Näkökulma: Liverpoolin sensaatio ei perustunut oivalluksiin – taustalla tarkkaan hiottu kulmakuvio

© Kuva: Getty Images

Liverpool eteni tiistaina Mestarien liigan loppuotteluun, kun FC Barcelona romahti Anfieldilla luvuin 4–0.

Ottelu päättyi ikimuistoisesti. Liverpoolin hyökkääjä Divock Origi viimeisteli otteluparin ratkaisseen osuman paljon puhetta herättäneestä kulmapotkusta. 

Maali jää jalkapallohistoriaan. Liverpool sai kulmapotkun oikealta. Pallopoika heitti pallon pikaisesti, huomiota herättämättä Trent Alexander-Arnoldille.

Sitten tapahtui jotain.

Alexander-Arnold asetti pallon paikoilleen ja otti kolme askelta. Xherdan Shaqiri käveli kohti palloa, mutta Alexander-Arnold lähettikin pallon oikealla jalallaan hieman kiertävänä kohti kulta-aluetta. Origi jatkoi pallon verkkoon yhdellä kosketuksella noin kuudesta metristä.

Osuma synnytti valtavan kohun. Puhuttiin kaikkien aikojen oivalluksesta.

Hyvät jalkapalloromantikot: tuo maali perustui suunnitelmaan.

Totta kai Klopp ja Alexander-Arnold kiistävät

Se perustui myös kulttuuriin. Englannissa valmennetaan myös pallopoikia. Toisaalta he imevät joka päivä poikkeuksellista jalkapalloelämää. He tietävät, koska peliä pitää hidastaa, koska nopeuttaa. Liverpoolin manageri Jürgen Klopp on takuulla antanut tarkat ohjeet, miten pallopoikien pitää toimia eri tilanteissa.

Jos katsoo Alexander-Arnoldin toimintaa, niin suunnitelma aukeaa. Hän asettaa pallon juuri itselleen sopivalle paikalle. Vasenjalkainen Shaqiri asettaisi sen lähemmäksi päätyviivaa. 

Alexander-Arnold katsoo sivusilmällä kohti maalia – kun Barcelona vasta asettelee pelaajia paikoilleen. Origi on sen sijaan paikoillaan. Muut Liverpoolin pelaajat luovat hänelle tilaa ja jäävät riittävän kauas. 

Shaqirikin vilkuilee maalille. Kun Origi osuu, ryntää hän heti tuulettamaan, belgialaisen kimppuun. Shaqiri ei näytä yllättyneeltä. Tämä perustui sovittuun kuvioon.

Klopp ja Alexander-Arnold kiistivät suunnitelman totta kai pelin jälkeen. Jos he myöntäisivät suunnitelmat, niin Liverpool saisi huijarin maineen. Maalin romantiikka katoaisi.

Liverpool viimeisen päälle valmennettu joukkue

Tämä ei tekisi oikeutta punaisille. Liverpool on viimeisen päälle valmennettu joukkue. Tämä taas perustuu siihen, että Klopp on ymmärtänyt keskittyä kokonaisuuden johtamiseen ja antaa vastuuta yhä enemmän taustoilleen, esimerkiksi yksityiskohtiin pakkomielteisesti suhtautuvalle Pepijn Lijndersille.

Liverpoolin edustusjoukkueella on yli 20-henkinen taustajoukkue. Siellä on myös erittäin laadukasta erikoistilanneosaamista. Liverpool on astunut aikoja sitten tieteen maailmaan. Anfieldilla ei jätetä kiveäkään kääntämättä, vaan vannotaan urheilutieteeseen.

Liverpool teki eilen eron kollektiivisesti koko joukkueen voimin. Liverpool antoi herkeämättä painetta Barcelonalle ja pystyi pitämään palloa 43-prosenttisesti ja määrittämään virtausta. 

Liverpool ei voittanut taistelulla tai oivalluksilla. Liverpool voitti viimeisen päälle hiotulla toiminnalla. Ne synnyttivät taistelua ja oivalluksia.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila