Kausiennakko 2021-22 – Chelsea: Megahankinnan päässä mestaruustaistosta – onko Thomas Tuchel oppinut virheistään?

© Kuva: Getty Images

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo
Chelsea FC
 • siirtohuhut-chelseaPerustettu: 1905
 • Stadion: Stamford Bridge (40 834)
 • Kotikaupunki: Lontoo
 • Kotiasu: Sininen
 • Vierasasu: Valkoinen
 • Manageri: Thomas Tuchel
 • Saavutukset: Englannin pääsarjan/Valioliigan mestari kausina 1954-55, 2004-05, 2005-06, 2009-10, 2014-15, 2016-17, Kahdeksan FA Cupin voittoa (viimeisin kaudella 2017-18), Viisi Liigacupin voittoa (viimeisin kaudella 2014-15), Mestarien liigan voitto kausina 2011-12 ja 2020-21, Eurooppa-liigan voitto kausina 2012-13, 2018-19.

Sarjataulukon puolivälistä Euroopan mestariksi viidessä kuukaudessa

Chelsea on Euroopan mestari. Kuva: Getty Images
 • Valioliiga: 4. (Mestarien liigan lohkovaihe)
 • Pisteet: 67
 • 19 voittoa, 10 tasapeliä, 9 tappiota
 • Maaliero: 58-36
 • Cupit:
  • FA Cup: Finaalissa, hävisi Leicesterille
  • Liigacup: Neljäs kierros, hävisi Tottenhamille
  • Mestarien liiga: Mestari, voitti finaalissa Manchester Cityn 1-0

25. tammikuussa Chelsea ilmoitti erottaneensa Frank Lampardin, jonka alaisuudessa joukkue oli vajonnut Valioliigassa yhdeksännelle sijalle. 29. toukokuuta Chelsea juhli Portossa, kun sinipaidat marssivat Thomas Tuchelin johdolla Mestarien liigan voittoon. Kausi 2020-21 oli Chelsean osalta taas todellista vuoristorataa.

Chelseassa lähes 650 ottelua pelanneen Lampardin vahvan ensimmäisen kauden jälkeen hänen nuori miehistönsä valmistautui taistelemaan taas paikasta neljän parhaan joukossa. Koska edellisellä kaudella seura kärsi siirtokiellosta, oli sillä varaa laittaa kesän 2020 siirtoikkunassa haisemaan.

Chelsea käytti lähes 250 miljoonaa euroa uusiin hankintoihin. Kai Havertz, Hakim Ziyech ja Timo Werner vahvistivat hyökkäystä ja keskikenttää, Ben Chilwell ja Thiago Silva puolustusta, sekä Edouard Mendy maalivahtiosastoa. Uudet hankinnat eivät saman tien lyöneet toivotulla tavalla läpi, mutta jokaisesta oli kauden mittaa enempi hyötyä kuin haittaa.

Valioliigakausi Lampardin alaisuudessa alkoi tavallaan hyvin. Ensimmäiseen 11 otteluun mahtui vain yksi tappio, joka tuli hallitsevalle mestarille, Liverpoolille, vieraissa. Pistemenetykset Southamptonia ja West Bromia vastaan kuitenkin huolestuttivat. Werner ei myöskään saanut heti kaivattuja onnistumisia, kun Havertz puolestaan kärsi koronasta. Kepa Arrizabalaga sortui maalillaan useisiin virheisiin, mikä johti lopulta Mendyn hankintaan.

Joulukuussa Chelsea oli kolmas Valioliigassa ja Mestarien liigassa pyyhki hyvin. Eroa kärkeen oli toki jo kertynyt, mutta mitään suurta hätää TOP4-haaveiden suhteen ei ollut havaittavissa. Kaikki kilpailut mukaan lukien Chelsea oli parhaimmillaan jopa 14 ottelun tappiottomassa putkessa.

Sen katkettua Goodison Parkilla 12. joulukuuta alkoi Chelsealla vaikeudet. Isot sellaiset. Kahdeksasta seuraavasta valioliigaottelusta Lampard johdatti joukkonsa vain kahteen voittoon, eikä kehitystä ollut havaittavissa. Lampardin pistekeskiarvo oli huonompi kuin kellään muulla managerilla Roman Abramovichin aikakaudella. Chelsea oli vajonnut sarjataulukon puoliväliin ja Lampardin unelmapesti 18 kuukauden jälkeen päättynyt.

Seurajohdon kärsivällisyys loppui ja Frank Lampard sai lähteä. Kuva: Getty Images

Thomas Tuchel oli aiemmin samalla kaudella saanut potkut Paris Saint-Germainista ja oli Lampardin erottamisen aikaan vapailla markkinoilla. Katseet kiinnittyivät tiukasti saksalaiseen, vaikka tunnettu historia seurajohdon kanssa syntyneistä erimielisyyksistä varjostikin hänen maailmanluokan valmennustaitojaan.

Riski päätettiin kuitenkin ottaa, ja tähän saakka se on kannattanut.

Tuchelilla oli jo saapuessaan suunnitelma. Hän tiesi miten saada Chelsean vuotava puolustus korjattua ja pelaajien itseluottamusta kohennettua. Lampard sanoi heikon ajanjaksonsa aikana, ettei Chelsea ole valmis kilpailemaan. Tuchelin viesti oli kuitenkin täysin päinvastainen.

– Haluan voittaa pokaaleja. Tämä on selvää. Tässä seurassa kaikessa on kyse mestaruuksien voittamisesta. Meillä on joukkue, joka on valmis ja haluaa voittaa. Voittavan mentaliteetin voi tuntea jo silloin kun astuu harjoituskeskuksen ovesta sisään, hehkutti Tuchel helmikuussa.

Chelsea läpäisi Tuchelin ensimmäiset kymmenen sarjaottelua tappioitta, päästäen kyseisen putken aikana vain kaksi maalia omiin. Alkukaudella Chelsea ei pärjännyt millään isoja joukkueita vastaan, mutta nyt kaatuivat Tottenham, Liverpool sekä Everton päästämättä maaliakaan. Man Unitedin se piti myös nollilla.

2–5-kotitappio sarjanousija West Bromwichille oli varsinainen jymypaukku, joka katkaisi tappiottoman putken. Heti sen jälkeen joukkue palasi kuitenkin raiteilleen. Mestarien liigan pudotuspeleissä nurin menivät Atlético, Porto ja Real Madrid, kun Valioliigan puolella kaatui sarjakärki Manchester City. FA Cupissa Chelsea eteni myös loppuotteluun, jossa vastaan asettui Leicester.

Chelsea tiesi TOP4-sijoituksen olevan sille tärkeintä. Chelsea ei halunnut joutua tilanteeseen, jossa sen olisi voitettava Mestarien liigan finaali päästäkseen tulevaksi kaudeksi samaiseen turnaukseen. Toukokuun FA Cupin loppuottelu tulikin siinä mielessä erikoiseen paikkaan, että se kohtasi heti finaalin jälkeen Leicesterin uudestaan sarjapelissä, jonka uskottiin ratkaisevan, kumpi joukkueista päättää kautensa TOP4:n joukossa.

FA Cupin finaali oli Chelsealle tärkeä, mutta Leicester halusi sitä enemmän. Se nähtiin Wembley Stadiumin nurmella. Chelsea ansaitsi finaalitappionsa, mutta sama ei saanut toistua sarjapelissä Stamford Bridgellä. Chelsea laittoi kaiken peliin ja voitti Leicesterin seuraavalla viikolla noustakseen neljännelle sijalle. Kyseessä oli yksi Chelsean kauden parhaista esityksistä, vaikka kliinisyydessä oli yhä parannettavaa.

Valioliigan päätöskierroksella Chelsea hävisi yllättäen Aston Villalle ja oli lähellä pudota takaisin viidenneksi. Tottenham teki Tuchelin ryhmälle kuitenkin harvinaisen palveluksen ja kaatoi samaan aikaan Leicesterin. Chelsea oli selvittänyt tiensä TOP4:n joukkoon oltuaan vielä tammikuussa yhdeksäntenä, minkä lisäksi edessä oli vielä Mestarien liigan loppuottelu.

Thomas Tuchelin debyyttikausi Chelseassa sai satumaisen lopun. Kuva: Getty Images

Chelsea lähti Mestarien liigan loppuotteluun lievänä altavastaajana, vaikka Manchester City oli juuri kaatunut niin Valioliigassa kuin FA Cupissakin. Pep Guardiolan miehistö hallitsi peliä, mutta Chelsean uhrautuvainen puolustus ei horjunut. Minuutteja ennen puoliaikavihellystä Mason Mount pelasi Kai Havertzin läpi ja tämä viimeisteli pallon Edersonin selän taakse. Chelsea piti johtoasemastaan kiinni loppuun saakka, ja seura kruunattiin toista kertaa koskaan Mestarien liigan voittajaksi. Tuchel sai heti sankarinviitan harteilleen.

Chelsean kauden parhaaksi pelaajaksi valittiin Mount, joka oli myös ehdolla Valioliigan vuoden pelaajaksi. N’Golo Kantésta povattiin jopa tulevaa Ballon d’Orin voittajaa, niin hyvin hän pelasi Mestarien liigan pudotuspeleissä. Lampardin suunnitelmista aiemmin pudonnut Antonio Rüdiger oli Tuchelin alaisuudessa parempi kuin koskaan, minkä lisäksi Mendy toi kaivattua varmuutta tolppien väliin.

Saksalaisvahvistukset Havertz ja Werner eivät vielä debyyttikaudellaan lunastaneet heille asetettuja odotuksia, mutta loppukausi oli etenkin Havertzin kohdalla vähintäänkin lupauksia antava. Werner ei välttämättä enää koskaan pelaa kärjessä, jonne hänet alun perin hankittiin, sillä kattavien mediatietojen mukaan sisään on tulossa toisen profiilin kärkimies.

Mitä siirtoja Chelsea on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Seuraavalla sivulla kesän siirrot


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

 • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
 • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
 • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.