UEFA Supercup venyi jo perinteiseen tapaan pitkäksi, kun jo neljättä vuotta peräkkäin ratkaisua piti hakea jatkoajalta. Lopulta Chelsean ja Villarrealin välisessä ottelussa mentiin aina rankkarikisoihin asti. Niissä Chelsean sankariksi nousi aivan pelin lopussa kentälle vaihdettu maalivahti Kepa Arrizabalaga, joka torjui kaksi laukausta. Niinpä pytty matkasi Belfastista Lontooseen (lue ottelusta lisää täältä).

Maalivahdin vaihto rankkarikisaan ei ole ainutlaatuinen juttu, mutta toki edelleen harvinainen. Moni katsoja hieraisi varmasti silmiään, kun Thomas Tuchel veti ässän hihastaan ja komensi Kepan valmistautumaan vaihtoon noin 115. peliminuutilla.

Vaikka ratkaisua voi luonnehtia yllätysvedoksi, kertoi saksalaisvalmentaja pelin jälkeen, että vaihdetuille maalivahdeille ja Chelsean pelaajille se ei minkäänlaisena yllätyksenä tullut. Tuchel kun päätti asiasta jo helmikuussa, Chelsean hänen alaisuudessaan ensimmäisen, Barnsleyta vastaan pelatun cup-ottelun yhteydessä.

– Se ei ollut spontaani ratkaisu. Puhuimme siitä maalivahtien kanssa jo ennen Barnsleyta vastaan pelattua ensimmäistä cup-otteluamme, Tuchel kertoi BT Sportille.

– Katsoimme tilastoja, olimme hyvin valmistautuneita ja havaitsimme, että Kepalla on paras torjuntaprosentti rankkareissa. Analyytikot ja maalivahtivalmentajat näyttivät minulle tilastodataa, ja sovimme pelaajien kanssa, että näin voi käydä pudotuspeliottelussa. He [maalivahdit] ovat tienneet siitä siitä lähtien.

Samalla Tuchel ylisti molempia Belfastissa pelanneita maalivahtejaan, 118 minuuttia pelannutta Edouard Mendyä ja rankkarisankari Kepaa.

– On fantastista, miten Eddy hyväksyy sen. On fantastista, kuinka he ovat tienneet tästä Barnsley-pelistä lähtien.

– Tietysti meidän piti tehdä se, mikä on parasta joukkueelle. Se oli välttämätöntä. Olen iloinen, että se onnistui.

– Siitä on näyttöä, että Kepa on parempi tällä saralla [rankkareissa]. Nämä kaverit ovat todellisia joukkuepelaajia. Olen iloinen sekä Kepan että Eddyn puolesta. On mahtavaa, että meillä on tällainen maalivahti, joka ei ole liian ylpeä kieltäytyäkseen tulemasta pois kentältä vaan on valmis tällaiseen joukkueen edun nimissä, Tuchel lisäsi.

Tuchelin sanat palauttivat varmasti monien mieliin kahden vuoden takaisen tilanteeseen Englannin Liigacupista. Tuolloin Chelseata valmentanut Maurizio Sarri halusi tehdä saman ratkaisun, ja ottaa Kepan kentältä vaihtaakseen rankkareihin tolppien väliin Willy Caballeron. Kepa kuitenkin kieltäytyi tulemasta pois kentältä, ja nöyryytti siten monien mielestä valmentajaansa täysin ennennäkemättömästi.

Keskiviikon voiton jälkeen myös molemmat maalivahdit saatiin kameroiden eteen – yhdessä ja hyväntuulisina – kertomaan tuntemuksiaan vaihdosta.

– Se ei ole tavanomainen tilanne. Olin kuitenkin valmis, koska tiesin, että näin voisi tapahtua. Yritän olla valmis henkisesti ja fyysisesti. Lopulta voitimme, ja olemme todella iloisia. Joukkue teki mahtavaa työtä ja saimme mitalit, Kepa sanoi medialle.

– Tietysti olen iloinen, koska voitimme. Teemme työtä menestyksen eteen. Olen tiennyt viime kaudesta lähtien, että jos Kepa tulee kentälle, hän auttaa joukkuetta. Niin hän teki tänään, ja olen todella iloinen hänen puolestaan, Mendy lisäsi.

[readmore from=Chelsea]

– Tämä on joukkuepeliä. Kun pelaa Chelseassa, pelaa menestyksestä ja pokaaleista. Teimme tämän yhdessä.

Football on TNT Sports

@footballontnt
"Of course I'm happy, because we won!"

"I'm really happy with Kepa!"

Both of Chelsea's goalkeepers were overjoyed after chipping in to help their team win the #SuperCup 🧤

🎙️ @TheDesKelly

Conn

@ConnCFC
Watching Mendy & Kepa doing the interview together is such a beautiful thing. Chelsea are not just a team anymore but a true family.

Chelsealla ei ole pitkää aikaa juhlia tai palautua Supercupista, sillä se aloittaa jo lauantai-iltapäivänä valioliigakautensa Crystal Palacea vastaan. Tuohon peliin se joutunee ilman eilen maalin tehnyttä Hakim Ziyechiä, joka loukkasi olkapäätään ensimmäisellä puoliajalla. Tuchelin ensiarvio kantositeen kanssa ottelun loppuun seuranneen Ziyechin tilanteesta ei ole rohkaiseva.

– Jos pelaajan joutuu ottamaan vaihtoon avausjaksolla, on vamma vakava. Valitettavasti, sillä hän on ollut meille viime otteluissa hyvin ratkaiseva pelaaja.

Lähde: Sky Sports