The International Football Association Board teki kesällä merkittäviä muutoksia jalkapallosääntöihin.

Erityisesti uusi maalipotkusääntö on puhuttanut. Jatkossa pallollisen joukkueen pelaajat saavat odottaa omalla rangaistusalueella, kun pallo pannaan peliin. Pallottoman joukkueen pelaajien pitää edelleen jäädä rangaistusalueen ulkopuolelle.

Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa lajin luonteeseen. Jos joukkue yrittää riistää pallon korkealla, jää linjojen väleihin aiempaa enemmän tilaa. Kenttä siis ”pitenee”, sillä pallollinen joukkue voi laskea puolustajiaan aivan päätyrajan tuntumaan.

Tämä saattaa johtaa siihen, että joukkueet vetäytyvät suosiolla syvälle. Erityisesti, koska maalipotkuissa ei ole paitsioita.

Manchester City yritti venyttää kenttää sunnuntaina Community Shieldissä. Taivaansinisten manageri Pep Guardiola ryhmitti suojattinsa maalipotkuissa muotoon 2-3-2-1-2-1. City täytti kentän kaikki viisi pystysuuntaista kaistaa tasapainoisesti ja ryhmittäytyi kuuteen eri kerrokseen.

IFAB selvensi sääntöä elokuun alussa, kun joukkueet keksivät uuteen sääntöön erikoisen sovelluksen: maalivahti nosti pallon lähimmälle pelaajalle, joka puski tai antoi rinnallaan pallon takaisin maalivahdille, hänen käsiinsä. IFAB korosti, että temppua ei hyväksytä, mutta siitä ei anneta rangaistustakaan.

Vastustajan pelaajien pitää odottaa rangaistusalueen ulkopuolella niin kauan, kunnes maalipotku annetaan. Peliä ei kuitenkaan vihelletä poikki, jos vastustajan pelaajat eivät ehdi poistua rangaistusalueelta. Tällä yritetään vähentää muun muassa ajanpelaamista. Jos vastustaja häiritsee potkua tarkoituksella, voidaan hänelle antaa varoitus.

IFAB teki muitakin muutoksia sääntöihin. Pelaajan on poistuttava vaihdoissa jatkossa kentältä lähimmän sivurajan yli. Tälläkin pyritään ehkäisemään ajanpeluuta.

IFAB puuttui myös muurin toimintaan. Jatkossa pallollisen joukkueen pelaajien on pysyttävä metrin päässä muurista. Useat joukkueet ujuttivat yhä innokkaammin viime kaudella pelaajia muuriin, jotta maalivahdin näköyhteys palloon heikkenee.

Jos pallo osuu ottelussa jatkossa tuomariin, jatketaan peliä kiistapallolla. Lisäksi rangaistuspotkuissa maalivahdin on pidettävä toista jalkaa maaliviivalla, kun potku lähtee.