Manchester Unitedin pelaaja-arviot: Velho Portugalista tahditti paluun Mestarien liigaan

© Kuva: Getty Images

Manchester Unitedin vuoristoratamainen kausi 2019-20 päättyi heinäkuun lopussa suureen riemuun. Ole Gunnar Solskjærin miehistö saavutti Mestarien liiga -paikan vastoin odotuksia ja sijoittui kolmen kärkeen.

Suuri käännekohta nähtiin vuodenvaihteen jälkeen Unitedin helmikuun alusta alkaen 14 ottelua Valioliigassa peräkkäin ilman tappioita.

Tässä jutussa tarjoamme kouluarvosanat jokaiselle seuran pelaajalle. Nimen perässä näkyy myös ottelumäärä ja pelipaikka.

Maalivahdit

David de Gea 38 ykköstorjuja
Arvosana 6

De Gean suorittaminen oli kauden aikana epätasaista. 29-vuotiaan espanjalaisvahdin reaktiokyvyt eivät olleet aina totutulla tasolla. Kautta leimasivat kevyet virheet De Gean rähmittyä useaan otteeseen helpon näköisiä laukauksia näpeistään. Erityisesti maalivahdin pallon käsittely nyrkkeilytilanteissa oli paikoitellen jopa koomisen näköistä. Myös avaukset olivat paikoitellen huolimattomia.

Toisinaan De Gea näytti myös parastaan näyttävillä reaktiotorjunnoilla. Espanjalainen pelasi kauden kaikki 38 valioliigaottelua, joista hän piti 13 pelissä nollat. Samalla rikkoutui myös Manchester Unitedin maalivahtien nollapeliennätys De Gean ohitettua kokonaistilastossa Peter Schmeichelin (lue lisää).

De Gean suorituksia saattoi vaivata myös kilpailun puute, sillä kakkosvahti Sergio Romeron annettiin pelata vain cup-otteluissa. Erinomaisen kauden lainalla Sheffield Unitedissa pelannut Dean Henderson voi tuoda tähän ongelmaan syksyllä muutoksen.

Sergio Romero 0 kakkosvahti
Arvosana –

Romero ei pelannut tällä kaudella yhdessäkään valioliigaottelussa.

Lee Grant 0 kolmosvahti
Arvosana –

Ei pelannut Romeron tapaan ainuttakaan ottelua Valioliigassa.

Puolustajat

Aaron Wan-Bissaka  34 (1) oikea laita
Arvosana 9

22-vuotias Wan-Bissaka oli kesän siirtoikkunan onnistunein hankinta. Entinen Crystal Palace-puolustaja osoitti ensimmäisellä United-kaudellaan olevansa vahva kahden suunnan tekijä.

Modernien hyökkäysorientuneiden laitapuolustajien joukossa Wan-Bissaka vakuuttaa omassa päässä. Sulavasti liikkuvan Englannin maajoukkuemiehen oikein ajoitetut liukutaklaukset katkaisivat useita nopeita vastaiskuja.

Vastapainona Wan-Bissaka haastoi rohkeasti harhauttaen puolustajia ylhäällä ja ruokki keskityksiä boksiin hyökkääjille. Hyökkäysansioista tilastoihin jäi myös neljä maaliin johtanutta syöttöä.

Diogo Dalot 1 (3) oikea laita
Arvosana –

Dalot’n arvioiminen on vähäisen peliajan myötä hankalaa. Wan-Bissakan varjoon oikealla laidalla jäänyt portugalilainen esiintyi kauden aikana vain neljässä valioliigaottelussa 66 minuutin peliajalla.

21-vuotiaan Dalot’n ainoa avauspaikka irtosi lokakuun alun tappiossa Newcastlea vastaan. Tuolloin mies otettiin vaihtoon 60 minuutin pelin jälkeen. Muissa peleissä peliaika jäi alle 10 minuutin. On todennäköistä, että nuorukainen on kesällä myynnissä.

Timothy Fosu-Mensah 2 (1) oikea/vasen laita
Arvosana –

Myös Fosu-Mensah sai kauden aikana vain muutaman hajapelin tilille. Hollantilainen sai koronatauon jälkeen pieniä mahdollisuuksia esiintymällä kahdesti joukkueen avauksessa. Heinäkuun Crystal Palace-pelissä mies tuurasi kelvollisesti Luke Shaw’ta ja Brandon Williamsia täydet 90 minuuttia vasemmalla laidalla.

Seuraavalla viikolla West Hamia vastaan Fosu-Mensah sai varoituksen ja vaihtokomennuksen ensimmäisen jakson jälkeen. Päätöskierroksella Leicesteriä vastaan puolustaja oli kokoonpanossa käyttämätön vaihtomies.

Harry Maguire 38 toppari
Arvosana 7

Maguireen kohdistui ennen kautta valtavia odotuksia. Vähäisin syy tähän ei suinkaan ollut Unitedin 27-vuotiaasta topparista Leicesterille maksama hinta. 87 miljoonaa euroa oli suurin puolustajasta maksettu hinta koko maailmassa.

Maguire ei ollut hintalappunsa veroinen virheetön supermies, mutta 194-senttinen ja satakiloinen kolossi toi alakertaan kaivattua johtajuutta. Kauden puolivälissä Englannin maajoukkuemies sai myös kapteeninnauhan.

United löysi jättimäisestä Maguiresta uuden kapteenin. Kuva: Getty Images

Maguire avasi kaudella kaikki 38 valioliigaottelua. Puolustajan pallollinen peli oli pääosin vahvaa, mutta isokokoisen pelaajan kömpelyys tuotti toisinaan haasteita erityisesti ketteriä ja teknisesti taitavia laitureita vastaan. Toisaalta 90 minuutin rehkiminen jokaisessa ottelussa aiheutti varsinkin koronatauon jälkeen myös väsymystä suoritustasossa.

Ilmatilassa Maguire oli tuttu itsensä voitettuaan keskimäärin 4.6 pääpalloa ottelua kohden. Pienistä puutteista huolimatta puolustajan kausi voidaan merkitä plussaksi.

Victor Lindelöf 35 toppari
Arvosana 6

Lindelöf rehki Maguiren rinnalla läpi kauden suuria minuutteja. Parinsa tavoin myös ruotsalainen pelasi 35 peliä avauksessa ja viihtyi useasti kentällä täydet 90 minuuttia.

Kakkostoppari Lindelöfille ei voitu antaa juurikaan lepoa, sillä vaihtoehtoja penkiltä ei juuri ollut. Eric Bailly oli ison osan kaudesta loukkaantuneena, eikä Phil Jones saanut kuin hajaminuutteja.

Pallollisesti vahvan Lindelöfin ongelmana on fyysisyyden puuttuminen, joka johti liian usein kaksinkamppailuissa ongelmiin. Hyvänä esimerkkinä alkusyksystä hän jäi pehmeydessään täysin kakkoseksi, kun Southamptonin tanskalaisjätti Jannik Vestegaard jyräsi ruotsalaisen tieltään puskiessaan tasoituksen.

Topparin roolissa Lindelöfin on pystyttävä parempaan ilmatilassa. Ensi kaudelle otteiseen tarvitaan selvästi lisää jämäkkyyttä.

Eric Bailly 1 (3) toppari
Arvosana –

Baillyn kausi oli rikkonainen. Koko syksy meni norsuluurannikkolaisen osalta pipariksi, kun puolustaja joutui polvileikkaukseen heinäkuun epäonnisen harjoituspelin jälkeen.

Toipuminen venyi kuukausia ja Bailly nähtiin ensimmäistä kertaa kokoonpanossa helmikuussa Chelseaa vastaan. United piti ottelussa nollat puolustajan urakoidessa 2-0-voitossa täyden 90 minuuttisen.

Kauden neljästä ottelusta Bailly pääsi avaukseen myös toisen kerran. Heinäkuun Bournemouth-peli päättyi avausjakson jälkeen lievään päävammaan, josta toppari selviytyi onneksi säikähdyksellä.

Toivotaan, että ensi kausi olisi Baillynkin osalta ehjempi.

Phil Jones 2 toppari
Arvosana –

Tämä kausi näytti, ettei Jonesille ole Unitedin puolustuksessa enää käyttöä. Vuodesta 2011 saakka seuraa edustanut toppari pääsi pelaamaan koko kauden aikana vain kahdessa valioliigapelissä.

Tammikuun jälkeen Jones ei palannut kentälle kertaakaan. Englantilainen tulee suurella todennäköisyydellä jättämään seuran kesän aikana.

Axel Tuanzebe 2 (3) toppari
Arvosana –

Tuanzebe esiintyi kauden aikana viidesti Valioliigassa. 22-vuotias seuran oma kasvatti ansaitsi täydet minuutit alkusyksyn otteluissa Newcastlea ja Arsenalia vastaan.

Joulukuun loppupuolella Tuanzebe sai pahan takareisivamman, jonka jälkeen häntä ei enää kehissä nähty. Kunnossa ollessaan toppari osoitti olevansa pätevä rotaatiopakki avauksen takana.

Marcos Rojo 1 (2) toppari
Arvosana –

Rojo pelasi syksyllä vain kolmessa ottelussa. Argentiinalainen lainattiin loppukaudeksi kotimaahansa

Luke Shaw 20 (4) vasen laita
Arvosana 6

Shaw’n kautta pilkkoivat taas loukkaantumiset. Laitapuolustaja kärsi syyskaudella liki peräkkäin takareisivamman ja lihasvaivan, jotka veivät häneltä yhteensä 17 ottelua kaikista kilpailuista. Väliin jäivät myös kolme viimeistä ottelua Shaw’n loukkaannuttua heinäkuun puolivälissä kolmannen kerran.

Shaw sai tällä kaudella energiaa otteisiinsa nuoren Brandon Williamsin tuoman kilpailun välittämänä. Kunnossa ollessaan Shaw oli kuitenkin selkeä ykkösvaihtoehto, sillä laiturin hyökkäyksien tukeminen ylöspäin oli nuorta komppaajaansa huomattavasti paremmalla tasolla.

Isona miinuksena Shaw’n otteissa näkyi jälleen kurittomuus, joka johti seitsemään varoitukseen.

Brandon Williams 11 (6) vasen laita
Arvosana 7

Shaw’n loukkaantumiset tarjosivat Williamsille syksyllä paikan murtautua edustukseen. 19-vuotias nuorukainen käytti mahdollisuutensa pääsi avaamaan 11 valioliigaottelussa.

Pienikokoisen Williamsin ongelmia olivat fyysisyyden puuttumisen myötä hävityt kaksinkamppailut ja nousut ylöspäin. Koronatauon jälkeen poika valahtikin penkille Shaw’n loukkaantumiseen saakka.

Kahden viimeisen kierroksen aikana Williams lunasti paikkansa takaisin täysillä 90-minuuttisilla ja Leicester-ottelun jälkeen hänelle luovutettiin uran ensimmäinen ottelun parhaan pelaajan palkinto. Jos Williams pystyy kehittämään hyökkäyspään peliään, nuorukainen tulee haastamaan tulevina vuosina Shaw’n tosisaan.

Keskikenttäpelaajat

Nemanja Matic 18 (3) keskusta
Arvosana 8

31-vuotias Matic osoitti varsinkin kevätkaudella, ettei aika ole ajanut vielä miehestä ohi. Paul Pogban kuntouduttua koronatauon jälkeen pelikuntoon United tarvitsi ranskalaisen rinnalle jämäkän puolustavan vaihtoehdon pysäyttämään palloja. Rooli oli kuin tehnyt serbialaiselle nostamaan uransa taas nousuun.

Ennen koronataukoa Matic oli pelannut joulukuun Boxing Dayn jälkeen vain kolmessa liigaottelussa. Kesäkuussa kauden jatkuttua veteraani nousi keskikentällä tärkeään arvoon.

Maticin hoidettua puolustusvastuun pohjalla Pogba ja uusi hankinta Bruno Fernandes saivat vapaat kädet temmeltää hyökkäspäässä. Kauden viimeiset pelit nostivat serbin arvon Unitedissa uuteen nousuun ja jatko seurassa on turvattu.

Fred 23 (6) keskusta
Arvosana 6

Fred nautti ennen koronataukoa isosta vastuusta Unitedin keskikentällä. Brassi sai pelata isoja minuutteja, kun Pogba oli loukkaantuneena. Koko kauden aikana avausminuutteja kertyi 23 valioliigaottelussa.

Kesällä Fred katosi Pogban palattua kokonaan kuvasta Maticin nostettua samalla asemiaan. Suorittamisessa ei ollut kauden aikana suuria miinuksia, mutta keskikenttäpelaaja ei myöskään päässyt juuri erottumaan.

Kevytrakenteinen Fred ei ole fysiikaltaan tarpeeksi vahva pohjalle, eikä hänellä ole myöskään Pogban tai Fernandesin kaltaisia ratkaisutaitoja. Myös kauden viimeisen jakson olematon peliaika verottaa arvosanaa.

James Garner 0 (1) keskusta
Arvosana –

Unitedin 19-vuotias akatemiakasvatti tuli lokakuussa 8 minuutin ajaksi vaihdosta sisään Norwichia vastaan. Muuten vastuuta tuli vain muutaman ottelun verran Eurooppa-liigassa ja Liigacupissa.

Scott McTominay 20 (7) keskusta
Arvosana 6

McTominay oli ylös pelaavana vaihtoehtona Fredin ohella toinen kärsijä Pogban paluusta. Myös skotlantilainen joutui tyytymään kesän viimeisissä peleissä pääosin hajaminuutteihin.

Ennen koronataukoa McTominay iski tärkeän maalin kauden voitossa paikalliskilpailija Seuran oma poika osui myös syksyllä Norwichia, Arsenalia ja Brightonia vastaan.

McTominayn kausi oli onnistunut, mutta viimeinen kuukausi himmensi kokonaisuutta.

Paul Pogba 13 (3) keskusta
Arvosana 7

Pogban kausi olisi jäänyt ilman keskeytymistä lyhyeksi. Ranskalaisen ensimmäinen nilkkavamma piti hänet sivussa lokakuun alusta joulukuun loppuun. Juuri kun hän oli päässyt kuntoon vaiva uusitui ja Pogba menetti myös talven kuukaudet tammikuusta maaliskuuhun.

Pogban merkitys oli valtava, kun koronatauko viimein päättyi kesäkuussa. Ranskalainen nousi esiin keskikentän pelin rytmittäjänä ja yhteispeli tammikuun huippuhankinta Fernandesin kanssa sujui luonnostaan alusta alkaen. Aiempaa vapaampi rooli tarjosi myös Pogballe mahdollisuuden tehdä enemmän haastoja hyökkäyspäässä, kun puolustusvastuu väheni.

Muutamalla viimeisellä kierroksella Pogban otteissa alkoi näkyä väsymystä, kun otteluja pelattiin vähintään kaksi viikossa. Loppumetreillä tähden ote alkoi lipsua, mikä johti muutamiin virheisiin ja helppoihin pallonluovutuksiin.

Jesse Lingard 9 (13) hyökkäävä kk
Arvosana 5

Lingardin rooli jäi tällä kaudella suorastaan olemattomaksi. Kauden 22 Valioliigassa Unitedin kasvatti pääsi vain yhdeksän kertaa avaukseen. 27-vuotiasta hyökkäävää keskikenttäpelaajaa vaivasi tehottomuus.

Kauden ainoa valioliigamaali syntyi lopulta päätöskierroksen Leicester-ottelun lisäajalla. Osuma saattoi olla siirtohuhujen ympäröimän englantilaisen viimeinen Unitedissa.

Juan Mata 8 (11) hyökkäävä kk
Arvosana 5

Europpa-liigan tehoista huolimatta Mata ei juurikaan onnistunut Valioliigassa. 32-vuotias espanjalainen ei tehnyt 19 pelaamaansa otteluun ainuttakaan maalia. Maaliin johtaneita syöttöjäkin kertyi vain kaksi.

Fernandesin hankinta toi lisää vaikeuksia päästä suosikkirooliin kymppipaikalle. Iän tuoman hidastumisen myötä Mata ei ole enää yhtä vahva vaihtoehto laitapelaajaksi kuin aiemmin.

Andreas Pereira 18 (7) hyökkäävä kk
Arvosana 5

Pereira pelasi syksyllä runsaasti avauksessakin kärjen alapuolella. Kevätkaudella Fernandes pudotti brasilialaisen kokonaan vaihtomieheksi.

Myöskään syksyn otteissa ei ollut kehumista, sillä hyökkäävässä roolissa kertyi vain kolme maaliin johtanutta syöttöä ja yksi maali. Tuolloin ansaittu peliaika olisi pitänyt pystyä käyttää paremmin hyväksi.

Angel Gomes 0 (2) hyökkääjä kk
Arvosana –

Gomesin potentiaalista on puhuttu paljon, mutta tämäkään kausi ei tuonut siirtymää edustukseen. Portugalilainen sai vain 19 minuuttia peliaikaa vaihdosta. Sopimus Unitedin kanssa päättyi tähän kauteen. Seura vahvisti kesäkuussa, että 19-vuotiaan Gomesn aika seurassa on ohi.

Daniel James 26 (7) vasen/oikea laita
Arvosana 6

Swanseasta kesällä hankittu James oli alkusyksystä Unitedin joukkueen piristysruiske. Salamannopea laituri väsytti vastustajansa vauhdillaan ja iski kauden ensimmäisillä kierroksilla myös useamman maalin. Syyskauden kolme maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä kielivät Unitedin löytäneen pikakiiturista täsmäaseen.

Kevätkaudella 22-vuotias James hyytyi lopulta pahasti, eikä syksyn kaltaista vaarallisuutta hyökkäyspäässä enää walesilaisen osalta näkynyt. Koronatauon jälkeen laituri putosi lopullisesti penkille teinilahjakkuus Mason Greenwoodin tieltä.

Tahith Chong 0 (3) oikea laita

Akatemiakasvatin peliaika jäi laidalla 75 minuuttiin vaihdosta. Cupeissa pelejä tuli kahdeksan lisää.

Bruno Fernandes 14 hyökkäävä kk
Arvosana 10

Fernandesin nappaaminen Sporting Lissabonista tammikuun siirtoikkunassa oli Unitedille todellinen lottovoitto. Uusi portugalilaistähti käänsi kauden toisella ratkaisuvoimallaan ja yksilötaidollaan koko joukkueen kurssin. Käsissä oli Sir Alex Fergusonin jälkeisen aikakauden merkittävin hankinta.

United löysi Fernandesista hyvinkin pian ratkaisupelaajan. Portugalilaisen laadukkaat tarjoilut kohensivat hyökkäyksen tehoja ja samalla hän käänsi itse otteluja seuransa eduksi silkalla yksilötaidollaan.

Bruno Fernandes osoittautui Unitedin vuosikymmenen hankinnaksi. Kuva: Getty Images

Brunon nerokkaat oivallukset erikoistilanteissa ja loistava potkutekniikka tekivät taiturista nopeasti Old Traffordin yleisön uuden lemmikin. Miehestä löytyi myös varma ratkaisu rangaistuspotkutilastojen parantamiseen.

Bruno ehti tehdä vain 14 otteluun kahdeksan maalia Valioliigassa ja antaa seitsemän maaliin johtanutta syöttöä ollen kevätkauden tehokkaimpia pelaajia myös koko sarjan mittapuulla. Portugalilainen valittiin myös Valioliigan kuukauden pelaajaksi sekä helmikuussa että kesäkuussa.

Hyökkääjät

Marcus Rashford 31 vasen laita
Arvosana 9

Rashford pelasi talven parin kuukauden loukkaantumisestaan huolimatta erinomaisen tehokkaan kauden. Unitedin hyökkäyksen 22-vuotias johtohahmo ampui 31 liigapeliin 17 maalia ja loi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Rashfordin kauden ensimmäinen huippu nähtiin lokakuun ja joulukuun lopun välisenä aikana ennen tammikuun puolivälissä tullutta selkävammaa. Kauden maaleista 14 syntyi tuolla ajanjaksolla.

Loukkaantumisesta toivuttuaan Rashford muodosti tauon jälkeen Anthony Martialin kanssa tehokkaan tutkaparin. Oiva esimerkki kaksikon kemiasta kesäkuun lopun ottelussa Sheffield Unitedia vastaan, kun Rashford petasi syötöt kahteen Martialin kolmesta osumasta.

Kentällä nähtyjen hyvien otteiden lisäksi Rashford sai hienoja asioita aikaan myös siviilielämässä. United-pelaaja keräsi 20 miljoonaa puntaa vähäosaisten lasten ruokkimiseksi koronaviruspandemian aikana ja ansaitsi itselleen nimityksen Manchesterin yliopiston kunniatohtoriksi.

Anthony Martial 31 (1) kärkipelaaja
Arvosana 9

Romelu Lukakun siirtyminen Internazionaleen avasi Martialille tilaisuuden nousta Unitedin ykköshyökkääjäksi. Kärkipelaajan rooli toi mukaan ranskalaisen uran tehokkaimman kauden seurassa.

Martialin kauden huippuhetki nähtiin koronatauon jälkeen, kun ranskalainen iski kesäkuussa valioliigauransa ensimmäisen hattutempun Sheffield Unitedin verkkoon. 32 liigapeliin syntyi kokonaisuudessaan komeat 17 maalia.

Ensimmäinen täysi kausi piikissä osoitti Martialin olevan valmis täyteen rooliin hyökkäyksen kärjessä.

Mason Greenwood 12 (19) oikea laita/kärki
Arvosana 9

18-vuotias Greenwood teki lopullisen läpimurtonsa akatemiasta edustusmiehistöön. Nuoren hyökkääjän ensimmäinen täysi kausi ylhäällä oli parempi kuin kukaan osasi odottaa.

Greenwoodin vastuu ei vielä ollut syksyllä yhtä suurta, mutta kevään tauon jälkeen poika räjäytti pankin.

Puolet Greenwoodin 21 otteluun tekemästä 10:stä liigamaalista syntyi kauden viimeisen kuukauden aikana. Huippulahjakkuuden fysiikka oli kokenut merkittävää kehitystä sarjan keskeytymisen jälkeen, minkä ansiosta hän pystyi eri tavalla haastamaan kaksinkamppailuissa puolustajia kaatumisten vähentyessä samalla.

18-vuotias Mason Greenwood tykitti Valioliigan mittapuulla historialliset 10 maalia. Kuva: Getty Images

Ihailtavaa oli myös nähdä, kuinka tehokkaasti oikealla laidalla paikkansa löytänyt Greenwood viimeisteli molemmilla jaloillaan.

Matkan varrella rikkoutui myös ennätyksiä. 10 liigamaalin rajapyykin saavuttanut edellinen 18-vuotias Valioliigassa oli Michael Owen kaudella 1997-98. Lukemat ovat vaikuttavia, jos ottaa vielä huomioon sen että Greenwood aloitti jopa 19 peliä vaihdosta.

Odion Ighalo 0 (11) kärki
Arvosana –

Ighalo saapui varakärjeksi tammikuussa lainasopimuksella Kiinan Superliigaseura Shanghai Shenhuasta. 31-vuotiaan nigerialaisen rooli jäi pääosin rotaatiopelaajaksi cup-otteluissa, joissa hän myös teki viisi maalia.

Valioliigassa Ighalon esiintymisen jäivät 11 peliin vaihdosta ja 122 hajaminúuttiin. Hyökkääjä ei pystynyt haastamaan Solskjærin vähäisessä rotaatiossa Martialia.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.