Valioliiga pyörähti käyntiin myös vuoden 2022 osalta. Emirates Stadiumilla oteltiin todellinen huippukamppailu, kun kovavireiset Arsenal ja Manchester City iskivät yhteen.

Molemmilta joukkueilta puuttui muutamia pelaajia niin loukkaantumisten kuin koronaviruksen takia. Myös kotijoukkueen manageri Mikel Arteta joutui seuraamaan ottelun kotoaan käsin karanteenista.

Stadionilla vetovastuun otti apuvalmentaja Albert Stuivenberg.

Lauantain hieno ottelu päättyi lukemiin 1-2

Avausnelivitosella tilanteet aaltoilivat odotetun paljon. Alkuminuutteja hallitsi sarjakärjessä majaileva vierasjoukkue, mutta kokonaiskuvassa Arsenal oli parempi joukkue.

Kolmannella peliminuutilla Kevin de Bruyne näytti avaavan luvattoman helposti Arsenalin linjan. Matala kova syöttö boxiin Raheem Sterlingille, mutta viime hetkillä Gabriel pääsi väliin.

Heti perään kulmapotkusta maali oli sitten enemmän kuin lähellä. Lyhyt kulma, pallo de Bruyenelle ja keskitys maalille. Brassihyökkääjä Gabriel Jesus puski komean keskityksen hivenen ohi maalin.

Kymmenen minuutin kohdalla Arsenalilta nähtiin vuorostaan erinomainen vastaisku. Alexandre Lacazette vapautti lopulta Martin Ødegaardin nokikkain Edersonin kanssa. Brassivahti tuli jalka edellä palloon, mutta osui myös norjalaista jaloille.

VAR-tarkastuksen jälkeen erotuomari Stuart Attwell kuitenkin osoitti kohden kulmalippua. Ei pilkkua.

Viitisen minuuttia myöhemmin vahvan puoliajan pelannut Gabriel Martinelli karkasi vasemmalta laidaltaan ja pääsi tuikkaamaan etukulmaa kohden. Ederson torjui kudin kuitenkin suhteellisen helposti.

Cityn puolustuslinja oli raivoissaan avustavan erotuomarin suuntaan, koska kokivat tilanteen paitsioksi.

Kotijoukkue otti hallinnan itselleen varsin selvästi avausminuuttien jälkeen. Arsenalin prässipeli aiheutti ongelmia alhaalta pelinrakennustaan aloittaneelle Citylle. Harhasyöttöjä tuli yllättävänkin tiheään tahtiin hallitsevalle mestarille.

Puolen tunnin kohdalla de Bruyne menetti pallon keskialueella. Ben White käynnisti nopean hyökkäyksen keskustan kautta riistonsa jälkeen.

Pallo kiersi komeasti pelaajalta toiselle ja lopulta Bukayo Saka täräytti pallon noin rangaistusalueen rajan tuntumasta matalana oikeaan alakulmaan.

Vuoden 2022 ensimmäinen maali Valioliigassa oli tosiasia.

Martinelli meinasi kasvattaa johtoa avausjaksolla vielä kahteenkin kertaan. Ensin komea laukaus hienon syöttöketjun päätteeksi hivenen ohi takayläkulmasta.

Cityn peli kulki jälleen pitkälti Kevin de Bruynen kautta. Getty Images.

Hetki tästä brassihyökkääjä laittoi kaksi Cityn puolustajaa aivan solmuun. Pahiten jalkoihin jäi João Cancelo. Kuti sujahti kuitenkin himpun ohi takaalakulman tällä kertaa.

Arsenal oli lopulta selvästi parempi kuin Man City avauspuoliajalla. Korkea prässi aiheutti vieraille suuria ongelmia ja Gunnersin toinen maali olisi ollut ansaitumpi kuin hallitsevan mestarin ensimmäinen.

Toiselle jaksolle lähdettiin pitkälti samoilla askelmerkeillä. Arsenal aiheutti Citylle ongelmia ja vieraat taas sortuivat turhan staattiseen pallonliikkutteluun.

Kotijoukkueen kannalta tilanteeseen tuli dramaattinen käänne noin 53 minuutin kohdalla. Granit Xhaka repi Bernardo Silvaa paidasta oman rangaistusalueensa sisällä.

Portugalilainen heittäytyi toki hyvin kevyesti vatsalleen, mutta sveitsiläispelaajan repimisliike oli täysin selvä.

Attwell tarkasti tilanteen itse vielä videolta ja pallo pilkulle. Tilanteesta Xhakan lisäksi keltaista katseli myös kuumana käynyt Gabriel.

Riyad Mahrez ampui sen varmasti ohi Aaron Ramsdalen.

Melkein heti perään Arsenal oli siirtyä uudelleen johtoon. Cityn toppari Aymeric Laporte oli puskea pallon omaan maaliin boxin rajalta. Nathan Aké kuitenkin ehti juuri ja juuri liukumaan pallon maaliviivalta pois.

Peliväline saapui kuin tarjottimella Arsenalin Martinellin ulottuville. Brassikärki onnistui hämmentävästi laittamaan pallon silti yli maalin.

Maalipotkun jälkitilanteesta Gabriel otti toisen keltaisensa. Brassitoppari tuli kovaa maanmiestään Jesusia vastaan ykköspalloon.

Tälläkin kertaa vieraiden pelaaja korosti rikettä merkittävästi ja tuomio vaikutti rajulta, mutta Gabriel selvästi tuli tilanteeseen tarkoituksenaan lopulta rikkoa.

Tunnelma muuttui kertaheitosta intensiivisestä suorastaan tulikivenkatkuiseksi. Arsenal oli pelannut mahtavan ottelun tuohon asti ja ollut parempi kuin huimavireinen Manchester City.

Gabrielin toinen keltainen kortti vaikeutti kotijoukkueen ottelua entisestään. Getty Images.

Tilanne kuitenkin kääntyi kertaheitolla. City alkoi väkisinkin saamaan otetta miesylivoimalla. Arsenal asettui pitkälti puolustamaan tasapeliään ja kyttäämään entistä enemmän vain sopivia vastaiskupaikkoja.

Kotijoukkue myös välillä vajaallakin lähti rohkeasti hyökkäämään. Pääasiassa palloa hallitsi läpi ottelun City, joka ei silti pystynyt luomaan kovinkaan montaa huipputason maalitilannetta.

Lopulta yliajalla vieraiden Rodri teki tarvittavan ja vei Cityn johtoon ja voittoon asti. Espanjalainen keskikenttäpelaaja pääsi tuikkaamaan pallon boxin sisältä matalana Ramsdalen vierestä sisään.

Lauantain ottelu oli hieno alku vuodelle 2022. Todella kovatasoinen ja fyysinen kamppailu, jostai ei dramatiikkaa puuttunut. Stuart Attwellin tuomiot varmasti herättävät jälkikäteen puitavaa ennen kaikkea Arsenalin leirissä.

Manchester City on kenties maailman paras joukkue tällä hetkellä ja siihen peilaten se oli yllättävän suurissa hankaluuksissa useissa tilanteissa Arsenalin kovan prässin alla.

Pohjoislontoolaisten pelisuunnitelma toimi täydellisesti siihen asti, kun rangaistuspotku ja punainen kortti vaikeuttivat iltaa huomattavasti sekä lopulta pilasivat sen. Loistava jalkapallopeli.

Lopputulos Arsenal – Manchester City 1-2