Lähi-idän valtakamppailu kerää kierroksia Valioliigassa.

Tiedetään, että Saudi-Arabia yrittää ostaa Newcastle Unitedin. Viime perjantaina Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta totesi Valioliiga.comille näin:

– Saudi-Arabia ja Qatarhan ovat olleet pitkään törmäyskurssilla. Voi kuvitella, että jos molemmat omistavat jalkapalloseuroja, niin siitäkin tulee keskinäisen kamppailun areena.

Ja kas, tänään on levinnyt uutinen brittimediassa: Qatar kerää liittoumaa, jonka aikeena on estää Newcastle Unitedin valuminen Saudi-Arabian syliin.

Lienee syytä kerrata hieman taustoja.

Kolmen tahon konsortio on ostamassa Newcastle Unitedin Mike Ashleylta noin 300 miljoonalla punnalla (340 miljoonaa euroa). 10 prosenttia menisi Amanda Staveleyn omistamalle PCP Capital Partnersille, toiset 10 prosenttia Reubenin veljesten pääomasijoitusyhtiölle ja 80 prosenttia Saudi-Arabian valtion sijoitusrahastolle (PIF).

PIF:n puheenjohtaja on Saudi-Arabian tosiasiallinen johtaja, kruununprinssi Mohammed bin Salman. Bin Salmania ja Saudi-Arabiaa on syytetty muun muassa:

  • toisinajattelija Jamal Khashoggin raa’asta kiduttamisesta ja paloittelumurhasta Saudi-Arabian Turkin-lähetystössä.
  • Libanonin pääministerin, Saad Haririn, pakotetusta eroamisesta, kun tämä oli käymässä Saudi-Arabiassa.
  • diplomaattisesta kriisistä ja kaupan jäädyttämisestä Kanadan kanssa, kun Kanada oli vaatinut ihmisoikeusaktivistien vapauttamista.
  • Qatarin saartamisesta

Tartutaan tapaukseen Qatar.

Monivuotinen kiista

Qatar on Saudi-Arabian alueellinen vastustaja, kivi kengässä. Ollut sitä jo vuosikausien ajan. Qatar on pieni valtio, jonka ainoa maaraja on Saudi-Arabian kanssa.

Kesäkuussa 2017 saudit sulkivat rajan, ja laaja koalitio (Yhdistyneet arabiemiraatit, Bahrain, Egypti, Malediivit, Mauritania, Senegal, Djibouti, Komorit, Jordania, Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus ja Jemenin Hadi-johtoinen hallitus) sulki oman ilmatilansa ja merialueidensa käytön Qatarilta.

Perusteluna saarrolle on esitetty, että Qatar tukee terrorismia. Qatar on myöntänyt joidenkin islamistiryhmien avustamisen mutta kiistänyt terrorismin tukemisen. Lisäksi Qatar on väittänyt avustaneensa Yhdysvaltoja terrorisminvastaisessa sodassa ja taisteluissa ISIS:tä vastaan.

Qatarin-saarto jatkuu yhä, mutta sen teho ei ole ollut koalition näkökulmasta toivotunlainen.

– Näytti siltä, että Saudi-Arabia saa kaikki muut maat Qataria vastaan ja Qatar joutuisi altavastaajaksi, mutta nyt ollaan siinä tilanteessa, että Saudi-Arabian rakentama liittouma ei ole kauhean menestyksekkäästi toiminut. Qatarilla on kuitenkin alueellisena tukijana Turkki, Alaranta sanoi Valioliiga.comille viime perjantaina.

Qatarin tukijoihin kuuluu myös Iran, jota voinee tituleerata koko Lähi-idän alueella Saudi-Arabian arkkiviholliseksi. Saudi-Arabian johtama koalitio onkin vaatinut, että saarron lopettaminen edellyttää muun muassa diplomaattisten suhteiden keventämistä Iranin kanssa ja Al Jazeeran sulkemista. Qatar on päinvastoin vahvistanut suhteitaan Iraniin.

Jatketaan Al Jazeerasta hieman tuonnempana ja siirrytään futiskentille.

Qatar tajusi jalkapallon voiman ennen saudeja

Siinä missä Saudi-Arabia on keskittynyt toimimaan alueellisena suurvaltana, Qatar on ymmärtänyt, että sen on haettava tukijoita ja laajempien massojen hyväksyntää pehmemmän vallankäytön turvin.

Kesäkuussa 2011 Qatarin valtio osti holding-yhtiönsä Qatar Sports Investmentsin (QSI) kautta 70 prosentin osuuden PSG:stä. Seuraavan vuoden maaliskuussa QSI hankki loput 30 prosenttia itselleen. PSG:stä Qatar on muovannut melko nopeassa tahdissa suurseuran, joka pystyy ostamaan ”kenet tahansa”. Barcelona yllätettiin housut kintuissa kesällä 2017, kun PSG yhtäkkiä maksoikin Neymarin 222 miljoonan euron ulosostopykälän. Pelaajasiirtojen maailmanennätys yli tuplattiin kertaheitolla.

On väitetty, että koko PSG-operaatio on ollut markkinointia ja tähdännyt Qatarin MM-kisojen mainostamiseen. Aivan nappiin se ei ole mennyt, sillä Qatarin MM-turnaus on kerännyt enemmän kritiikkiä kuin kenties mikään muu turnaus MM-kisojen historiassa. Qatarin kisoja on kritisoitu koko äänestysprosessin korruptiosta, järjettömistä olosuhteista ja lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista stadioneiden rakennustyömailla.

Kritiikistä huolimatta Qatar on sementoinut paikkansa futiskartalla. Ehkä Qatarissa herättiin jalkapallon vetovoimaan sen jälkeen, kun Abu Dhabin kuningasperheen jäsen sheikki Mansour oli hankkinut Manchester Cityn Abu Dhabi United Groupin kautta vuonna 2008.

Qatarilla niskaote myös Valioliigasta

Qatar päätti aikoinaan ostaa PSG:n, ranskalaisseuran, jonka potentiaali on Ranskan sisällä ylivertainen muihin nähden. Mielenkiintoista on se, että Qatarilla on ote myös Valioliigasta.

Nyt on aika palata aiemmin mainittuun Al Jazeeraan. Saudi-Arabian johtama liittouma on siis vaatinut yhtenä toimenpiteenä Qataria lakkauttamaan Al Jazeeran, jotta saarto voitaisiin purkaa.

Al Jazeera ei ole ihan mikä tahansa toimija. Vuonna 1996 perustetun Al Jazeera Media Networkin omistaa Qatarin valtio. Yhtiön puheenjohtaja on kuningasperheeseen kuuluva sheikki Hamad bin Thamer al Thani, ja se työllistää 3000 henkilöä. Yhtiöllä on eri tytäryhtiöitä täyttämään eri alueiden (muun muassa arabiväestön ja englanninkielisen väestön) tarpeita. Tytäryhtiöillä taas on useita eri kanavia.

Al Jazeeralla oli hyvin merkittävä rooli arabikevään uutisoinnissa 2010-12. Hillary Clinton kommentoi arabikevään aikaan näin:

– Al Jazeera on ollut johtava toimija ihmisten mielipiteiden ja asenteiden muuttamisessa. Ja piti siitä tai ei, se toimii.

Osin Al Jazeeran uutisoinnin rohkaisemina kansalaiset nousivat vastustamaan maidensa hallintoja muun muassa Bahrainissa, Egyptissä, Jemenissä, Libyassa ja Syyriassa. Viisikosta neljä ensin mainittua on – kas kummaa – ollut mukana Qatarin-saartoa puuhanneessa liittoumassa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kolme naapuria Lähi-idässä on päätynyt pelureiksi myös huippufutiksessa. Kuva: Eetu Ikola.

No miten tämä kaikki liittyy Valioliigaan?

Al Jazeera Media Network perusti kesäkuussa 2012 uuden urheiluaiheisten tv-kanavien verkoston: BeIN Sports. Sen on omistanut vuodesta 2014 lähtien beIN Media Group, jonka puheenjohtaja on… PSG:n puheenjohtaja Nasser Al-Khelaifi.

BeIN Media Groupissa ei puhuta mistään pikkurahalla puuhastelusta, vaan yhtiö on nopeaan tahtiin ostanut alueellisia kilpailijoitaan ja tehnyt strategisia yhteistyösopimuksia eri tahojen – muun muassa BBC Studiosin, Warner Brosin ja Discoveryn – kanssa. BeIN Media Group työllistää yli 2500 henkilöä ja tätä nykyä sillä on pelkästään urheiluun 35 eri kanavaa.

BeIN Sportsista on tullut merkittävä peluri myös englantilaisessa jalkapallossa, sillä se on tätä nykyä Valioliigan suurin tv-yhteistyökumppani Britannian ulkopuolella. BeIN Sportsilla on valioliigaoikeudet Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. The Timesin mukaan valioliigaseurat saavat beIN Sportsilta 500 miljoonaa puntaa (568 miljoonaa euroa) kolmen vuoden sopimusjakson aikana. Se on melkoinen valttikortti, kun ruvetaan tosissaan vääntämään.

Nyt tuo vääntö on alkanut.

Saudi-Arabiassa näytetään laitonta sisältöä

Uutisoimme tänä aamuna kirjeestä, jonka beIN Media Group lähetti Valioliigalle ja jokaiselle valioliigaseuralle. Yhtiön toimitusjohtaja Yousef Al Obaidly pyrkii kirjeessä kääntämään sarjaa ja seuroja Saudi-Arabiaa vastaan. Timesin haltuunsa saamassa kirjeessä sanottiin näin:

– Siinä piilee vaara, että Saudi-Arabian valtion sallitaan saada hallintaansa (joko suoraan tai epäsuoraan) merkittävä valioliigaseura. Saudi-Arabian menneitä ja yhä jatkuvia laittomuuksia – ja niiden vaikutuksia Valioliigan, sen seurojen, tv-yhtiöiden ja yleisesti jalkapallon taloudellisiin intresseihin – ei voida jättää huomioimatta.

– Valioliigan pitkäaikaisena yhteistyökumppanina ja valtavana sijoittajana kehotamme voimakkaasti harkitsemaan vaikutuksia [mikäli kauppa sallitaan].

– Ei ole liioiteltua sanoa, että jalkapallon tulevaisuuden taloudellinen rakenne on vaarassa.

[readmore from=Näkökulmat]

Al Obaidy (lue: Qatar) käyttää vipuvartenaan beoutQ:ta. Se on vuonna 2017 alkunsa saanut netti-tv- ja satelliitti-tv-yhtiö, joka näyttää laittomasti sisältöjä – striimejä Saudi-Arabian alueella.

Qatarin-saarron aikaan beIN Media Groupin kanavat estettiin Saudi-Arabiassa ja muutamaa kuukautta myöhemmin beoutQ pulpahti pinnalle. Suuri osa sen näyttämästä sisällöstä on varastettu nimenomaan beIN Sportsilta.

Saudi-Arabiaa on syytetty siitä, ettei se ole toiminut ongelman kitkemiseksi. Valioliiga kertoi viime kesänä ottaneensa yhteyttä yhdeksään eri lakitoimistoon Saudi-Arabiassa, mutta pyynnöt ja vaatimukset kaikuivat kuuroille korville. Ongelma on siis Valioliigankin näkökulmasta aivan todellinen.

Virallisesti beoutQ:lla ei ole yhteyttä Saudi-Arabian valtionjohtoon, mutta jokainen osannee yhdistää pisteet toisiinsa.

Valioliigalla ja seuroilla mahdoton valinta?

Nyt sitä sitten ollaankin vaikeassa paikassa. Mitä Valioliiga ja valioliigaseurat oikein voivat sanoa.

Qatarilla on taskussaan 500 miljoonan punnan tv-sopimus, jolla se kykenee kiristämään sarjaa ja seuroja – etenkin nyt kun koronavirus rasittaa seurojen kassoja entisestään. Samassa vaakakupissa painaa beoutQ:n laiton toiminta, joka rapauttaa Valioliigan kaupallisen toiminnan jalokiveä: tv-oikeuksia.

Sitten taas toisessa vaakakupissa on Saudi-Arabian johtaman konsortion ostotarjous Newcastlesta. Lehdistön tietojen mukaan konsortiolla on merkittäviä aikeita kehittää Newcastle Unitedin lisäksi koko Newcastlen aluetta.

Tiettävästi osin siksi konsortiossa on mukana Reubenin veljesten pääomasijoitusyhtiö. Miljardööriveljekset ovat kiinteistömoguleita, joilla on merkittäviä omistuksia myös Newcastlen alueella. On siis aitoja intressejä kehittää koko aluetta.

Miten sellaista ajatusta voisi vastustaa alueella (Koillis-Englanti), jonka työttömyysaste on Britannian hallituksen tuoreimman tilaston mukaan suurinta (5,6 prosenttia) koko Englannissa?

Näyttää vahvasti siltä, että koko Saudi-Arabian ja Qatarin välinen vääntö on nyt siirtynyt Englantiin ja Valioliigaan. Ihmisoikeusasioistakin voitaisiin puhua vaikka kuinka (Amnesty International on beIN Sports Media Groupin tavoin vedonnut omassa kirjeessään Valioliigaan), mutta ne jäänevät tässä yhtälössä pienemmälle huomiolle.

On merkille pantavaa, ettei beIN Sports Media Group omassa kirjeessään puhunut ihmisoikeusasioista, vaikka juuri niissä Saudi-Arabia on maailman kehnoimpia maita. Syy lienee selvä: Qatarin syntilista on sillä saralla lähes yhtä pitkä.

[readmore from=Newcastle]

Nyt vaikuttaisi siltä, että se peluri voittaa, jolla on paremmat suhteet niihin ihmisiin, joilla valta on. BeIN Media Groupilla on tv-sopimuksen myötä valtaa Valioliigaan ja valioliigaseuroihin. Toisaalta saudien johtamalla konsortiolla voisi kuvitella olevan valtaa vielä korkeammalle tasolle, Britannian hallitukseen. Lupaus työpaikoista (jos konsortion 350-sivuisessa asiakirjanipussa sellaista kaavailua on ollut) on aina kovaa valuuttaa – etenkin koronaviruksen runtelemassa maailmassa.

Lisäksi Reubenin veljeksillä sanotaan olevan hyvät suhteet korkean tason päättäjiin, pääministeri Boris Johnsonia myöten.

Onko tässä jopa käymässä niin, että Reubenin veljekset voivat ratkaista Newcastle-kaupan toteutumisen saudien eduksi?

LUE MYÖS