Valioliigan kymmenennen ottelukierroksen herkkupalana nähdään kahden suuren lontoolaisseuran kohtaaminen, kun mestaruutta jahtaavat Chelsea ja Tottenham ottavat mittaa toisistaan sunnuntai-iltana Stamford Bridgellä.

Spursia luotsaava José Mourinho palaa jälleen vanhaan kotiluolaansa, jossa hän kohtaa entisen suojattinsa Frank Lampardin jo toista kertaa tällä kaudella. Tottenham pudotti Chelsean Englannin Liigacupista syyskuun lopulla, mutta sen jälkeen Lampardin sinipaidat eivät ole hävinneet ottelun ottelua.

Tottenham on sunnuntain derbykamppailun alla sarjataulukon toisella sijalla ja Chelsea kolmantena. Kumpikin on hävinnyt tällä kaudella vain yhden pelin Valioliigassa ja heiluttanut maaliverkkoja useammin kuin mikään muu yhdeksän peliä pelannut joukkue. Luvassa on jännittävä kamppailu, jolla tulee olemaan suuri merkitys koko loppukauden mestaruustaistolle.

Kuntopuntari

Chelsea: V, V, V, V, V

24.11. Rennes – Chelsea 1-2 (Mestarien liiga)
21.11. Newcastle – Chelsea 0-2 (Valioliiga)
7.11. Chelsea – Sheffield United 4-1 (Valioliiga)
4.11. Chelsea – Rennes 3-0 (Mestarien liiga)
31.10. Burnley – Chelsea 0-3 (Valioliiga)

Tottenham: V, V, V, V, V

26.11. Tottenham – Ludogorets 4-0 (Eurooppa-liiga)
21.11. Tottenham – Manchester City 2-0 (Valioliiga)
8.11. West Bromwich – Tottenham 0-1 (Valioliiga)
5.11. Ludogorets – Tottenham 1-3 (Eurooppa-liiga)
1.11. Tottenham – Brighton 2-1 (Valioliiga)

Poissaolijat

Lampardilla on käytössään täysikuntoinen joukkue. Takareisivaivojen kanssa jo kuukauden päivät kamppaillut Christian Pulisic on palannut englantilaismanagerin miehistöön.

Tottenham joutuu pärjäämään ilman avaintoppari Toby Alderweireldia, joka loukkasi nivusensa viime viikon Manchester City -voitossa.

Mourinho uskoo kuitenkin, että Steven Bergwijn, Hugo Lloris ja Giovani Lo Celso ovat sunnuntaina pelikunnossa jäätyään pienten vaivojen takia sivuun torstain Eurooppa-liiga-voitosta Ludogoretsia vastaan.

Arvioidut avauskokoonpanot

Chelsea

Mendy
James, Silva, Zouma, Chilwell
Kovacic, Kanté, Mount
Ziyech, Abraham, Werner

Tottenham

Lloris
Aurier, Sánchez, Dier, Reguilón
Højbjerg, Sissoko
Bergwijn, Ndombélé, Son
Kane

Valmentajien kommentit

Chelsean entinen keskikenttämies Lampard pelasi Mourinhon alaisuudessa yhteensä 215 ottelua ja voitti hänen kanssaan kaksi Valioliigan mestaruutta monien muiden pokaalien lisäksi.

Sunnuntain huippuottelun alla Lampard keskusteli kaksikon ”sydämellisestä” ystävyyssuhteesta, joka on kuitenkin muuttunut heidän nykyisten rooliensa myötä.

– Jätin Chelsean vuonna 2014 ja minun elämäni meni toiseen suuntaan. Kun olet ammattilainen, olet yleisesti ottaen kiireinen elämäsi kanssa, minkä takia suhteet ihmisiin muuttuvat, Lampard avasi lehdistölle.

Frank Lampard ja José Mourinho niittivät Chelseassa yhdessä menestystä. Kuva: Getty Images

– Me olimme aina hyvin sydämellisiä. Jos näen Josén, jos puhun hänestä tai jos me viestittelemme toisillemme, olemme aina hyvissä väleissä. Toki välimme ovat muuttuneet, kun olemme kumpikin vihollisseurojen peräsimessä, mutta ei huonolla tavalla. Olemme hyvin kilpahenkisiä ja haluamme kumpikin menestyä.

Tottenhamin vierailu Stamford Bridgelle ei ole ainoastaan derby kahden lontoolaisjätin välillä, vaan se on myös tuhannes ottelu, jonka Chelsea pelaa venäläisomistaja Roman Abramovichin alaisuudessa. Lampardilla ei ollut hänestä kuin hyvää sanottavaa.

– Olen hyvin kiitollinen hänelle kaikesta, mitä hän on seuran eteen tehnyt. Hän muutti minun urani pelaajana. Nyt, olen onnekas saadessani työskennellä tälle fantastiselle seuralle managerina, Lampard kiitteli.

– Minun osani diilistä on laittaa kaikki likoon ja saada seura taistelemaan taas mestaruuksista. Ero kilpailijoihin oli kasvanut, ja nyt me yritämme saada kurottua sen kiinni.

Sunnuntain derby on samalla Roman Abramovichin juhlaottelu. Kuva: Getty Images

Mourinhon kaikki viisi edellistä vierasottelua Chelseaa vastaan ovat päättyneet joko tasapeliin tai häviöön. Lampardin hän on kohdannut neljästi, häviten kolme kertaa.

Kokeneen valmentajakonkarin mielestä paineet ovat kuitenkin sunnuntaina Chelsealla, jolta odotetaan välitöntä menestystä aktiivisen siirtokesän jälkeen.

– Kun olet ennakkosuosikki, tiedät hyvin miksi olet ennakkosuosikki. Sen mukana tulee paineita ja vastuuta, jotka sinun on vain osattava ottaa vastaan, Mourinho sanoi omassa pressitilaisuudessaan.

– Olin aiemmin seuroissa, jotka olivat, sanotaan vaikka näin: mestareita siirtomarkkinoilla heidän voimakkaiden sijoitustensa ansiosta. Minun oli hyväksyttävä tilanteen tuomat paineet. Joten nyt, minulla ei ole tällaisia paineita. Ne paineet ovat muiden käsiteltävissä. Ei meidän.

Ottelun televisiointi

Stamford Bridgellä pelattava ottelu alkaa sunnuntaina kello 18:30 ja näkyy Suomessa suorana V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä suoratoistopalvelu Viaplaysta.