Siitä on oikeasti pitkä aika, että sai hyviä uutisia koskien Manchesterin punaista seuraa. Sellaisia, jotka antaisivat muutakin kuin hetkellistä hyvää suutuntumaa.

Manchester United tarvitsi uutisen, joka lupaisi toivoa paremmasta huomisesta ja joka kertoisi että hyvää jalkapalloa kannattaisi yhä kerjätä.

Sitten se uutinen tuli melkein kuin pyytämättä. Jalkapalloprofessori Ralf Rangnick olisi Unitedin väliaikainen manageri kesään asti. Tämän jälkeen professori jatkaisi urheilupuolen johdossa konsultatiivisessa roolissa.

Nimitys on vihdoin ja viimein sitä, mitä Old Trafford on huutanut jo vuosia. Matka vailla punaista lankaa on päättymässä, jos United pelaa tämän kortin kuten pitää. Rangnick on maineeltaan ja ajattelutavaltaan nimi, joka parhaassa skenaariossa aloittaa Unitedin historiassa täysin uuden vaiheen. Nimittäin nyt jos koskaan United tekee sitä mitä pitää: suunnittelee jatkumoa.

Jos kaikki menee kuten pitää, Rangnick iskostaa mallinsa ja filosofiansa hyvin tässä seuraavan noin puolen vuoden aikana seuraan ja pelaajiin. Unitedin ei ole pakko voittaa heti, vaan tärkeintä on katsoa miten Rangnickin ajattelu uppoaa joukkueeseen ja kuinka peli kehittyy. Sen pitäisi kehittyä siten, että United on neljän joukossa heti tällä kaudella, mutta mikä tärkeintä tässä otetaan askel kohti kautta 2022-23.

Tuolloin Rangnick ja United ovat valinneet seuraajan, ja silloin tapahtuu lähitulevaisuuden tärkein asia. Rangnick on kuuluisa uudelleenrakentaja tai seurojen nostaja. Esimerkiksi Saksassa Leipzigissa hän teki vastaavaa kuin mitä nyt lähtee tekemään Unitedin kanssa. Hän haluaa seuraajakseen valmentajan, joka jakaa hänen kanssaan samanlaisen jalkapalloajattelun. Seuraajan tulee ajatella pelistä identtisesti Rangnickin kanssa.

Rangnick on nimi, josta muut huiput ammentavat. Vastaava nimi kuin Marcelo Bielsa tai Arrigo Sacchi. Listalle mahtuvat muun muassa Thomas Tuchel, Marco Rose, Julian Nagelsmann, Ralph Hasenhüttl ja Jesse Marsch. Red Bull -pesti nosti Rangnickin kaikkien tietoisuuteen, mutta muille hän on ollut professorin virassa jo pidemmän aikaa.

Rangnick ei ollut automaattisesti vapaana, ja ehkä sen takia kukaan ei osannut laskea yhtälöä valmiiksi. Kyllähän tämä tuli yllätyksenä kaikkien Unitedin kurjien vuosien jälkeen. Alkoi jo tuntua siltä, ettei United osaa enää tehdä suurseuramaisia liikkeitä, mutta oli ihanaa olla väärässä. Unitedilla ei ole ollut tällaista loogista luettavaa suunnitelmaa vuosikausiin!

Mitä Rangnickin jalkapallo sitten on?

Voidaan todeta Rangnickin jollain tapaa lanseeranneen kuuluisaksi Das Gegenpressingin, vastaprässin. Se minkä esimerkiksi Jürgen Klopp ja Tuchel tekevät nyt viraaliksi, on ollut jo valmiina Rangnickin ansiosta.

Manifesti, josta moni moderni saksalainen manageri on ammentanut jalkapalloajatteluunsa, iskettiin heidän jalkapallokirkkonsa oveen juurikin Rangnickin taholta. 2015 hän antoi The Blizzardille haastattelun, jossa avattiin silloiset Red Bullin pelilliset periaatteet.

Teesien mukaan joukkueen tulee olla proaktiivinen pallollisena ja pallottomana, luoda numeerista ylivoimaa, tehdä nopeita paikan- ja puolenvaihtoja ja prässätä aggressiivisesti. Kun pallo voitetaan takaisin, pelataan se nopeasti ylös vertikaalisesti kohti vastustajan maalia. Näin yllätetään epäorganisoitu vastustaja, ja sen puolustuslinja murtuu. Hyökkäys päättyy 16:n alueen sisälle ja kaikki kuvattu tapahtuu kymmenessä sekunnissa.

Harjoituksissa esimerkiksi Leipzig käytti ajastettua kelloa, jossa pelaajat pelasivat pienpelejä kuunnellen tikitystä kahdeksasta alaspäin. Pelaajilla oli kahdeksan sekuntia aikaa riistää pallo vastustajalta pois ja sen jälkeen kääntää peli tai aloittaa uusi vaihe. Pelin keskiössä ovat siis prässi, tehokkuus, tempo, sijoittuminen kentällä ja yhtenäisyys. Hänen suosimansa perusmuodostelmat ovat 4-4-2 ja 4-3-3.

Rangnickin ajattelussa joukkue hallitsee peliä pallon kanssa ja ilman sitä yhtenä kollektiivina, peli ei siis virtaa yksilöiden kautta. Näin ollen pallo liikkuu suoraan sinne minne mahdollista ja tarkoituksenmukaista. Pallo ei liiku yksilöä ja hänen tekojaan etsien.

Rangnick uskoo, että mitä kovempaa ja nopeampaa joukkue juoksee, sitä suurempi todennäköisyys on tehdä maali nopean riiston jälkeen. Joukkuetta ohjaavat todennäköisyydet ja teot niiden siivittämänä, eli turha reaktiivisuus ei ole sallittua.

[readmore from=Manchester-United]

Kurinalaisuuden keskellä Rangnick haluaa kehittää nuoria pelaajiaan ja lisätä heidän kompetenssiaan. He tulevat saamaan peliaikaa, vastuuta ja isoja hetkiä. Rangnickin aiemmissa pesteissä nuoret ovat saaneet tehdä virheitä kasvaakseen paremmiksi.

Rangnick on myös vahva talousosaaja, ja onkin mielenkiintoista seurata miten se näkyy suurseurassa ja sen toiminnassa. Tämä on se osa-alue, jossa Rangnick haluaa vaikuttaa ensi kaudesta lähtien vahvemmin ja vahvemmin.

Professori Rangnick kysyi haastattelussa itseltään, voiko hän olla joku joka voi vaikuttaa sekä kentällä että sen ulkopuolella? Ja jos ei voi, hänen maksimaalisesta potentiaalistaan ja kapasiteetistaan on käytössä vain puolet. Hoffenheim ja Leipzig ovat esimerkkejä siitä, miten saa kaiken irti Ralf Rangnickista. Ensivaikutelma on, että tätä Rangnickia nähdään myös Manchester Unitedissa.