Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Manchester City FC
  • Perustettu: 1880
  • Stadion: Etihad Stadium (55 017)
  • Kotikaupunki: Manchester
  • Kotiasu: Vaaleansininen
  • Vierasasu: Musta
  • Manageri: Pep Guardiola
  • Saavutukset: Englannin pääsarjan/Valioliigan mestaruus kausina 1936-67, 1967-68, 2011-12, 2013-14, 2017-18, 2018-19 ja 2020-21, kuusi FA Cupin voittoa (viimeisin kaudella 2018-19), kahdeksan Liigacupin voittoa (viimeisin kaudella 2020-21), Mestarien liigan finaalissa kaudella 2020-21.

Mestarillinen näytös ja yhden aikakauden loppu

Sergio Agüero jätti Manchesterin mestarina. Kuva: Getty Images.
  • Valioliiga: Mestari (Mestarien liigan lohkovaihe)
  • Pisteet: 86
  • 27 voittoa, 5 tasapeliä, 6 tappiota
  • Maaliero: 83-32
  • Cupit:
    • FA Cup: Välierä, hävisi Chelsealle
    • Liigacup: Mestari, voitti finaalissa Tottenhamin
    • Mestarien liiga: finaalissa, hävisi Chelsealle

Mitä saa, kun yhdistää sarjan parhaan joukkueen ja parhaan valmentajan? Looginen vastaus on mestaruus, mutta ilmaiseksi se ei viime kaudella Manchester Citylle tullut. Lisäksi ikuinen unelma Mestarien liigan pokaalista jäi yhä saavuttamatta. Toki sen saavuttaminen vaikutti kesällä 2020 melko kaukaiselta muutenkin.

Kesällä 2020 Man City oli välitilassa. Liverpool oli menossa koronatauon jälkeen mestariksi, ja City oli saanut UEFA:lta kahden vuoden kilpailukiellon eurokentille. Huhuissa muun muassa Kevin De Bruyne pohti vaihtoehtojaan. Manageri Pep Guardiola ja koko seura elivät epätietoisuudessa. Manchesterin taivas oli kaikkea muuta kuin vaaleansininen. Se oli tummanharmaa.

Heinäkuussa Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS kumosi UEFA:n päätöksen. Ennen sitä pohdittiin, voisiko kahden vuoden kielto kumoutua edes vuodella, jotta City saisi pidettyä kiinni avainpelaajistaan. Mitä vielä, koko kielto kumottiin. Man City nähtäisiin alkavalla kaudella jälleen Mestarien liigassa. Lisäksi 30 miljoonan euron sakko pieneni kymmeneen miljoonaan euroon.

Tuollainen summa on Citylle kissanhiekkaa. Ylipäätään CAS:n päätöstä pidettiin vähintäänkin kyseenalaisena. CAS:n mukaan näyttöä sääntörikkomuksista ei ollut tarpeeksi, minkä lisäksi osa rikkomuksista olivat jo vanhentuneet UEFA:n omien sääntöjen mukaan.

Lopputulema oli siis jotakuinkin näin: Man City rikkoi UEFA:n sääntöjä, mutta rikkomukset nostettiin esiin liian myöhään, eikä rikkomuksista ollut tarpeeksi näyttöjä. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Kun tilanne lopulta ratkesi Cityn kannalta parhain päin, lähti Guardiola ilomielin pelaajakaupoille. Sisään tuotiin yli sadalla miljoonalla eurolla huippulaatua. Ongelmaksi muodostuneelle topparin tontille hankittiin melko nimetön Rúben Dias yli 65 miljoonalla eurolla. Siirtoa pidettiin kummallisena, mutta ei pidetä enää. Guardiola tiesi tarkalleen, mitä Dias toisi Cityn alakertaan.

Rúben Dias pelasi upean debyyttikauden Valioliigassa. Kuva: Getty Images.

Lisäksi Nathan Aké hankittiin Bournemouthista noin 45 miljoonalla eurolla. Aké tuli mielellään Cityyn pelaamaan pokaaleista, kun Bournemouth putosi sarjaporrasta alemmas. Peliaika jäi kuitenkin hyvin vähäiseksi viime kaudella. Lisäksi Valenciasta ostettu Ferran Torres toi hyökkäykseen leveyttä. Hankintoja rahoitettiin pääasiassa Leroy Sanén myynnillä Bayern Müncheniin.

Kausi lähti Cityn osalta takkuillen käyntiin. Puolustus ei pitänyt, vaikka miljoonamiehiä oli tuotu sisään. City voitti vain kolme ottelua ensimmäisestä yhdeksästä, ja omissa soi peräti 11 kertaa. Leicester takoi Etihadilla tylyt 5-2-lukemat, eivätkä tasapelit Leedsin, West Hamin ja Liverpoolin kanssa vakuuttaneet. Myös José Mourinhon Tottenham onnistui kaatamaan Cityn. Spurs-tappion jälkeen City oli vajonnut sarjataulukossa yhdeksänneksi.

Alkukaudella toppareina nähtiin Aymerick Laporte ja tuore hankinta Dias. Burnleya vastaan John Stones nousi avaukseen Diasin rinnalle. Stones, jonka ura Cityssä vaikutti olleen jo ohi kauden 2019-20 perusteella. Burnley kaatui 5-0. City pelasi seuraavat kolme ottelua päästämättä maaliakaan Dias-Stones-toppariparilla. Manchesterin derbyssä pisteet jaettiin maalittomalla tasapelillä.

Jokin liikahti paikoilleen. Cityn puolustuspelaaminen parani merkittävästi, kun Stones nappasi paikan avauksesta Laportelta. Manchesterin derbyn jälkeen West Bromwich onnistui hakemaan pisteen Etihadilta, mutta sen jälkeen Man City nousi tasolleen, jolla se operoi koko loppukauden.

Voittoja alkoi tulla liukuhihnalta. Vuoden lopulla Liverpool johti sarjaa, mutta ero Cityyn ei ollut kasvanut liian suureksi. Kun City voitti viikko toisensa jälkeen, se nousi 19. ottelukierroksella ensimmäistä kertaa sarjan kärkeen. Eikä se kärkipaikkaansa suostunut enää luovuttamaan.

Paikallisvastustaja Man United yritti pysyä Cityn perässä, ja jonkinlaisia asetelmia mestaruustaistelun kannalta oli vielä pelissä Manchesterin toisessa derbyssä maaliskuun alkupuolella. United nappasi Etihadilta 2-0-voiton, mutta tappiota edeltänyt 15 ottelun voittoputki oli tehnyt jo tehtävänsä. Unitedin tähtipelaaja Bruno Fernandes totesi medialle, ettei mestaruustaisto olisi vielä ohi, mutta kyllä se oli.

Panostukset Mestarien liigaan näkyivät loppukaudella hienoisesti tuloksissa, kun City hävisi vielä loppukauden aikana Leedsille, Chelsealle ja Brightonille. Mestaruus ratkesi kuitenkin jo hyvissä ajoin 11. toukokuuta, kun Leicester kaatoi Man Unitedin.

Cityn mielettömän laaja pelaajamateriaali takasi sen, että joukkueessa riitti leveyttä myös cup-kilpailuihin. Liigacupin finaalissa City kaatoi juuri potkut Mourinholle antaneen Spursin niukasti 1-0. FA Cupin välierässä nähtiin jo tulevaisuuteen, kun Thomas Tuchelin Chelsea kaatoi Cityn 1-0.

Pettymys oli kova, kun De Bruyne loukkaantui Mestarien liigan finaalissa. Kuva: Getty Images.

Unelma Mestarien liigan pokaalista eli vahvana, kun City raivasi pudotuspeleissä tieltään Borussia Mönchengladbachin, Borussia Dortmundin sekä välierissä vakuuttavasti PSG:n tähtisikermän. Moni oli jo varma siitä, että Guardiola ja Man City saisivat vihdoin kauan himoitsemansa palkinnon, Mestarien liigan voiton.

Tuchelin Chelsea asettui kuitenkin jälleen tielle vieden mestaruuden samoin lukemin kuin FA Cupin välierässä. City jäi jälleen tyhjin käsin. Ehkäpä jalkapallojumalat eivät antaneet Cityn voittaa kaudella, jolloin sen ei alun perin edes pitänyt pelata Euroopassa.

Cityn Valioliigan mestarijoukkueesta voi nostaa useita onnistujia esiin. Kevin De Bruyne oli jälleen erinomainen kunnossa ollessaan. Rúben Dias nousi ryminällä maailman parhaiden topparien joukkoon vierellään uuden sivun Cityssä avannut John Stones.

Ederson oli luotettava maalinsuulla, Rodri huolehti keskikentän pohjalla Cityn kenttätasapainosta ja Phil Foden löi lopullisesti läpi. Ehkäpä suurin yksittäinen onnistuja oli Ilkay Gündogan, joka pelasi elämänsä kauden. Gündogan nousi Guardiolan alaisuudessa uudenlaiseen rooliin keskikentän ja hyökkäyksen välisenä hybridinä.

13 liigamaalia oli vahva osoitus Guardiolan toimivasta pelitavasta, jossa Gündogan usein merkattiin hyökkääjäksi, vaikka hän ei varsinaisesti hyökkääjänä pelannutkaan. Gündogan oli myös Cityn paras maalintekijä Valioliigassa, mikä toisaalta kertoi myös siitä, että Cityltä puuttui kärjestä todellinen maalintekijä.

Gabriel Jesus kantoi päävastuuta kärjessä, mutta yhdeksän täysosumaa jätti yhä parantamisen varaa. Kymmenen valioliigamaalia tehnyt Raheem Sterling sai kokea kauden aikana Cityn järjettömän kovan kilpailutilanteen. Sterling jäi loppukaudesta vähäiselle peliajalle, eikä asiaa tulevalla kaudella ainakaan auta yksi sadan miljoonan hankinta.

Sergio Agüero pelasi viimeisellä kaudellaan erinäisten vammojen takia vain 12 sarjaottelussa, joissa syntyi neljä maalia. Agüeron upea City-taival päättyi mestaruuteen, mutta pelillisesti rooli oli jo häviävän pieni. Siitä huolimatta Agüero sai ansaitsemansa jäähyväiset, kun City juhli kauden viimeisessä ottelussa 5-0-voittoa Evertonista 10 000 citizensin edessä. Avaukseen ei ollut asiaa, mutta Kun tuli reilun tunnin kohdalla kentälle ja viimeisteli kaksi maalia.

Manchesterin taivas oli jälleen vaaleansininen.

Mitä siirtoja Man City on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Manchester City räjäytti pankin ja laittoi ennätyskirjat uusiksi hankkiessaan Jack Grealishin huimaan 118 miljoonan euron hintaan. Grealish ei suoranaisesti saapunut kenenkään korvaajaksi, mutta virkistää ja parantaa joukkueen nykyistä arsenaalia.

Cityn uusi supertähti. Kuva: Getty Images

Grealish, 25, on juonikas pelintekijä, joka pystyy pelaamaan niin vasemmalla laidalla kuin keskemmällä kenttää. Grealish on maailman parhaimpia erikoistilanteiden hankkimisessa, mistä Manchester Cityn lukuisat erikoistilannespesialistit varmasti hyötyvät.

Moni voisi sanoa, että siirto Pep Guardiolan tähtisikermään hyödyttää enempi Grealishia kuin Manchester Cityä. Grealish ei ole eläissään pelannut ottelua Mestarien liigassa, mutta siitä hän pääsee nyt taistelemaan.

Jatkuvuuden luomiseksi parhaatkin joukkueet kaipaavat kuitenkin uusia kasvoja ja energiaa. Grealish voi siis hyvinkin osoittautua rahansa arvoiseksi hankinnaksi. Tärkeäksi sellaiseksi myös, kun Bernardo Silva ja kumppanit toivovat lähtöä muihin maisemiin.

Pian Chelsealle kärsityn Mestarien liigan finaalitappion jälkeen useiden joukkueen avainhahmojen kerrottiin harkitsevan tulevaisuuttaan seurassa. Silvan lisäksi Aymeric Laporte, Gabriel Jesus ja Benjamin Mendy saattavat kaikki vaihtaa vielä maisemaa.

Vielä toinen vonkale haaviin?

Sergio Agüeron lähtö sai Guardiolan kyyneliin. ”Me emme voi korvata häntä, me emme voi”, nyyhki espanjalaisluotsi Manchester Cityn kauden viimeisen valioliigaottelun jälkeen. Todellisuudessa he kuitenkin voivat ja aikovat.

Harry Kane haluaa voittaa urallaan muutakin kuin kultaisia kenkiä. Kuva: Getty Images

Manchester City teki Tottenhamin tähtihyökkääjä Harry Kanesta aiemmin 100 miljoonan punnan tarjouksen, johon Daniel Levy ei kuitenkaan tarttunut. Levy on ilmeisesti valmis tekemään kaikkensa sen eteen, ettei Kane jätä seuraa tänä kesänä.

Guardiola on puolestaan vastaillut kysymyksiin aiheesta oikeastaan jokaisessa tämän kauden lehdistötilaisuudessaan. Eikä se tunnu häntä haittaavan. Guardiola on avoin kiinnostuksensa suhteen. Kane haluaa myös lähteä, mutta ei ole ainakaan vielä jättänyt siirtopyyntöä.

Agüerolle tarvitaan joka tapauksessa korvaaja, vaikka Man City pärjäsikin vielä viime kaudella oikein mainiosti ilman loukkaantumisista kärsinyttä argentiinalaista. Agüeroa paikattiin Jesusilla, sekä valeysinä pelanneilla Ferran Torresilla, Ilkay Gündoganilla ja Kevin De Bruynella. Guardiolan ryhmä ei kuitenkaan vaikuta lainkaan yhtä pelottavalta kuin mitä se olisi esimerkiksi Kanen kanssa.

Jos Man City onnistuu värväämään Kanen, on joukkue valmis uuteen kauteen. Keskuspuolustaja Eric García lähti Agüeron tavoin ilmaissiirrolla Barcelonaan, mutta hänen tilalleen joukkueesta löytyy jo Nathan Aké. Myös Kyle Walker pystyy tarpeen tullen pelaamaan topparina, jos hollantilainen ei ala esiintyä edukseen.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”243″ team=”Manchester City”]

Ketkä ovat Man Cityn suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Kevin De Bruyne
30 vuotta
Keskikenttäpelaaja

Kevin De Bruyne lähtee uuteen kauteen taas Manchester Cityn tärkeimpänä pelaajana, kapteeninnauha kädessään.

Kevin De Bruyne ei esittelyjä kaipaa. Kuva: Getty Images

De Bruyne rakentaa itselleen tällä hetkellä seuralegendan asemaa. Belgian maajoukkuetähti on loistanut Manchester Cityn paidassa vuodesta toiseen, eikä jätä tälläkään kaudella ketään kylmäksi. Sopimuskin Etihadilla yltää aina vuoteen 2025 saakka.

Viime kaudella De Bruyne pelasi yhteensä 40 ottelua Taivaansinisten paidassa ja takoi komeat tehot 10+18. De Bruyne pelasi luonnollisesti suurimman osan ajasta keskikentällä, mutta avasi myös yhdeksän kertaa valeysinä. Tämäkin rooli todettiin toimivaksi, sillä 30-vuotias teki niissä peleissä neljä maalia.

De Bruyne aloittaa kautensa EM-kisoissa kärsityn nilkkavamman vuoksi kuntoutuksessa. Hänen ei kuitenkaan pitäisi olla kuukautta pidempään sivussa. Toivottua olisi, että vamma jäisi ainoaksi tällä kaudella.

Rúben Dias
24 vuotta
Keskuspuolustaja

Mieletön debyyttikausi Valioliigassa nosti Rúben Diasin saman tien Valioliigan tähtisikermään. Portugalilaistoppari muodosti kivenkovan toppariparin John Stonesin kanssa ja oli kenties tärkein tekijä Man Cityn rynnistyksessä Valioliigan mestaruuteen.

Ruben Dias otti Cityn alakerran kontolleen. Kuva: Getty Images

Tarkalleen ottaen Manchester City piti maalinsa puhtaana puolessa niistä 50 ottelusta, jotka Dias viime kaudella pelasi. Otteluissa joissa Dias pelasi, City päästi keskimäärin vain yhden maalin joka toisessa ottelussa koko kauden aikana.

Diasin vahvuudet erilaisilla keskeisillä puolustusalueilla, kuten blokkauksissa, syötönkatkoissa ja purkupalloissa, valottavat hänen vaikuttavaa debyyttikampanjaansa entistä paremmin.

Dias oli tärkeä myös pelinrakentelun kannalta, sillä ainoastaan Rodri (2 785) ja Tottenhamin Pierre-Emile Højbjerg (2 765) saivat enemmän syöttöjä perille kuin portugalilainen (2 713) viime Valioliiga-kauden aikana.

Ilkay Gündogan
30 vuotta
Keskikenttäpelaaja

Ilkay Gündogan on aina ollut tärkeä osa joukkuettaan, niin Dortmundissa kuin Manchester Cityssäkin. Kaikki eivät kuitenkaan olleet sisäistäneet sitä täysin, ennen kuin hän alkoi lisätä maaleja kokonaisvaltaisiin huippusuorituksiinsa.

Ilkay Gündogan oli Cityn paras maalintekijä viime kaudella Valioliigassa. Kuva: Getty Images

Gündogan nautti viime kaudella ennennäkemättömästä kaudesta. Saksan maajoukkuemies viimeisteli peräti 13 täysosumaa Valioliigassa, mikä oli kolme enemmän kuin joukkueen toiseksi parhaalla maalinsylkijällä Raheem Sterlingillä.

Gündogan osallistui maalintekoon etenkin silloin, kun De Bruyne oli sivussa loukkaantumisen vuoksi. Nyt kun belgialaiselta jää taas alkukausi väliin, voi ylempänä kenttää operoiva Gündogan saada lisää komeita tehomerkintöjä tililleen.

Läpimurtopelaaja – Ferran Torres

Manchester Cityn jäädessä ilman Harry Kanea, on Guardiolan keksittävä jotain uutta hyökkäykseensä. Gabriel Jesusin epäjohdonmukaisuus on aina huolenaihe brassia peluuttaessa, minkä takia parempi vaihtoehto hyökkäykseen voi olla Ferran Torres.

Ferran Torresille povataan entistä suurempaa roolia. Kuva: Getty Images

Monipuolinen espanjalaislaituri avasi viime kaudella vain 15 peliä Valioliigassa, mutta otti näyttöpaikansa usein vastaan. Vyölle kertyi seitsemän maalia ja kaksi maalisyöttöä. Loppukaudella Newcastlea vastaan syntynyt hattutemppu oli häikäisevä taidonnäyte karkauspäivänä syntyneeltä 21-vuotiaalta.

Torres pystyy pelaamaan kummalla tahansa laidalla, mutta myös valeysinä tai piikissä. Keskitykset eivät oikeastaan ole suoranaisesti hänen vahvuutensa, minkä takia monet näkevät hänet tehokkaampana keskustassa. Torres antaa loistavia läpisyöttöjä vikkelien kuljetustensa päätteeksi ja on hyvin kliininen maalin edessä. Pääpelissä on toki parannettavaa.

Vahvan viime kauden lisäksi näytöt kesän EM-kisoissa olivat hyviä. Torresin itseluottamus on varmasti korkealla ja tilaisuuksia tulee ensi kaudellakin penkiltä. Väkevät näytöt heti kauden alkuun, jolloin Kane, De Bruyne ja Phil Foden ovat kaikki poissa, voivat taata tärkeänkin roolin loppukautta ajatellen.

Miten Man City pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Man Cityn ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Neropatti, joka rakastaa yksityiskohtien hiomista

Valmennusryhmä

  • Manageri: Pep Guardiola
  • Apulaismanageri: Juanma Lillo
  • Apulaismanageri: Rodolfo Borrell
  • Apulaismanageri: Brian Kidd
  • Maalivahtivalmentaja: Xabier Mancisidor
  • Maalivahtivlamentaja: Richard Wright
  • Kuntovalmentaja: Lorenzo Buenaventura
  • Videoanalyytikko: Carles Planchart
Jääkö Pep Guardiola jälleen ilman Mestarien liigaa? Kuva: Getty Images

Pep Guardiola lienee tällä hetkellä maailman paras jalkapallovalmentaja. Mielipiteitä toki mahtuu monenlaisia, mutta Guardiola on kiistatta osoittanut kuuluvansa jo nyt jopa kaikkien aikojen valmentajien joukkoon. Pestit Barcelonassa, Bayern Münchenissa ja viimeisimpänä Manchester Cityssä ovat tuoneet pokaaleja roppakaupalla.

Maailman paras on myös halunnut valmentaa maailman parhaissa joukkueissa. Siinä ei ole mitään väärää. Fakta on kuitenkin se, että Guardiola on myös saanut maailman parhaat lelut, joilla leikkiä. Jo Barcelonasta lähtien Guardiolalla on ollut käytössään maailman parhaita pelaajia.

Guardiola on voittanut sarjoja ja cup-pokaaleja mielin määrin, mutta Mestarien liigan hän on onnistunut voittamaan vain kahdesti Barcelonassa. Bayernissa ja Cityssä himoittu pokaali on jäänyt vielä haaveeksi. Viime kaudella Guardiola oli Cityn kanssa lähempänä kuin koskaan, mutta yhä vain se viimeinen askel jäi ottamatta.

Yksittäisten ottelusuunnitelmien osalta Guardiolaa on ajan saatossa kritisoitu, nimenomaan isoissa peleissä. Guardiolan on sanottu luottavan liian sokeasti omaan pelitapaansa. Tässäkin asiassa espanjalaisvalmentaja on kehittynyt. City varjeli viime kauden Mestarien liigan pudotuspeleissä kenttätasapainoaan aivan eri tavalla kuin aiemmin. Se ei silti vielä riittänyt.

On vääjäämätöntä, että Cityn kaltainen supernippu voittaa jossain kohtaa Mestarien liigan. Se voi tapahtua jo ensi kaudella, mutta määritteleekö Mestarien liigan voittaminen jo liikaa Pep Guardiolaa? Onko Guardiolasta pitänyt väkisin vääntämällä etsiä joku valuvika, jotta hänet voitaisiin määritellä vielä tavalliseksi kuolevaiseksi? Ehkä, ehkä ei.

Guardiola on maaginen valmentaja, joka opettaa pelaajilleen peliä tavalla, jota kukaan muu ei osaa. Guardiolan Cityllä on parhaat pelaajat, kyllä. Guardiolan Cityllä on paksu lompakko, kyllä.

Guardiola on silti myös se valmentaja, joka on saanut Citystä leivottua sellaisen tuhokoneen, jollaista ei modernissa jalkapallossa ole nähty sitten Guardiolan Barcelonan.

Aivan niin.

Peliryhmitys – muoto

Manchester Cityn kohdalla kenttäryhmitys ilmoitetaan usein 4-3-3- tai 4-2-3-1-muodossa, mutta se ei oikeastaan kerro Citystä yhtään mitään. Puolustaessa Cityn muoto on ehkä lähimpänä yleisesti ilmoitettua, vaikka silloinkin muoto elää paljon tilanteen mukaan.

Hyökätessä City elää reunalla. Tuo reuna on kylläkin mielettömän vakaa ja leveä, joten ihan hevillä siitä ei putoa. City hyökkää kenttätasapainon kustannuksella, mutta kuitenkin niin, että se on aina valmis puolustamaan. Puolustaminen voi Cityn kohdalla tarkoittaa usein elintärkeää rikettä, jolla negatiivinen tilanteenvaihto pysäytetään ennen kuin se ehtii aiheuttaa tuhoa.

Kun City menettää pallon hyökkäyskolmanneksella – jota tapahtuu melko harvoin – on pelaajilla kiire. Se on hetki, jolloin Guardiolan äärettömän tarkkaan organisoitu pelitapa on lähimpänä kaaosta ja haavoittuvaisimmillaan. Lähimpien pelaajien on annettava välitön paine pallolliselle, jotta vastustaja ei ehdi hyödyntämään isoja tiloja.

Yksi Cityn vaikeimmista vastustajista Valioliigassa on ollut Leicester, joka on onnistunut parhaalla tavalla hyödyntämään Cityn heikkoudet negatiivisissa tilanteenvaihdoissa. Jamie Vardyn kaltainen tuulennopea hyökkääjä suorastaan rakastaa pelaamista Cityä vastaan.

Palataan Cityn hyökkäämiseen. City saattaa nostaa jopa kuusi pelaajaa ylimpään linjaan. Se miehittää kymppialueen numeraalisella ja laadullisella ylivoimalla. Alas jää oikeastaan vain topparit John Stones ja Rúben Dias, joiden lisäksi oikealla päivystävä Kyle Walker pysyy usein alempana. Sen sijaan vasemmalla laidalla Oleksandr Zinchenko nostaa usein korkealle, jolloin Sterling tai tuore hankinta Grealish hakeutuu keskustaa kohti.

Oleksandr Zinchenko nähtiin Ukrainan paidassa kesän EM-kisoissa. Kuva: Getty Images.

Hitaassa hyökkäyksessä City on käytännössä muodossa 2-3-5, tai ajoittain muoto on jopa 2-2-6. Numeroita on kuitenkin turha tuijottaa liikaa. Cityn hyökkääminen on yhtä karusellia. Ylimmässä linjassa Kevin De Bruyne, Phil Foden, Gabriel Jesus, Grealish ja Riyad Mahrez reagoivat toistensa liikkeisiin kuin huippuunsa viritetty ikiliikkuja. Syntyneitä tiloja täytetään kerta toisensa jälkeen väsymättömällä liikkeellä.

Cityä vastaan on todella vaikea puolustaa, koska pelaajat eivät ole käytännössä sitoutuneita mihinkään tiettyihin alueisiin. Toki suuntaa antavia alueita on, mutta varsinkin keskustan pelaajat liikkuvat hämmentävän suurella alueella luoden ylivoimia ympäri kymppialuetta.

Guardiolalla on jokaiselle paikalle heittää maailman parhaimpia pelaajia. Laatua riittää myös vaihtopenkille saakka, minkä avulla Guardiola pystyy rakentamaan erilaisia ottelusuunnitelmia myös vaihtojen avulla. Erilaisia pelaajatyyppejä tullaan näkemään erilaisia puolustusblokkeja vastaan.

Kärjessä saatetaan ensi kaudellakin nähdä usein valeysi, ellei Harry Kane pamahda vielä Etihadin ovista sisään. Keskikentällä Rodri jatkanee vastuuroolissa pohjalla, ja Fernandinho tuuraa. Ylempänä Kevin De Bruyne pelaa kunnossa ollessaan joko valeysinä tai kasipaikalla. Huippukauden pelannut Ilkay Gündogan on myös avauksen mies.

Ilkay Gündogan (vas) on avauksen mies, Phil Foden seuraa alkukauden katsomosta. Kuva: Getty Images.

Laidoilla riittää vaihtoehtoja yllinkyllin. Raheem Sterlingillä on yhä sanansa sanottavana, mutta Jack Grealishin tulo syönee Sterlingin minuutteja. Ykköshevonen vasemmalla olisi Phil Foden, 21, mutta loukkaantuminen pitää nuorukaisen jonkin aikaa alkukaudesta sivussa.

Grealishin vastuu kasvanee kauden edetessä takuuvarmasti. Ennakkoon Grealish on täydellinen palanen Guardiolan palapeliin.

Oikealla puolella Riyad Mahrez on ykkösvalinta. Bernardo Silva saattaa vielä vaihtaa maisemaa, mutta Ferran Torres on hyvä vaihtoehto oikealle.

Puolustuksen keskustassa Guardiola jatkanee luotettavalla kolmikollaan Ederson, John Stones ja Rúben Dias. Penkiltä riittää kirittäjiä, kun Aymeric Laporte ja Nathan Aké odottavat vuoroaan. Laporte on ollut myös siirtohuhujen kohteena.

Oikealla Kyle Walker ja João Cancelo jakanevat vastuuta tasaisesti, mutta portugalilainen on ykkösvalinta. Vasemmalla Oleksandr Zinchenko kantaa yhä päävastuuta nostaen usein pallonhallinnassa keskikentän keskustaan vasemmalle puolelle.

Citystä löytyy valtava määrä laatua jokaiselle pelipaikalle. Hyökkäyksessä moni pelaaja pystyy myös täyttämään eri rooleja monipuolisesti. Se avaa Guardiolalle erilaisia variaatioita, minkä lisäksi kuormitusta pystytään jakamaan tasaisemmin.

Guardiola voi käytännössä heittää kahden kokoonpanollisen verran laadukkaita pelaajia kentälle tason pysyessä korkealla. Sellaista se on Manchester Cityssä.

Ihanneavaus (4-3-3)

Manchester Cityn ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

[table id=53 /]

Mistä sijoista Man City pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Mestari ei kruunustaan luovu

Sijat: 1-2

Manchester City taistelee tälläkin kaudella Valioliigan mestaruudesta. Seura on rakennettu menestymään, eikä Pep Guardiolan ryhmä ole heikentynyt viime kauden riemuvoitostaan.

Harry Kanen mahdollinen saapuminen nostaisi osakkeita vielä entisestään, mutta jo nyt joukkue on yhden Grealishin verran parempi. Mahdollisuudet tittelin uusimiseen ovat hyvät.

Manchester Cityn lähimpänä kilpailijoina voidaan tälläkin kaudella pitää Manchester Unitedia, Liverpoolia ja etenkin Mestarien liigan finaalissa pidemmän korren vetänyttä Chelseaa.

Mahdollisuudet

Harry Kanen saapuminen tarkoittaisi sitä, ettei Manchester Cityltä voisi odottaa mitään muuta kuin mestaruutta.

Kasassa olisi nimittäin sellainen superjoukkue, joka olisi valmis haastamaan jopa Lionel Messin, Neymarin ja Kylian Mbappén johdattaman PSG:n Mestarien liigassa.

Kaiken kaikkiaan Man City on niin laadukas ja hyvin valmennettu joukkue, että on hyvin vaikea nähdä joukkueen alisuorittavan radikaalisti. Pitkässä juoksussa Cityn koneisto jyrää vakuuttavasti.

Haasteet

Se että Manchester City jäisi ilman Kanea tai ketään muutakaan keskushyökkääjää olisi takaisku. Vaikka City pystyy pelaamaan erinomaisesti ilman keskushyökkääjää, on se helpommin luettavissa oleva joukkue, jos siltä puuttuu mitat täyttävä maalintekijä kärjestä, edes sitten vaihtoehtona.

Joukkuehengen on pysyttävä myös korkealla.

Tällä tarkoitetaan lähinnä sitä, miten ringin tämänhetkinen laajuus voi vaikuttaa pukukopin tunnelmaan. Bernardo Silva ja mahdollisesti jopa kolme muuta huippupelaajaa haluavat Jack Grealishin saavuttua vaihtaa maisemaa.

Pysyvätkö tähdet tyytyväisinä? Kuva: Getty Images.

Tämä on ringin laajuuden ja laadukkuuden puolesta täysin ymmärrettävää. Vähemmälle vastuulle jäävät eivät kuvittele ansaitsevansa jäädä vähemmälle vastuulle. Kaikkien pelaajien pitäminen tyytyväisenä Cityn kaltaisessa tähtisikermässä ei ole yksinkertainen tehtävä.

Guardiola painotti jo aiemmin, ettei yksikään pelaaja liikahda ennen kuin pöytään lyödään tarjous. Tilanteeseensa tyytymättömien pelaajien motiivit uuden seuran etsimiseen saattavat olla toki korkealla, mutta jos siirtoa ei synnykään, voi parikin mätää omenaa saada aikaan melkoisen sopan.

Voisi myös kuvitella, että Grealishin sekä mahdollisesti Kanen hankkiminen vaatisi pelaajien myymistä taloudellisten pelisääntöjenkin näkökulmasta. Miten pelaajat reagoivat, jos seura halutaan taas sulkea uudelleen pois Mestarien liigasta sääntörikkomuksista syytettynä?

[td_block_11 custom_title=”Man City -uutiset” tag_slug=”manchester-city” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]