Näin Manchester City ajautui ongelmiin – ensimmäisestä rangaistuksesta aikaa jo monta vuotta

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti perjantaina, että se on sulkenut Manchester Cityn kilpailuistaan seuraavaksi kahdeksi kaudeksi ja antanut seuralle 30 miljoonan euron sakon.

Rangaistuksen syynä ovat ”vakavat rikkomukset” seuroja koskevia taloudellisia sääntöjä (Financial Fair Play) vastaan. Uefan mukaan City liioitteli sponsoritulojaan vuosina 2012-2016.

City kommentoi tiedotteessaan olevansa ”pettynyt, muttei yllättynyt”.

Seura on myös ilmoittanut, että se aikoo valittaa Uefan päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen.

Sky Sports on koonnut aikajanan siitä, mistä Cityn ongelmat alkoivat. Seura sai ensimmäisen rangaistuksensa taloussääntöjen rikkomisesta jo lähes kuusi vuotta sitten.

Näin City ajautui ongelmiin

2014 – toukokuu:

Manchester City saa 58 miljoonan euron sakon taloussääntöjen rikkomisesta ja seura saa nimetä seuraavalla kaudella Mestarien liigan ryhmäänsä vain 21 pelaajaa.

2018 – marraskuu:

Saksalaislehti Der Spiegel julkaisee Football Leaksin tietojen pohjalta useita artikkeleja, joissa se syyttää Cityä Financial Fair Playn sääntöjen rikkomisesta. City oli useasti kuvaillut Der Spiegelin artikkeleja ”selviksi ja organisoiduiksi” yrityksiksi tahria seuran maine.

2019 – 7. maaliskuuta:

Uefa ilmoittaa, että se on aloittanut virallisen tutkinnan Cityn väitetyistä sääntörikkomuksista. Manchester City toivottaa omassa tiedotteessaan tutkinnan tervetulleeksi. Seuran mukaan tutkinta tuo päätökseen laittomasta hakkeroinnista ja asiayhteydestä irrotetuista sähköposteista kummuneet spekuloinnit. City kiistää kaikki syytökset.

2019 – 8. maaliskuuta:

Valioliiga ilmoittaa aloittavansa oman tutkintansa Cityn väitetyistä sääntörikkomuksista.

2019 – 16. toukokuuta:

Uefan talouspuolen päätutkija toimittaa selvityksensä eteenpäin.

2019 – 6. kesäkuuta:

City pyytää Urheilun kansainvälistä vetoomustuomioistuinta hylkäämään Uefan tapauksen.

2019 – 15. marraskuuta:

Cityn pyyntö evätään.

2020 – 14. helmikuuta:

Uefa ilmoittaa, että se on sulkenut Cityn seurajoukkuekilpailuistaan seuraavaksi kahdeksi kaudeksi ja antanut seuralle 30 miljoonan euron sakon.

Kertoimet ottelulleManchester United - Manchester City08.03.2020