Viime tiistain tasapeli Arsenalin ja Newcastle Unitedin välillä on herättänyt keskustelua, sillä pallon laskettiin olleen pelissä peräti neljä minuuttia vähemmän kuin keskimäärin tällä Valioliiga-kaudella.

Ottelun 90 minuutin kestosta pallo oli pelissä vain 51 minuuttia ja 23 sekuntia, kun taas keskiarvo Valioliigan tämän kauden otteluissa on 55 minuuttia ja 18 sekuntia.

Ensimmäisellä puoliajalla lisäaikaa oli kaksi minuuttia ja toisella puoliajalla seitsemän minuuttia, vaikka neljäs erotuomari antoi merkin vain viidelle minuutille.

Arsenalin entinen varapuheenjohtaja David Dein, joka on myös Englannin jalkapalloliiton ja Valioliigan lähettiläs, painostaa jalkapallon lainsäätäjiä kokeilemaan tuomareista riippumatonta ajanottotapaa sekä fanien nähtävissä olevaa lähtölaskentakelloa, jossa aika vähenee kasvamisen sijaan ja pysäytetään aina merkittävän tauon koittaessa.

Dein on esitellyt FIFA:n erotuomaripäälliköille ehdotuksensa uudistuneesta ajanlaskennasta nimellä ”Pure Time” ja toivoo, että kansainvälinen jalkapalloliiton hallitus (IFAB) ottaa asian esityslistalleen maaliskuussa pidettävässä vuosikokouksessa.

– Arsenalin ja Newcastlen välinen ottelu oli jälleen yksi argumentti riippumattoman ajanoton tai Pure Timen puolesta. Nyt on tullut aika lisätä avoimuutta lähtölaskentakellolla, jotta yleisö voi nähdä, kuinka paljon aikaa on jäljellä. Sen ei pitäisi olla kansallinen salaisuus, Dein kertoi The Timesille.

– Käsittääkseni Valioliigan erotuomarit olisivat yksimielisisesti tyytyväisiä, jos ajanotto ei olisi heidän vastuullaan, jotta he voisivat keskittyä peliin.

– En sano, että kello pitäisi pysäyttää joka kerta, kun pallo poistuu pelistä, mutta varmasti silloin, kun tietyt tapahtumat aiheuttavat isoja viivytyksiä: maalijuhlat, pelaajavaihdot, rangaistuspotkut, loukkaantumiset ja nyt myös VAR-tarkistukset.

Dein sanoi myös, ettei Arsenalin ja Newcastlen välisessä ottelussa annettu riittävästi lisäaikaa, mitä talven MM-kisoissa lisättiin puolestaan reilulla kädellä lähes jokaisen ottelun lopussa.

– Qatarin MM-turnauksesta saatu kokemus, jossa puoliaikaan lisättiin säännöllisesti yhdeksän tai kymmenen minuuttia tai jopa enemmän, oli virkistävä. Se osoittaa, että FIFA on nähnyt valon. Se todistaa, että jokin ei ollut oikein aiemmin, Dein lisäsi.

LUE MYÖS: