Leicester – kausiennakko 2020-21: Jälleen kärkikahinoissa, mutta Ben Chilwell pitäisi korvata

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

 • Viides sija Valioliigassa
 • 62 pistettä, maaliero 67-41
 • 18 voittoa, 8 tasapeliä, 12 tasapeliä
 • Paras maalintekijä: Jamie Vardy (23 maalia)
 • FA Cup: Puolivälierät

Leicester lähti syystäkin viime kauteen isoin odotuksin. Helmikuussa 2019 palkattu manageri Brendan Rodgers oli nostanut joukkueen suosta tuomalla kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan kaikkiaan 17 pistettä.

Rodgers sai seuraan tullessaan hyvän joukkueen, jota vahvistettiin viime kauden alla fiksusti.

Harry Maguire myytiin puolustajien maailmanennätyssummalla Manchester Unitediin. Leicester ei hätäillyt vaan luotti Jonny Evansiin ja Çağlar Söyüncüun, jotka pelasivat mahtavan kauden.

Youri Tielemans on jo pitkään ollut yksi Belgian kohutuimmista nuorista pelaajista. Kuva: Getty Images

Siirtomarkkinoilta haaviin tarttuivat James Justin (Luton), Dennis Praet (Sampdoria), Ayoze Pérez (Newcastle) ja Youri Tielemans (AS Monaco), joka vietti jo edeltävän kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Leicesterissä. Kaikki korkeintaan 25-vuotiaita pelaajia, joiden hintalappu ei päätä huimannut.

Tielemans on 22-vuotiaaksi erittäin kypsä pelaaja ja johtaja. Viime kaudella hänet nähtiin kentällä yhtä vaille kaikissa sarjapeleissä. Justin pääsi kunnolla näyttämään osaamistaan vasta keväällä, mutta esiintyi edukseen.

Praetille povattiin hieman suurempaa roolia, mutta flopiksi häntä ei sovi nimittää.

Pérez oli edeltävällä kaudella Newcastlen paras maalintekijä. Leicester pulitti hänestä reilut 30 miljoonaa euroa ja lätkäisi käteen neljän vuoden sopimuksen. Espanjalaispeluri vastasi odotuksiin tyydyttävästi. Osumia syntyi kahdeksan ja maalisyöttöjä neljä, mutta isoissa peleissä hänen tehonsa ja urotekonsa loistivat liikaa poissaoloillaan.

Leicester pelasi loistavan syksyn. Ensimmäisen kymmenen kierroksen aikana se kärsi tappion vain Manchester Unitedille ja Liverpoolille, ja loka-joulukuussa Ketut yltyivät kahdeksan ottelun voittoputkeen.

Leicester oli syksyllä sarjan toiseksi paras joukkue. Kuva: Getty Images

Rodgersin joukkue näytti pitkään selkeältä mitalisuosikilta. Kauden puolivälissä Leicester oli sarjataulukossa toisena. Tuleva mestari Liverpool oli karannut jo kauas, mutta Leicester oli seitsemän pistettä edellä neljättä sijaa miehittänyttä Chelseaa.

Kauden puoliväli toimikin vedenjakajana Leicesterin kaudelle. Ensimmäisellä puoliskolla Ketut keräsi 39 pistettä, jälkimmäisellä vain 23.

Wilfred Ndidin, Ricardo Pereiran, Ben Chilwellin ja James Maddisonin loukkaantumiset vaikuttivat osaltaan heikkoon pistesaldoon, mutta ne eivät yksin riittäneet selittämään mahalaskua.

Rodgersin metodeja ryhdyttiin kyseenalaistamaan viimeistään koronatauon jälkeen. Yhdeksästä viimeisestä ottelustaan Leicester voitti vain kaksi.

Leicester on saanut kasattua todella vahvan rungon joukkueelleen, mutta moni avainhahmo näytti kevään puolella täysin eri pelaajalta kuin syksyllä.

Rodgers vei Leicesterin muutaman vuoden tauon jälkeen Eurooppaan. Viides sija olisi kelvannut ennen kauden alkua kenelle tahansa Kettujen kannattajalle, mutta loistavan syksyn jälkeen fanit ehtivät haaveilla jo Mestarien liigasta ja mitaleista.

Leicester pelasi viime syksynä parempaa jalkapalloa kuin sensaatiomaisella mestaruuskaudellaan, mutta kevään surkea vire on madaltanut odotuksia alkavalle kaudelle.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Ben Chilwell (vp, 23, Chelsea)

Kuva: Getty Images.

Chilwell vietti reilun vuosikymmenen Leicesterissä ja nousi Kettujen riveissä aina Englannin A-maajoukkuepelaajaksi asti. Chelsea maksoi koronakesänä kelvollisen 50,2 miljoonan euron korvauksen pelaajasta, jonka kehityskäyrä osoittaa yhä jyrkästi ylöspäin. Chilwell esiintyi Leicesterin edustusjoukkueen riveissä 123 kertaa.

George Thomas (hkk, 23, QPR)

Walesin maajoukkuepelaaja oli kolme vuotta kirjoilla Leicesterissä, muttei pelannut kertaakaan ykkösmiehistössä. Hän kävi lainalla Kakkosliigassa ja Hollannin pääsarjassa ennen kuin lähti tänä kesänä ilmaiseksi Mestaruussarjan Queens Park Rangersiin.

Bartosz Kapustka (hkk, 23, Legia Varsova)

Kapustkasta odotettiin paljon hänen siirtyessä Leicesteriin kesällä 2016 kotimaastaan Puolasta, mutta Valioliiga osoittautui liian vaativaksi sarjaksi nuorukaiselle. Edessä olivat lainapestit Saksan Bundesliigaan ja Belgian toiseksi korkeimmalle sarjaportaalle. Kapustka pelasi lopulta vain kolme ottelua Kettujen edustusjoukkueessa.

Andy King (kk, 31, ilman seuraa)

Kuva: Getty Images.

Leicesterin seuralegenda. King on kymmenenneksi eniten otteluja (378) Leicesterissä pelannut pelaaja ja seuran historian tehokkain keskikenttäpelaaja 62 maalillaan. Hän on edustanut Leicesteriä kolmella eri sarjatasolla ja oli mukana voittamassa seuran ensimmäistä ja toistaiseksi ainoata pääsarjamestaruutta kaudella 2015-16. King jäi vähitellen vähemmälle vastuulle ja kierteli viime vuodet lainaseuroissa.

Ryan Bennett (kp, 30, laina päättyi)

Wolverhampton lainasi Bennettin Leicesteriin tammikuussa loppukauden mittaisella lainasopimuksella. Pelejä hänelle kertyi Kettujen paidassa viisi kappaletta.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Timothy Castagne (op, 24, Atalanta)

Kuva: Getty Images.

Belgian A-maajoukkueeseen pari vuotta sitten murtautunut Castagne saattaa olla yksi kesän kovimmista hankinnoista koko sarjassa. Leicester maksoi italialaiselle Atalantalle 21 miljoonaa euroa pelaajasta, joka pystyy pelaamaan puolustuksen molemmilla laidoilla sekä ylemmissä rooleissa. Viime kaudella Castagne tahkosi 33 ottelua tehden niissä yhteensä kaksi osumaa ja syöttäen kolme.

Islam Slimani (kh, 32, laina päättyi)

Algerialaiskolossi vietti viime kauden lainalla ranskalaisessa AS Monacossa, jossa hän pelasi 19 ottelua tehden niissä yhteensä yhdeksän maalia ja syöttäen seitsemän. Slimani on edustanut Leicesteriä kesästä 2016 lähtien, mutta käynyt lainalla jo kolmesti. Hänen sopimustaan on vuosi jäljellä.

Adrien Silva (kk, 31, laina päättyi)

Portugalin maajoukkuepelaaja siirtyi Leicesteriin kesällä 2017 kotimaansa suurseurasta Sporting Lissabonista. Joutui tunnetusti odottamaan puoli vuotta debyyttiään, koska Leicester ei ehtinyt rekisteröidä häntä ajoissa. Kentälle päästyään Silva ei kuitenkaan vastannut odotuksia. Pelannut edelliset 1,5 vuotta lainalla AS Monacossa. Sopimusta vuosi jäljellä.

Rachid Ghezzal (oh, 28, laina päättyi)

Kuva: Getty Images.

Ghezzalista kaavailtiin Manchester Cityyn lähteneen Riyad Mahrezin korvaajaa, kun hän siirtyi Leicesteriin kesällä 2018. Algerialaislaituri on kuitenkin jäänyt kauas maanmiehensä tasosta. Ghezzal pelasi debyyttikaudellaan Englannissa 23 ottelua ja teki kolme maalia. Viime kauden hän vietti lainalla italialaisessa Fiorentinassa.

Fousseni Diabaté (oh, 23, laina päättyi)

Malilaisesta Diabatésta on yritetty koulia Valioliiga-tason pelaajaa toistaiseksi vaatimattomalla menestyksellä. Hän on edustanut Leicesteriä 2,5 vuotta, mutta käynyt lainalla Turkissa ja viime kaudella ranskalaisessa Amiensissa.

Filip Benkovic (kp, 23, laina päättyi)

Benkovic liittyi Leicesteriin isojen odotusten saattelemana kesällä 2018 kotimaansa Kroatian suurseurasta Dinamo Zagrebista. Hänet lähetettiin heti lainalle skottijätti Celticiin, ja viime kauden jälkimmäisen puoliskon hän pelasi Mestaruussarjan Bristol Cityssä.

Valmennus

 • Manageri: Brendan Rodgers
 • Avustava valmentaja: Adam Sadler
 • Avustava valmentaja: Kolo Touré
 • Avustava valmentaja: Chris Davies
 • Maalivahtivalmentaja. Mike Stowell
 • Johtava fysiikkavalmentaja: Matt Reeves
 • Edustusjoukkueen urheilutieteilijä. Tom Joel
 • Johtava suoritusanalyytikko: Andy Blake
Kuva: Getty Images.

Leicester Cityn kausi oli pettymys ja onnistunut samaan aikaan. Joukkue sijoittui viidenneksi sarjassa, mitä varmasti kukaan ei odottanut ennen kauden alkua.

Pettymyksen kaudesta tekee, että Leicester oli pitkään todella korkealla sarjassa ja tippui Mestarien liiga -paikkojen ulkopuolelle loppumetreillä. Kerro, kerro kuvastin – mitä dataa paljastaa? Oliko tulos ansaittu?

Suurin osa on luonnollisesti sitä mieltä, että Leicester hyytyi kauden toisella puoliskolla, mikä on osittain totta, mutta se oli yhtälailla myös odotettavissa. Joukkoon toki mahtuivat mukaan Ricardo Pereiran, James Maddisonin ja Ben Chilwellin loukkaantumiset, mikä oli todella iso kolaus joukkueelle. Pisteodottama kuitenkin paljastaa, että Leicester oli sarjan kuudenneksi paras joukkue 61,16 pisteellä. Voi siis sanoa, että pisteodottama toteutui lopulta todella tarkasti, sillä joukkue keräsi 62 pistettä kauden aikana.

Jos syötetään sisään alkukausi 9.8.2019-31.12.2019, paljastaa pisteodottama, että Leicester ylisuoritti pisteodottamaansa verrattuna sinä aikana 9,64 pisteellä. Siinä vaiheessa Leicester oli pelannut 20 ottelua ja majaili toisena sarjassa. Kuten sanottu, oli joukkueella epäonnea loukkaantumisten suhteen varsinkin koronatauon jälkeen. Mutta. Vaikka regressio ei ole taattua, on todennäköistä, että samaa ylisuorittamisen tahtia ei voi ylläpitää. Leicesterin alkukausi oli positiivinen lumipalloefekti ja tuntuvaa ylisuorittamista.

Edellä mainitun aikavälin aikana Leicester ylisuoritti maaliodottamaansa verrattuna 10,44 maalilla ja joukkue ylisuoritti myös  oman pään maaliodottamassaan 6,93 maalilla. Lopullinen saldo kaudesta oli xG:n ylisuorittaminen 5,98 maalilla ja xGA:n ylisuorittaminen 6,89 maalilla. Jälkimmäisestä iso kiitos kuuluu Kasper Schmeichelille. PSxG-malli (post-shot expected goals) näytti hänen kohdallaan 3,7 maalia plussaa, joten Kasper pelasi kaikkinensa hyvän kauden.

Manageri Brendan Rodgers on tehnyt erinomaista työtä Leicesterin puikoissa, ja Leicester on organisaationa tehnyt myös laadukasta työtä siirtomarkkinoilla. Joukkue on kerännyt Ben Chilwellin ja Harry Maguiren myynneistä noin 140 miljoonaa euroa, ja molemmat pelaajat ovat seuran kannalta olleet korvattavissa.

Siirtostrategia on ollut tuoda sisään nuoria pelaajia, jotka omaavat hyvän potentiaalin. Joko he parantavat joukkuetta, tai vaihtoehtoisesti heidät voidaan myydä eteenpäin isolla voitolla. Tämä menee yksi yhteen Brendan Rodgersin ajattelutavan kanssa. Hänet on tunnettu siitä, että hän on hyvä nuorien pelaajien kanssa. Leicesterillä on todellinen mahdollisuus rakentaa jotain pitkäjänteistä.

Chilwell tosiaan lähti Chelseasta, ja tällä hetkellä ainoa hankinta on Timothy Castagne, joka pelasi viime kaudella wingbackina Atalantassa. Hän pelasi noin puolet saatavilla olleista minuuteista ja kykenee wingbackina pelaamaan molemmilla ladioilla. Castagne on oikeajalkainen ja kykenee myös pelaamaan oikeana laitapakkina.

Tämä kertoo itselleni kaksi asiaa. Rodgers aikoo todennäköisesti käyttää 3-4-1-2-muotoa useammin tulevalla kaudella, ja Castagne ostettiin ensisijaisesti laadukkaaksi kierrätysvaihtoedoksi molemmille puolille. Näillä näkymin hän menee toki avaukseen, mutta on vaikea uskoa, että Leicester ei ostaisi vasenjalkaista korvaajaa Ben Chilwellille. Mennään itse peliin.

Wilfred Ndidi on Leicesterin pelin keskiössä. Kuva: Getty Images.

Brendan Rodgers on taktisesti todella joustava valmentaja, ja hän suosi viime kaudella ensisijaisesti 4-1-4-1-, 4-1-2-3- ja 3-4-1-2-muotoja. Näimme myös pieniä variaatioita näistä 4-2-3-1- ja 3-4-3-muotojen merkeissä. Keskiössä on kuitenkin aina Wilfred Ndidin rooli. Hän tarjoaa muille pelaajille mahdollisuuden hyökätä, ja hän puolustaa todella isoa aluetta todella laadukkaasti. Hänen puolustustilastonsa ovat lähellä eliittiä, mutta hyöty ylettyy datan ulkopuolelle. Ndidi on lähes aina oikein sijoittunut ja korvaamaton joukkueen tasapainon kannalta.

Brendan Rodgers on kannustanut Leicesteriä olemaan kärsivällinen ja pallonhallintaan nojaava joukkue. Pallottomana Leicester taas on todella aktiivinen, mistä syntyy hyvä tasapaino. Tämä näkyy myös numeroissa. PPDA-tilaston (passes allowed per defensive action) mukaan Leicester oli Valioliigan aktiivisin joukkue vastustajan kenttäpuoliskolla. Leicester antoi vastustajalleen keskimäärin vain 7,95 syöttöä ennen puolustustoimintoa (defensive action). Toisena majailevan Liverpoolin lukema oli 8,01 ja neljäntenä olevan Manchester Cityn 8,49.

Edellämainittu kärsivällisyys ja pallonhallintaan nojaava lähestymistapa näkyivät OPPDA-tilastossa (opponent passes allowed per defensive action in the opposition half). Käytännössä mitä korkeampi numero, sitä enemmän joukkue pitää palloa ja sitä kärsivällisempi lähestymistapa on hyökätessä vastustajan kenttäpuoliskolla. Syöttömäärä ennen pallonmenetystä toisin sanoen. Manchester City ja Liverpool olivat tässä tilastossa omissa sfääreissään yli 20 syötön lukemilla, mutta Leicester sijoittui tyylikkäästi tässä kategoriassa viidenneksi lukemalla 12,75. Väliin mahtuivat Chelsea ja Brighton, joten tämä vastaa myös hyvin silmätestiä.

Brendan Rodgersin ajattelutavan tiivistää hyvin kommentti: ”Uskon, että kaikki riippuu siitä miten näet (pelin) alhaalta rakentamisen. Se on joko uhka tai mahdollisuus.”

Vahva puolustus on kuitenkin kaiken perusta ja tämä pätee myös Leicesteriin. Puolustuksen sydän, topparipari sekä Ndidi antavat tukevan perustan omille hyökkäyksille. Topparipari Caglar SöyüncüJonny Evans ovat hyviä ja rauhallisia pallollisena. Schmeichel omaa myös laajan ja hyvän syöttövalikoman, vaikka hän ei mikään Ederson ole. Tämä mahdollistaa rauhallisuuden alhaalta lähtien, ja Schmeichel pystyy valitsemaan myös pidemmän pallon kohti kärkikolmikkoa, jos vastustaja haluaa antaa painetta korkealta.

Olennaista Leicesterin pallollisessa sapluunassa on myös kaksi kovakuntoista ja  hyökkkäävää kahden suunnan laitapakkia. Heidän profiilinsa ovat kuitenkin hieman erilaiset, enkä tästäkään syystä usko, että Castagne on Chilwellin korvaaja. Ricardo Pereira on enemmän kuljettaja ja hänen tilastonsa pallon kuljettamisen suhteen ovat eliittiä laitapakkien osalta. Ben Chilwell sen sijaan kunnostautui enemmän syöttelijänä. Hyvä sekoitus toisin sanoen.

Samalla tavalla rakentuu joukkueen dynamiikka keskikentällä eri profiileiden varaan. Ndidi on luonnollisesti ankkuri, mutta entä James Maddison ja Youri Tielemans? Maddison on joukkueen luovin pelaaja ja hänellä on enemmän vapauksia ottaa riskejä. Maddison kuljettaa ja laukoo säännöllisesti ja hänellä on lupa edetä.

Tielemans on sen sijaan hyvä pallottomien liikkeiden osalta ja hän on usein pelattavissa. Ajoittain Tielemans tippuu alemmaksi muodostaen tuplapivotin ja  hän antaa joukkueelle tilaa kierrättää. Häntä voisi pitää joka paikan höylänä Leicesterin keskikentällä, ja hän on luonnollisesti konservatiivisempi kuin Maddison. Se ei todellakaan tarkoita, etteikö hän osallistuisi tilanteiden luomiseen. Usein joukkueen rakentamisessa ja yhteispelin löytämisessä avainasemassa ovat oikea roolitus ja sopivan erilaiset pelaajaprofiilit, jotka pyrkivät elämään joukkueen yhteisten raamien sisällä.

Rodgersin pelitapaan kuuluu aktiivinen laidoilta hyökkääminen. Valioliigassa on vain kolme joukkuetta, jotka hyökkäävät vähemmän keskeltä kuin Leicester. Käytännössä 75-80 prosenttia Leicesterin hyökkäyksistä/etenemisestä syntyy laitojen kautta.

Chilwell jättää kuitenkin ison loven Leicesterin lähestymistapaan, ja hän on itse asiassa pelinrakentelussa iso osa kokonaisuutta loistavan syöttövalikomansa takia, ennen kaikkea neljän alakerralla pelatessa. Chilwell jakaa toiseksi eniten pitkiä syöttöjä ottelua kohden ja hänellä on myös toiseksi eniten syöttöjä pelattua 90-minuuttista kohden Leicesterissä. Leicesterin on siis löydettävä vasenjalkainen laitapakki, joka on hyvä syöttelemään. Ajaxin Nicolás Tagliafico tulee mieleen.

Jamie Vardy tarjoaa vaihtoehdon linjan taakse. Kuva: Getty Images.

Yksi Leicesterin suosituimmista ratkaisuista hyökkäyspäässä on vasemman puolen ylimiehitys. Rakenne muistuttaa tietyllä tapaa Manchester Cityn vastaavaa. Leicester muodostaa yleensä kolmion, johon sisältyvät Chilwell, Maddison ja vasen laitahyökkääjä. Maddison ja laitahyökkääjä pystyvät vaihtamaan vaivattomasti paikkoja keskenään, ja yleensä Jamie Vardy pyrkii ajoittamaan liikkeensä siten, että hän tarjoaa vaihtoehdon linjan taakse.

Vaikka Leicester ei onnistuisi murtautumaan tällä idealla, se tarjoaa toisen oivan mahdollisuuden. Jos vastustaja siirtyy aggressiivisesti kohti Leicesterin vasenta puolta, pyrkii Leicester vaihtamaan pelin painopistettä Tielemansin kautta. Oikea laitahyökkääjä, yleensä Ayoze Pérez, imee vastustajan vasemman laitapakin sisälle ja vapauttaa Ricardo Pereiran tilaan. Tavoitteena on luoda Pereiralle 1v1-tilanne, ja tässä Pereiran taito kuljettajana astuu kehiin. Samalla muu joukkue hyökkää boksiin, ja Pereiralla on mahdollisuus keskittää, syöttää tai laukoa.

Yhtä tärkeässä osassa palapeliä ovat Leicesterin vastahyökkäykset, ja joukkue onkin sarjan ehdotonta kermaa siinä. Sauman tullen joukkue pyrkii olemaan vertikaalinen Vardyn ja Maddisonin johdolla. Leicester on itse asiassa Manchester Unitedin kanssa sarjan tehokkain joukkue vastahyökkäyksissä, ja Leicester teki yli kymmenen maalia niistä.

Muutama muu huomio Leicesterin pelistä:

 • Joukkue sijoittuu tasaisen korkealle (sijoille 4-6) todella monessa tilastossa. Esimerkkejä näistä ovat: maaliodottama, maaliodottama omaan päähän, laukaukset ja laukaukset maalia kohti/p90, laukauksien keskimääräinen laatu, progressiiviset syötöt, syötöt vastustajan kolmanneksella ja syötöt vastustajan rangaistusalueen sisälle.
 • Joukkue taklaa sarjassa toiseksi eniten, ja Leicesterillä on myös sarjassa toiseksi eniten voitettuja taklauksia. Iso osa tätä on joukkueen aktiivinen prässi.
 • Joukkueen onnistunut prässiprosentti (voittaa pallon takaisin 5 sekunnin sisällä prässin antamisesta) on sarjan kolmanneksi korkein 31,1 prosentin lukemalla. Edellä ovat vain Liverpool ja Man City.
 • Leicesterillä on eniten taklauksia + syötönkatkoja koko sarjassa yhteislukemalla 1203.

Tilastot jättävät varmasti selkeän kuvan siitä, kuinka hyvä valmentaja Brendan Rodgers on. Hän on saanut Leicesterin toimimaan loistavasti kollektiivina, ja joukkueen numerot ovat lähes kaikilla mittareilla erinomaiset. Joukkue hallitsee pelivälinettä, hyökkää vastaan hyvin ja prässää hyvin. Paljon enempää ei voi vaatia. Varsinkin ottaen huomioon, että Leicesterillä ei ole samoja resursseja kuin monilla muilla.

Leicester ei lähde kauteen ongelmitta. Joukkue pelaa Eurooppa-liigassa tulevalla kaudella, mikä rasittaa materiaalia selkeästi enemmän. Joukkueeseen ei ole toistaiseksi hankittu kuitenkaan leveyttä lisää, ellei lainalta palaavia pelaajia lasketa. Samalla on Ben Chilwell on edelleen korvaamatta. Tai sanotaanko näin. Castagne ei ole se mies.

Castagnesta on kyllä hyötyä kauden mittaan, varsinkin jos Rodgers on ajatellut suosia useammin kolmen topparin linjaa. Leicester todennäköisesti aloittaa kauden tällä muodolla, sillä Ricardo Pereira ei ole edelleenkään kunnossa, ja hän tarvitsee tuntumaa loukkaantumisen jälkeen.

Rasitusta tulee siis lisää ja Chilwellin merkitystä peliin ei voi alleviivata tarpeeksi. Hän on korvattavissa, mutta häntä ei ole vielä korvattu. Siirtoikkunaa on toki edelleen paljon jäljellä. Joukkueen on syytä toivoa, että Vardyn vire jatkuu ja Ndidi säilyy ehjänä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Leicester ei uusi sijoitustaan sarjassa, mutta paljon ehtii vielä tapahtua. Varsinaisen tuomion voi antaa vasta, kun siirtoikkuna on sulkeutunut. Haasteita on luvassa alkukaudesta, ja olisi tärkeää saada lähes yhtä lentävä startti kuin viime kaudella. Ilman Pereiraa ja Chilwelliä se on haastavaa.

Rodgersin Leicester on valmennuksen taidonnäyte, ja on myös pakko nostaa hattua organisaatiolle. Leicester on ollut yksi harvoja pienempiä seuroja, jolla on ollut selkeä suunnitelma. Kauteen lähdettäessä on kuitenkin paljon kysymksiä ilmassa.

Tärkein pelaaja - Jamie Vardy

Jamie Vardy on pelannut Leicesterissä 310 ottelua ja tehnyt 130 maalia. Kuva: Getty Images

Leicesterin viime kauden paras pelaaja ja Valioliigan paras maalintekijä.

Vardy, 33, viimeisteli viime kaudella 23 pääsarjaosumaa jättäen taaksensa Arsenalin Pierre-Emerick Aubameyangin ja Southamptonin Danny Ingsin, jotka jäivät hänestä yhden maalin päähän.

Valtaosa Vardyn maaleista syntyi kauden avauspuolikkaalla, kun jälkimmäisellä tarjoilu ei pelannut.

Vardy on Valioliigan historian (1992-) maalipörssissä enää yhden osuman päässä Didier Drogbasta. Hänen nousunsa englantilaisen jalkapallon huipulle varttuneempana pelaajana on lukuisine käänteineen hieno tarina, mutta kuinka monesta maalista puhuisimmekaan, jos Vardy olisi löydetty ja koulittu pääsarjahyökkääjäksi jo aiemmin.

Nyt jo legenda, ja 33-vuotiaana elämänsä kunnossa.

Arvio

Sija: 8

Viime kauden suurimpiin yllättäjiin lukeutui Leicester. Joukkue oli pitkään kiinni Mestarien liiga -paikassa, mutta lopulta se jäi saamatta. Leicester oli kuitenkin lähes kaikilla mittareilla erinomainen ja lopulta pistesaldo oli peliesitysten mukainen.

Brendan Rodgers on yksi Valioliigan parhaista valmentajista, ja hän sai Leicesterin toimimaan erinomaisesti kaikissa pelin neljässä vaiheessa. Leicester oli edelleen terävä positiivisissa suunnanmuutoksissa, mutta joukkue piti pelivälinettä hallussaan enemmän ja prässäsi erinomaisesti.

Kauteen lähdettäessä on kuitenkin paljon kysymysmerkkejä ilmassa. Ben Chilwell pitäisi korvata ja ylimääräinen rasitus vaikuttaa väkisin peliesityksiin. Aina rasitus ei ole pelkästään fyysistä, vaan myös henkistä.

Näillä näkymin Leicester taistelee sijoista 6-10, mutta tähän saadaan varmasti tarkennusta, kun siirtoikkuna on umpeutunut. Ilman ylimääräistä rasitusta ja Ben Chilwellin kanssa olisi joukkue rankattu sijoille 5-6. Niin hyvä Leicester on pelillisesti. Näitä tekijöitä ei voi kuitenkaan olla huomioimatta.

Ihanneavaus

Leicesterin ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Kasper SchmeichelMVMaalivahti5.11.1986
12Danny WardMVMaalivahti22.6.1993
35Eldin JakupovićMVMaalivahti2.10.1984
4Caglar SöyüncüKPToppari23.5.1996
6Jonny EvansKPToppari03.01.1988
-Filip BenkovicKPToppari13.7.1997
5Wes Morgan (C)KPToppari21.1.1984
28Christian FuchsVPVasen laitapuolustaja7.4.1986
56Luke ThomasVPVasen laitapuolustaja10.6.2001
21Ricardo PereiraOPOikea laitapuolustaja06.10.1993
27Timothy CastagneOPOikea laitapuolustaja5.12.1995
2James JustinOPOikea laitapuolustaja23.2.1998
25Wilfred NdidiPKKPuolustava keskikenttä16.12.1996
20Hamza ChoudhuryPKKPuolustava keskikenttä01.10.1997
24Nampalys MendyPKKPuolustava keskikenttä23.6.1992
18Daniel AmarteyPKKPuolustava keskikenttä21.12.1994
8Youri TielemansKKKeskikentän keskusta7.5.1997
26Dennis PraetKKKeskikentän keskusta14.5.1994
23Adrien SilvaKKKeskikentän keskusta15.3.1989
22Matty JamesKKKeskikentän keskusta22.7.1991
10James MaddisonHKKHyökkäävä keskikenttä23.11.1996
15Harvey BarnesVHVasen laitahyökkääjä9.12.1997
7Demarai GrayVHVasen laitahyökkääjä28.6.1996
11Marc AlbrightonOHOikea laitahyökkääjä18.11.1989
-Rachid GhezzalOHOikea laitahyökkääjä9.5.1992
27Fousseni DiabatéOHOikea laitahyökkääjä18.10.1995
17Ayoze PérezKHKeskushyökkääjä29.7.1993
9Jamie VardyKHKeskushyökkääjä11.1.1987
14Kelechi IheanachoKHKeskushyökkääjä3.10.1996
19Islam SlimaniKHKeskushyökkääjä18.6.1988

Ville Liimatta, Kim Keränen
Twitter: @KeranenKim

Kuvankäsittely: Eetu Ikola