Jermain Defoe on nostanut esille mustien haasteet saada mahdollisuuksia päävalmentajana Englannin huipputasolla.

Entinen Tottenhamin tähtihyökkääjä Defoe, 40, on kiinnostunut saamaan tulevaisuudessa työpaikan Valioliigassa pelaavan seuran päävalmentajana.

Defoen matka kohti valmentajuutta käynnistyi maaliskuussa 2022 hyökkääjän päätettyä pelaajauransa. Hän aloitti tuolloin entisen seuransa Tottenhamin akatemiavalmentajana U18-joukkueen päävalmentaja Stuart Lewisin apumiehenä.

– En halua ensimmäistä työtäni 70-vuotiaana, Defoe kommentoi Athleticin haastattelussa.

– Kun katsoo mustien valmentajien määrää tässä pelissä, se on noin 4,4 prosenttia. Vain se asia saa minut miettimään, että haaskaanko aikaani?

– Miksi olisin yhtään erilainen kuin Sol Campbell, Andy Cole, Dwight Yorke, Ian Wright, Les Ferdinand tai John Barnes? Miksi olisin erilainen kuin nämä legendat, jotka olivat esikuviani lapsena.

Jossain vaiheessa hekin ajattelivat näin: ”Suoritan lisenssit ja haen mahdollisuutta, koska pelasin huipputasolla.” Sitä ei ole tapahtunut heille.

Black Football Partnership -järjestö julkaisi maaliskuussa vuosittaisen raporttinsa mustista managerin rooleissa Englannin ja Walesin ammattilaisjalkapallossa. Raportin mukaan 49 henkilön lukema oli noussut 57:ään yksilöön.

Raportti tehtiin ennen Patrick Vieiran potkuja Crystal Palacesta ja Paul Incen Readingista.

BFP:n raportin mukaan tavanomainen polku mustalle valmentajalle on ollut edetä jalkapallopyramidin pohjalta ja nousta sarjaportaita vähitellen ylöspäin.

Defoe toivoisi, että hänellä olisi samanlaiset mahdollisuudet edetä valmentajauralla kuin valkoisilla kollegoillaan.

– En sano haluavani työtä, koska olen musta ja mustat eivät saa mahdollisuuksia. Haluan tämän työn, koska olen tarpeeksi hyvä siihen, Defoe painotti.

– Esimerkiksi Scott Parker oli U18-joukkueen valmentaja ja hän sai Fulham-pestin vain viikkoa myöhemmin. Miksi sellaista ei voisi tapahtua minulle?

Steven Gerrard, Frank Lampard, Wayne Rooney. Näitä nimiä on paljon. Minä haluan vain saman mahdollisuuden. Jos epäonnistun, niin ainakin minulla oli se mahdollisuus.

Defoe pelasi 22 vuoden aikana Englannissa Portsmouthissa, Tottenhamissa, West Hamissa, Sunderlandissa. Hyökkääjä edusti myös Englannin maajoukkuetta 57 ottelussa ja teki 20 maalia.

LUE MYÖS!