Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters on paljastanut, että Valioliigaan on luvassa suuria muutoksia kaudesta 2022-23 alkaen.

Mastersin mukaan joukkuemäärää ollaan supistamassa 18 joukkueeseen ja mestari ratkaistaan tulevaisuudessa pudotuspeleillä, joihin osallistuu sarjakauden neljä parasta joukkuetta.

Valioliigassa on pelannut kaudesta 1995-96 lähtien 20 joukkuetta. Kausien 1991-95 välisenä aikana Englannin korkeimmalla sarjatasolla pelasi peräti 22 joukkuetta. Masters kertoo, että joukkuemäärän vähentämisellä yritetään saada Valioliigasta entistä kovatasoisempi.

– Olemme tulleet siihen päätökseen, että tehdäksemme Valioliigasta entistäkin kovatasoisemman sarjan, meidän tulee vähentää joukkuemäärää, Masters kertoi Valioliiga.comille puhelimitse.

– Viime vuosien aikana olemme huomanneet, että joukkuemäärä on liian suuri. Sen näkee myös sarjataulukkoa katsoessa.

Ja tottahan tuo on. Kaudella 2018-19 Huddersfield jäi Valioliigan jumboksi kerättyään kauden aikana vain 16 pistettä. Viime kaudella Norwich sai raavittua kasaan ainoastaan 21 pistettä. Kuluvan kauden aikana Sheffield United (14 pistettä) ja West Bromwich (18 pistettä) ovat osoittaneet pelaavansa väärällä sarjatasolla.

Joukkuemäärän vähentäminen voi olla hyväkin juttu, mutta mestarin ratkaiseminen Mestarien liigan tapaan pudotuspeleillä herättää kummastusta. Mastersilla oli kuitenkin myös tähän hyvät perustelut.

– Valioliiga on maailman seuratuin jalkapallosarja ja mielestämme siinä tulee säilyä jännitys aina kauden viime metreille asti. Sitä ei kuitenkaan ole tapahtunut kuin kerran edellisen neljän kauden aikana. Olemme panneet merkille, kuinka jännittäviä esimerkiksi jääkiekon NHL:n pudotuspelit ovat, Masters sanoi.

– Manchester City varmisti mestaruutensa kaudella 2017-18 käytännössä jo joulukuussa, ja saman teki Liverpool viime kaudella. Tälläkin kaudella mestaruustaisto oli ohi jo varhaisessa vaiheessa.

Viime kaudella Liverpool ja Jürgen Klopp pääsivät juhlimaan valioliigamestaruutta kesken kauden. Kaudesta 2022-23 alkaen vastaavaa ei tulla enää näkemään. Kuva: Getty Images

Mutta miten mestari sitten käytännössä ratkaistaan?

– 18 joukkuetta pelaa normaaliin tapaan kaksinkertaisen sarjan. Tämän jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat kaksiosaiset pudotuspelit. Sarjan ykkönen kohtaa nelosen ja kakkonen kolmosen. Otteluparien voittajat kohtaavat Wembleyllä pelattavassa ”superfinaalissa”, jossa panoksena on Valioliigan mestaruus, Masters selvensi.

Tässä kohtaa herää kysymys siitä, onko tämä käytäntö reilua sarjan voittanutta joukkuetta kohtaan? Mastersin mukaan asiasta on kuitenkin keskusteltu seurojen kanssa.

[readmore from=valioliiga]

– Onhan se tietysti jossain määrin hieman epäreilua, jos pelaat 34 ottelua, voitat sarjan ylivoimaisesti, mutta silti mestaruus jää saavuttamatta, Masters myöntää.

– Olemme kuitenkin keskustelleet asiasta kaikkien tämänhetkisten valioliigaseurojen kanssa. Uudistuksista ollaan oltu mielissään, eikä kritiikkiä ole juurikaan tullut.

Jatkossa Valioliigasta putoaa vain yksi seura suoraan Englannin Mestaruussarjaan. Toiseksi viimeiseksi sijoittunut pelaa kaksiosaisen pudotuspelisarjan Mestaruussarjan kakkosta vastaan. Europelipaikat jaetaan jatkossakin tutulla tavalla.

– Uskomme tämän olevan hyvä ratkaisu. Toki Mestaruussarjan joukkueita saattaa kismittää, että nousupaikkoja on jatkossa tarjolla yksi vähemmän.Tällä toimenpiteellä varmistamme kuitenkin sen, että Valioliigassa pelaa aina Englannin parhaat joukkueet, eikä heittopusseja enää nähdä.

Puhelun päätteeksi Masters kertoi lähtevänsä lounastamaan silliä kuraveden kera, mutta hän halusi muistuttaa kaikkia, että Valioliiga jatkuu jo ylihuomenna lauantaina.

– Hyvää aprillipäivää kaikille Valioliiga.comin lukijoille. Muistakaa, että Valioliiga jatkuu jo tulevana viikonloppuna, Masters sanoi ja löi luurin tylysti korvaan.

LUE MYÖS: Valioliiga tiedotti uuden kauden alusta – EM-finalistien tauko jäämässä todella lyhyeksi