Manchester United ja Newcastle kohtaavat tänään, sunnuntaina, liigacupin loppuottelussa.

Matkallaan finaaliin Manchester United on pudottanut Aston Villan, Burnleyn, Charltonin ja kaksiosaisessa välierässä Nottingham Forestin.

Newcastle taas on sysännyt finaalireitiltään Tranmere Roversin, Crystal Palacen, Bournemouthin, Leicesterin ja välierissä Southamptonin.

Manchester United on pelannut liigacupissa ottelun vähemmän, koska se tuli europeleihin osallistuvana joukkueena mukaan vasta kilpailun kolmannelle kierrokselle.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella toisensa kerran, viime lokakuussa Old Traffordilla. Tuolloin Manchester United ja Newcastle päätyivät 0-0-tasapeliin.

Kuntopuntari

Manchester United: V, V, T, V, T

23.2. Man United – Barcelona 2-1 (Eurooppa-liiga)
19.2. Man United – Leicester 3-0 (Valioliiga)
16.2. Barcelona – Man United 2-2 (Eurooppa-liiga)
12.2. Leeds – Man United 0-2 (Valioliiga)
8.2. Man United – Leeds 2-2 (Valioliiga)

Newcastle: H, T, T, V, V

18.2. Newcastle – Liverpool 0-2 (Valioliiga)
11.2. Bournemouth – Newcastle 1-1 (Valioliiga)
4.2. Newcastle – West Ham 1-1 (Valioliiga)
31.1. Newcastle – Southampton 2-1 (Liigacup)
24.1. Southampton – Newcastle 0-1 (Liigacup)

Poissaolijat

Man United

Donny van de Beek (polvivamma)
Christian Eriksen (nilkkavamma)
Anthony Martial (nivusvamma)

Marcus Rashford (epävarma, nilkkavamma)

Newcastle

Nick Pope (pelikielto)
Emil Krafth (polvivamma)

Joe Willock (epävarma, reisivamma)

Arvioidut avaukset

Man United

Weghorst
Rashford, Fernandes, Antony
Fred, Casemiro
Shaw, Martínez, Varane, Wan-Bissaka
De Gea

Newcastle

Saint-Maximin, Isak, Almirón
Joelinton, Guimarães, Longstaff
Burn, Botman, Schär, Trippier
Karius

Valmentajien kommentit

Erik ten Hag, Manchester United

Manchester Unitedin managerilta Erik ten Hagilta kysyttiin lehdistötilaisuudessaan, mikä merkitys sillä olisi hänelle ja pelaajille, että he voittaisivat ensimmäisen pokaalinsa yhdessä.

United on viimeksi voittanut pokaalin keväällä 2017, kun se kaatoi Eurooppa-liigan finaalissa Ajaxin 2-0. Ten Hag itse aloitti manchesterilaisten peräsimessä viime kesänä.

– Se (merkitys) on valtava, mutta ensin on saatava se ensimmäinen pokaali. Nyt meillä on mahdollisuus saada se, mutta emme voi ajatella asioita liian pitkälle. Siinä ei ole järkeä, siitä ei ole apua. Meidän täytyy keskittyä.

– Kun pelaa Manchester Unitedissa, on luotava oma perintönsä ja sitä varten on voitettava pokaaleja.

– Jokaisella kaudella on uusi mahdollisuus, mutta me olemme menossa hyvään suuntaan ja sunnuntaina meillä on mahdollisuus pokaali.

– Mutta sunnuntain jälkeen elämä jatkuu ja me olemme yhä mukana kolmessa kilpailussa, joissa meillä on hyvä mahdollisuus voittaa jotain.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Ten Hagin tämänhetkinen voittoprosentti Manchester Unitedissa on 72, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Kuva: Getty Images

Eddie Howe, Newcastle

Jos Manchester United on odottanut pitkään pokaalia, niin Newcastlen edellisestä pystistä tuntuu olevan jo ikuisuus.

Newcastle pelasi viimeksi kansallisen cupin finaalissa keväällä 1999 ja edellisen suurpokaalinsa se voitti vuoden 1969 Inter-Cities Fairs Cupissa. Englannin cup-kilpailuissa Newcastle on viimeksi juhlinut voittoa FA Cupissa vuonna 1955.

Magpiesin päävalmentaja Eddie Howe uskoo, että hänen joukkueensa on tällä hetkellä kykeneväinen taistelemaan minkä tahansa Valioliiga-vastustajan kanssa tasaväkisesti ja kirjoittamaan uuden luvun seuran historiaan.

– Uskon aina siihen, että pitää olla positiivinen ja optimistinen. Uskon, että voimme voittaa minkä tahansa pelin Valioliigassa mitä tahansa joukkuetta vastaan, kotona tai vieraissa, jos olemme parhaimmillamme. Olemme todistaneet sen tällä kaudella, sanoi Howe lehdistötilaisuudessaan.

– Olemme voittaneet joitain todella hyviä joukkueita ja olleet erittäin johdonmukaisia vireemme suhteen.

– Uskon aina, että minun puoleltani historiaa kunnioitetaan, mutta yritämme luoda uutta historiaa uuden joukkueen kanssa uudella hetkellä. Olemme päättäneet yrittää ja luoda hienoja muistoja upeille kannattajillemme.

Howe myöntää, että liigacupin finaali on pyörinyt Newcastlen mielessä viime viikkoina, vaikka tavoitteena on aina keskittyä vain seuraavaan otteluun.

– Olen tyytyväinen, että on tämän pelin vuoro. Meillä on muutama vaikea viikko takana, koska tästä on puhuttu jatkuvasti, vaikka meillä on ollut kaksi tai kolme peliä vielä ennen tätä.

– Ottelua edeltävä viikko on intensiivinen ennen mitä tahansa peliä, puhumattakaan finaalista, koska tehtävälistalla on monia asioita, jotka vievät aikaa ja energiaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Howe on hilannut Newcastlea kohti Valioliigan kärkikahinoita siirryttyään joukkueen peräsimeen marraskuussa 2021. Kuva: Getty Images

Televisiointi

Wembleylla pelattava ottelu alkaa kello 18.30 ja näkyy suorana V Sport 2 Suomi -kanavalta sekä Elisa Viihde Viaplaysta. Pelin selostaa Ville Kuusinen.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Päivän kattaus!🍽️🍷

Tänään nautitaan alkupalana Tottenham vastaan Chelsea ja pääruokana herkullinen liigacupin finaali Manchester Unitedin ja Newcastlen välillä!💯

Tervetuloa mukaan.

#Valioliiga #CarabaoCupFinal

Artikkelia korjattu 26.2.2023 klo 15.31: Manchester Unitedin viimeisin mestaruus on kevään 2017 Eurooppa-liigasta, ei saman kauden Liigacupista, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.