Manchester City ja Pep Guardiola tekivät yhden siirtoikkunan jännittävimmistä hankinnoista, kun Jack Grealish siirtyi Citizensiin Aston Villasta. Grealish on paitsi näytöiltään niin myös paperilla arvoisensa, sadan miljoonan punnan, pelaaja.

Guardiola kertoo, että Grealish ei ole vielä läheskään valmis. Siitä huolimatta tästä yhteistyöstä on lupa odottaa varsin hedelmällistä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Manchester City

@ManCity
HE'S HERE!

We are delighted to announce the signing of @JackGrealish on a six-year deal.

Welcome to City, Jack! 💙

🔷 #ManCity | mancity.com

Grealish on poikkeuksellinen pelaaja, ja uudessa seurassaan hänestä tulee massoille tuttu tähtipelaaja. Silti, vaikka katsoisi Grealishia harvemmin tai epäsäännöllisesti, pystyy muodostamaan mielikuvan edukseen erottuvasta pelaajasta.

Grealishin erityisyys välittyy hänen pelistään ja tyylistään. Hän on näyttävä ja otteiltaan taikurimainen, taiteilijasielu, joka kuitenkin pelaa viisaasti.

Miksi et siis rakastaisi Jack Grealishia?

Jack Grealish viime kaudella Aston Villan paidassa. Kuva: Getty Images.

Guardiola totesi Grealishin debyyttiottelun jälkeen, ettei aio kiirehtiä hänen kanssaan mitä tulee säännölliseen avauspaikkaan. Cityn materiaalilla näin kannattaa edetäkin, mutta jossain vaiheessa kautta tullaan näkemään Grealishia säännöllisesti. Mitä silloin on luvassa?

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Twenty3

@Twenty3sport
What are Manchester City getting for £𝟏𝟎𝟎𝐦𝐢𝐥𝐥𝐢𝐨𝐧?

Statistically, one of the best creators in the Premier League. #Grealish #MCFC

Grealish on yksi Valioliigan parhaista pelintekijöistä. Hänen numeronsa myötäilevät Kevin De Bruynen vastaavia. De Bruyne loi viime kauden Valioliigassa 80 maalitilannetta, Grealish 81. Kosketuksia vastustajan boksissa Grealish keräsi 168, De Bruyne 98. Kuljetusten jälkeisissä tilanteiden luonneissa Adama Traoré oli lähimpänä Grealishia.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Maram AlBaharna

@maramperninety
Where do the Premier League’s top creators receive progressive passes? — an insight to the good positions that they are found in.

Näistä otteluita ratkaisevista ominaisuuksista City maksoi. Pelaajista, jotka pelasivat viime kauden Valioliigassa yli 900 minuuttia, oli Grealish paras pelin edistäjä ja uhkan luoja (xT, expected threat).

Grealishin xT lukema 0,36 oli omaa luokkaansa. Lukema muodostuu uhkasta, joka on luotu syötöistä ja kuljetuksista. Vertailun vuoksi Raheem Sterling ja Mohamed Salah sekä De Bruyne jäivät taakse lukemalla 0,29 xT.

Grealishissa yhdistyy kuljetustaito, tempon hallinta ja erittäin laadukas peliä ja uhkaa luova syöttötaito. Grealish on sarjan TOP3-pelaaja, kun listataan xT pelkästään syötöistä. 0,20 xT on samalla tasolla kuin Bruno Fernandesilla, Trent Alexander-Arnoldilla ja João Cancelolla.

Nyt on tullut jo lueteltua tukku Grealishin uusia joukkuekavereita. On siis selvää millainen määrä uhkaa Guardiolalla on nyt joukkueessaan. Pakko silti mainita, että Grealish oli viime kaudella Valioliigassa se pelaaja, joka loi eniten korkean arvon uhkaa luovia tekoja (4,45 xT per 90 minuuttia). Sterling (3,73 xT) ja De Bruyne (3,6 xT) ovat listalla seuraavat.

Sterling ja Grealish muodostavat yhdessä 0,33 xT-luvun viime kauden perusteella, kun puhutaan kuljetuksista muodostettua uhkaa. Tähän kun lisätään listalta muut City-pelaajat (Riyad Mahrez, De Bruyne, Phil Foden, Bernardo Silva) ylletään lukemaan 0,81 xT.

Liverpool pääsee samassa vertailussa 0,49 xT kolmella pelaajallaan ja Manchester United 0,23 xT lukemaan kahdella pelaajallaan. Cityllä on tässä suhteessa enemmän uhkaa luovia pelaajia kuin kenelläkään Valioliigassa.

City saa Grealishissa yhden lahjakkaimmista pelaajista, joita Valioliigassa on viime vuosina nähty. Hän on myös parhaassa iässään tai vasta astumassa prime-vuosiinsa, joten kuuden vuoden sopimuksen pitäisi olla napakymppi.

Todennäköisesti Guardiola tekee Grealishista puolitilan valtiaan. Kuten aiemmista graafiikoista nähdään, Grealish on vasemman puolen hallitsija, etenkin puolitilassa. Luultavasti kukaan ei rakasta puolitiloja ja välejä kuten Grealish. Siellä hän operoi, ottaa palloja vastaan ja sieltä Grealishin peli virtaa, eniten syvältä lähtevien juoksujen lisäksi.

Grealish kukoistaa, kun hänellä on pallo ja hänelle on annettu tiettyjä vapauksia esimerkiksi sijoittumisen suhteen. Tätä kautta hän saa luotua uhkaa ja tilanteita sekä itselleen että joukkuetovereilleen.

Guardiola rakastaa Grealishin kykyä hallita tempoa ja rytmittää peliä kiihdyttävillä ja hidastavilla juoksuillaan ja kuljetuksillaan. Samalla Grealish sopii Guardiolalle senkin takia, että hän on syöttöä ensin hakeva pelaaja.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

City Chief

@City_Chief
😍 Jack Grealish is special. ⭐

Vastustajilla ei tule olemaan helppoa, kun Grealish vakiinnuttaa paikkansa. Grealish on sen tyylinen pelaaja, joka pitää vastustajia koko ajan varpaillaan. Kantapäät kääntyvät, kun Grealish nostaa peliään ja kääntää katseensa kohti maalia.

Pallon saadessaan Grealish kuljettaa peliä ylös nopeasti, vaikka matala painopiste ja vauhdin säätely saattaa hämätä. Grealish kykenee nopeisiin rytminvaihdoksiin, joilla hän pyrkii eliminoimaan puolustajiaan.

Hän on vahvasti oikeajalkainen, mutta pystyy ohittamaan kummalta puolelta tahansa. Vasemman jalan vahvistaminen on kuitenkin ehkä se selkein Grealishin kehityskohta. Toinen kohta, palloton liike, tulee ottamaan huiman loikan Guardiolan hoivissa.

Grealish on erinomainen, ja sopii ennakkoon loistavasti Citylle ja Guardiolalle. Yksi sarjan lahjakkaimmista pelaajista tulee nousemaan uudessa seurassaan kaikkien huulille ja nappaamaan uusia silmäpareja puolelleen. Alkamassa on ainutlaatuisen pelaajan uran uusi vaihe, joten kannattaa ostaa lippu Grealishin junaan.

Lähteet: The Athletic, Sky Sports