.

Lehtitietojen perusteella Gündoğanin tilanne on tällä hetkellä täysin auki. City haluaisi pitää Gündoğanin riveissään, mutta hänellä riittää ottajia ympäri Eurooppaa.

Huhut ovat yhdistäneet hänet muun muassa Barcelonaan ja Juventukseen, jotka ovat erikoistuneet viime vuosina huippupelaajien kiinnittämiseen ilmaissiirroilla.

6. Roberto Firmino, Liverpool – 28 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Firmino, 31, muodosti muutaman vuoden ajan yhden Euroopan pelätyimmistä hyökkäyskolmikoista Mohamed Salahin ja Sadio Manén kanssa.

Mané lähti viime kesänä 32 miljoonalla eurolla Bayern Müncheniin, ja Liverpool käynnisti jo hyvissä ajoin siirtymänsä superkolmikon jälkeiseen aikaan hankkimalla Diogo Jotan, Luis Díazin ja Darwin Núñezin.

Firmino on kuitenkin yhä arvostettu ja pidetty pelaaja Liverpoolissa, joka on lehtitietojen mukaan tarjonnut hänelle rahakasta jatkosopimusta.

Brassihyökkääjän tulevaisuus riippunee siitä, haluaako hän jatkaa taistelua minuuteista uusien tähtihankintojen kanssa vai siirtyä peliajan ja/tai ison tilipussin perässä muualle. Tällä kaudella Firmino on esiintynyt edukseen Núñezin kärsiessä sopeutumisvaikeuksista.

5. Leandro Trossard, Brighton – 30 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Belgian A-maajoukkuerinkiin toissa vuonna nousseen Trossardin, 28, osakkeet ovat olleet tasaisessa nousussa jo hyvän tovin.

Hän on ollut kaudesta toiseen Brightonin parhaita pelaajia, mikä on tuonut liudan suurseuroja apajille.

Trossard ja hänen edustajansa ovat vihjailleet varsin avoimesti, että ensi vuoden siirtomarkkinoilla saattaa hyvinkin tapahtua jotain.

Brightonilla on Trossardin sopimuksessa 12 kuukauden jatko-optio, jonka seura käyttää varmasti. Belgialaislaituri vaihtanee kuitenkin todennäköisesti seuraa tammikuussa tai viimeistään ensi kesänä, jotta Brighton saa hänestä edes jonkinlaisen siirtokorvauksen.

4. N’Golo Kanté, Chelsea – 30 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Kanté, 31, on nähty tällä kaudella reisi- ja polvivammojen takia kentällä vain kahdessa ottelussa, mutta hänen urotekojaan ei ole unohdettu.

Ranskalainen keskikentän uurtaja on ollut olennainen osa voittavia joukkueita Leicesterin, Chelsean ja maajoukkueen paidassa.

Kanté ja Chelsea ovat neuvotelleet jatkosopimuksesta jo jonkin aikaa, mutta osapuolilla on ollut erimielisyyksiä siitä, kuinka pitkä uuden diilin tulisi olla. Ranskalaistähti haluaisi tiettävästi kolmen tai neljän vuoden sopimuksen, mutta Chelseaa epäilyttää antaa niin mittava diili 31-vuotiaalle pelaajalle, joka on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista.

Siirtohuhuissa Kantéa on viety etenkin Barcelonaan.

3. Wilfried Zaha, Crystal Palace – 32 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Norsunluurannikon maajoukkuelaituri on noussut Palacessa seuralegendan asemaan osittain vasten tahtoaan.

Zahan, 30, lähtöhalut ovat olleet tiedossa jo usean vuoden ajan, mutta hän solmi kesällä 2018 pitkän jatkosopimuksen, jonka turvin Palace on pystynyt pitämään ykköstähdestään kiinni.

Vuonna 2013 Zaha sai ison siirtonsa Manchester Unitediin, mutta ura Old Traffordilla ei lähtenyt odotetunlaiseen lentoon, joten hän palasi Selhurst Parkille ensin lainapestillä ja myöhemmin pysyvällä siirrolla.

Zaha on ollut suurseurojen kiikarissa jo pitkään, mutta Palacen vaatima siirtosumma kolmekymppisestä pelaajasta ei ole saanut ketään tarttumaan syöttiin. Kesken kauden Palace ei kultakimpaleestaan luovu, mutta kesäsiirto vaikuttaa todennäköiseltä.

2. Jorginho, Chelsea – 35 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Italian kanssa Euroopan-mestaruuden viime vuonna voittanut Jorginho, 31, on Chelsealle tärkeä pelaaja kentällä ja sen ulkopuolella.

Lontoolaisseura haluaisi tiettävästi pitää Jorginhon riveissään, mutta osapuolet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen uudesta sopimuksesta.

Jorginho on useiden lähteiden mukaan pyytänyt Chelsealta palkankorotusta, mutta seuran toiveissa on, että hän jatkaisi sinipaidoissa nykyisen diilinsä taloudellisilla ehdoilla. Italialaistaiturilla riittää huhujen mukaan ottajia varsinkin kotimaassaan.

1. Youri Tielemans, Leicester – 40 miljoonaa euroa

Kuva: Getty Images

Belgian A-maajoukkueessa 58 kertaa esiintynyt Tielemans, 25, on ollut huhujen kohteena jo pitkään, mutta hän ei ole toistaiseksi saanut toivomaansa jättisiirtoa.

Hän on pelannut Leicesterin keskikentällä 176 ottelua ja toiminut ajoittain myös joukkueen kapteenina.

Leicester on yrittänyt neuvotella Tielemansin kanssa jatkosopimuksesta, mutta näillä näkymin hän vaihtaa seuraa ensi kesänä. Huhut ovat vieneet häntä varsinkin Arsenaliin.