Valioliigaseurat eivät päästä pelaajiaan koronan punaisille alueille seuraavalla maajoukkuetauolla. Päätös vaikuttaa noin 50–60 urheilijaan, joista leijonan osa pelaa sarjan varakkaimmissa joukkueissa. Seurat tiedottivat ”vaikeasta mutta yksimielisestä” päätöksestään tiistaina.

Kiellon taustalla on huoli siitä, ettei jalkapalloilijoille ole poikkeusjärjestelyjä karanteenien suhteen. Jos henkilö vierailee Yhdistyneen kuningaskunnan luokittelemassa punaisen vyöhykkeen maassa, hänen täytyy Britteinsaarille palatessaan eristää itsensä kymmeneksi päiväksi hotelliin.

Karanteenisääntö tarkoittaisi sitä, että osa maajoukkuekomennuksille kutsutuista pelaajista joutuisi jäämään sivuun ainakin ensimmäisestä tauon jälkeen pelattavasta ottelusta syyskuun 11. tai 12. päivänä.

[readmore from=koronavirus]

Etelä-Amerikassa maajoukkueotteluja käydään vielä syyskuun 9. päivänä, mikä tarkoittaa sitä, että jotkut pelaajista joutuisivat seuraamaan kaksi valioliigakierrosta televisiosta. Välistä jäisi myös liigacupin kolmas kierros ja yksi ottelu UEFA:n alaisista kilpailuista.

Iso-Britannian punaisella listalla on 26 maata, kuten Brasilia, Argentiina ja Egypti. Kazakstania tai Ranskaa ei luettelosta löydy, eli Teemu Pukkiin tai Marcus Forssiin kielto ei vaikuta.

Valioliigaseurat katsovat, että pitkäaikainen ja yhtäjaksoinen oleskelu hotellissa rasittaisi pelaajia suhteettoman paljon fyysisesti. Samalla loukkaantumisriski kasvaisi. Huolta on herättänyt myös saatavilla olevan ravinnon laatu.

Pelaajia estetään osallistumasta maajoukkueiden toimintaan ennen syyskuun 14. päivää, koska Britannian hallitus ei myöntänyt valioliigapelaajille erityislupaa karanteeniajan lyhentämiseen.

FIFA ei ole artikkelin kirjoitushetkellä ottanut kantaa päätökseen. On mahdollista, että kansainvälinen kattojärjestö käynnistää kurinpitotoimia valioliigaseuroja vastaan, koska aiemmin elokuussa se erikseen päätti, ettei maajoukkueisiin kutsuttuja pelaajia voi lukita seurajoukkueisiin.

Eurooppalaisten seurojen yhteistyöjärjestö ECA on julkisesti vastustanut FIFA:n linjausta. Sen mielestä FIFA:n toiminta on ”täysin kohtuutonta”.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Premier League

@premierleague
Premier League clubs have today reluctantly but unanimously decided not to release players for international matches played in red-list countries next month

Full statement: preml.ge/6gx7q5

Muokattu 24.8. klo 21.01: Sisältöä lisätty.