Valioliiga.com tekee yhä Valioliigan kauden 2019–20 purkua. Olemme nimenneet eri pelipaikkojen parhaita ja nyt luvassa ovat kauden parhaat hankinnat.

Esimerkiksi Danny Ings, Raúl Jiménez, Mateo Kovačić, Dean Henderson ja Jordan Ayew puuttuvat listalta, koska he edustivat seurojaan lainasopimusten turvin jo edelliskaudella.

Alla tähän mennessä julkaistut TOP-listat:

5. Aaron Wan-Bissaka, Manchester United (55 miljoonaa euroa)

Ottelut: 35
Maalit: 0
Syötöt: 4

Manchester United joutui maksamaan Crystal Palacelle kymmeniä miljoonia puntia saadakseen Aaron Wan-Bissakan oikean laitapuolustajan paikalle. Vaikka Eurooppa-liigan välieräottelu sunnuntaina Sevillaa vastaan ei ollut pelaajan hienoimpia hetkiä, jo alkukaudesta kävi selville, että ostos kannatti.

22-vuotias englantilainen taklaa ”lonkeromaisilla” jaloillaan ensiluokkaisen hyvin ja peittää laukauksia. Wan-Bissaka olikin Valioliigan kärkimies molemmissa tilastoissa – taklauksia kertyi kauden mittaan peräti 129.

Liverpool-ikoni Jamie Carragher luonnehti joulukuussa Wan-Bissakaa yhdeksi planeetan parhaista ”puhtaista puolustajista”. Puolustussuuntaan mies on eittämättä yksi maailman parhaista pelaajista omalla pelipaikallaan, ja hyökkäyspäässäkin alkoi näkyä positiivisia merkkejä kauden edetessä.

Wan-Bissaka oli yksi Unitedin tasaisimmista suorittajista. Joukkueen kokonaisvaltainen puolustuspelaaminen on parantunut huomattavasti, ja Wan-Bissaka on tärkeä palanen kapteeni Harry Maguiren johtamassa linjassa.

Henkilökohtaiseksi tavoitteekseen Wan-Bissaka on asettanut avauskokoonpanon paikan vakiinnuttamisen Englannin maajoukkueen oikean laitapuolustajana.

The Sportsman

@TheSportsman
🕷️🕸️ Aaron Wan-Bissaka successfully completed 85.4% of his tackles this season - winning 129 of 151 attempts.

Only one other player in the Premier League with 85+ attempted tackles hit the 80% mark. Joel Ward.

@awbissaka | @TheUnitedLink

4. Giovani Lo Celso, Tottenham (32 miljoonaa euroa)

Ottelut: 28
Maalit: 0
Syötöt: 2

Argentiinan maajoukkuemies Giovani Lo Celso, 24, lainattiin Tottenhamiin Real Betisistä viime kesänä, ja siirrosta tehtiin tammikuussa pysyvä.

Spursin keskikentän keskustan pelaajista juuri Lo Celso on tehnyt moniin vaikutuksen. Pallokosketus on mahtava, eikä hänellä lähes koskaan vaikuta olevan kiire pallon kanssa. Kun joukkue tarvitsee jotakin erikoista ja yllättävää voittaakseen pelin, häneltä saattaa sitä löytyä.

Avauskausi Lontoossa oli katkonaisuudesta huolimatta suuria lupauksia herättävä, ja monet odottavat näkevänsä keskikenttämieheltä vieläkin parempaa ensi kaudella. Kauden mittaan oli aikoja, jolloin Lo Celso oli Tottenhamin paras pelaaja ja joukkueen ainoita valonpilkahduksia.

Lo Celso kiihdyttää vauhtiin vaivattomasti ja kuljettaa palloa näyttävästi. Kenties hänen parhain ominaisuutensa on kuitenkin raaka työnteko, etenkin puolustussuuntaan.

Spursin luotsi José Mourinho on julistanut, että monipuolinen Lo Celso voisi pelata millä tahansa pelipaikalla keskikentällä. Jatkossa kysymys onkin siitä, millä tavalla miestä peluutetaan ja missä roolissa hänestä saadaan eniten irti.

3. Allan Saint-Maximin, Newcastle (18 miljoonaa euroa)

Ottelut: 26
Maalit: 3
Syötöt: 4

Newcastlen hyökkäyspelaaminen ei ole viime vuosina silmiä hivellyt, ja ehkä juuri siksi ranskalaislaituri Allan Saint-Maximin, 23, pistää kentällä välittömästi silmään.

Nizzasta todellisella alehinnalla ostettu ja pitkällä sopimuksella kiinnitetty Saint-Maximin on huippunopea kiituri, jolla on hihassaan kikkoja, mielikuvituksellisuutta ja itseluottamusta. Jotkut ovat jo verranneet miestä brasilialaissuuruus Ronaldinhoon.

Kuljetusyrityksiä listaavassa dribble-tilastossa Saint-Maximinin (180) edelle ylsivät ainoastaan Crystal Palacen Wilfried Zaha (267) ja Wolverhamptonin Adama Traoré (246).

Vaikka Saint-Maximin ei ole helpoimpia valmennettavia, Newcastle aikoo pitää kultakimpaleestaan kiinni kynsin ja hampain. Manageri Steve Bruce on kieltäytynyt asettamasta suojatilleen hintalappua ja julisti jo Saint-Maximinin hinta-laatusuhteeltaan kauden parhaaksi hankinnaksi Valioliigassa.

– Näyttäkää minulle parempi. Kun katsoo, mitä hän on saanut aikaan, meillä on todennäköisesti kauden paras ostos, Bruce hehkutti hiljattain.

ToonArmy

@toonarmy_com
Allan Saint-Maximin appreciation post.

What a signing he’s been 👏⚫️⚪️ #NUFC @asaintmaximin

2. Rodri, Manchester City (70 miljoonaa euroa)

Ottelut: 35
Maalit: 3
Syötöt: 2

Manchester Cityn luotsi Pep Guardiola tiesi tasan tarkkaan, mitä oli tekemässä, kun haali isolla rahalla espanjalaisen Rodrigo Hernándezin Atlético Madridista.

Rodria pidetään seuraavana Sergio Busquetsina, eikä suotta. Isokokoinen ja ulottuva Rodri pelaa samalla paikalla keskikentän pohjalla kuin Guardiola aikoinaan, ja hänestä on kaavailtu uran ehtoopuolella olevan Fernandinhon pitkän tähtäimen korvaajaa.

Sopeutuminen Valioliigan ympyröihin ja Cityn kuvioihin vei aikansa, mutta 24-vuotiaan Rodrin kausi oli kokonaisuudessaan vakuuttava. Guardiolan miehistössä ei jaeta vapaalippuja avauskokoonpanoon.

Saarivaltakunnassa on huomattu erityisesti Rodrin syöttötarkkuus. Helmikuun West Ham -ottelussa hän antoi uskomattomat 178 onnistunutta syöttöä.

Rodri ei usein päädy otsikoihin, mutta lajiniilot kyllä ymmärtävät miehen arvon. Hän lukee peliä loistavasti ja huomaa vaaran paikat, tehden esimerkiksi taktisia rikkeitä juuri oikeilla hetkillä. Keskikentän ankkurin paikka on turvattu Cityssä pitkälle tulevaisuuteen.

OptaJoe

@OptaJoe
178/188 - Rodri attempted 188 passes tonight versus West Ham, completing 178 of them - both are Premier League records since detailed collection began in 2003-04. The entire West Ham team completed 169 passes. Orchestrator.

1. Bruno Fernandes, Manchester United (55 miljoonaa euroa)

Ottelut: 14
Maalit: 8
Syötöt: 7

Kesken kauden hankittuja pelaajia ei yleensä tällaisten listojen kärkipäässä näy, mutta toisaalta harvoin tammikuun hankinnoilla on yhtä dramaattinen vaikutus joukkueeseen kuin 25-vuotiaalla Bruno Fernandesilla Manchester Unitediin.

United kaipasi surkean syyskauden jälkeen kipeästi piristystä hyökkäyspeliinsä – ja sitä se Fernandesin hankinnan myötä sai. Sporting Lissabonista napattu portugalilainen pelintekijä toi nuoreen ryhmään luovuutta, laatua ja johtajuutta.

Fernandes laukoi 14 liigaottelussaan kahdeksan maalia ja antoi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. United hurjasteli Valioliigassa pitkään tappiottomaan putkeen ja kipusi Mestarien liigaan oikeuttavalle kolmospaikalle.

Erilaisia ennätyksiä jo tässä vaiheessa rikkoneen Fernandesin saapumisen myötä voi jopa käydä niin, että Paul Pogbaa ei enää tarvita Old Traffordilla. Voidaan jo sanoa, että Fernandes on noussut joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi.

Kaiken lisäksi Fernandes on takuuvarma viimeistelijä pilkulta. Viime vuosina United on epäonnistunut rangaistuspotkuissa luvattoman usein.

Statman Dave

@StatmanDave
Bruno Fernandes in the Premier League:

• 14 appearances
• 8 goals
• 7 assists

He has more goals + assists (15) in his debut campaign than any other January signing in PL history. 🎯

Lähteet: WhoScored, Guardian, Manchester Unitedin verkkosivut, Sportskeeda, Goal, The Athletic