Man City teki seurahistoriaa – Mestarien liigan finaaliin turhautuneen PSG:n kustannuksella

© Kuva: Getty Images

Manchester City pelaa tämä keväänä Mestarien liigan finaalissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun seuran edustusmiehistö yltää maanosan ykköskilpailun loppuotteluun.

Värikkäiden, pitkään myös tasokkaiden vaiheiden jälkeen toisessa välierässä päädyttiin lukemiin 2-0, yhteismaalit siis manchesterilaisille 4-1.

Manchesterissä oli ennen ottelua koettu keväinen raekuuro, ja kenttä oli valtaosin jonkun lumen tapaisen peitossa. Ensimmäisen minuutin aikana tämä tiivistyi toistuviin isäntien rikkeisiin – Björn Kuipers sai pillistään pölyt pois välittömästi.

Kummankin joukkueen taustalla oli melkoisia tilastoja.

City meni johtoon 11. minuutilla, lähes heti sen jälkeen kun pariisilaisille oltiin näytetty pilkkua. VAR-tarkastelun jälkeen todettiin nopeasti, ettei Oleksandr Zinchenko todellisuudessa pelannut palloa kädellään. Sen sijaan ukrainalainen oli jo pian keskiviivalla, vastaanottamassa maalivahti Edersonin upeaa pitkää avausta.

Zinchenko siirsi pallon mukaan nousseelle Kevin De Bruynelle, jonka laukaus blokattiin. Hätiin ehti Riyad Mahrez, joka iski pallon sisään, 1-0.

Ennen 20 minuutin täyttymistä isäntien oman pään pelaaminen oli kostautua, kun Ángel Di María nappasi pallon avauksesta, ja pamautti sen ensimmäisellä kosketuksella vain aavistuksen ohi oikean tolpan. Tätä ennen Marquinhos oli kertaalleen ehtinyt puskea ylärimaan.

PSG piti palloa aavituksen enemmän, ja rakenteli kieltämättä muutamia todella kauniita hyökkäyksiä. Nyt yhteismaalein 3-1 -johdossa olleelle Citylle tämä tietysti myös toisaalta sopi – se tyytyi kyttäämään mahdollisuutta kenties jo kuolettavaan vastaiskuun.

Penkillä mitä ilmeisimmin vamman vuoksi olleet Kylian Mbappén parhaita avuja oltaisiin todella vieraitten puolesta kaivattu. Di María ja Neymar loivat Marco Verrattin ajoittain tukemana todella lupaavia paikkoja, joiden hyödyntämiseen Mauro Icardilla ei vain yksinkertaisesti tuntunut olevan välineitä.

Tauolle tilanteessa 1-0, PSG:n kellon käydessä uhkavasti kohti loppua.

Lumet katosivat kentältä – juoni ei muuttunut

Joukkueitten saapuessa toiselle jaksolle, olivat kaikki kamerat kohdistettuina vieraitten ryhmään – olisko Mbappé kenties kuitenkin 45 minuutin kunnossa? Ei ollut, vaihtoja ei nähty kummankaan joukkueen puolelta.

Kentän pinta oli nyt lähes täysin puhdas lumesta; sade oli muuttunut vedeksi. Itse pelin osalta juoni oli sama kuin avauspuolikkaalla – PSG piti palloa, mutta ei nyt onnistunut tuomaan sitä yhtä lähelle tasoituspaikkaa kuin ennen taukovihellystä.

Zinchenko vaikutti nousevan ottelun hahmoksi, säästäessään joukkueensa takaiskulta 55. minuutilla. Neymar kuljetti lähemmäs ja lähemmäs maalia, leikaten boksissa puolelta toiselle, mutta 24-vuotias ei pudonnut kyydistä, ja blokkasi lopulta vedon.

Tunnin rajapyykin lähestyessä City sai nostettua prässiään, ja PSG-peluri toisensa jälkeen alkoi osoittaa turhautumisen merkkejä.

62. minuutilla Mauricio Pochettino teki kaksi vaihtoa; ulos Icardi ja Ander Herrera, sisään Moise Kean ja Julian Draxler. Nämä vaihdot eivät joukkuetta auttaneet – City ratkaisi ottelun lopullisesti, myös 2-0 -maalin tekijänä Mahrez.

Kenttä aukeni PSG:n hyökkäyspään vapaapotkun jälkeen nopeilla siirroilla, joista viimeisen ennen algerialaisen napautusta teki Phil Foden. 2-0, yhteismaalit jo 4-1.

Jos Zinchenko piti blokeillaan omaa päätä puhtaana, niin teki myös Ruben Días – jatkuvasti pallon tiellä.

Ei ehditty viimeiselle 20-minuuttiselle ennen ulosajoa. Di María oli antamassa sivurajaheittoa lumikinoksesta, kun Fernandinho pääsi tämän ihon alle – argentiinalaiselle tönimisestä suora punainen.

Kuipers sai tehdä täyden iltapuhteen; pariin minuuttiin Di Marían ulosajosta nähtiin kaksi varoitusta lisää, Verrattille ja Zinchenkolle. Hetkessä jalkapallo-ottelusta oli tulossa tönimis- ja provosointikilpailu.

77. minuutilla Foden teki jälleen mestarillisen suorituksen – veto lopulta maalin oikeaan tolppaan.

Viimeiselle kympille tultaessa vaikutti siltä, että suurimmat kuumakallet olivat joko rauhoittuneet, tai jo poistuneet kentältä.

Viimeiselle viisiminuuttiselle Pep Guardiola lähetti kentälle Sergio Agüeron – kolmantena vaihdosta sisään tulleena hyökkääjänä, Raheem Sterlingin ja Gabriel Jesusin jälkeen.


PÄIVÄN VIHJE: MANCHESTER UNITED – LEICESTER

Leicesterin loppukauden ohjelma on hurja! Onko Kelechi Iheanachosta Manchester Unitedin kaatajaksi?