Arsenalin pelaaja-arviot: Kasin katto – surkealla kaudella monta onnistujaakin

© Kuva: Getty Images

Arsenalin kausi oli sarjataulukkoa katsoen sen huonoin 25 vuoteen. Loppua kohti meno parani reippaasti, mutta Unai Emeryn johtaman alkukauden kompurointia ei saatu paikattua riittävästi.

Pelaajistoa arvioidessa ei voi sivuttaa sitä valtavaa eroa, joka Emeryn ja Mikel Artetan tavassa käyttää lähes täysin samaa materiaalia oli. Monen pelaajan rooli muuttui selkeästi ex-kapteenin tultua joulun tienoilla puikkoihin.

Tässä joukkueen pelaaja-arviot. Nimen perässä ottelumäärät Valioliigassa, suluissa kaikki kauden pelit edustusjoukkueessa kokonaisuudessaan. Arvosanat kouluasteikolla 4-10.

Maalivahdit

Bernd Leno onnistui hyvin vaikeasta kaudesta huolimatta. Kuva: Getty Images.

Bernd Leno 30 (32)
Arvosana: 8

Brightonin Neal Maupayn ajelun seurauksena kautensa kesken jättämään joutunut saksalainen kuului koko valioliigakauden parhaisiin maalivahteihin – se on tilastollinen fakta.

Lenolla oli töitä luvattoman paljon, mutta hän selvitti ne valtaosin erittäin hyvin. 28-vuotias torjuja onnistui pitämään nollat kauden aikana kaikkiaan kahdeksaan otteeseen. Loukkaantuminen on jo hyvin lähelle selätetty, ja Leno pääsee valmistautumaan uuteen kauteen yhä ykkösvaihtoehtona veräjälle.

Emiliano Martínez 9 (22)
Arvosana: 8

Kakkosvahdin osa ei koskaan ole ruusuinen, mutta jo 10 vuotta sitten Arsenalin leiriin saapuneen Martínezin kohtalo tuntuu loppukauden otteiden perusteella suorastaan epäreilulta. Lenon kunnossa ollessa argentiinalainen sai peliaikaa vain cup-otteluissa, Emeryn aikana ei aina niissäkään.

Yhdeksän nollapeliä 22 esiintymisessä on kuitenkin kova saldo. Kauden lopun Liverpool-ottelun viime hetkien huikea venytys sopii koosteisiin vuosikausiksi. Otteiltaan sitä luokkaa, että seuran vaihto avausroolia etsiessä saattaa olla edessä – eikä Arsenalin siinä tapauksessa tarvinne tinkiä hinnasta.

Puolustus

Puolustusta arvioitaessa ensimmäisenä tulee vastaan rikkonaisuus. Gunnersin takalinjoja revittiin rikki milloin kenenkin toimesta, mutta rikki oli myös pelaajisto. Jos arviointiin laskettaisiin vain yli 20 valioliigaottelussa esiintyneet, ruodittaisiin vain David Luizin ja Sead Kolasinacin otteita.

Héctor Bellerín 15 (24)
Arvosana: 7

Kentän ulkopuolisilla toimillaan ja yleisellä asenteellaan lähes kulttimaineeseen noussut katalonialainen pääsi pahan loukkaantumisen jälkeen mukaan tositoimiin vasta syyskuussa, ja loukkaantui pian uudelleen. Seuraavat täydet minuutit tulivat vasta tammikuun Chelsea-ottelussa, jossa Bellerín kantoi kapteeninnauhaa, ja iski ottelun lopussa komean maalin.

Tavaramerkinomainen nopeus ei ole vieläkään täysin palannut. Positiivisuuden perikuvaa ollaan huhuissa oltu viemässä moneen suuntaan, mutta varsin leveää lontoota jo pitkään puhunut hahmo on sellainen, josta Arsenalin ei hevillä kannata luopua – ellei Arteta sitten saa tilalle todella kovan luokan paikkaajaa.

Kieran Tierney  15 (24)
Arvosana: 8

Pienestä, loukkaantumisista johtuneesta, pelimäärästään huolimatta yksi joukkueen kauden selkeistä onnistujista. Tierney uhkuu jo 23-vuotiaana sellaista itsevarmuutta, jota hänen tontilleen on kaivattu pitkään.

Kieran Tierney pelasi vahvan debyyttikauden Arsenalissa loukkaantumisista huolimatta. Kuva: Getty Images.

Koronatauko tulli skotille sopivaan väliin, ja tämä on itsekin todennut saaneensa sen aikana monia asioita kuntoon niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Ensimmäisiä nimiä kokoonpanolistoille tulevalla kaudella.

Sokratis Papastathopoulos 19 (28)
Arvosana: 6

Papan aika Arsenalissa on ollut joukkueelle hyödyksi, vaikka pahat kielet mieluusti muuta puhuvatkin. Jo konkariosastolle ehtineen kreikkalaisen minuutit jäivät kuitenkin kauden edetessä koko ajan vähäisemmiksi, eikä siirrolle pois seurasta taida löytyä kovin korkeita kertoimia. Valoisa ja yritteliäs persoonallisuus ei enää riitä paikkaamaan iän tuomaa hidastumista.

Rob Holding 8 (22)
Arvosana: 6

Yksi niistä nimistä, joiden paikka seurassa on vaakalaudalla. Edelleen nuori toppari on astunut vaikeisiinkin paikkoihin rohkeasti, ja osoittanut välillä jopa johtajan elkeitä. Sellaista tasaista varmuutta, joka takaisi hänelle paikan puolustuslinjassa myös jatkossa, ei välttämättä vielä ole nähty.

Sama toki pätee valtaosaan joukkueen keskuspuolustuksesta. Vaikka moni Gooner toisin toivoo, saattaa William Saliban tulo päättää englantilaisen ajan seurassa.

Cédric Soares 5 (5)
Arvosana: 6

Portugalilaisen ottelumäärällä arviointi on vaikeaa. Hänen hankkimisensa seuraan aiheutti hämmennystä, jota sittemmin syntynyt jatkosopimus lisäsi entisestään. Aivan turhaan Soares ei kuitenkaan ole nostellut Euroopan mestaruuspystiä, ja pelannut 125 valioliigaottelua.

Ei pitäisi kuulua avausmiehistöön, mikäli Arsenal todella pyrkii palaamaan arvoiselleen paikalle, mutta leveyden tuojana potentiaalinen tekijä. Vaikka kokemus on jo melkoinen, ei ikää kuitenkaan ole 28 vuotta enempää.

Shkodran Mustafi 15 (27)
Arvosana: 6

Sylkykupin asemasta joukkueen takalinjojen loppukauden varmimpiin suorittajiin nousseen Mustin tie saattaa viedä eteenpäin. Todellisissa vaikeuksissa olleen joukkueen synkilläkin hetkillä plusmerkkisiä tunnelmia tuonut saksalainen onnistuu edelleen epäonnistumaan hämmentävissä tilanteissa, ollen taas välillä hyvin varma. Ei ole vaikeaa veikata, kumpaan näistä ns. yleinen mielipide keskittyy.

Calum Chambers 14 (18)
Arvosana: 5

Arsène Wengerin alunperin keskikenttäpelaajaksi kaavailema Chambers täytti paikkansa puolustuksessa kunnialla, niissä tilanteissa kun häntä tarvittiin. On kuitenkin yksi ensimmäisistä nimistä tulilinjalla, kun pakistoa uusitaan. Loukkaantumiset vaikeuttaneet uraa pahemman kerran.

Pablo Marí 2 (3)
Arvosana: 6

Näytön paikat jäivät kovin vähäisiksi, mutta luottoa seurassa vasenjalkaiselle espanjalaiselle löytyy. Marí teki jatkosopimuksen vuoteen 2024, ja hankalan nilkkavammansa kuntoutettuaan on varmasti Artetan papereihin selkeästi piirretty nimi.

David Luiz 33 (42)
Arvosana: 6

Alati hämmästyttävä brasilialainen pelasi joukkueen koko puolustuksesta selkeästi eniten otteluita. Monen mielestä varmasti siksi, ettei vaihtoehtoja ollut. Useiden sisäpuolelta kantautuneiden viestien perusteella 33-vuotiaan rooli ryhmässä on joka tapauksessa ollut korvaamaton.

David Luiz urakoi paljon, mutta virheitäkin nähtiin runsaasti. Kuva: Getty Images.

Vastapainoksi Luizin pelatessa alimpana lukkona, oli se lukko välillä luvattoman helposti tiirikoitavissa auki – joko maalintekoa tai rankkarin hankkimista varten. Sekä häntä vastaan, että myös hänen puolestaan on helppoa kaivaa tilastoja. Ensi kaudella ryhmässä jatkavan hahmon soisi vaikuttavan enimmäkseen penkin puolella.

Sead Kolasinac 26 (31)
Arvosana: 5

Kola on parhaimmillaan hyökkäyssuuntaan, ja alas tulee välillä luvattoman kova kiire. Fyysisiltä raameiltaan Tierneyn täysi vastakohta, eikä sinällään varsinainen suora vaihtoehto skotlantilaiselle. Sopimus jatkuu kesään 2022, mutta halukkaan ostajan löytyessä varsin mahdollinen lähtijä.

Keskikenttä

Dani Ceballos  24 (36)
Arvosana: 7

Nousi nopeasti lainalle tultuaan suosituksi hahmoksi. Vahvat otteet alemman kastin joukkueita vastaan saivat kuitenkin varjokseen täydellisiä pimenemisiä liigan jättiläisten edessä. Arteta kaivoi Ceballosin itseluottamuksen loppukaudesta esiin, ja olisi todella suotavaa, että Arsenal ja Real Madrid löytäisivät ratkaisun hänen jatkamiseksi Emiratesilla.

Pysyvä siirto tuntuu vaikealta saavuttaa, mutta sen onnistuessa yksi niistä tekijöistä, joiden varaan on hyvä rakentaa. Pelaaminen Realissa näyttää kaukaiselta ajatukselta, eikä paluu kasvattiseura Real Betisiin tunnu oikein sopivan tasoiselta liikkeeltä. Parhaimmillaan kuin Santi Cazorla, heikoimmillaan huonon päivän Denilson.

Mesut Özil 18 (23)
Arvosana: 5

Özil on helppo kohde. Urallaan jo lähes kaiken saavuttaneen 31-vuotiaan asema Arsenalissa rakennettiin Ivan Gazidisin toimitusjohtajakaudella aivan liian vahvaksi. Symboloi seuran epäonnistumista pitkän tähtäimen suunnitelmissa, vaikka jatkosopimus aikoinaan riemua aiheuttikin.

Mesut Özil kuvastaa Arsenalin pitkäaikaisia virheitä seurana. Kuva: Getty Images.

Kiistatta superlahjakas jalkapalloilija, parhaimmillaan todella maaginen tekijä. On laiskaa sanoa Öziliä henkilönä laiskaksi, tai selkärangattomaksi. Seuran epäonnistumisten kuvastamisen lisäksi hän saattaa hyvinkin olla merkki isommasta trendistä koko lajin eliittitasoa vaivaavan mammuttitaudin suhteen. Tarjolla on liian paljon liian helppoa rahaa niille, jotka ovat jo saavuttaneet huippunsa.

Lucas Torreira 29 (39)
Arvosana: 7

Uruguaylaisen lähtöaikeista on puhuttu pitkään, eikä syyttä. Torreiran peluuttaminen on ollut liian epätasaista; tälle on tarjottu mahdollisuuksia usein mahdottomissa tilanteissa. Todella periksiantamaton taistelija, joka oikeiden yhteyksien löytyessä voi jäädä kaivatuksi pelaajaksi Pohjois-Lontoossa.

Ainsley Maitland-Niles 20 (32)
Arvosana: 6

Arsenalin oman määritelmän, ja seurassa saamansa juniorikoulutuksen perusteella keskikenttäpelaaja, jonka minuutit ovat kuitenkin tulleet valtaosin laitapakkina. Vaihtoi hiljattain agenttinsa samaan tekijään, jonka aikaansaannoksiin kuului Alex Oxlade-Chamberlainin siirtyminen Liverpooliin. Hale Endin kasvateista ehkä se, joka todennäköisimmin hakee uusia maisemia.

Joe Willock 29 (44)
Arvosana: 6

Varsin käyttökelpoinen rotaatiopelaaja, jonka yritys ja energia on kovaa, mutta jonka lopputuotokset jäävät usein pieniksi. Esiintyi kaudella jopa yllättävän monessa ottelussa, kokonaisminuuttimäärä Valioliigassa kuitenkin vain 840.

Mattéo Guendouzi 24 (34)
Arvosana: 6

Kauhukakara, jonka räävitön asenne oli alkuun hyvinkin laajalti tervetulleeksi toivotettua. PSG-kasvatin meno kuitenkin lipsui lopulta negatiivisen puolelle. Brighton-ottelun tulistuminen lienee kaikesta päätellen kurinpidollisessa mielessä vain jäävuoren huippu.

Röyhkeyttä keskikentälle kaivataan toki, mutta mikäli asenne ei sovi valmentajan pirtaan, ei vaihtoehtoja juuri ole. Päättyneellä kaudella peliaikaa irtosi lähes loppuun saakka, ja ryntäilyssä oli myös positiviisia hetkiä.

Granit Xhaka 31 (40)
Arvosana: 8

Alkukauden ongelmat olivat keväällä vain kaukainen muisto. Tilastollisesti joukkueen tärkein kenttäpelaaja, jonka asennetta Arteta on kiitellyt toistuvasti.

Granit Xhaka joutui syksyllä kannattajien sylkykupiksi, mutta selätti ongelmat ja nousi keväällä taas tärkeäksi palaseksi. Kuva: Getty Images.

Kovapuheisetkin Goonerit saavat olla tyytyväisiä siitä, ettei sveitsiläisen lähellä ollut siirto tammikuussa toteutunut. Ehdottomasti niitä runkopalikoita, joiden varaan ensi kautta rakennetaan.

Bukayo Saka 26 (39)
Arvosana: 8

Saka ansaitsisi tätäkin paremman arvosanan, mutta joukkueen kokonaissuoritus asettaa ylärajan kahdeksaan. Erittäin merkittävä jatkosopimus oli Arsenalilta osoitus arvostuksesta, jonka 18-vuotias todella ansaitsi esityksillään. Laituri paikkasi vasemman puolustajan tonttia pitkään, ja pelasi lopulta kaudella ainakin neljässä eri roolissa.

Omista kasvateista selkeästi suurin onnistuja joukkueen kaudella – oikeastaan suurin onnistuja kaiken kaikkiaan. Sekä pelaajan, että seuran kannalta jatkon varmistaminen antoi niin positiivisen signaalin, että sitä on vaikea tämän kauden jälkeen edes uskoa Arsenalista tulevaksi.

Hyökkäys

Alexandre Lacazette 30 (38)
Arvosana: 7

Lacazetten panos oli tällä kaudella pettymys, kymmenestä liigamaalista huolimatta. Vahvat huhut vievät ranskalaista toisaalle, ja lähtö olisi Arsenalille ehdottomasti menetys. Selkeä keskushyökkääjä, jonka vertaista seurasta ei toistaiseksi löydy. Halutessaan sitkeä myös puolustussuuntaan, mutta turhautui kaudella liian usein.

Pierre-Emerick Aubameyang 36 (43)
Arvosana: 8

Mukana koko liigan maalikuninkuuskisassa viimeiseen päivään saakka. Moni haluaisi nähdä Auban keskushyökkääjänä, mutta tilastot kertovat tämän tehojen olevan kovemmat nimenomaan laidalla pelatessaan.

Saako Arsenal pidettyä kiinni Aubameyangista? Kuva: Getty Images.

Tehojensa lisäksi joukkueelle korvaamattoman arvokas hahmo, jonka menettäminen tulee kirpaisemaan kovalla kouralla. Olisi hieman paremmalla tarjoilulla tehnyt vielä rutkasti enemmän maaleja. Vuoden tärkeimpiä sopimusneuvotteluja edessä kautta lajin maailmanlaajuisen huipun.

Nicolas Pépé 31 (41)
Arvosana: 7

Isolla rahalla hankitun hyökkääjän kautta on kutsuttu flopiksi. Edelleen paikkaansa englantilaisessa pelissä hakeva norsunluurannikkolainen esitti kuitenkin parhaimmillaan täysin uskomattomia taidonnäytteitä.

Jotkut sanoivat Bellerínin tuen oikealla laidalla olleen Pépélle liian heikkoa. Emery piti pelaajaa pimennossa hämmentävän pitkään, mikä ei luonnollisesti ainakaan auttanut tämän sopeutumisessa. Viime kesänä maksetut 80 miljoonaa taannevat hyökkääjälle kuitenkin vielä reilusti lisää näytön paikkoja.

Reiss Nelson 17 (22)
Arvosana: 6

Vaikeassa asemassa oleva oma kasvatti palasi taistelemaan peliajasta Hoffenheimissa vietetyn vuoden jälkeen. Taustahenkilöt puhuvat Nelsonin kohdalla sellaisen tason lahjakkuudesta, jonka soisi vielä puhkeavan kukkaan korkeimmalla tasolla.

Kolme maalia ja kolme maalisyöttöä kaikki kilpailut mukaan lukien ovat toki hyökkäyspään pelaajalle pieniä lukuja. Minuutteja kaudella kuitenkin yli 1000.

Eddie Nketiah 17 (35)
Arvosana: 7

Toinen lainalta palannut hyökkääjä saavutti syyskauden esityksillään yhden harvoista Arsenal-pelaajien nappaamista pysteistä; Mestaruussarjan voiton. Nketiah’n odotettiin Leeds-lainansa jälkeen jatkavan matkaansa muualle, mutta tämä jäi yllättäen omaan seuraansa. Yksi niistä nimistä, joiden tulemiseen isompien hyökkääjätähtien lähtiessä luotetaan – osin syystäkin. Hyvin nopea ja terävä otteissaan.

Gabriel Martinelli 14 (26)
Arvosana: 7

Sakan lisäksi kauden komeetta Arsenalissa. Ihastutti ikihyviksi valtavalla soolomaalillaan Chelsean verkkoon. Ei ollut alkuperäisessä käsikirjoituksessa edes edustusjoukkueen vakiopelaajia, mutta esiintyi ennen loukkaantumistaan 26 ottelussa, ja iski 10 osumaa. Ikää edelleen vasta 19 vuotta. Iso tulevaisuus edessään.

Niko Toiskallio
Twitter: @n_toiskallio


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.