TOP 5: Tässä Valioliigan kauden parhaat laitahyökkääjät – Liverpoolin tähtikaksikko ylitse muiden

© Kuva: Getty Images

Valioliigan kausi 2019-20 päättyi kaksi viikkoa sitten, jonka jälkeen Valioliiga.com on palkinnut ahkerasti sesongin parhaita yksilöitä pelipaikkakohtaisesti.

TOP-listoiltamme löytyvät jo kauden parhaat maalivahdit, topparit, laitapuolustajat ja keskikenttäpelaajat. Seuraavaksi vuorossa ovat laitahyökkääjät. Viiden parhaan joukkoon selvisi pelaajia ainoastaan Manchesterin ja Liverpoolin kaupungeista.

5. Riyad Mahrez (Manchester City)

Tilastot valioliigakaudella 2019-20:
33 ottelua
11 maalia
12 maalisyöttöä*

Manchester Cityn Riyad Mahrez nosti osakkeitaan erinomaisilla esityksillä. Kuva: Getty Images

Riyad Mahrez pelasi erittäin hyvän kauden Manchester Cityssä ja piti suoritustasonsa korkealla ailahtelevan debyyttisesonkinsa jälkeen. Viime kauden esitykset eivät vielä vakuuttaneet – varsinkaan sen Liverpoolia vastaan sattuneen pilkkumokan jälkeen – mutta tällä kaudella Algerian tähtilaituri on todella näyttänyt parasta osaamistaan.

Pep Guardiola tarvisti Mahrezia hänen parhaimmillaan Leroy Sanén polvivamman takia, eikä 29-vuotias valmentajaansa pettänyt. Oikean laidan kikkakuula nousi yhdeksi joukkueensa tärkeimmäksi pelaajaksi sekä maalien että maalisyöttöjen valossa. Hän rekisteröi nimiinsä 11 täysosumaa ja yhdeksän maalisyöttöä, hankkien myös kolme maaliin johtanutta rangaistuspotkua.

4. Marcus Rashford (31 peliä 17+8)

Tilastot valioliigakaudella 2019-20:
31 ottelua
17 maalia
8 maalisyöttöä

Marcus Rashford viiletti suurimman osan kaudesta vasemmalla laidalla Anthony Martialin pelatessa piikissä. Kuva: Getty Images

Ennen kuin selkävamma työnsi Marcus Rashfordin pois raiteiltaan, Englannin maajoukkuehyökkääjä oli yksinkertaisesti pysäyttämättömässä vireessä. Hän teki 14 maalia 22 sarjapeliin ja olisi varmasti kyennyt rikkomaan 20 maalin rajapyykin, jos loukkaantuminen ei olisi pakottanut häntä huilaamaan.

Ottelutauon jälkeen täysosumia syntyi kuitenkin vielä kolme kappaletta, jonka jälkeen Rashfordin tehokkain valioliigakausi oli valmis. Rashford oli myös sarjan tehokkain pelaaja pilkulta, sillä peräti kuusi hänen maaleistaan syntyi rangaistuspotkuista.

22-vuotias Rashford oli huipputärkeä pelaaja Manchester Unitedin onnistuneen TOP4-tavoitteen saavuttamisessa ja on myös ansaitusti nimetty ehdolle Valioliigan nuoreksi pelaajaksi.

3. Raheem Sterling (Manchester City)

Tilastot valioliigakaudella 2019-20:
33 ottelua
20 maalia
4 maalisyöttöä

Raheem Sterling teki tällä kaudella myös kaksi hattutemppua. Kuva: Getty Images

Joidenkin mielestä Raheem Sterling ei vastannut hänelle asetettuihin odotuksiin tällä kaudella – erityisesti silloin, kun maalihanat pysyivät kuivana joulukuun lopusta aina ottelutauon alkuun saakka.

Nyt kyse on kuitenkin 20 maalin laitahyökkääjästä ja Valioliigan neljänneksi parhaasta maalintekijästä, joka osui sarjassa useammin kuin kukaan muu hänen joukkuetovereistaan.

Sterling, 25, teki koronaviruspandemian aiheuttaman ottelutauon jälkeen peräti yhdeksän maalia 10 peliin ja onnistui paikkaamaan loukkaantunutta Sergio Agüeroa joukkueen johtavana maalintekijänä, esiintyen ajoittain myös keskushyökkääjän roolissa.

2. Mohamed Salah (Liverpool)

Tilastot valioliigakaudella 2019-20:
34 ottelua
19 maalia
10 maalisyöttöä

Mohamed Salahin maali Manchester Unitedia vastaan oli yksi hänen hienoimmista osumistaan tällä kaudella. Kuva: Getty Images

Mohamed Salah pelasi taas uskomattoman hyvän kauden Jürgen Kloppin alaisuudessa ja sai siitä muiden Liverpool-pelaajien tavoin palkkioksi Valioliigan mestaruuden.

Egyptiläistähden kolmas peräkkäinen 20 maalin sarjakausi jäi valitettavasti haaveeksi, mutta se ei poista hänen ansaitsemaansa kunniaa Liverpoolin onnistuneessa mestaruusrynnistyksessä. Salahista tuli heinäkuussa myös valioliigahistorian nopein 100 tehopistettä takonut ulkomaalaispelaaja (116 peliä). Vain kolmen kauden jälkeen, Salah lukeutuu jo Liverpoolin historian ikonisimpiin pelaajiin.

1. Sadio Mané (Liverpool)

Tilastot valioliigakaudella 2019-20:
35 ottelua
18 maalia
9 maalisyöttöä

Sadio Mané on ansaitusti ehdolla vuoden pelaajaksi. Kuva: Getty Images

Jürgen Klopp on siunattu uskomattoman laadukkaalla hyökkäyskolmikolla, jonka vasen laituri Sadio Mané on Valioliiga.comin paras laitahyökkääjä kauden 2019-20 osalta.

Mané on loistanut Liverpoolin mestarijoukkueen tulivoimaisen hyökkäyksen kirkkaimpana tähtenä, auttaen punapaidat täysin uusiin korkeuksiin Liverpoolin historiallisen valioliigakauden aikana. 18 pelitilannemaalia ja yhdeksän maalisyöttöä puhuvat tietysti puolestaan, mutta niiden lisäksi senegalilaislaiturin salamannopeat jalat, loistokkaat kuljetustaidot ja telepaattinen tapa pelata Roberto Firminon ja Salahin kanssa yhteen ovat auttaneet häntä kukoistamaan tällä kaudella.

Mané taistelee täysin ansaitusti myös Valioliigan ja PFA:n vuoden pelaaja -palkinnosta.

Kunniamaininnat:
Hueng-min Son (Tottenham), Adama Traoré (Wolverhampton), Christian Pulisic (Chelsea).

*Tilastolähteenä käytetty Transfermarkt.com laskee pelaajien hankkimat, maaliin johtaneet rangaistuspotkut ja vapaapotkut myös maalisyötöiksi.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola


PÄIVÄN VIHJE: MANCHESTER UNITED – LEICESTER

Leicesterin loppukauden ohjelma on hurja! Onko Kelechi Iheanachosta Manchester Unitedin kaatajaksi?