Voi vain kuvitella, mitä Sir Alex Ferguson mietti Etihadilla, kun Manchester City siirtyi 12. minuutilla johtoon. Manchester United ei ehtinyt juuri koskea paikalliskamppailun alkuhetkillä palloon – ja David Silva pääsi jo tuulettamaan.

Vieraiden manageri José Mourinho lupasi, että United yrittää viedä peliä Etihadilla. Mourinho on tunnettu valmentajana, joka pysäköi linja-auton, minne haluaa. Mourinho vihjaili lehdistötilaisuudessaan perjantaina, että United ottaa sunnuntaina aloitteellisemman otteen.

Ei henkisiä pelejä

Mourinho ei pelannut henkisiä pelejä, vaan piti sanansa: Anthony Martial, Marcus Rashford ja Jesse Lingard aloittivat vieraiden 4–3–3-muodon hyökkäyksessä.

Mourinho ei siis parkkeerannut bussia. Hän ei nimennyt laidoille vastustajan laitapuolustajia seuraavia työjuhtia, vaan yritti haastaa Valioliigan hallitsevat ykköset.

City ei antanut armoa. Isäntien alueelta toiselle vyöryvä positional play vei mehut vieraiden kokonaisuudesta: United ei päässyt yksinkertaisesti palloon kiinni, vaan joutui tyytymään Etihadilla 35-prosenttiseen hallintaan. United ei pystynyt parempaan.

Tämä taas juontaa juurensa tuttuun juttuun. Pep Guardiola on kehittävä, Mourinho taas rikkova manageri.

Ja tämä näkyy yksilöiden kehityksessä. Raheem Sterling on kasvanut Etihadilla raakileesta kallispalkkaisimmaksi englantilaiseksi jalkapalloilijaksi. Turhan moni Punainen paholainen junnaa Old Traffordilla paikoillaan. Unitedin nykyporukasta saisi paljon enemmän irti.

Vääriä johtopäätöksiä

On vedetty johtopäätöksiä, että nyky-United on haluton. Tämä ei pidä paikkaansa. United on osoittanut selkärankaa. Se ylsi keväällä Valioliigan kakkoseksi.

City voitti sunnuntaina luvuin 3–1, mutta tulos on toissijainen tekijä. Manchester on niin taivaansininen, että oikein häikäisee.

Kirjoitin perjantaina, että City voittaa varmasti. Niin kävikin. Ennen vastaavista jutuista sai Unitedin ystäviltä tiukkaa palautetta. Ei saa enää. He tietävät itsekin paikkansa: Manchester City on nyt niin ylivoimainen.