Manchester United sanoo, että se on edelleen ”täysin sitoutunut” UEFA:n kilpailuihin Euroopan unionin tuomioistuimen tuoreesta päätöksestä huolimatta.

Tuomioistuin totesi torstaina, että UEFA:n ja FIFA:n säännöt, jotka kieltävät seurojen liittymisen Euroopan Superliigan kaltaisiin erillisiin kilpailuihin, ovat laittomia.

United oli Superliigan alkuperäisten jäsenten joukossa, kun 12 Euroopan suurseuraa ilmoitti huhtikuussa 2021, että ne ovat perustamassa uutta suljettua sarjaa. Hanke kuopattiin kuitenkin vain pari päivää virallisen julkistamisensa jälkeen, kun seura toisensa jälkeen vetäytyi siitä kovan ulkoisen paineen ja kritiikin alla.

Alkuperäisessä Superliiga-suunnitelmassa kilpailun vakituiset jäsenet olivat Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham, italialaiset Internazionale, Juventus ja AC Milan sekä espanjalaiset Atlético Madrid, Barcelona ja Real Madrid.

Superliiga ja sen taustalla toimiva A22 Sports Management Group olivat väittäneet, että UEFA ja FIFA rikkoivat kilpailulainsäädäntöä uhkaamalla rangaista seuroja ja pelaajia, jotka liittyisivät erilliseen liigaan.

Euroopan korkeimman oikeuden torstaina antamassa tuomiossa todettiin, että jalkapallon kattojärjestöjen säännöt ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Tuomioistuimen antaman tiedotteen mukaan tällaiset säännöt ovat ”kilpailulainsäädännön ja palvelujen tarjoamisen vapauden vastaisia”.

Tuomioistuimen päätöksen jälkeen A22 Sports esitteli uuden ehdotuksensa kansainvälisistä kilpailuista miehille ja naisille. Miesten puolella kisaisi kolmella tasolla yhteensä 64 joukkuetta ja naisten puolella 32 joukkuetta kahdella tasolla. Osallistuminen perustuisi ”urheilullisiin ansioihin” eikä pysyviä jäseniä olisi. Ehdotuksessa ei vielä ilmoitettu seuroja tai palkintorahoja.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Manchester Unitedin lausunto

Myös Manchester United vetäytyi toissa vuonna Superliiga-hankkeesta eri tahojen otettua vahvasti kantaa sitä vastaan.

Seuran puheenjohtaja Joel Glazer pyysi tuolloin avoimessa kirjeessä kannattajilta anteeksi. Unitedin omistajaperheeseen kuuluvan Glazerin oli tarkoitus toimia alkuperäisen Superliigan varapuheenjohtajana.

Noin 20 kannattajaa järjesti Unitedin vetätymisen jälkeen seuran harjoituskentälle mielenosoituksen Glazerien omistajuutta vastaan. Kaksi päivää myöhemmin Old Traffordin ulkopuolella nähtiin protesti, joka veti yli 2 000 ihmistä saman asian äärelle.

Manchester Unitedin ja Liverpoolin välinen sarjaottelu jouduttiin perumaan pelipäivänä 2. toukokuuta 2021, koska kannattajat tunkeutuivat stadionille ja kentälle osana protestia.

Uudessa tiedotteessaan United sanoo, että se ei suunnittele karkaavansa uudestaan UEFA:sta erilliseen kilpailuun.

– Kantamme ei ole muuttunut. Olemme edelleen täysin sitoutuneita osallistumaan UEFA:n kilpailuihin ja tekemään myönteistä yhteistyötä UEFA:n, Valioliigan ja muiden seurojen kanssa ECA:n (seurojen yhteistyöjärjestö) kautta eurooppalaisen jalkapallon jatkuvan kehityksen edistämiseksi.

Manchester United

@ManUtd
United's response to today’s European Super League judgement.

#MUFC

Linkki twiittiin.