Kesän siirtomarkkinoista odotetaan yllätyksellisiä.

Koronaviruksen aiheuttama kauden keskeytys on saanut seurat taloudelliseen ahdinkoon. Tulot ovat romahtaneet, mutta menot juoksevat koko ajan.

Mitä pidempään tilanne jatkuu tällaisena, sitä suurempiin ongelmiin seuroissa ajaudutaan. Se taas heijastunee siirtomarkkinoihin.

Useampi taho on jo arvioinut, että edessä on ostajan markkinat. Että pelaajien hinnat romahtavat. Ongelma on siinä, että ostajilla ei ole rahaa. Entinen Liverpoolin ja Tottenhamin urheilutoimenjohtaja Damien Comolli kertoi tuoreeltaan keskustelusta, jonka hän oli käynyt erään agentin kanssa. Comolli täräytti suoraan:

– Eräs agentti kertoi minulle tässä vähän aikaa sitten, että itse asiassa vain kolmella valioliigaseuralla on varaa käyttää rahaa pelaajahankintoihin tänä kesänä, Comolli sanoi Sky Sportsin mukaan.

– En tiedä, onko tämä totta, mutta yleensä kun agenttien kanssa juttelee, heillä on tietoa asiasta.

Comolli ei paljastanut seurojen nimiä, mutta kaikki kolme kuuluvat todennäköisesti Valioliigan kuuden suurseuran joukkoon.

Mitä todennäköisimmin tilanne on sama ympäri maailman. Koronavirus painaa jokaisen seuran taloutta niin kauan, kuin pelit ovat tauolla ja katsomoihin ei voida päästää ihmisiä.

Voi kuitenkin olla, että yksi seura hyötyy tästä häriötilanteesta: Newcastle United.

Hyvän hinta-laatusuhteen pelaajia vai statement?

Jos Valioliiga näyttää vihreää valoa, Newcastle saa muutaman viikon kuluttua uudet omistajat. Uutisoimme aiemmin tänään, että kauppakirjat on jo allekirjoitettu ja 300 miljoonan punnan kauppasumma maksettu.

Newcastle on siis siirtymässä Mike Ashleyn omistuksesta käytännössä Saudi-Arabian valtion hellään huomaan. Se tarkoittaa hieman kärjistäen pohjatonta kassaa.

Paikallislehti Chronicle kertoo, että saudit olisivat pumppaamassa Newcastle Unitedille tuhdin summan rahaa jo tulevaan siirtoikkunaan. Joissain arvioissa on esitetty, että summa olisi 200 miljoonan punnan luokkaa seuraavan kolmen vuoden sisällä. Summasta tosin osa käytettäisiin seuran olosuhteiden parantamiseen.

Vain ostajat tietävät suunnitelmansa, mutta tilanne näyttää joka tapauksessa siltä, että Newcastle on valmis käyttämään rahaa pelaajiin.

Siinä missä muiden seurojen kohdalla on puhuttu heikoista ostomahdollisuuksista koronaviruksen vuoksi, Newcastlesta ei ole samanlaisia puheita kuultu. Koronavirus ei yksinkertaisesti vaikuta saudien ostovoimaan – kuningasperheen varallisuus kun on niin tolkutonta tasoa. Huomattavasti enemmän Newcastlen investointimahdollisuuksia rajoittavat UEFA:n talouden reilun pelin säännöt, joiden mukaan seura voi kuluttaa vain sen verran, kuin omalla operatiivisella toiminnalla rahaa virtaa sisään.

Newcastlen kohdalla on nyt mielenkiintoista nähdä, lähteekö seura saman tien rakentamaan pitkäjänteisesti (vertaa vaikkapa Liverpoolin toimintaan pelaajarekrytoinnissa), vai haluaako Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman näyttää heti hauiksensa kokoa muille.

Kun Manchester City siirtyi abudhabilaiseen omistukseen reilu kymmenen vuotta sitten, omistajilla oli valtava tarve näyttää muskelia, tehdä statement. Päätyivät ostamaan Robinhon Real Madridista seuran silloisella ennätyssummalla (43 miljoonaa euroa). Vasta vähän myöhemmin seuraan palkattiin toimitusjohtaja (Ferran Soriano) ja urheilutoimenjohtaja (Txiki Begiristain), mikä muutti koko toiminnan kertaheitolla suurseuraluokkaan.

Vidal, Rodríguez, Bale, Kane?

Nyt päästään jännittämään, miten Newcastle toimii. Ykköskorin pelaajat voivat olla saatavilla nyt edullisemmin kuin moneen vuoteen. Monet seurat halunnevat pitää kiinni siirtotavoitteistaan, mikä voi nyt tarkoittaa sitä, että kyseiset seurat joutuvat myymään joitain tähtiään ennen kuin voivat ostaa.

Kaikki tämä sataa Newcastlen laariin. Otetaan esimerkki. Barcelona haluaa lehtitietojen mukaan markkinoilta Neymaria, Lautaro Martínezia ja muutamaa muuta. Nykytilanteessa se on mahdotonta. Ennen ostoja on myytävä, ja yksi myytävistä on tiettävästi Arturo Vidal. Aiemmin Vidalia on huhuttu Internazionaleen, mutta nyt huhuissa on kohteeksi vaihtunut Newcastle.

[readmore from=Siirtouutiset]

Juuri tällaisia kaloja voisi olla saatavilla, ehkä kovempiakin. Heitetään nyt ilmaan vaikkapa Real Madridin James Rodríguez, miksei jopa Gareth Bale. Tai mitä jos Harry Kanelle tarjotaan Newcastlessa tuplapalkkaa nykyiseen verrattuna? Siirtyisikö?

Paljon riippunee myös siitä, kuka on Newcastlen penkin päässä, kun siirtoikkuna aukeaa. Jos laivaa yhä johtaa Steve Bruce, vetovoima ykköskorin pelaajia kohtaan ei ole niin korkealla. Mutta jos Brucen tilalle palkataan esimerkiksi Massimiliano Allegri, tilanne voi olla aivan toinen.

Kesästä on tulossa hyvin mielenkiintoinen. Moni muu seura joutuu kiristämään kukkaronnyörejään, Newcastle ei (jos omistaja vaihtuu). Ensi kauden alkaessa Newcastlen materiaali voi olla yllättävänkin kova.

LUE MYÖS