Valioliigan viikonlopun kierroksen pääpuheenaiheeksi nousi videotuomari VAR, joka hylkäsi muutamia maaleja vedoten muun muassa paitsiotilanteeseen.

Joku voisi sanoa, että paitsio on paitsio. VAR-tuomioissa puhutti kuitenkin lähinnä tapa, jolla maalit hylättiin. Esimerkiksi lauantaina Norwichin suomalaishyökkääjä Teemu Pukki karkasi Tottenhamia vastaan läpiajoon ja sijoitti pallon maaliin, mutta VAR hylkäsi kotkalaisen maalin paitsion takia katsottuaan Pukin olkapään menneen muutaman sentin – tai jopa millimetrin – verran puolustajan linjan yli.

Asia aiheutti paljon parranpärinää, sillä monen mielestä tuomiossa viilattiin pilkkua, eikä VAR-järjestelmää hyödynnetty oikealla tavalla.

Sunnuntaina sama virsi jatkui Manchester Cityn ja Sheffield Unitedin välisessä ottelussa.

Sheffield siirtyi ottelussa johtoon Lys Moussetin toimesta, mutta VAR-tarkastuksen jälkeen tilanne vihellettiin paitsioksi. Mousset vaikutti epäuskoiselta, kun maali hylättiin, sillä hän oli samassa linjassa Cityn alakerran kanssa.

GOAL

@goal
Sheffield United's offside against Man City 🙅‍♂️

#MCISHU

Seuraavan kerran Sheffield sai kylmää vettä niskaansa toisella jaksolla. Joukkue katkaisi alakerrassa Cityn hyökkäyksen ja yritti pelata palloa eteenpäin. Peliväline osui matkalla erotuomari Chris Kavanaghiin, mutta peli sai jatkua. City kiitti ilmaisesta riistosta, ja pian sen jälkeen Sergio Agüero viimeisteli 1-0-lukemat.

Osumaa protestoitiin rajusti Sheffieldin pelaajien ja vaihtopenkin toimesta, mutta tuloksetta. Maali pysyi voimassa.

Cityn manageri Pep Guardiola ei ymmärtänyt videotuomarin pyhän ratkaisuja, vaikka hänen joukkueensa ottikin voiton – sadannen sellaisen Guardiolan alaisuudessa.

– Olen sanonut monesti, että minulla on jättimäinen (puute)lista VARille. Jokainen viikonloppu on iso sotku, Guardiola sanoi Sky Sportsille ottelun jälkeen.

– Muissakin peleissä se oli iso sotku. Toivottavasti se pystyy parempaan ensi kaudella.

Sheffieldin manageri Chris Wilder koki jälleen kerran tällä kaudella epäoikeudenmukaisuutta videotuomaritoiminnassa joukkuettaan kohtaan.

– Taas yksi maalimme hylättiin VARin toimesta, ja niin on käynyt noin kahdeksan tai yhdeksän kertaa (tänä) viikonloppuna. Tämä ei ole tilanne, joka edesauttaa peliä ja pieniä marginaaleja, Wilder ruoti BBC Sportille.

– Mutta jätän puhumisen kaikille muille, koska olen sanonut siitä liikaa.

Wilderilla on pointtinsa, sillä Sheffieldin maali on hylätty videotuomarin tarkistuksen johdosta jo viidesti tällä kaudella – eniten koko Valioliigasta.

Cityn avausmaalissa erotuomari Kavanaghin olisi pitänyt Wilderin mielestä tehdä ”järkevä ratkaisu” ja hylätä maali, koska pallo ajautui Citylle Sheffieldin puolustuspäässä juuri Kavanaghin jalkojen kautta.

– Olen puhunut erotuomarin kanssa ja hän on ollut rehellinen tapahtuneesta. Me teemme virheitä ja uskon myös hänen tehneen sellaisen. Se tapahtui niin nopeasti – minun mielestäni hän olisi voinut saada hiukan apua kollegoiltaan.

– Puhumme uudesta säännöstä, jossa erotuomari koskettaa palloa ja sitten peli on vihellettävä poikki, joten jos hän on tiellä ja se haittaa meitä, silloin hän tekee järkevän päätöksen. Jos hän olisi tehnyt järkevän ratkaisun, en uskoisi kenenkään kentällä sanoneen asiasta mitään, Wilder puhisi.