Liverpoolin pelaaja-arviot: Näkyvät ja näkymättömät tähdet toivat himoitun mestaruuden

© Kuva: Getty Images

Liverpoolin mestaruudeton ajanjakso Englannin pääsarjassa ehti täyttää 30 vuotta koronatauon venyttämällä poikkeuskaudella, mutta jalkapallon palattua oli lopputulos vain muodollisuus.

Liverpool oli ylivoimainen mestari ja jätti dominoinnillaan jäljen jalkapallohistoriaan. Tämä ei olisi mahdollista ilman koko joukkueen ja jokaisen sen jäsenen päivittäistä panosta. Jokaisesta mitalin kaulaansa saaneesta pelaajasta tuli ansaitusti seuralegenda.

Joo joo, esimerkiksi seurasta Pietarin Zenitiin ja Brightoniin siirtyneet Dejan Lovren ja Adam Lallana eivät välttämättä nauti koko jalkapallomaailman ihailusta, mutta Anfieldille heillä on viimeistään nyt elinikäinen kausikortti ja ennen kaikkea paikka seuran historiassa valioliigamestareina.

Tässä jutussa arvostellaan näistä herroista alkaen jokaisen Liverpoolin pelaajan valioliigakauden 2019-20 kouluarvosanoin asteikolla 4-10. Pelaajan nimen perässä on ottelumäärä Valioliigassa ja pelipaikka.

Maalivahdit

Alisson 29 maalivahti
Arvosana: 8

Edellisellä kaudella jokaisen valioliigaottelun pelanneen brassivahdin kausi alkoi synkällä tavalla, kun nivunen petti maalipotkua antaessa kauden ensimmäisessä liigaottelussa Norwichia vastaan. Liverpoolin ykköstorjuja missasi yhteensä yhdeksän liigamatsia kauden aikana, mutta onnistui voittamaan 29 pelaamastaan ottelusta 23, pitäen samalla 13 nollapeliä.

Alissonin ehdoton vahvuus on rauhallisuus maalivahtina ja pelinluku jalkapalloilijana. Maalivahdin ominaisuuksiaan loistavana reaktiotorjujana mies käyttää ilmeisen harvoin, koska onnistuu yleensä klaaraamaan tilanteet sijoittumisellaan ja ennakoimalla vastustajan liikkeitä. Torjunnat näyttävät usein helpoilta, hallituilta, ja se on huippumaalivahdin merkki.

Alisson (keskellä) oli jälleen loistava maalinsuullaan. Kuva: Getty Images.

Jalalla pelaamisessa Alisson on myös maailmanluokkaa ja tuo Liverpoolin pelinrakenteluun sekä vastahyökkäysten käynnistämiseen uusia ulottuvuuksia. Tästä paras osoitus lienee, kun maalivahti kirjautti tammikuussa itselleen maalisyötön Mo Salahin maaliin kotivoitossa Manchester Unitedista.

Adrián 11 maalivahti
Arvosana: 7

Valioliigan ystäville West Hamin paidasta tuttu espanjalaistorjuja oli viime vuoden elokuussa ilman seuraa lähdettyään Itä-Lontoosta jäätyään ilman sarjaotteluita koko viime kauden ajan. Simon Mignolet palasi kuitenkin peliajan perässä kotimaahansa Belgiaan ja Adrián oli Liverpoolin penkillä varamaalivahdin roolissa vain päiviä sopimuksensa kirjoittamisesta.

Tuskin edes ovesta sisään päästyään Adrián olikin jo tehnyt debyyttinsä Anfieldilla Alissonin loukkaannuttua avausottelussa ja seuraavalla viikolla mies torjui Liverpoolille UEFA Super Cup -pokaalin rangaistuspotkukilpailuvoitossa Chelseasta. Välittömään kulttimaineeseen noussut kokenut espanjalainen teki Valioliigassa kaiken kaikkiaan 11 esiintymistä, joista avauksessa yhdeksän voittaen jokaisen torjumansa ottelun.

Kauden aikana oli muutamia hetkiä, kun kävi ilmi miksi Adrian ei välttämättä ole Valioliigan tasoisessa sarjassa tarpeeksi luotettava torjuja. Virheherkkyys näkyi pariin otteeseen kauden aikana, mutta hyviä hetkiä, tärkeitä torjuntoja ja mm. Mignolet’lta ja Loris Kariukselta uupunutta itseluottamusta Adrián pystyi tuomaan Liverpoolin maalille. Yllättävän isoon rooliin joutunut konkari ei pettänyt ketään ja oli mukana puolissa Liverpoolin voitoista Valioliigassa.

Caomhin Kelleher 0 maalivahti ja Andy Lonergan 0 maalivahti
Arvosana: Penkin lämmitys 10

Varamaalivahteina toimivat Liverpoolin oman akatemian kasvatti Kelleher ja nelosmaalivahdiksi lähinnä harjoitusvastuuseen hankittu Andy Lonergan. Kumpikin oli joukkueen matkassa läsnä, mutta ei päässyt kentälle asti Valioliigan puolella.

Puolustajat

Virgil van Dijk 38 toppari
Arvosana: 10

Viime kaudella vain Lionel Messin taakse Ballon d’Or äänestyksessä jäänyt jättimäinen hollantilainen jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi pelaten mestaruuskauden jokaisen liigaminuutin. Kauden aikana oli havaittavissa narratiivia, jossa metsästettiin viime kaudella lähes virheettömäksi tituleeratun van Dijkin jokaista virhettä ja etsittiin mahdollisuuksia kritisoida miestä, joka on hyvää vauhtia kasvamassa yhdeksi kaikkien aikojen parhaista puolustajista.

Kieltämättä, myös van Dijkilla oli jokunen hetki, jossa ääretön itseluottamus omiin kykyihin keikahti kevyen ylimielisyyden ja huolimattomuuden puolelle. Jordan Hendersonin poissaollessa kapteeninnauhaa kantanut hollantilainen oli yllättävän epävarma. Normaalisti puolustuslinjaa marssittava van Dijk joutui ottamaan vastuuta myös muun joukkueen ohjaamisesta. Siinä oli myös selvä ero kapteeni Hendersonin puuttuessa, ja tuloksena oli
useimmiten hyvin epävakaita esityksiä koko joukkueelta.

Tämä lienee tulevaisuudessa yksi van Dijkin kehityskohteista, mutta on vaikea moittia puolustajaa, joka on pelannut jokaisen liigaminuutin, tehnyt 5 maalia, antanut yhden maalisyötön ja pitänyt 15 nollapeliä joukkueessa, joka on päästänyt sarjan vähiten maaleja. Omalla pelipaikallaan Virgil van Dijk on niin arvokas, että tekisi jokaisesta Valioliigan TOP 6 -joukkueesta mestarikandidaatin.

Joe Gomez 28 toppari/laitapuolustaja
Arvosana: 8

Nuoresta iästään huolimatta seurassa jo viidettä kautta pelaava 23-vuotias puolustaja joutui alkukaudesta odottamaan peliaikaansa kärsivällisesti Joel Matipin jatkettua viime kauden vahvaa virettään. Gomezin palattua vakituisesti avauskokoonpanoon joulukuun alussa vierasvoitossa Bournemouthista Liverpool piti seuraavasta 11 sarjaottelussa 10 nollapeliä ja kokonaisuudessaan Gomez oli mukana 12:ssa joukkueen 15 nollapelistä Valioliigassa.

Charltonin kasvatilla on pelissään vielä kokemattomuuden elementtejä, jotka heijastuvat ajoittaisina virheinä muun muassa ajoituksissa kaksinkamppailuihin mentäessä. Vahvuuksiin kuuluu kuitenkin myös kiitettävä pallotekniikka, sprintterin juoksunopeus ja kyky käyttää säännöllisesti omaa nopeuttaan joukkueen pelastamiseen kriittisissä tilanteissa.

Englantilaisena keskuspuolustajana Gomez on mielestäni heittämällä paras ja ironisesti lähes 20 kertaa halvempi, ja muutaman vuoden nuorempi, kuin maan kallein keskuspuolustaja. Gomezin ominaisuuksilla ja vieressä opastavan Virgil van Dijkin avulla voi nuoresta miehestä kasvaa englantilaisen jalkapallon eliittipuolustaja seuraavaksi vuosikymmeneksi.

Joel Matip 9 toppari
Arvosana: 6,5

Vahvan kauden Mestarien liigan voittoon päättänyt Saksan ja Kamerunin kaksoiskansalainen jatkoi tämän kauden alussa hyviä esityksiään seitsemän ottelun voittoputkessa. Sen jälkeen Matip esiintyi Valioliigassa enää kaksi kertaa loppukauden aikana ja jäi loukkaantumisten vuoksi paljon odotettua pienempään rooliin toppariosastolla.

Dejan Lovren 10 toppari
Arvosana: 6,5

Kuusi kautta Liverpoolissa pelannut kroaattitoppari jätti seuran siirtyessään Zenitin riveihin jatkamaan uraansa Venäjällä ja edelleen myös Mestarien liigassa. Kroaatti on mielipiteitä jakava jalkapalloilija, ei vähintään julistettuaan itsensä “yhdeksi maailman parhaista puolustajista” MM-välierää seuranneessa haastattelussa.

Huonona päivänään Lovren on taipuvainen massiivisiin arviointivirheisiin ja ylipelaamiseen, joka näkyy tunteikkaana säntäilynä ja täydellisesti oman roolinsa unohtamisena. Pahimmillaan Lovrenin tekeminen on niin koomisen näköistä, että herää kysymyksiä miehen edellytyksistä kävellä suoraa linjaa, saati sitten pelata huipputason jalkapalloa.

Oikeastaan olen melko varma, että Lovren tiedostaa tämän jollain alitajuntaisella tasolla itsekin. Usein juuri kun hän on saanut muutaman kohtalaisen hyvän ottelun alleen, niin kaveri ottaa varmuuden vuoksi ottelun tai parin verran saikkua välttääkseen kohtalokkaita virheitä paineen tiivistyessä kattilassaan.

Liverpool-kannattajienkin mieleen tuntuu jääneen ennemmin Lovrenin heikot hetket kuin
onnistumiset. Pitää silti muistuttaa, että kroaatti on ollut alusta asti osa Jürgen Kloppin ja Liverpoolin matkaa takaisin eurooppalaisen jalkapallon huipulle. Klopp ei viime kesänä päästänyt Lovrenia lähtemään Italian kentille, vaan vakuutti luottotopparilleen, että tätä tarvitaan tälläkin kaudella. Kymmenestä valioliigaottelustaan kahdeksan voittanut ja vain yhden hävinnyt ‘Degsy’ voi olla tyytyväinen panokseensa mestarijoukkueessa.

Andrew Robertson 36 oikea laitapuolustaja
Arvosana: 7

Liverpoolissa on jo kauan kulkenut sanonta, että mestaruutta ei voi voittaa ilman skottia
joukkueessa. Stevie Nicolin perintöä skotlantilaisena Liverpool-laitapakkina seuraava Robertson on itsessään yksi jalkapallon uskomattomista tuhkimotarinoista. Vielä vuosikymmenen alussa jalkapallon lopettamista ja yliopisto-opintoihin siirtymistä suunnittelut glasgowlainen nousi skotlantilaisen divarijalkapallon ja Hull Cityn kautta Englannin, Euroopan ja maailmanmestariksi seurajoukkuejalkapallossa.

Robertsonin kehitys ja pelaaminen tiivistää Jürgen Kloppin Liverpoolin tarinan. Hiljattain lehdistötilaisuudessa kysyttäessä Robertsonin kolmesta vuodesta Liverpoolissa
ja 8,5 miljoonan punnan siirtosummasta, Klopp vastasi yksinkertaisesti tuulettamalla kysymyksen aikana ja toteamalla:

– En ole varma, että olisimmeko maksaneet Andysta 30 miljoonaa silloin, mutta hän olisi ollut sen arvoinen. Hänen hankintansa ei ollut rahasta kiinni, mutta jos kahdeksan miljoonan pelaaja ei ole tarpeeksi hyvä, niin kahdeksan miljoonaa on aika paljon rahaa!

– Andyn kohdalla oli selvää, että hänen pitää kehittyä muutamalla osa-alueella, mutta muutama asia oli jo niin hyvällä mallilla, että ajattelimme, että tätä kannattaa kokeilla.
Ja en voisi olla onnellisempi, koska hän on paljon parempi jalkapalloilija, ja paljon parempi
ihminen, kuin olisin voinut kuvitella. Tilanne on loistava, niin hänen, kuin seurankin kannalta.

Andrew Robertson on osoittanut hintalappunsa olleen vähintäänkin edullinen. Kuva: Getty Images.

Kloppon ylistys kertoo paljon laitapakista. Täysin puskista lähes täydellisillä esityksillään ylösnoussut Robertson oli kauden aikana luotettavuuden perikuva, ja vaikka jäikin hieman tällä kaudella kilpakumppaninsa Trent Alexander-Arnoldin kelkasta maalisyöttötilastossa, niin tarjosi skotti Liverpoolin vasemman laitapakin tontilla niin ainutlaatuisen panoksen, että suurin häneen liittyvä huoli on, että miten Robertson korvataan, kun hänen kohdalleen osuu pakollinen lepovuoro.

Trent Alexander-Arnold 38 vasen laitapuolustaja
Arvosana: 9

Kevin De Bruynen ja David Beckhamin mutaatio. Modernin keskikenttäpelaajan ja klassisen laiturin syöttövalikoiman omaavasta Liverpoolin West Derbysta lähtöisin olevasta nuoresta keskikenttäpelaajasta alettiin kaavailla ykkösjoukkueen oikeata laitapuolustajaa muutama vuosi takaperin.

Liverpoolin akatemiasta Alex Inglethorpen suojista Jürgen Kloppin joukkueen vahvuuteen
siirtynyt oma kasvatti oli eittämättä akatemian lahjakkaimpia pelaajia. Keskikentän pelipaikoille hänen edelleen laskettiin kuitenkin 7-8 kokenutta maajoukkuepelaajaa. Oikean laitapuolustajan tontilla oli vain yksi. Nathaniel Clynen, silloisen maajoukkuepelaajan, ensi töikseen syrjäyttänyt Alexander-Arnold loisti tällä kaudella kirkkaammin kuin koskaan, ja rikkoi 21-vuotiaana puolustajien kaikkien aikojen maalisyöttöennätyksen Valioliigassa.

Edellinen ennätys oli hänen oma viimekautinen ennätyksensä. Laitapuolustajan pelipaikalta 2,5 maalipaikkaa per ottelu luova scouseri kirjautti kokonaisuudessaan sarjakaudelta neljä maalia ja 14 maalisyöttöä. Trent voi olla oman kotikaupunkinsa ja kasvattajaseuransa sankari seuraavan 15 vuotta, mutta samaan aikaan hän voi olla jalkapalloilijana koko maailman parhaita. Niin oikeana laitapuolustajana, kuin keskikentälläkin.

Neco Williams 6 laitapuolustaja
Arvosana: 6

Ylläolevan ylistystekstin jälkeen on vähän vaikea kirjoittaa oikean pakin pelipaikkaa tavoittelevasta 19-vuotiaasta walesilaisnuorukaisesta. Williams onnistui kuitenkin kolmen koronatauon jälkeen avaamansa ottelun ja kolmen vaihtoesiintymisen aikana osoittamaan, että jos ei muuta, niin Liverpoolilla on vähintään kelvollinen varamies mahdollisesti aikanaan useammallakin pelipaikalla nähtävän toisen akatemiakasvatin Trent Alexander-Arnorldin tilalle. Williamsin ensiesiintymiset Valioliigassa jättivät nuorukaisesta ennakkoluulottoman ja osaavan mielikuvan.

Keskikenttä

Jordan Henderson 30 keskikentän keskusta
Arvosana: 9

Jalkapallotoimittajien vuoden pelaajan palkinnon pokannut kapteeni on uransa huipulla. Hieman yli vuoden sisään Mestarien liiga-, UEFA Super Cup-, seurojen maailmanmestaruus – ja valioliigapokaalia nostanut Henderson on osoittanut arvonsa koko jalkapallomaailmalle tärkeänä osana Liverpoolin voittajajoukkuetta. Ja se, kuinka tärkeä osa Henderson oikeasti Kloppin Liverpoolia on, kentällä ja sen ulkopuolella, on todennäköisesti mahdoton nähdä olematta osa joukkueen päivittäistä arkea. Onneksi nykypäivän mediakulttuurin mahdollistamana on nähnyt edes osan siitä mikä merkitys Jordan Hendersonin vastuun kantamisella on Liverpoolin jalkapallojoukkueelle.

Asiaan enempää paneutumaton neutraali jalkapallofani näkee sen parhaiten katsomalla Liverpoolin peliesityksiä silloin kun Henderson ei pelaa. Liverpool palaa nopeasti inhimilliseksi ja virheitä tekeväksi yksilöiden joukoksi, kun kapteeni puuttuu kentältä. Muutamaa tärkeää maalia ja tyylikästä maalisyöttöä unohtamatta, kentällä ollessaan Henderson tuntuu säännöllisesti piiskaavaan joukkuetoverinsa äärirajoilleen ja varmistamaan, että joukkue tekee kerta kerrasta tarvittavan työn voiton saavuttamiseksi.

Ei täydellisyyttä, ei tyylipisteitä, vaan voiton. Nyt Henderson on todistetusti voittaja, ja hän voi keskittyä jäljellä olevan Liverpool-uransa ajan sen perinnön ylläpitämiseen ja kasvattamiseen.

Geroginio Wijnaldum 37 keskikentän keskusta
Arvosana: 9

Gini Wijnaldum tulee Liverpoolin joukkueen sisäisessä järjestyksessä neljäntenä kapteenina
Hendersonin, James Milnerin ja van Dijkin jälkeen. Tämän artikkelin aikaisista sanoistani voi jo toivottavasti aistia näiden herrojen tarjoaman panoksen joukkueeseen. Se huomioon ottaen paikka kapteenistossa, ja toisiksi eniten van Dijkin jälkeen kirjautettuja peliminuutteja, kertonee jotain Wijnaldumin roolista joukkueessa.

Georginio Wijnaldum on noussut Liverpoolissa maailman keskikenttäpelaajien aatelistoon. Kuva: Getty Images.

35 ottelussa kauden aikana avannut hollantilainen pystyy täyttämään lähes tulkoon jokaisen kenttäpelaajan roolin vähintään tyydyttävällä tavalla ja on valmentajan unelmapelaaja. Wijnaldum on nopea, pystyy ohittamaan vastustajia, suojaamaan,
syöttämään monipuolisesti, viimeistelemään jalalla ja päällä, prässäämään, taklaamaan ja
riistämään. Ja ymmärtää aina missä ja milloin tehdä mitäkin.

Rotterdamin kaupungista lähtöisin oleva keskikenttäpelaaja mahtuisi mielestäni jokaiseen jalkapallojoukkueeseen maailmassa tällä hetkellä. Wijnaldumin tekninen, taktinen ja fyysinen kokonaispaketti on keskikenttäpelaajista mielestäni aivan maailman eliittiä.

Fabinho 28 puolustava keskikenttä
Arvosana: 7,5

Emre Can oli keväällä 2018 yksi Euroopan lupaavimpia keskikenttäpelaajia Mestarien liigan finaaliin selvinneestä Liverpoolin joukkueesta. Kiovan illassa hävityn finaalin jälkeen Can katosi Juventukseen kirkkaampien valojen ja isompien pokaalien perässä. Tunteja Canin lähdön jälkeen Liverpool tiedotti Fabinhon hankinnasta ja osoitti valmistautuvansa uuteen kauteen päättäväisesti.

Fabinhon Liverpool-uran alku oli varmasti monelle hämmentävä ja kysymyksiä herättävä, kun mies odotti ensimmäistä avauksen paikkaansa syksyyn 2018 asti, ja Valioliigassa vielä kuukauden pidempään. Oikean roolin löydyttyä Fabinho oli ilmentymä ja mahdollistava tekijä uudelle ja paremmalle systeemille.

Liverpoolin harjoituksista vastaava Pep Lijnders kertoi sopeutumisjakson jälkeen Fabinhon merkityksestä:

– Tiesimme alusta asti, että hänellä ottaa aikaa sopeutua systeemiimme. Hän on ilmeisen loistava puolustamaan eteenpäin, mutta numero kutosena meidän systeemissämme joutuu pelaamaan paljon enemmän sivuttain. Totta kai ottaa aikaa sopeutua tähän muutokseen. Kun löysimme tavan pelata tavallaan 4-4-2-muodostelmassa, näimme aidon Fabinhon.

– Pelaamme organisoidussa kaaoksessa, ja Fabinho on meitä johdattava majakka. Hänen
näkemyksensä, ajoituksensa ja rauhallisuuteensa antaa keskikentällemme uuden ulottuvuuden.

Fabinho oli alkukaudella Liverpoolin parhammistoa, mutta kärsi pitkähkön loukkaantumisen
marraskuussa ja palasi takaisin tositoimiin vasta helmikuussa. Loukkaantumisesta palattuaan Fabinho kärsi selvästi pelaamattomuudesta ja oli selvästi totuttua heikompi muutamissa otteluissa kevättalven puolella. Crystal Palacea vastaan kesäkuussa Fabinho iski kuitenkin kauden toisen maalinsa lähes identtisellä, täydellisyyttä hipovalla kaukolauksella, jolla oli tehnyt kauden ensimmäisensä marraskuussa Manchester Cityn verkkoon Anfieldilla.

Muutoin kauden lopun peliesityksillään brassi vakuutti paikkansa joukkueen avauskokoonpanossa. Liverpoolin ”Majakka” on edelleen pelipaikallaan Euroopan vahvimpia.

James Milner 27 keskikentän keskusta/laitapuolustaja
Arvosana: 7

Yorkshiren Figon matka 16-vuotiaasta finninaamaisesta teinistä Leeds Unitedin paidassa tähän päivään ei olisi paljoa paremmin voinut mennä. Aina sukupolvensa huippuihin verrattuna tutkan alle jäänyt Milner voitti uransa kolmannen valioliigamestaruuden ja nosti itsensä viidenneksi liigassa pelattujen otteluiden lukumäärässä. Milner tuurasi kauden aikana muutaman kerran Andy Robertsonia vasemman puolustajan paikalla ja täytti tarvittaessa yhtälailla roolinsa keskikentän kolmikossa.

Rangaistuspisteeltä aina luotettava Milner teki kauden aikana kaksi liigamaalia ja antoi saman verran maalisyöttöjä. Matkalla yhdeksi kaikkien aikojen valioliigapelaajaksi oleva supermies voi vielä urallaan rikkoa ennätyksen jos toisenkin, oli se sitten Liverpoolissa tai ensi kaudeksi Valioliigaan palaavassa Leedsissä. Oli miten oli, on Milner pelinumeronsa mukaisesti ansainnut vähintään sen, mitä hän on tarjonnut kutakuinkin jokaisessa 538:ssa valioliigaesiintymisessään, 7/10.

Naby Keïta 18 keskikentän keskusta
Arvosana 6,5

Guinealainen oli niin haluttu pelaajamarkkinoilla pelattuaan huiman debyyttikauden RB Leipzigin paidassa Bundesligassa, että Liverpool suostui 2017 kesällä pelaajan ostaessaan lainaamaan hänet takaisin Leipzigiin vielä seuraavaksi kaudeksi. Tämä odotusajanjakso ja Keïtan Liverpool-läpimurtoa hidastaneet loukkaantumiset ovat jättäneet Liverpool-kannattajat epätietoisuuteen miehen todellisista kyvyistä.

Keïtan toinenkaan kokonainen kausi ei vielä tehnyt miehestä säännöllistä avauskokoonpanon pelaajaa, mutta oli niitä väläyksiä ja todisteita loistokkuudestakin. Mo Salahin ja Sadio Manén kanssa afrikkalaisen kolmikon muodostava Keïta tuo parhaimmillaan Liverpoolin hyökkäämiseen uusia ulottuvuuksia kyvyllään tunnistaa tiloja vastustajan keskikentällä ja kuljettamalla tai syöttämällä pelata vastustajia ulos pelistä.

Pienestä koostaan huolimatta Keïtalta on vaikea riistää palloa, ja hän pystyy luomaan maalipaikkoja myös prässäämällä ja riistämällä, kuten Liverpoolin joukkueessa kuuluukin.

Pallon kanssa Keïta katsoo aina eteenpäin ja pitää pallon maassa. Tämän kauden Valioliigassa guinealainen antoi 1,7 avainsyöttöä 90 minuuttista kohden ja oli koronatauon jälkeen selkeästi pirteimpiä pelaajia mestarijoukkueessa.

Alex Oxlade-Chamberlain 30 keskikentän keskusta/laituri
Arvosana: 6,5

Keïtan kanssa vastaavasta roolista Liverpoolin keskikentällä taistelevalla Oxilla oli tällä kaudella haaste pelata itsensä takaisin Liverpoolin kokoonpanoon viime kauden mentyä taisteluun vakavan loukkaantumisen kanssa. Entisen Arsenal-laiturin esitykset olivat kuitenkin lähinnä kaksijakoisia ja liian usein hyvää peliä seurasi heikompi esitys, jos vastuuta sattui peräkkäisissä peleissä tulemaan.

Neljä liigamaalia 30 ottelussa (17 avauksessa) ei ole huima saldo, mutta ei se ole huonokaan keskikentällä ja satunnaisena varalaiturina pelaavalta pelaajalta. Oxlade-Chamberlain tuo nopeudellaan ja fysiikallaan räjähtävän suoraviivaisen vaihtoehdon Liverpoolin keskikentälle. Hän pystyy hyvällä potkutekniikallaan maalintekoon jopa boksin ulkopuolelta sekä antamaan hyviä keskityksiä ja syöttöjä etenkin oikealla kaistalla pelatessaan.

Versatiilina keskikenttänä 26-vuotias on Jürgen Kloppille arvokas ja joukkueen sisällä ilmeisen pidetty hahmo, mutta taistelu isommasta roolista tulee olemaan jatkossakin kovaa hänen kohdallaan.

Adam Lallana 15 keskikentän keskusta/hyökkäävä keskikenttä
Arvosana: 6,25

Kauden aikana vain kahdessatoissa ottelussa (3 avauksessa) esiintynyt Lallana jäi totaaliseen varamiehen rooliin Liverpoolin ruuhkautuneella keskikentällä. Lallanan siirryttyä Brightonin riveihin muistutti Klopp miehen olleen yksi tärkeimpiä pelaajia koko hänen viiden vuoden mittaisella matkallaan Liverpoolissa.

Klopp yritti jo harjoituskaudella istuttaa Lallanaa keskikentän pohjalle numero kutosen rooliin uutena vaihtoehtona, jotta Lallanalle olisi horisontissa edes joitain peliminuutteja. Aikaisemmilla kausilla loukkaantumisten kanssa taistellut entinen maajoukkuepelaaja onnistui pysymään kauden ajan käytettävissä ja päivittäisessä harjoitusvahvuudessa. Lallana oli massiivinen osa niin sanottua pelaajien johtoryhmää Jordan Hendersonin ja James Milnerin kanssa yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista.

Kentällä Lallanan esiintymiset jäivät vähäisiksi, mutta oli siellä jokunen kohokohtakin. Paikka avauskokoonpanossa 5-2-kotivoitossa paikallisvastustaja Evertonista ja tasoitusmaali lisäajalla Old Traffordilla riittivät tienaamaan Lallanan kutosen perään plussan.

Curtis Jones 6 keskikentän keskusta/laituri
Arvosana: 6

Joukkueen toisena oman kaupungin kasvattina Jonesin asema Anfieldin yleisön sydämessä on jo taattu. Evertonin verkkoon uponnut kierteinen unelmalaukaus ei ainakaan vähentänyt innostusta 19-vuotiaan kohdalla. Kourallisen valioliigaesiintymisiä tehnyt Jones näytti kentällä kypsiä otteita ja joukkueesta kantautuvien tietojen mukaan itseluottamusta nuorelta scouserilta ei ainakaan puutu.

Hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa tai vasemmalla laidalla viihtyvä Jones voi hyvinkin säästää kasvattajaseuralleen pitkän pennin siirtomarkkinoilla, jos hän pystyy jo ensi kaudella vähintään tuplaamaan tämän kauden liigaminuuttinsa.

Hyökkääjät

Roberto Firmino 38 keskushyökkääjä
Arvosana: 8

Vasta kauden viimeisessä kotiottelussaan Chelseata vastaan maalinteossa kotikentällään onnistunut brassi ei ole maanosan tehokkaimpia hyökkääjiä. Yhdeksän maalia ja kahdeksan maalisyöttöä eivät ole tyypillinen tai edes riittävä saldo huippumaalintekijälle. Mutta Firmino ei ole huippumaalintekijä, vaan hän on ihan hyvä maalintekijä. Mutta hän on myös paljon muuta.

Roberto Firmino on elintärkeä palanen Liverpoolille, vaikka maalisaldo ei ehkä sitä osoitakaan. Kuva: Getty Images.

Jos Firmino joskus lähtee Liverpoolista on hänen korvaajallaan hyvin haastava työ sopeutua Liverpoolin pelisysteemiin, sillä Roberto Firmino on Liverpoolin pelisysteemi. Keskushyökkääjän paikalta keskikentälle tippuva brassi on sarjan taitavimpia pelaajia pallo jalassaan ja menettää äärimmäisen harvoin palloa missään tilanteessa.

Kantapääsyötöt ja no-look-passit ovat brassille aamumuroihin verrattavissa olevaa rutiinia ja hänen todellinen työpanoksensa näkynee siinä, että hänen vierellään niin Salah kuin Mané rikkovat kausi kaudelta 20 maalin rajan. Jokainen Liverpoolin joukkueen jäsen ylistää Bobbya ja arvostaa hänen poikkeuksellisen roolinsa merkitystä joukkueelle.

Sadio Mané 35 vasen laituri
Arvosana: 9

Senegalilainen jatkaa kasvamistaan Liverpoolin talismaaniksi ja yhdeksi maailman eliittihyökkääjistä. Aikaisemmin urallaan ailahtelevaisuuteen taipumusta näyttänyt laituri on viimeisen pari kauden aikana noussut tasaisen tappavaksi ratkaisijaksi. Mané on Liverpoolin joukkueessa se pelaaja, joka useimmiten ratkaisee otteluita olemalla täysin pitelemätön ja ennalta-arvaamaton.

Verratuna toisella laidalla viilettävään ja joukkueen ykköspyssyn statuksesta myös taistelevaan Salahiin on Mané suorituksissaan hieman rauhallisempi ja kliinisempi. Mané laukoi 90 minuuttia kohden 2,5 kertaa ja teki niistä vain yhden liigamaalin vähemmän kun 4,1 kertaa per 90 min laukonut Salah.

Nyt jo itsensä huippupelaajana tunnistavasta Manèsta oli ajoittain nähtävissä samoja piirteitä kun Salahissa, eli halu löytää itsensä maalintekijätilaston kärkipäästä ja varmistaa oma status joukkueensa ykköstähtenä. Nöyrällä asenteella elämässään kulkevan senegalilaisen kasvava nälkä kentällä on Liverpoolille kuitenkin pelkästään etu.

Mohammed Salah 34 oikea laituri
Arvosana: 8

Egyptin kuningas oli jälleen joukkueensa tehokkain hyökkääjä 19 liigamaalillaan ja 10 maalisyötöllään. Salah on yksi huippujalkapallon suuria mysteereitä, ainakin itselleni. Huiman nopeuden ja fysiikan omaava egyptiläinen on silminnähden turhauttava. Ottelusta toiseen karkaavat helpot syötöt, riville Z karkaavat viimeistely-yritykset ja epäonnistuneet rutiinitason pallokosketukset ovat säännöllinen osa Salahin peliä.

Niin on myös oikea-aikaiset pystyjuoksut, säännöllinen saapuminen hyville maalintekoalueille ja jatkuva pelote vastustajan puolustukselle. Parhaana päivänään Salah on täysin pitelemätön ja yksi maailman parhaita laitureita. Heikompana päivänään Salah näyttää paljon Valioliigaa alemman tason pelaajalta. Ei väliä, sillä heikompanakin päivänään Salah pääsee niin moneen maalintekopaikkaan, että yleensä kirjauttaa itselleen maalin tai syötön, matsissa kuin matsissa.

Egyptin kuningas iski 19 maalia Valioliigassa. Kuva: Getty Images.

Salahin debyyttikaudesta Liverpoolissa (32 maalia ja yhden kauden maaliennätys) on
muodostunut jonkinlainen tuulimylly, jota vastaan hän todennäköisesti joutuu loppu-uransa ajan taistelemaan. Tuon sensaatiomaisen kauden jälkeen Salahista leivottiin Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon manttelinperijää lajin absoluuttisella huipulla.

Sitä seuranneet pari kautta eivät tuoneet vastaavia päätä huimaavia maalimääriä, mutta ne toivat kuitenkin Salahille ja Liverpoolille kaksi tärkeintä mahdollista pokaalia, ja kenenkään ei pitäisi pystyä väheksymään Egyptin kuninkaan panosta joukkueen vaarallisimpana ja tehokkaimpana hyökkääjänä.

Divock Origi 28 laituri/keskushyökkääjä
Arvosana: 7

Liverpool-legenda ja jalkapallon kulttihahmo. Origin matka jalkapallomaailmassa on ainutlaatuinen aina teini-ikäisenä pelatuista MM-kisoista tähän päivään saakka. Kentällä belgialaishyökkääjä on vähintäänkin hämmentävä pelaajatyyppi. Keskushyökkääjänä tai vasempana laitahyökkääjänä operoiva Origi on usein vastuuta avauskokoonpanossa saadessaan täysin näkymätön ja pelillinen panos jää muihin hyökkäysvaihtoehtoihin verrattuna lähes olemattomaksi.

Mutta puhtaana maalintekijänä Origi saattaa olla jopa Liverpoolin paras. Ja jos ei muuta, niin hän osaa ainakin valita hetkensä maalintekijänä. Kaikki muistavat Origin kaksi maalia Barcelonan verkkoon viime kaudella ja osuman Mestarin liigan loppuottelussa, mutta Liverpool-kannattajien sydämessä Origilla oli ollut paikkansa jo kauan.

Joulukuussa Evertonin verkkoon viimeistellyt kaksi maalia olivat paitsi kliinisiä ja korkealaatuisia hyökkääjän maaleja. Osumat nostivat Origin myös kaikkien aikojen kolmanneksi kovimmaksi sinisten kurittajaksi Valioliigan aikakaudella jääden tilastossa vain paikallisten legendojen, Steven Gerrardin ja Robbie Fowlerin, taakse. Muutoin Origin panos mestaruuskaudella jäi suhteellisen vaatimattomaksi ja hän ei pystynyt kasvattamaan rooliaan viime kevään sankaritekojen jälkeen.

Neljä maalia (ja yksi maalisyöttö) seitsemästä avatusta liigaottelusta ei ole ollenkaan
huonosti. Origi jatkaa yhtenä Kloppin luottomiehistä, joka on kulkenut matkan saksalaisen joukkueessa ensimmäisestä ottelusta tähän päivään. Origi voi joutua kesällä siirtymään isomman vastuun perässä muualle ja varahyökkääjän paikalle on kuulutettu lisää laatua tai mahdollisuutta esimerkiksi Swansean paidassa lainalla vakuuttaneelle Rhian Brewsterille. Kävi miten kävi, on Origi ansaitusti Liverpool-legenda.

Xherdan Shaqiri 7 laituri
Arvosana: 6,25

Pienen, mutta pippurisen sveitsiläisen panos jäi lähes mitättömäksi. Loukkaantumisten kanssa pitkälti koko kauden paininut hyökkääjä ei pystynyt jatkamaan kohtalaisen vahvasta debyyttikaudestaan ja jäi pieneen rooliin joukkueessa. Plussan Shaqiri tienasi maalistaan Evertonin verkkoon.

Lähes satavarma lähtijä kesän siirtoikkunassa, mutta voi olla tyytyväinen lyhyeen
Liverpool-uraansa, josta kuitenkin muistona useampi pokaali ja hienot hetket muun muassa Manchester Unitedia ja Barcelonaa vastaan.

Takumi Minamino 10 laituri/keskushyökkääjä
Arvosana: 6

Mestarien liigassa Red Bull Salzburgin paidassa Anfieldin vakuuttanut japanilainen oli tammikuun hankinta, kun seura aktivoi vain 7,25 miljoonan punnan ulosostopykälän. Monipuolinen Japanin maajoukkuepelaaja pystyy pelaamaan käytännössä kaikkia hyökkäyskolmikon pelipaikkoja sekä operoimaan myös keskikentällä.

Salzburgin ja Liverpoolin pelitavoissa on rutkasti yhtäläisyyksiä ja muun muassa prässi- ja tilanteenvaihtopelaamisen hyvällä tasolla sisäistävä Minamino onkin Kloppille monikäyttöinen pelaaja.

Kasuaalin katsojan silmään erottavia erityisominaisuuksia Minaminolle ei juurikaan ole, mutta korkealaatuisia perussuorituksia ja poikkeuksellisen hyvää pelinlukuataitoa hän pystyy varmasti tuomaan joukkueeseen. ”Taki”-lempinimellä tunnetun japanilaisen ensimmäiset puoli vuottaa kuluivat lähinnä sopeutumiseen uuteen joukkueeseen ja uuteen sarjaan.

Koronatauolta palattua Klopp nosti pariin kertaan esiin sen, kuinka paljon paremmin Minamino on tauon aikana ja sen jälkeen päässyt sisään joukkueeseen, niin kentällä kuin
sen ulkopuolellakin. Ensimmäiset tehot punapaidassa jäivät vielä odottamaan itseään, mutta vastuuta on varmasti tulossa ensi kaudella lisää.

Harvey Elliott 2 laituri
Arvosana: 6

Joukkueen ”pikku timantiksi” valmennusjohdon toimesta kuvaama Elliott lienee muutoin suhteellisen tavallinen 17-vuotias englantilainen, mutta jalkapalloilijana Elliott on matkalla kohti kaikkea muuta kuin tavallisuutta. Kaikkien aikojen nuorimpana valioliigapelaajana Fulhamissa esiintynyt nuorukainen on elinikäinen Liverpool-kannattaja, ja nyt hän pääsee toteuttamaan unelmiaan nuoresta iästään huolimatta.

Kentällä Elliott huokuu rauhallisuutta ja itseluottamusta. Pelien ulkopuolella nuorukainen on kuulemma väsymätön harjoittelija ja ottaa mallia päivittäisessä tekemisessä mm. idoliltaan Mo Salahilta. Muutaman väläyksen tällä kaudella näyttänyt Elliott näyttää olevan valmis miesten peleihin ja saanee ensi kaudella useamman mahdollisuuden näyttää kehityksensä jatkuvan.

Rasmus Junila
Twitter: @nuoripave


PÄIVÄN VIHJE: MANCHESTER UNITED – LEICESTER

Leicesterin loppukauden ohjelma on hurja! Onko Kelechi Iheanachosta Manchester Unitedin kaatajaksi?