Arsenal-pelaajien kausiarviot: Prosessiin voi kenties kaikesta huolimatta suhtautua ainakin toiveikkuudella?

© Kuva: Getty Images

Arsenalin kausi oli pettymys, siitä ei ole kysymystäkään. Kahdeksas sija Valioliigassa, ja jääminen tyystin ilman europelejä ensimmäistä kertaa neljännesvuosisataan eivät jätä sijaa selittelyille. Se ei kuitenkaan ole selittelyä, että Tapaninpäivän jälkeen vain Manchester City ja Manchester United keräsivät Valioliigassa enemmän pisteitä kuin Gunners. Manageri Mikel Artetan prosessiin voi kenties sittenkin suhtautua ainakin toiveikkuudella?

Tässä subjektiivisia, mutta erittäin tarkan seurannan myötä syntyneitä arvioita joukkueessa kaudella pelanneiden suoriutumisista.

Maalivahdit

Bernd Leno 7

Saksalaisen olemus Gunners-maalilla on edelleen yksi vakuuttavimmista vuosiin. Torjuntatyöskentely on välillä ilmiömäistä, mutta sekaan mahtuu myös varsinaista tragikomiikkaa, josta viimeisimpänä muistikuvana hörppäys huhtikuun Everton-ottelussa. Tuon kotitappion voi helposti laskea maksaneen vähintään paikan Euroopan Konferenssiliigassa. Näitäkin maalivahdeille kuitenkin sattuu. Pahempi ongelma, tosin mahdollisesti harjoittelulla korjattavissa oleva sellainen, on pelin avaaminen. Siinä, missä vaikkapa Ederson avaa useasti suoria maalipaikkoja omilleen, joudutaan Lenon pitkien potkujen osoitteita arvailemaan kerta toisensa jälkeen.

Alex Runarsson 5

Islantilaisen hankinta oli jonkinlainen outo pakkoliike. Kaikki kilpailut mukaan lukien kauden saldoksi jäi kuusi ottelua, joissa pallo upposi verkkoon seitsemään otteeseen. Ei tämän tason pelaaja.

Mat Ryan 7-

Kevätkauden mittainen laina Brightonista, kokenut tekijä, joka asteli kepeästi ohi Runarssonin Lenon kirittäjäksi. Jäi hyvin pieneen rooliin, mutta sai monet toivomaan pysyvää jatkopestiä.

Puolustajat

Héctor Bellerín 6

Barcelona-kasvatti täyttää tätä homegrown-pelaajan kriteerit, ja melko pohjoislontoolaisena häntä on opittu jo pitämäänkin. Uran käännekohdaksi näytää kuitenkin muodostuneen taannoinen paha loukkaantuminen, joka vei nopeudesta ison siivun. Yksi todennäköisiä seurasta kesällä poistujia, eikä kauden peliesityksiä ajatellen syyttä. Hahmona vaikeasti korvattava, toimijana kentällä ei välttämättä.

Kieran Tierney 8,5

Skotlantilaisen otteet osoittavat ottelu ottelulta, miksi tätä kannatti niin pitkään Celticistä naarata. Yksi ehdottomia valopilkkuja äärimmäisen vaikealla kaudella. Tierneyn nopeus, periksiantamattomuus, ja yhdistelmä jossa tekninen taso ei kärsi suoraviivaisuudesta, on harvinainen paketti. Tavoitteet ja keinot niiden täyttämiseksi kentällä vaikuttavat olevan koko ajan kristallinkirkkaita 23-vuotiaalle. West Bromin kautta Inter Miamiin siirtynyt, samaa pelipaikkaa joukkueessa aikoinaan pitänyt etunimikaima, Arsenalissa kasvanut Gibbs voi katsella tontilla nykyisin tapahtuvaa suurella ylpeydellä.

Gabriel 7,5

Arsenalin topparitontit ovat tätä nykyä toivoa täynnä, toisin kuin vielä lyhyehkö aika sitten. Lillestä suhteellisen nimettömänä saapunut järkäle voitti useamman kuukauden pelaaja -äänestyksen, ja aloitti maalinteon seurassa avausottelussaan, Arsenalin valioliigakauden avauspelissä Craven Cottagella. Kadotti kauden päätösottelussa hampaansa Emiratesin nurmelle, ja samoin kävi sesongin mittaan muutamaan otteeseen itse pelille. 23-vuotiaalla brasilialaisella on kuitenkin vielä aikaa oppia ulos ryntäilyistään.

Rob Holding 7

Arsenalissa jo viisi vuotta viihtynyt, lajissaan harvinaisemmaksi alati käydä brittipakki on vasta 25-vuotias – se unohtuu monesti. Holding on ajoittain esittänyt topparille varsin hyödyllisiä päällikön otteita kentällä. Samaan aikaan on pakko todeta, ettei hänen sijoittumisensa ole aina parasta mahdollista. Siinä asiassa parantamalla Holdingista voisi olla uudeksi Per Mertesackeriksi, ainakin noin aktiiviuraa ajatellen.

Cédric 7

Portugalilaisen hankita aiheutti alussa ihmetystä, mutta tämä on kentällä esiintyessään (päättyneellä kaudella 25 ottelua) osoittanut olevansa varsin käyttökelpoinen ammattilainen. Molemmilla laidoilla tarvittaessa stuntanneen 29-vuotiaan sopimus jatkuu jopa vuoteen 2024, enkä ole lainkaan samaa mieltä siitä, että tästä olisi kova kiire päästä eroon.

Calum Chambers 7,5

Varsinaiselta pelipaikaltaan toppari, parin vuoden takaisella Fulham-laidallaan myös keskikentällä vakuuttavaa jälkeä tehnyt Southampton-kasvatti otti loppukaudesta hyvin roolia, pääasiassa oikeana pakkina. Belleríniä raamikkaampana pelaajana onnistui puolustussuuntaan enimmäkseen hyvin, ja osoitti aivan kauden viimeisissä otteluissa pystyvänsä rakentamaan mainion akselin Nicolas Pépén kanssa pelattaessa ylöspäin.

Pablo Marí 7

Vasenjalkainen toppari oli tervetullut lisä Arsenalin rosteriin. Espanjalaisen tasaisuudesta, joka kuitenkin tällä tontilla ratkaisee paljon, on heittelevien peluutusten vuoksi vaikea sanoa juuri mitään.

David Luiz 8

Yksi varmoista lähtijöistä, ja kenties se pelaaja, jota kaikista tyypillisistä hasardihetkistä huolimatta tullaan kaipaamaan. Tyyliltään juuri sellainen, jota on helppo vihata, mutta jonka arvo tälläkin kaudella poissaollessa tuli huomatuksi. Sen lisäksi, että Luizin persoona itse pelitapahtumien ulkopuolella toi tiettävästi joukkueeseen paljon oleellista positiivista energiaa, oli tämä myös kokemuksellaan iso johtaja takalinjoilla. Silloinkin, kun toimitus näytti koomiselta, oli se useimmiten tarkoituksenmukaista ja tehokasta. Hyökkäysten avaajana korvaamaton (vrt. tämän tekstin alussa Bernd Lenosta sanottu). Yksikään muu Arsenalin toppareista ei päättyneellä kaudella antanut sellaisia pitkiä laatupalloja kuin Luiz.

Keskikenttä

Bukayo Saka 8,5

Yksi ehdottomista kauden pelaajista, eikä ainoastaan Arsenalissa. Pelasi kauden aikana ainakin neljällä eri tontilla tarpeen mukaan, ja onnistui niistä jokaisella. Nousi Englannin A-maajoukkueeseen 18 vuoden ja yhden kuukauden ikäisenä. Hale Endin akatemian kasvatti, joka Arsenalin todella suureksi helpotukseksi teki jatkosopimuksen vuoteen 2024 saakka viime heinäkuussa. Kauden vaikempina aikoina, jotka siis olivat todella vaikeita, tuntui kantavan puolta koko seurasta kokemattomilla hartioillaan. Numeroarvosana on alakanttiin, joukkueen kokonaissuorituksesta johtuen.

Dani Ceballos 5

Vaivalla toiseksi perättäiseksi kaudeksi Real Madridista lainalle saatu 24-vuotias oli yksi kauden suurista pettymyksistä. Pienten väläytystensä perusteella varsin hyvän peliälyn omaava keskikenttämies, joka kuitenkin tuntui kadottavan kaiken ymmärryksensä ajoittain. Oli osin managerin hölmöyttä jättää Ceballos Eurooppa-liigan välierän avausosassa kentälle, mutta samalla tapaa tämän omaa typeryyttä napata pelissä toinen varoitus. Ilman sitä joukkue olisi hyvinkin saattanut pelata maanosan kakkoskisan loppuottelussa. Ei jatka Arsenalissa, ja on myös Real Madridin poismyytävien listalla.

Martin Ødegaard 8

Lisää lainanimiä Real Madridista. Teini-ikäisenä maailmaa kohahduttanut, ja jo tuolloin Gunnersissa näytillä käynyt norjalainen toi joukkueen pelin tekemiseen tarvittavaa dynamiikkaa. Ei onnistunut täydellisesti kaikissa pestinsä aikana tekemissään esiintymisissä, mutta kuului niihin partikkeleihin, joiden ansiosta joukkueen kevätkausi oli koko liigan parhaita. Esitykset olivat kuitenkin sitä luokkaa, etteivät madridilaiset taida enää Ødegaardia sen paremmin lainalle kuin muutenkaan päästää.

Thomas Partey 8

Se iso hankinta, jonka etukäteen uskottiin nostavan Arsenalin tasoa lähes yksinään. Kunnossa pysyminen oli ongelma, johon ei oltu valmistauduttu; Partey oli hädin tuskin koskaan loukkaantuneena aikanaan Atlético Madridissa. Hyökkäysten kääntämisessä, ja omien sellaisten käynnistämisessä luonnonlahjakkuus, jonka ei välttämättä tarvitse koskea palloon lainkaan, tehdäkseen kentälle kymmenen neliömetriä tilaa. Tarve ghanalaisen vakituiselle aisaparille keskikentän tonteilla on selkeä.

Mohamed Elneny 7+

Säteilevä egyptiläinen oli kauden 2019-2020 lainalla Besiktasissa, eikä moni odottanut tämän sen jälkeen enää Arsenalissa pelaavan. Toisin kävi; viime kaudella tilille kertyi yli 2400 minuuttia. Elnenyyn pätee monin tavoin sama kuin mitä aiemmin sanoin Cédricistä. Hyvin, hyvin käyttökelpoinen pelaaja, jolla on sekä kokemusta että tallella olevaa intoa toimittaa, vaikkei se maailman kirkkain tähti itse olisikaan. Mo’n sopimus jatkuu vielä vuoden, eikä tämän palkka varmastikaan ole sitä luokkaa, että hänestä sen vuoksi kannattaisi luopua.

Emile Smith Rowe 9

ESR rikkoo arvosanakaton. Kun oma kasvatti sai näytön paikan vuoden vaihteessa, koko Arsenalin kurssi kääntyi. Tämän 20-vuotiaan pelinlukutaito, askeleen keveys, kyky liikkua niin sulavasti sivuttain kuin aggressiivisesti pystyyn, ne tuovat mieleen eräänkin, tätä nykyä Turkissa palloilevan Arsenal-keskikenttätähden parhaimmillaan. Smith Rowen ja Sakan ollessa yhtä aikaa kentällä parhaimmillaan muistaa mikä tekee Arsenalista suuren, silloinkin kun seuran nykytilanne ei sitä vaikutelmaa anna. Sopimus jatkuu tällä erää kesään 2023, mutta sen pidentämiseksi ollaan jo hyvän aikaa tehty töitä – kaikki resurssit niihin, kiitos!

Granit Xhaka 8-

Olen jo kauan aikaa sitten vetäytynyt väittelyistä siitä, minkä tason pelaaja sveitsiläinen on. Räksytystä mieluummin olen taipuvainen uskomaan niihin lausuntoihin, joita nyt kolme manageria on tämän merkityksestä joukkeelle antanut. Iso preesens, josta tämän kauden aikana hioutui pois kaikkein suurin turha aggressiivisuus. On hyvinkin mahdollista, ettei Xhakaa ensi kaudella enää monien asioiden yhteissuman seurauksena seurassa nähdä. Häneen pätevät kuitenkin paljolti samat sanat kuin David Luiziin; poissaolot näkyivät kerta kerran jälkeen. Silloin kun korttitalo on ollu horjuvaisimmillaan, on Xhaka monesti ollut koossa pitävä voima, sanokaa mitä sanotte.

Hyökkääjät

Alexandre Lacazette 7,5

Jos olisi pakko valita, luopuisin mieluummin Aubameyangista kuin Lacazettesta. Jos, siis, olisi, pakko. Kaksikko ei juuri yhtä aikaa ole kentälle enää mahtunut / päässyt, mutta ne ajat, joina näiden akseli toimi, eivät unohdu. Laca on näistä kahdesta lopulta kuitenkin kokonaisvaltaisempi pelaaja. Sitoo hyökkäyskolmanneksen rajoilla useasti nipun pelaajia itseensä, ottaa tilan ja hyödyn sieltä mistä ja millä keinoin saa. Puolustusinnosta on joskus kuultu arvostelua, mutta toisaalta tulee mieleen lukemattomia tilanteita, joissa edellä mainitut ominaisuudet ovat toimineet myös omassa päädyssä. Maaleja syntyi kaudella 2020-2021 lopulta 17, joista 13 Valioliigassa – eivät ne tehotkaan ole varsinaisesti kadonneet.

Willian 5

En ollut brasilialaista ensimmäisten joukossa tuomitsemassa, eikä ensimmäisen Arsenalissa pelatun valioliigaottelun jälkeen tarvista siihen ollutkaan. Fulhamia vastaan kirjatun kahden maalisyötön jälkeen merkintöjä saatiin odottaa; koko kaudella syöttöjä yhteensä seitsemän, maaleja yksi – toukokuussa vapaapotkusta. On toivottavaa, että huhut Yhdysvaltoihin siirtymisestä materialisoituvat. Ehdottomasti yksi kauden heikoimmista.

Pierre-Emerick Aubameyang 7

Tämä ei ollut Auban kausi; ja siitä huolimatta tehomerkintöjä kertyi 15+4. Pakkaa sotkevia asioita oli paljon, ja myönnän itsekin miettineeni oliko mahdollista, että uusi pitkä sopimus laiskistutti tehopelaajan. Luultavasti viimeisen terävyyden ajoittainen puuttuminen oli kuitenkin vähintään yhtä paljon kiinni koko Arsenalin kaaoksesta. Hetkittäin näytti huolestuttavalta, mutta lopulta gabonilainen vaikutti palanneen positiivisemmaksi versioksi itsestään.

Nicolas Pépé 8

Floppi, hukkahankinta, kallis vitsi… noh. Mitä pidemmälle kausi eteni, ja mitä selkeämmin Arteta sai ryhmänsä aseteltua oikeisiin muotoihin, sitä enemmän tulosta alettiin nähdä. Saadessaan taakseen puolustajan, jonka kanssa aivoitukset toimivat, on norsunluurannikkolainen laidaltaan äärimmäisen vaarallinen ase. Toinen kausi Valioliigassa tuotti 10 maalia (kaikki kilpailut mukaan lukien 16). Oikeanlaisella joukkueen hienosäädöllä voidaan helposti nähdä kausi, jona tuo lukema tuplaantuu.

Reiss Nelson

Pelasi valtaosan kauden vajaasta 1000 minuutistaan alle 23-vuotiaiden kanssa. Oman kasvatin kausi oli liian vaikea, lainapestin aikaansaaminen olisi ollut täysin oleellista. Vaikea nähdä, mihin tie tästä vie.

Eddie Nketiah

Englannin alle 21-vuotaiden maajoukkuekapteeni rikkoi nuorten maaliennätyksen, jonka edellinen haltija oli muuan Alan Shearer. Seuratasolla, Arsenalin muun hyökkäyskaluston joukossa minuutit jäivät kovin vähäisiksi, vaikka ne Valioliigassa jakautuivatkin 17 otteluun. Kun takaa on vielä tulossa nuori Folarin Balogun, saattavat Eddien päivät seurassa olla päättymään päin.

Gabriel Martinelli 8

Brasilialaishyökkääjä oli jo viime kaudella sensaatio, eikä se asia muuttunut miksikään vuotta vanhempana – ikävuosiahan on siis nyt koossa jo hurjat 19. Loukkaantumisista kuntoutuminen otti selkeästi enemmän aikaa, kuin yleisö ja kannattajat halusivat ymmärtää tarvittavan, siksi erilaisilla linjoilla sivusta seuraajat Artetan kanssa Martinellin peluuttamisesta olivat. Valtavan yritteliäs, tuulennopea ja nälkäinen peluri. Ehtii juosta keskimääräisen vastahyökkäyksen kiinni, vaikka lähtisi vastustajan maalinedustalta. Pientä nuoren miehen ryntäilyä toki on edelleen havaittavissa, mutta pelottavampaa olisi, jos sitä ei näkyisi. Managerin kommenttien perusteella todella nöyrä ja oppimishaluinen pelaaja, josta tullee olemaan vielä paljon iloa.

Niko Toiskallio
Twitter:n_toiskallio


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.