Näkökulma: Nukkuvan jättiläisen tehottomuus saa koomisia piirteitä – Teemu Pukki tekisi vastaavalla tarjoilulla hurjat maalimäärät 

© Kuva: Getty Images

Leeds United koki jälleen kovan kolauksen, kun Nottingham Forest voitti lauantaina luvuin 2–0.

Leeds määritti Mestaruussarjan pelin virtauksen loppuunmyydyllä City Groundilla 70-prosenttisella pallonhallinnallaan, mutta isäntien Sammy Ameobi laukoi voitto-osuman hieman heppoisesti etukulmaan. Nottingham osui vielä toisen jakson lisäajalla, kun Leeds haki riskillä tasoitusta.

Vieraiden päävalmentaja Marcelo Bielsa sanoi ottelun jälkeen, että maalivahti Kiko Casilla saa ottaa osuman – mutta ei tappiota – kontolleen. Sanat on tuttua Bielsaa. Hän ottaa lähes poikkeuksetta vastuun itselleen.  

Bielsa paineen alla

Bielsa on jo paineen alla. Leeds United komeili Mestaruussarjan kärjessä vuodenvaihteessa. Tuolloin näytti, että Leeds ottaa paikan ainakin kahden parhaan joukosta. Reippaan kymmenen pisteen etumatka kolmoseen on kuihtunut, kun Leeds on hävinnyt neljä viidestä viime ottelustaan. 

Englannissa on puhuttanut, että Bielsa on sekoittanut joukkueen ”monimutkaisilla” ajatuksillaan. Tämä on laiskaa höpinää. Valkoisten pelaaminen on hyvin selkeää, mutta Leeds on kaatumassa aivan uskomattomaan, jopa koomiseen tehottomuuteen. 

Leeds on tehnyt tällä kaudella 31 ottelussa vain 46 maalia. Leeds on kerännyt 55 pistettä. Yhden ottelun vähemmän pelannut West Bromwich on napannut 56 pistettä. Fulham (55), Nottingham (54) ja Brentford (53) pistettä yrittävät niin ikään tiukasti kahden parhaan joukkoon, ja suoraan nousuun oikeuttaville sijoille. 

Mestaruussarjan xG-maaliodottamia keräävä Experimental 3-6-1 julkaisi 30 kierroksen jälkeen paljon puhuvat tilastot. Leeds on alisuorittanut tilastojen mukaan poikkeuksellisen rajusti. Joukkueen pitäisi johtaa, maalipaikkojen valossa sarjaa liverpoolmaisen ylivoimaisesti. Leeds ”ansaitsi” xG-numeroiden valossa 30 kierroksen jälkeen 76 pistettä. Leeds on tehnyt sivuston mukaan reippaat kymmenen maalia liian vähän tällä kaudella.

Pukki tekisi kovat tehot

Joukkueen hyökkääjä Patrick Bamford on saanutkin paljon kuraa seuran intohimoisilta kannattajilta. Bamford esiintyi lauantainakin heikosti. Hän on omalla tavallaan hyvin bielsamainen hyökkääjä. Bamford tekee paljon töitä ja liikkuu hyvin kurinalaisesti. Hän on osunut 30 ottelussa 12 kertaa, mutta on xG-numeroiden varjossa reippaat viisi maalia pakkasen puolella.

Vertailun vuoksi. Teemu Pukki on tehnyt tällä kaudella Valioliigassa 11 maalia. Pukki on ylisuorittanut xG:n (9,75) varjossa. Viime kaudella Pukki teki Mestaruussarjan 43 ottelussa 29 maalia. Voi vain kuvitella, miten tiuhaan Pukki tuulettaisi Elland Roadilla. Leeds nousisi heittämällä, jos valkoisten 4-1-4-1-muodon hyökkääjä ylisuorittaisi xG-maaliodottamiin nähden.

Paljon puhuttavat xG-luvut kertovat, kuinka laadukkaita maalipaikkoja joukkue luo. Bielsa on vienyt kohta kaksi vuotta kestäneen prosessinsa siihen pisteeseen, että Leeds todella luo paikkoja. Bamford ei vain pysty niitä viemään parhaalla mahdollisella tavalla verkkoon saakka.

Augustin saapui lainalle

Bielsa saa ottaa tehottomuudesta vastuun ainakin osittain. Hän korostaa ajattelussaan bamfordmaisia tunnollisia ja kovakuntoisia hyökkääjiä. Bielsa uskoi suojattiinsa ehkä liiankin kauan. 

Ongelmaan on puututtu Elland Roadilla. Leeds yritti hankkia tammikuussa Southamptonin Che Adamsin, mutta ei saanut tarjoustaan läpi. Leipzigin Jean-Kévin Augustin saapui sen sijaan lainalle Elland Roadille.

Ranskan alle 21-vuotiaiden maajoukkuehyökkääjä kantaa harteillaan valtavat odotukset. Leeds on pelannut Valioliigassa edellisen kerran kaudella 2003-04. Elland Roadilla ei jakseta enää odottaa. Seuran ymmärrettävästi kärsimättömille kannattajille kelpaa enää vain ja ainostaan yksi asia: nousu korkeimmalle portaalle.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.