Kahdeksan FA Cup -ottelun lauantai käynnistyi Southamptonin aurinkoisella St Mary’silla, kilpailun 14 kertaa voittaneen Arsenalin toimiessa vierasjoukkueena. Gunner ei viidettätoista kertaa tämän kauden päätteeksi pokaalia nosta; Ralp Hasenhüttlin miehistö piti siitä huolen 1-0 -voitolla.

Isännät lähtivät peliin käytännössä ykkösmiehistöllään, vieraitten puolestaan kierrättäessä pelaajia.

🏆 #EmiratesFACup

Kyseessä oli ensimmäinen joukkueiden välisistä kahdesta ottelusta samaisella kentällä kolmen päivän sisään; seuraava Southampton-Arsenal -ottelu pelataan tiistaina Valioliigan merkeissä.

Kokoonpanoasetelmat näkyivät kentällä selkeästi. Isännät saivat jatkuvasti vieraansa vaikeuksiin korkealla prässillä.

Ensimmäinen todellinen maalipaikka siunaantui Saintsin Che Adamsille noin vartin pelin jälkeen, kun 24-vuotias pääsi ampumaan läheltä. Bernd Leno piti lukemat kuitenkin nollilla. Seuraavalla minuutilla Fraser Forster teki saman, estäessään Gabriel Martinellin maalinteon avopaikasta.

Southampton otti johtoaseman 25. peliminuutilla, Arsenalin syöteltyä alakerrassa tovin varsin huolimattomasti. Kyle Walker-Peters sai ensin nimensä tilastoihin pallolla, joka otti kosketuksen Gabrieliin, ja painui verkkoon Lenon kyljen alta, vasemman tolpan kautta. Osuma korjattiin pian omaksi maaliksi.

⏱️ 28' | 1-0 #SOUARS #EmiratesFACup

Omassa päässä syöttely oli kostautua myös isännille, kun Nicolas Pépé oli hyvin lähellä katkaista Forsterille annetun syötön puolen tunnin pelin jälkeen.

Vain hetkeä myöhemmin oli taas Arsenalin vuoro antaa Southamptonille maalintekopaikka, jälleen huolimaton pallonmenetys omassa päädyssä.

Kotijoukkueen ei tarvinnut edes hyödyntää tuttua tehopaikkaansa, James Ward-Prowsen vaparia hyvältä etäisyydeltä aivan avausjakson lopulla. Pallo leijaili tällä kertaa yläkulman ohi, ja Southampton meni tauolle vain yhden maalin johdossa.

Vajaat viisi minuuttia tauon jälkeen Danny Ings karkasi läpi – pallo tolppaan, ja Lenon onneksi tämän selästä himen maalin ulkopuolelle.

Tunnin vaiheilla Mikel Arteta otti kentälle Thomas Parteyn Mohamed Elnenyn tilalle, ja korvasi Martinellin Bukayo Sakalla. Arsenal alkoi saada paremmin hyökkäyspelistä kiinni, mutta Southampton iski toistuvasti vastaan. 20 minuuttia ennen täyttä aikaa painostusta haettiin ylöspäin vielä enemmän, kun Héctor Bellerín teki tilaa Alexandre Lacazettelle.

Toinen jakso oli käytännössä yhteen päätyyn pelaamista, ilman merkittäviä tehoja – Southampton jatkaa FA Cupin viidennelle kierrokselle.