Näkökulma: Thomas Tuchel onnistunut jo monessa asiassa – yhden Chelsea-tähden kohtelu kuitenkin hämmentää

© Kuva: Getty Images

Kyseessä oli vuoden 2019 kokkoyö, kun Hakim Ziyech sytytti Stamford Bridgen ensi kertaa liekkeihin. Sinä iltana marokkolaistähti loihti joukkueelleen kolme maalia maagisella vasemmalla jalallaan.

Ainoa ongelma oli se, miten hän loi nämä osumat Ajaxin paidassa.

Ziyechin häikäisevät otteet tuossa henkeäsalpaavassa Mestarien liigan kamppailussa, joka päättyi lopulta 4-4-tasapeliin, eivät jääneet kuitenkaan huomaamatta.

Chelsean entinen manageri Frank Lampard vakuuttui 27-vuotiaan taidonnäytteistä ja hankki hänet seuraavaksi kaudeksi itselleen.

Tukalia takaiskuja

Ziyech siirtyi 40 miljoonalla eurolla Chelseaan heinäkuussa 2020. Hänen aikansa Lontoon sinisissä ei kuitenkaan alkanut täysin toivotulla tavalla.

Ziyech antoi osoituksen vaarallisuudestaan kentän oikealla laidalla heti ensimmäisessä ottelussaan. Marokkolaislaituri löysi Callum Hudson-Odoin rangaistusalueen sisältä, jonka tiputuksesta RB Leipzigistä hankittu Timo Werner latasi pallon maaliin.

Samassa Brightonia vastaan pelatussa ystävyysottelussa hän kuitenkin loukkasi polvensa, eikä hän päässyt tekemään debyyttiään Valioliigassa ennen kuin vasta lokakuun puolivälissä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Hakim Ziyechin ensimmäinen Chelsea-ottelu sai ikävän päätöksen. Kuva: Getty Images

Pelikuntoisena Ziyechistä kuoriutui nopeasti hyvin tärkeä pelaaja Lampardille. Ziyech teki ja syötti yhden maalin ensimmäisessä Valioliiga-avauksessaan Burnleya vastaan ja alusti kaksi osumaa myös seuraavassa pelissään Sheffield Unitedia vastaan.

Chelsean hyökkäyspelin luovuus alkoi levätä hyvin paljolti Ziyechin harteilla. Sen osoitti hänen toinen takaiskunsa – takareisivamma joulukuun alussa. Ziyech oli sivussa seuraavasta viidestä sarjapelistä, joista Chelsea onnistui keräämään vain neljä pistettä.

Ziyechin poissaolo oli merkittävä tekijä Chelsean heikoille tuloksille ja tämän myötä myös Lampardin potkuille.

Ulkona Tuchelin suunnitelmista?

Nyt Ziyech on jälleen pelikuntoinen. Hänen roolinsa Chelsean uuden managerin, Thomas Tuchelin alaisuudessa on kuitenkin herättänyt suurta keskustelua fanien keskuudessa.

Ziyech aloitti Tuchelin ensimmäisen ottelun lontoolaisseuran peräsimessä. Arkkitehti ei kuitenkaan onnistunut veistämään Wolverhamptonin matalaa blokkia auki, ja peli Stamford Bridgellä päättyi maalittomaan tasapeliin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Thomas Tuchel ei ole peluuttanut Hakim Ziyechiä kuin yhdessä pelissä. Kuva: Getty Images

Ziyechin suoritus ei ollut huono, mutta Tuchelin seuraavassa ottelussa – 2-0-voitossa Burnleya vastaan – häntä ei nähty lainkaan. Saksalaisluotsi kertoi antaneensa Ziyechille lepovuoron, sillä loukkaantumisesta palattuaan hän ei ollut juurikaan taukoja saanut.

Päätös oli ymmärrettävä, mutta jo seuraavan ottelun jälkeen Ziyechin roolia alettiin kyseenalaistamaan. Hän istui täydet 90 minuuttia penkillä, kun Chelsea haki 1-0-vierasvoiton Tottenhamista.

Odotus oli, että Ziyech päästettäisiin vapaaksi jo silloin, tai edes seuraavassa pelissä Sheffield Unitedia vastaan. Monien kannattajien pettymykseksi, Ziyechin tuoreet jalat jäivät kuitenkin tälläkin kertaa hyödyntämättä, kun Chelsea voitti vieraissa 2-1-lukemin.

Mistä tilanne johtuu?

Vielä lienee liian aikaista tehdä lujia johtopäätöksiä Ziyechin roolista ja tulevaisuudesta Tuchelin alaisuudessa. Chelsea-managerin päätös jättää hänet kolmesta peräkkäisestä ottelusta sivuun on kuitenkin aihe, joka on syytä nostaa esille.

Saksalainen on käyttänyt toistaiseksi kahta eri muodostelmaa Chelsean peräsimessä: 3-4-3 ja 3-4-1-2.

Ensimmäisessä muodossa Ziyech saa pelata luonnollisella pelipaikallaan, hyökkäyskolmikon oikealla laidalla (ns. Inside Forward). Jälkimmäisen muodostelman kohdalla tilanne on kuitenkin hieman mutkikkaampi, johtuen Mason Mountin läsnäolosta.

3-4-1-2-muodossa Mount on toistaiseksi pitänyt kahden kärkimiehen alla olevan kymppipaikan/valeysin roolin itsellään. Kyseinen rooli on sama, jonka Ziyech tarvitsisi tällä hetkellä itselleen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kilpakumppanit? Kuva: Getty Images

Vaikka monet uskoivat Mountin peliajan vähentyvän Tuchelin alaisuudessa, on hän aloittanut saksalaisen neljästä valmentamasta ottelusta kolme. Sekin tie ulos Chelsean avauskokoonpanosta vaikuttaisi siis tukkeutuneen.

Lampardin ”kultapojaksi” sosiaalisessa mediassa leimatun englantilaisnuorukaisen peliäly, vaarallisuus hyökkäyspäässä sekä energia pallottomana että pallollisena näyttäisivät tehneen hänestä myös Tuchelin suosikin.

Mountin mahtavuus jättääkin siis jäljelle yhden kysymyksen: mites Ziyech?

Ajaxin entinen laitahyökkääjä ei tule pelaamaan wing-backin roolissa. Se ei hänelle sovi, eikä häntä sitä varten Chelseaan hankittu. Ziyechille löytyy sopiva paikka Tuchelin kummastakin muodostelmasta, mutta tällä hetkellä Mount vaikuttaisi antavan joukkueelle enemmän.

Ziyech käy kymppipaikan/valeysin roolista siis suoraa taistelua 22-vuotiaan Mountin kanssa. Ja tämäkin ennen hitaasti syttyvän Kai Havertzin lisäämistä yhtälöön.

Ziyech ei kuitenkaan ole sellainen pelaaja, jonka leuka painuisi rintaan vaikeina aikoina. Kuten marokkolaistaiturin sanoista voi päätellä, on hän valmis osoittamaan taitonsa Tuchelille.

– Ette ole nähneet aitoa ja oikeaa Ziyechiä vielä. Mutta älkää huoliko, hän on matkalla, Ziyech kertoi hollantilaiselle TV-kanavalle Ziggo Sportille aiemmin tällä viikolla.

Seuraavan näyttöpaikkansa Ziyech saa näiltä näkymin torstai-illan FA Cup -ottelussa Barnsleya vastaan. Kamppailu Oakwell Stadiumilla potkaistaan käyntiin kello 22:00 Suomen aikaa.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.