Aston Villa – kausiennakko 2020-21: Yksi mies kaiken keskiössä – taustoissa rakennetaan myös jotain pysyvämpää

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

 • 17. sija Valioliigassa (viimeinen säilyjän paikka)
 • 35 pistettä, maaliero 41-67
 • 9 voittoa, 8 tasapeliä, 21 tappiota
 • Paras maalintekijä: Jack Grealish (8 maalia)
 • FA Cup: Kolmas kierros

Hiuksenhieno – ja jopa onnekas – säilyminen oli sarjanousija Aston Villalle kuin maailmanmestaruus. Pelaajat juhlivat antaumuksella päätöskierroksen jälkeen pelattuaan West Hamin kanssa 1-1-tasapelin. Tasapelipiste piti lopulta Aston Villan sarjassa, kun Bournemouth voitti omassa päätöskierroksen ottelussaan Evertonin nousten 34 pisteeseen ja Watford hävisi oman ottelunsa Arsenalille jääden 34 pisteeseen.

Kapteeni Jack Grealish kantoi Aston Villaa koko kauden. Kuva: Getty Images.

Aston Villan juhlinta sai asiantuntija Roy Keanen toteamaan lakonisesti: ”Tuon takia he eivät koskaan voita mitään.” Viesti oli toki naljaileva, mutta ei Aston Villan kautta voida pitää millään mittapuulla onnistuneena, vaikka sarjanousija pitikin sarjapaikkansa. Oikeastaan sarjasta putoaminen olisi ollut Aston Villan taloudellisiin satsauksiin nähden todellinen pohjanoteeraus, mikä olisi saattanut viedä koko seuran jopa konkurssin partaalle. Varsinkin kun siihen olisi lisätty vielä koronan aiheuttamat taloudelliset vaikutukset.

Aston Villa käytti kaudella 2019-20 lähes 160 miljoonaa euroa pelaajahankintoihin. Jos kyseistä summaa verrataan toisiin sarjanousijoihin, Norwichiin ja Sheffield Unitediin, summa on posketon. Norwich käytti alle kymmenen miljoonaa euroa ja Sheffield Utd alle 70 miljoonaa. Norwich toki putosi, mutta Sheffield United venyi sarjassa jopa yhdeksänneksi.

Kausi 2019-20 toki poiki myös muutoksia, kun rahat käyttänyt urheilutoimenjohtaja Jesús García Pitarch jätti seuran kauden jälkeen ja hänen tilalleen palkattiin tanskalainen Johan Lange. FC Kööpenhaminan teknisenä johtajana aiemmin työskennelleen Langen ensisijainen tehtävä onkin pitää kiinni Aston Villan viime kauden ylivoimaisesti parhaasta pelaajasta, Jack Grealishista. Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

Kesän 2019 harjoitusottelut antoivat positiivisia signaaleja Dean Smithin miehistöstä. Joukkue kaatoi kahdesti RB Leipzigin sekä kenraalissa vielä Leicesterin. Kun sarja alkoi, harjoitusottelut olivat enää kaukainen muisto. Avausvoitto tuli kauden kolmannessa ottelussa, kun Everton kaatui Villa Parkilla 2-1. Lokakuussa Aston Villa otti jopa kaksi peräkkäistä voittoa, jotka nousivat lopulta arvoon arvaamattomaan. Ensin kaatui Norwich vieraissa ja heti perään Brighton kotona. ”Voittoputki” jäikin lopulta kauden ainoaksi.

Sen jälkeen alkoi harmaa syksy, joka jatkui lopulta koko kauden. Valonpilkahduksia nähtiin ajoittain, kuten 2-2-tasapeli Manchester Unitedin vieraana joulukuussa, mutta pääosin tappiosarakkeen lukema kasvoi. Aston Villa onnistui kuitenkin napsimaan kohtuullisesti pisteitä niin sanotuilta päävastustajiltaan.

Maali, jota ei koskaan hyväksytty. Kuva: Getty Images.

Lopulta taistelu sarjapaikasta käynnistyi vasta koronatauon jälkeen. Aston Villa hävisi vain neljä kertaa koronatauon jälkeen, ja nekin kaikki kärkipään joukkueille, Man Unitedille, Chelsealle, Wolvesille sekä Liverpoolille. Voittoja tuli koronatauon jälkeen vain kaksi, mutta toinen niistä oli hieno 1-0-voitto Arsenalista. Lopulta tasapelit nostivat Aston Villan pinnan yläpuolelle, mikä saattoi pelastaa lopulta koko seuran.

Koronatauon jälkeen Aston Villa pelasi heti ”maalittoman” tasapelin Sheffield Unitedin kanssa. Ilman tuota pistettä sarjapaikka olisi jäänyt haaveeksi. Kyseenalaisen tasapelistä teki se, että Sheffield Utd onnistui kyllä maalinteossa, mutta Hawk-Eye-maaliviivateknologia ei osumaa havainnut, eikä tilannetta lopulta tohdittu tarkastaa VAR:n avulla. Ripaus onneakin siis tarvittiin.

Aston Villan tärkein yksittäinen pelaaja oli ehdottomasti kapteeni Jack Grealish, joka teki kahdeksan maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Ei ole väärin sanottu, että Grealish kantoi heikkoa Aston Villaa läpi kauden. Hyökkäyspelaaminen olisi ollut olematonta ilman Grealishin panosta. Tärkeä palanen oli myös John McGinn, jonka nilkkavamma oli pitää miehen sivussa loppukauden, mutta koronatauon jälkeen mies ehti vielä pelikuntoon.

Sen sijaan hyökkäykseen hankitut Wesley, Trézéguet sekä tammikuussa tullut Mbwana Samatta jättivät rutkasti toivomisen varaa.

Onnistujiin voidaan lukea myös keskikentällä molempiin suuntiin töitä tehnyt Douglas Luiz, toppari Tyrone Mings sekä vasempana laitapuolustajana urakoinut Matt Targett.

FA Cupissa Aston Villan tie nousi pystyyn heti kolmannella kierroksella, kun sarjaan tulevaksi kaudeksi noussut Fulham pudotti sen maalein 2-1.

Aston Villan kauden ehdoton kohokohta oli Liigacupin finaali, jossa Manchester City oli kuitenkin parempi maalein 2-1. Liigacupin puolella Aston Villa onnistui kaatamaan muun muassa Leicesterin, Wolvesin sekä hyvin kyseenalaisessa ottelussa Liverpoolin peräti maalein 5-0. Liverpool pelasi kyseisen ottelun käytännössä reservimiehistöllään, kun seura pelasi samoihin aikoihin seurajoukkueiden MM-turnauksessa Qatarissa. Lopulta Wembleyltä ei jäänyt Aston Villalle mitään käteen, kuten ei jäänyt oikeastaan koko kaudestakaan.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Danny Drinkwater (kk, 30, palasi lainalta Chelseaan)

Kuva: Getty Images.

Leicester-vuosien jälkeen todella syviin vesiin vajonnut Drinkwater pelasi loppukauden lainalla Aston Villassa, mutta viiden pelin jälkeen mies sai istua katsomossa. Alkukausi meni lainalla Burnleyssa, jossa vastuuta tuli sitäkin vähemmän osittain loukkaantumisten takia. Pelit Chelseassa luultavasti pelattu, mutta sopimus jatkumassa aina kesään 2022 saakka, ellei sitä saada purettua. Koko ura tarvitsee nyt uuden alun ja vastuullisen roolin. Voisiko sellainen löytyä Mestaruussarjasta?

Pepe Reina (mv, 37, palasi lainalta AC Milaniin)

Kuva: Getty Images.

Kaiken nähnyt maalivahti tuli Aston Villaan pitämään seuran sarjassa. Onnistui siinä ja palasi takaisin AC Milaniin. Oli hyvä edelleen, ja antoi kokemuksensa myötä varmuutta Aston Villan puolustukseen. Tilastoihin merkattiin 12 ottelua, joista kahdessa Reina piti nollapelin, mukaan lukien elintärkeä 1-0-voitto Arsenalista. Ura jatkuu seuraavaksi Laziossa.

Rushian Hepburn-Myrphy (kh, 21, Pafos FC)

Aston Villan kasvatti siirtyi sopimuksensa umpeuduttua ilmaisella siirrolla kyproslaiseen Pafosiin suomalaisten Onni Valakarin ja Paulus Arajuuren seurakaveriksi. Hepburn-Murphy ei saanut vastuuta Aston Villassa, vaan vietti pääosan ajastaan lainapesteillä.

Matija Sarkic (mv, 23, Wolverhampton)

Anderlechtin akatemiasta Aston Villaan kesällä 2015 siirtynyt maalivahti haki peliaikaa eri lainapesteillä, viimeisenä skotlantilaisessa Livingstonissa. Nyt suuntaa ilmaisella siirrolla Wolvesiin, jossa tuskin kovin kummoista roolia on tarjolla. Nuori maalivahti vielä, joten kehitystä voi tapahtua, kunhan pääsee pelaamaan.

James Chester (kp, 31, Stoke)

Siirtyi viime tammikuussa lainalle Stokeen ja sai siellä heti ison roolin. 16 peliä Mestaruussarjaa riitti vakuuttamaan Stoke-johdon, ja Chester siirtyi ilmaiseksi Pottersiin vuoden mittaisella sopimuksella.

James Bree (op, 22, Luton)

Aston Villa hankki Breen aikoinaan Barnsleysta 3,5 miljoonan euron kaupassa tammikuussa 2017. Sittemmin Bree on käynyt lainalla Ipswichissä ja Lutonissa, jonne matka jatkuu nyt pysyvällä siirrolla. Siirtosummaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Borja Bastón (kh, 28, ilman seuraa)

Viime tammikuussa ilmaiseksi Swanseasta hankittu Bastón pelasi lopulta Aston Villan riveissä 16 minuuttia Valioliigaa. Alkukausi Swansean paidassa toi Mestaruussarjan puolella kuusi maalia 20 ottelussa. Erikoinen haku Aston Villalta, mutta eipä se seuralle kovin paljon maksanutkaan. Tämän jutun kirjoitushetkellä Bastón on työtön.

Andre Green (vh, 22, ilman seuraa)

Viime kausi meni lainalla Prestonissa sekä Charltonissa. Mestaruussarjassa 17 ottelussa syntyi kaksi maalia ja yksi maalisyöttö, eikä se vielä riittänyt jatkosopimukseen. Edessä maisemanvaihto jälleen.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Lovre Kalinic (mv, 30, palasi lainalta Toulousesta)

Tammikuussa 2019 hankittu Kalinic maksoi Aston Villalle tuolloin kuusi miljoonaa euroa. Viime kausi meni tammikuusta lähtien lainalla ranskalaisessa Toulousessa, jossa vammat vaivasivat ja tilastoihin merkattiin vain neljä ottelua Ligue 1:ssä. Reisivamma pilasi käytännössä koko kauden 2019-20, mutta saako mies itsensä kuntoon? Ei luultavasti ole Aston Villan suunnitelmissa kovin korkealla ensi kaudellakaan.

Scott Hogan (kh, 28, palasi lainalta Birminghamista)

Hogan maksoi aikoinaan Aston Villalle yli 10 miljoonaa euroa, mutta miestä on lähinnä palloteltu eri seuroissa lainapesteillä. Viime kauden alkupuoliskon Hogan vietti lainalla Stokessa ja loppukausi vierähti Birminghamissa. Pelejä kertyi yhteensä 33, ja maaleja syntyi yhdeksän. Ei nyt ihan surkea tahti, mutta ei myöskään sellainen, että Hoganille löytyisi roolia Aston Villan valioliigajoukkueessa.

Valmennus

 • Manageri: Dean Smith
 • Valmentaja: Craig Shakespeare
 • Valmentaja: John Terry
 • Valmentaja: Richard O’Kelly
 • Maalivahtivalmentaja: Neil Cutler
 • Fysiikkavalmentaja: Jim Hendry
Dean Smith on valmentanut Aston Villaa lokakuusta 2018 lähtien. Kuva: Getty Images

Aston Villa teki Harry Houdinit. Joukkueen ”pako” putoamiselta oli yksi kaikkien aikojen suorituksista Valioliiga-aikakaudella. Neljä ottelua oli pelaamatta ja Aston Villan putoaminen oli todennäköisyyksien valossa 93-prosenttisen varmaa FiveThirtyEightin-mallin mukaan. Mitä vielä. Joukkue säilyi sarjassa ja siirtoikkuna on tuonut muutoksia seuraan. 

Merkittävin muutos on Johan Langen tulo FC Kööpenhaminsta Aston Villan urheilutoimenjohtajaksi. Langen tulo tulee heijastumaan rekrytointipolitiikassa ja sitä kautta pelikentällä. Siirtostrategia tulee todennäköisesti olemaan ostaa Mestaruussarjan lupaavimpia pelaajia ja täsmähankintoja Manner-Euroopasta. 

Lange on hyvin aggressiivinen siirtomarkkinoilla ja hän haluaa olla ensimmäisenä kiinni lahjakkuuksissa. Rekrytointistrategia oli poikkeuksellisen tehokas ja tuottoisa Kööpenhaminassa, mutta nyt itse peliin.

Manageri Dean Smith on useiden taktiikoiden mies. Tässä on omat hyvät ja huonot puolensa. Struktuuri muuttui usein ja näimme muun muassa 4-2-3-1-, 3-4-3-, 3-5-2- ja 4-4-1-1-muotoja kauden aikana. Pelin keskiössä oli kuitenkin aina Jack Grealish. Grealish kuljetti palloa 14,1 kilometriä kauden aikana, mikä oli eniten Euroopan viidestä huippusarjasta. Kaikki kulkee käytännössä Grealishin läpi.

On vaikea laittaa aina sormeaan Aston Villan identiteetille, mutta 4-4-1-1-muoto, joka on prässätessä käytännössä 4-4-2-muoto toimi suhteellisen hyvin loppukaudesta. Tässä muodossa Grealish sai levätä usein pelin päällä ja hänen rotaationsa ylhäältä alaspäin tukemaan keskikenttää pelinrakentelussa aiheutti ongelmia vastustajille. Sitä kautta Villa kykeni edistämään peliä. Rooli oli vapaa.

Toinen toimiva ratkaisu oli 4-3-3-muoto, missä Jack Grealish pelasi vasempana laitahyökkääjänä. Tässäkin muodossa oli avainasemassa Grealishin energiansäästö.

Puolustusblokki on kuitenkin yleensä muotoa 4-2-3-1, ja siitä on suhteellisen helppoa kääntää peliä ylöspäin. Ongelmana ovat kuitenkin tilanteet, joissa vastustaja valitsee hidastaa hyökkäyksiä ja pakittaa. Villalta ei löydy ihan riittävästi taitoa ja ideoita ratkoa näitä tilanteita, ja pallo hukkuu ikävän usein matkalla.

Parhaat positiiviset suunnanmuutokset nähtiin 3-4-3-muodossa, missä Grealish sai mahdollisuuden ajaa yksin suoraviivaisesti vasenta laitaa ylöspäin. Wingbackin tuki mahdollisti myös valintatilanteita, mutta muodossa oli muita ongelmia.

Peli tuntui tasapainoisimmalta loppukaudesta. Osaksi syynä olivat Douglas Luizin paremmat otteet ja toisena osana John McGinnin sekä Conor Hourihanen kuntoutumiset loukkaantumisista. Nämä syyt liittyvät luonnollisesti toisiinsa. 

Aston Villa pyrkii usein houkuttelemaan prässiä ylöspäin, ja kun tilaa alkaa syntyä, keskikentällä on vaihtoehto yleensä pelata pallo toisen linjan yli kohti kärkeä, ja pyrkiä saamaan kakkospallot Grealishille. Grealishin saadessa kakkospallon etenee Aston Villa tehokkaasti ja pallo pelataan usein laitahyökkääjälle hyvään vauhtiin. Tilanteet päättyvät usein keskityksiin, mutta boksiin ei ole menossa tarpeeksi miehiä. 

Aston Villa joutuu tasapainoilemaan usean ongelman kanssa. Jos Villa suosii 4-3-3-muotoa, tilanteet syntyvät leveältä Grealishin kautta, mutta hänen luovuudelleen olisi myös tarvetta keskustassa. Dean Smith joutuu valitsemaan aina kahden ei niin ideaalin vaihtoehdon välillä, jotka lopulta pyörivät Jack Grealishin ympäriltä. Tämä myös paljastaa Villan heikkouden. 

Keskikentän pohja on tarpeeksi hyvä pääsarjan standardeilla varsinkin, jos Douglas Luiz jää seuraan. Ongelmana on, että Jack Grealish tarvitsee enemmän tukea ylöspäin. Laitahyökkääjät Trezeguet ja Anwar El-Ghazi ovat kelpo vaihtoehtoja kierrätyspelaajiksi, mutta kumpikaan ei ole tarpeeksi hyvä avaamaan. Pallo on Johan Langella ja Aston Villan johdolla.

Aston Villa on taktisesti yllättävän joustava joukkue ja joukkueelta löytyy monia variaatioita vastustajasta riippuen. On suhteellisen ironista, että vaikka joukkue käytti noin 150 miljoonaa puntaa viime kesänä, ryhmä kaipaa kipeästi vahvistuksia. Positiivista taas on, että 50 miljoonaa puntaa Langen käsissä tarjoaa enemmän laatua ja jälleenmyyntiarvoa kuin 150 miljoonaa viime kesänä. 

Aston Villa on kenties vaikeimmin analysoitava joukkue Valioliigassa, sillä sapluuna muuttuu usein ja identiteetistä/jatkumosta on pientä pulaa. Kukaan ei osaa varmuudella sanoa, mikä on Dean Smithin käytetyin muoto tulevalla kaudella. Todennäköisimpiä ovat 4-4-1-1- ja 4-3-3-muodot. Kaikki ei kuitenkaan missään nimessä ole synkkää.

Ennennäkemätön säilyminen antaa lisäpotkua ja John McGinn oli jälleen pelikunnossa loppukaudesta. Keskikentän laatu, tiiviys ja energiatasot kasvavat selkeästi tämän myötä. Toppareiksi löytyvät oikein hyvä Tyrone Mings, hyvän loppukauden pelannut 22-vuotias Ezri Konsa ja Kortney Hause. Hausen huono puoli on, että hän on vasenjalkainen kuten Mings, mutta data paljastaa, että Hause on melkoinen friikki hyvässä mielessä kentällä. Hän profiloituu edukseen todella poikkeuksellisella tavalla pääpalloissa ja pallojen voittamisessa takaisin.

Laitapakit ovat tarpeeksi hyviä Valioliigan standardeilla ja periaatteessa joukkueesta löytyy kaksi eri tyyppistä mahdollisesti potentiaalista hyökkääjää Wesleyn ja Mbwana Samattan muodossa. Brentfordin Ollie Watkins on kuitenkin yhdistetty vahvasti Villaan ja hän toisi hyvin erilaisen, liikkuvamman vaihtoehdon kärkeen.

Ei ole mahdotonta, että Aston Villa pelaa 4-4-2-muodolla tulevalla kaudella, ja Jack Grealish nähdään laitahyökkääjänä. Joka tapauksessa on positiivisin asia Aston Villan kannalta, että seura säilyi sarjassa ja sitä kautta Jack Grealish säilynee joukkueessa.

Aston Villalla on kelpo mahdollisuudet säilyä sarjassa myös tulevalla kaudella, mutta se vaatii, että avainpelaajat pysyvät ehjänä. Jos Lange pääsee ostamaan muutaman pelaajan, saattavat todennäköisyydet säilymiselle kasvaa merkittävästi. Silloin Aston Villa saattaisi luoda jotain pysyvää ja jäädä useaksi vuodeksi Valioliigaan. Toistaiseksi on kuitenkin kohtuuttoman paljon Jack Grealishin varassa.

Tärkein pelaaja - Jack Grealish

Jack Grealish on Aston Villan pelin sielu. Kuva: Getty Images.

Ei kahta sanaa. Aston Villan kasvatti Jack Grealish on 24-vuotiaana seuran kapteeni, kasvot ja pelillinen identiteetti. Grealish pelaa Aston Villassa niin paljon kuin ikinä haluaa, ja täysin syystäkin. Viime kaudella hän oli rakentamassa tai päättämässä lähes jokaista Aston Villan hyökkäystä. Puolustussuuntaan Grealish saa vapauksia, mutta hän hoitaa vähintäänkin kohtalaisesti nekin velvoitteet.

Toinen kysymys onkin, kuinka kauan Grealish pysyy rakkaassa seurassaan. Kosiskelijoita on riittämiin, joista vahvimpana on esiin nostettu Manchester United. Aston Villa ei halua luopua tähtipelaajastaan, mutta jonain päivänä se on väistämätöntä.

Alkavalla kaudella Grealish näillä näkymin vielä edustaa Aston Villaa, ja se on seuralle erittäin tärkeä asia pelillisesti. Grealish viihtyy vasemmalla laidalla, mutta käytännössä hän viilettää melko vapaasti myös keskustassa. Grealish hakee välillä palloa ”messimäisesti” alhaalta asti, jos ei pelikaverit saa sitä toimitettua omin avuin hänelle ylempänä kenttää.

Ihannetilanteessa Grealish pääsee palloon hyökkäyskolmanneksella. Silloin voi tapahtua upeita asioita. Grealishilla on tarkka ja vahva laukaus, minkä lisäksi hän antaa ratkaisevia syöttöjä erinomaisella varmuudella.

Arvio

Sija: 17

Aston Villan päällimmäinen tavoite on jälleen säilyä sarjassa ja on hyvin todennäköistä, että seura nähdään putoamiskamppailussa. Positiivista on, että materiaali on selkeästi laadukkaampaa kuin kahdella muulla nousijalla. Aston Villa on kuitenkin toistaiseksi liikaa Jack Grealishin varassa. Yksi loukkaantuminen saattaa pilata koko kauden.

Toinen positiivinen uutinen on, että seuralla on uusi urheilutoimenjohtaja, Johan Lange. Hän on kesän tärkein vahvistus ja Villan siirtostrategia menee uusiksi. Aston Villalla on paljon hyvää minkä päälle rakentaa, mutta seura tarvitsee muutaman oikean liikkeen kesällä. Parilla onnistuneella hankinnalla Aston Villa saattaa jälleen vakiinnuttaa itsensä valioliigaseurana. Suunta on oikea, mutta tuleva kausi ratkaisee suunnan. Joukkueen on säilyttävä hinnalla millä hyvänsä. Tiukkaa tekee.

Ihanneavaus

Aston villan ihanneavaus 20-21
Aston Villan ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

Kokoonpanolista

# PelaajaPPPelipaikkaIkä
-Emiliano MartínezMVMaalivahti02.09.1992
1Tom HeatonMVMaalivahti15.4.1986
28Lovre KalinicMVMaalivahti3.4.1990
12Jed SteerMVMaalivahti23.9.1992
25Örjan NylandMVMaalivahti10.9.1990
40Tyrone MingsKPToppari13.3.1993
22Björn EngelsKPToppari15.9.1994
15Ezri KonsaKPToppari23.10.1997
30Kortney HauseKPToppari16.7.1995
18Matt TargettVPVasen laitapuolustaja19.9.1995
3Neil TaylorVPVasen laitapuolustaja7.2.1989
24Frédéric GuilbertOPOikea laitapuolustaja24.12.1994
2Matty CashOPOikea laitapuolustaja7.8.1997
27Ahmed ElmohamadyOPOikea laitapuolustaja9.9.1987
6Douglas LuizPKKPuolustava keskikenttä9.5.1998
19Marvelous NakambaPKKPuolustava keskikenttä19.1.1994
7John McGinnKKKeskikentän keskusta18.10.1994
14Conor HourihaneKKKeskikentän keskusta2.2.1991
8Henri LansburyKKKeskikentän keskusta12.10.1990
10Jack Grealish (C)HKKHyökkäävä keskikenttä10.9.1995
17TrezeguetVHVasen laitahyökkääjä1.10.1994
21Anwar El GhaziOHOikea laitahyökkääjä3.5.1995
23JotaOHOikea laitahyökkääjä16.6.1991
9WesleyKHKeskushyökkääjä26.11.1996
11Ollie WatkinsKHKeskushyökkääjä30.12.1995
20Mbwana SamattaKHKeskushyökkääjä23.12.1992
39Keinan DavisKHKeskushyökkääjä13.2.1998

Juho Hirvonen, Kim Keränen
Twitter: @jkhirvonen, @KeranenKim

Kuvankäsittely: Eetu Ikola