Valioliiga on noussut viime vuosina todelliseksi Superliigaksi – varsinkin siirtomarkkinoilla.

Tällä hetkellä käytännössä jokainen valioliigaseura kykenee maksamaan suurempia siirtosummia kuin Manner-Euroopan seurat pois lukien Espanjan jättiläiset ja PSG:n. Tammikuun siirtoikkunassa pelkästään Southampton käytti yksinään enemmän rahaa kuin kaikki Espanjan ja Italian pääsarjaseurat yhteensä.

Valioliigaseurojen taloudellinen ylivoima johtuu pitkälti valtavista tv-oikeuksista. Jokainen valioliigaseura saa kaudessa tv-oikeuksien myötä noin 100-150 miljoonaa euroa.

Muun muassa La Ligassa pienimmät seurat joutuvat tyytymään reilun 40 miljoonan euron tv-tuloihin kaudessa.

Italiassa tilanne on vielä dramaattisempi, sillä kaudella 2021-22 Juventus oli 84 miljoonalla eurollaan koko Serie A:n eniten tv-tuloja saanut seura. Juventus sai siten vähemmän tv-tuloja kuin Valioliigan pienimmät seurat.

The Athletic haastatteli AC Milanin puheenjohtaja Giorgio Furlania, joka kertoi AC Milanin häviävän nykyään siirtomarkkinoilla muun muassa Leedsille. AC Milan pelaa Mestarien liigan välierissä. Leeds pelaa mahdollisesti ensi kaudella Mestaruussarjassa.

– Kaikki alkaa siitä, että Valioliigan media- ja tv-oikeudet ovat kolminkertaiset verrattuna Serie A:han. Bournemouthin, Leedsin, Brightonin ja Brentfordin kaltaiset seurat kykenevät maksamaan suurempia siirtosummia kuin AC Milan. Emme puhu enää edes Manchester Citystä tai Manchester Unitedista. Tämä on todellisuutemme. Valioliigaseurojen taloudellinen ylivoima johtuu pitkälti tv-oikeuksista, Furlani summasi.