Sarjakausi – ja Fantasy Premier League -kausi – alkaa! Valioliiga.com julkistaa joukkueensa ja antaa tekstin jälkimmäisellä puolikkaalla vinkkejä, jotka ovat hyödyllisiä niin kokeneelle kuin ensimmäistä kautta pelaavalle managerille.

Valioliiga.comin ensimmäisen peliviikon joukkue näyttää seuraavalta:

Maalissa pelaa André Onana, joka on varma ja ennen kaikkea edullisin reitti Manchester Unitedin puolustukseen. Varamaalivahti Alphonse Areola tulee vaihtumaan Nottingham Forestiin siirtyvään Matt Turneriin, mikäli FPL ehtii vaihtaa Turnerin Forestin nuttuun.

Kolmen linjaan valitut Gabriel, Pervis Estupiñán sekä John Stones ovat varmoja avaajia, joilla jokaisella on ennakolta helpohko peli edessä. Penkillä ovat Issa Kaboré sekä Levi Colwill, jotka tukevat tarvittaessa. Etenkin Colwill tarjoaa halvan reitin Chelsean puolustukseen, mikä on suotavaa huomioiden alun otteluohjelman.

Keskikenttää miehittävät Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Bukayo Saka, Gabriel Martinelli sekä Bryan Mbeumo. Pelaajat ovat naulattuja nimiä avauksessa, minkä lisäksi Fernandes, Saka ja Mbeumo ovat vastuussa rangaistuspotkuista. Se mahdollistaa useamman tavan saada pisteitä. Halutessaan enemmän varmuutta keskikentälle voi Levi Colwillin vaihtaa johonkin £4.0 miljoonan puolustajaan, ja hankkia rahalla Martinellin tilalle Martin Ødegaardin.

Hyökkäyksessä pelaavat Erling Haaland sekä Ollie Watkins. Tylsää mutta tehokasta. Molemmat ampuvat joukkueensa pilkut ja pelaavat avauksessa. Kummallakin on kyky tehdä maaleja ja etenkin Watkinsin tapauksessa joukkue ympärillä on kehittynyt huomattavasti. Penkiltä löytyy Divin Mubama, joka itse asiassa aloitti West Hamin viimeisen kauteen valmistavan ottelun.

Pankkiin ei jää rahaa, mutta turha sitä on säästääkään. Colwill tulee tarjoamaan oivan mahdollisuuden rotaatioon, mikäli hän pitää avauskokoonpanon paikkansa. Jos Colwill ei pelaa säänöllisiä minuutteja, hänet on helppo korvata saman hintalapun omaavalla Sven Botmanilla Newcastlesta.

Hyökkäyspäässä on hyvä pitää silmällä Brightonin João Pedroa, joka on £2.5 miljoonaa halvempi kuin Watkins. Watkinsin voi vaihtaa Pedroon ja rahat sijoittaa keskikentälle tai puolustukseen. Watkinsin voi myös vaihtaa Christopher Nkunkuun tämän tullessa takaisin.

Suurin ongelma joukkueessa on Liverpoolin puute. Hyökkäyksestä ainoa satavarma avaaja on Mohamed Salah muiden ollessa rotaatioriskinä.

Trent Alexander-Arnold on yksi vaihtoehto, mutta se vaatii ainakin yhden keskikentän uhraamista.

Ja sitten vinkkeihin. Kyseessä ovat yleismaailmalliset niksit, joita noudattamalla manageri välttyy pelin suurimmilta sudenkuopilta.

Peluuta pelaajia, jotka pelaavat

On äärimmäisen tärkeää, että valitsemasi pelaajat ovat varmoja avauskokoonpanon pelaajia. Joukkoon saattaa mahtua muutama pelaaja, joiden minuuteista ei ole varmuutta, mutta naulattujen pelaajien peluuttaminen on keskeistä mikäli manageri haluaa kilpailla oman miniliigansa voitosta. On turha hankkia pelaajia, jotka eivät pelaa ja siten eivät ansaitse pisteitä. Houkutteleva hintalappu on laiha lohtu jos pelaaja pelaa alle puolituntia per peli.

Muista kolme reittiä pisteisiin

Nollapelit, syötöt ja maalit. Ne ovat asiat, joita managerin pitäisi katsoa kootessaan joukkuetta. FPL toimii eri tavoin kuin Valioliiga, eikä Declan Rice ole todellisuuden peliesityksistä huolimatta hyvä valinta yhdellekään managerille. Hyökkäävät puolustajat ovat erinomainen tie pisteisiin johtuen nollapelien tuomista pisteistä sekä hyökkäyspään tehoista, jotka toimivat oivana bonuksena.

Pelaajia puntaroidessa on tärkeää myös miettiä, onko valittu pelaaja antamassa erikoistilanteita. Suurin plussa on tietysti rangaistuspotkut, mutta vapaapotkut sekä kulmapotkut tarjoavat lisää mahdollisuuksia syöttöihin ja maaleihin.

Otteluohjelman tutkiminen

Valioliigassa on pelaajia, kuten Erling Haaland ja Harry Kane, jotka ovat pesunkestäviä pelaajia. Haalandin voi odottaa tekevän maalin ketä tahansa vastaan eikä kärjen maaliodottama tipahda merkittävästi vastustajan vaihtuessa. Tämä ei kuitenkaan ole kaikkien pelaajien kanssa totta, ja managerin onkin hyvä katsastaa pelaajiensa tulevat ottelut ja tehdä peliliikkeitä mikäli seuraavat peliviikot näyttävät erityisen haastavilta.

Otteluohjelman seuraaminen korostuu erityisesti keskikastin joukkueiden kanssa, sillä pelaajien data voi vaihdella merkittävästi riippuen tuleeko vastaan Arsenal vai Luton.

Pelimerkkien käyttö

Pelimerkkejä (Triple captain, bench boost, free hit ja wildcard) kannattaa käyttää lähtökohtaisesti erityisten peliviikkojen kohdalla. Tuplapeliviikot ovat erinomainen mahdollisuus triplakapteenille tai bench boostille. Free hit on taas parhaiten käytetty vajaiden peliviikkojen yhteydessä, jolloin free hit mahdollistaa 11 pelaavan pelaajan peluuttamisen.

Wildcard voidaan käyttää joko koko joukkueen uudelleenrakennukseen tai asettamaan joukkue mahdollisimman hyvään tilanteeseen tuplapeliviikkoa varten. Pelimerkit ovat arvokkaita eikä niitä kannata tuhlata heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa.

Siirtojen huolellinen suunnittelu

Vaikka valitsemasi pelaaja saattoikin epäonnistua katastrofaalisesti kyseisellä peliviikolla, ei se ole vielä syy käyttää arvokasta ilmaista siirtoa. Pelaajaa “myydessä” on tärkeää tutkia dataa ja syitä miksi pelaaja alun perin hankittiin. Jos pelaaja on yhä varma avaaja, antaa suurimman osan erikoistilanteista ja pelipaikka tai data ei ole muuttunut, ei pelaajaa kannata vaihtaa vain vihastumisen takia.

Pelaajien suorituksia yksittäisissä peleissä ei voi ennustaa, ja yhdellä viikolla hattutempun tyhjästä taikonut pelaaja tuskin tekee niin loppukauden aikana mikäli data ei tue pelaamista. FPL on maraton eikä sprintti, ja data tasoittuu kauden edetessä pidemmälle.

Siirtoja kannattaa tehdä niin lähellä takarajaa kuin vain mahdollista. Etenkin Euroopassa pelaavien pelaajien tilanteet voivat muuttua kesken viikon. Pelaajat voivat loukkaantua harjoituksissa tai sairastua, mikä rajaa heidät tulevan peliviikon ulkopuolelle. Managerien lehdistötilaisuudet ovat yksi tärkeä syy siihen miksi siirrot tehdään loppuvaiheessa viikkoa.

Useimmat managerit – paitsi Pep Guardiola – antavat usein päivityksiä puolikuntoisten pelaajien tilanteesta ja siitä ovatko he kykeneviä pelaamaan seuraavassa pelissä.

Kapteenin valinta

Kenties tärkein ratkaisu jokaisella peliviikolla. Viime kaudella valinta ei aiheuttanut liiemmin jossittelua Haalandin vireestä johtuen. Kalleimmista pelaajista maksetaan hintaa siinä toivossa että he tuottaisivat managerilleen mahdollisimman paljon pisteitä. Kalliit pelaajat ovat myös kalliita syystä, eli kapteeninnauha kannattaa lähes poikkeuksetta antaa heille.

Useimmat managerit antavat nauhan Haalandille tai Salahille, ja riskin epäonnistuessa manageri menettää monta pistettä ja sitäkin useamman sijan. Suositusta on kuitenkin hyvä rikkoa jossakin vaiheessa kautta, etenkin managerin ollessa muita jäljessä.

Valioliiga.com toivottaa jokaiselle managerille menestystä ja onnea tulevaan kauteen!

Huom! Liity Valioliiga.comin Fantasy Premier League -sarjaan. Liittymiskoodi on: 22oeb6

Iisakki Lehtonen

LUE MYÖS