Top 5: Valioliigan parhaat topparit – Manchester Unitedin ennätyskalliilla Harry Maguirella pitkä matka ykköseksi

© Kuva: Getty Images

Jalkapallomaailma on keskustellut kiivaasti parhaasta topparista sen jälkeen, kun Harry Maguire nousi viime viikolla maailman kaikkien aikojen kalleimmaksi puolustajaksi. Arviomme mukaan hänellä on vielä pitkä matka maailman parhaaksi puolustajaksi.

Harry Maguire on maailman kallein puolustaja. Kuva: Getty Images.

5. Harry Maguire, Manchester United

Maguire, 26, nousi maailman kaikkien aikojen kalleimmaksi puolustajaksi, kun Manchester United pulitti sheffieldiläisestä viime viikolla 80 miljoonaa puntaa Leicesterille. Maguire on ponnahtanut huipulle pikkuhiljaa.

Tulevalla kaudella hän johtaa ensimmäisen kerran jättiseuran puolustuslinjaa. Jatkossa nähdään, miten hän selviää valtavasta haasteesta. Järkälemäinen, 194-senttinen, Maguire tuo huiman lisäarvon erikoistilanteisiin. Hän on myös erinomainen kuljettaja. Maguire murtaa prässin nousuillaan. 

John Stones on kehittynyt valtavasti Pep Guardiolan alaisuudessa. Kuva: Getty Images.

4. John Stones, Manchester City

Stones, 25, on kehittynyt Pep Guardiolan alaisuudessa kokonaisvaltaiseksi huippupelaajaksi. Stones ennakoi täsmällisesti, koska voi syöttää pallon keskikentälle, linjojen väleihin. Stones sai aiemmin kritiikkiä puolustustaidoistaan. Tämä puhe on hiljentynyt.

Guardiola on käyttänyt suojattiaan valetopparinakin: Stones on noussut keskikentän pohjalle, kun City on hallinnut palloa. Stones on syöttänyt kahdella viime kaudella 94-95 prosentin tarkkuudella. Luku on Valioliigan tasoisessa sarjassa jäätävä. Stones on joutunut istumaan penkilläkin, sillä Guardiolan tapana on kierrättää toppareita vastustajan pelityylin mukaan. Jatkuva kilpailuasetelma on ajanut pelaajaa eteenpäin.

Vertonghen koki kovia viime kaudella Mestarien liigassa. Kuva: Getty Images.

3. Jan Vertonghen, Tottenham

Vertonghen, 32, on kuulunut jo pitkään pelipaikallaan Valioliigan eliittiin. Belgialainen katkoo loistavasti. Vertonghen saattaa näyttää hieman kulmikkaalta, mutta belgialaisen jalat tikkaavat nopeasti.

Vertonghen avaa vasurillaan tarkasti pidemmällekin. Hän tuo rauhallisuutta pohjoislontoolaisten alakertaan. Esimerkiksi kokematon Davinson Sánches on kehittynyt belgialaisen rinnalla harppauksin.

Aymeric Laporten syöttöprosentti oli kovaa luokkaa viime kaudella. Kuva: Getty Images.

2. Aymeric Laporte, Manchester City

Guardiola kierrätti viime kaudella toppareitaan, mutta Laporte ei juuri penkillä istunut. 191-senttinen baski on vahva pääpelaaja. Vasuri syötti viime kaudella yli 92 prosentin tarkkuudella.

Laporte, 25, on jäänyt Taivaansinisten huippuryhmässä jopa turhan vähäiselle huomiolle. Hän on nopea ja katkoo eleettömästi. Laporte peittää, suojaa ja ohjaa. Hän tekee puolustamisesta parhaillaan taidetta. Erikoista on että Laporte ei mahdu Ranskan maajoukkueeseen. Tilanne herättää aina maajoukkuetauoilla spekulointia. Syyksi on epäilty päävalmentaja Didier Deschampsin mieltymyksiä ja politiikkaakin. Baski on haaveillut Espanjan kansalaisuudesta.

Virgil van Dijk on kääntänyt Liverpoolin suunnan. Kuva: Getty Images.

1. Virgil van Dijk, Liverpool

Hollantilaisen puolitoista vuotta kestänyt putki ohittamattomana pelaajana päättyi, kun Gabriel Jesus ohitti hänet sunnuntaina Community Shieldissä. Käsittämätön jakso kuvaa topparin erinomaisuutta. Van Dijk lukee pelin erinomaisesti. Hän ei höntyile, vaan ohjaa, vaikuttaa liikkeillään vastustajan päätöksiin. Van Dijk pakottaa ratkaisuillaan vastustajan ahtaalle. Hän rajaa vaihtoehtoja.

Liverpool hankki hänet tammikuussa 2018. Punaisten suunta muuttui tämän jälkeen täysin. Van Dijkin, 28, saapuminen on nostanut koko puolustuslinjan uudelle tasolle. 

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila