Näkökulma: Tällainen pelaaja on Tottenhamiin saapunut Espanjan maajoukkuetulokas – syntyykö Valioliigassa maalipaikkoja samaan tahtiin kuin La Ligassa?

© Kuva: Getty Images

Tottenham nousi varsin yllättäen esiin siirtomarkkinoilla, kun ensin useat mediat raportoivat Gareth Balen paluusta Lontooseen lainasopimuksella Real Madridista. Pian tämän jälkeen muun muassa siirtoasioiden sisäpiiriläinen Fabrizio Romano kertoi Manchester Unitedin ja Real Madridin välisten neuvotteluiden jäähtymisestä koskien Madridin vasenta laitapuolustajaa Sergio Reguilónia.

Reguilón loisti viime kaudella Sevillassa, ja vakiinnutti paikkansa La Ligan parhaimpien laitapuolustajien joukossa. Madrid ja Zinedine Zidane kuitenkin luottavat jatkossa yhä Marcelon lisäksi Ferland Mendyyn, joten Reguilónin tilanne ei olisi parantunut merkittävästi lähivuosina Santiago Bernabéulla. Lopulta Romano kertoi Reguilónin haluavan Manchesteriin, mutta United ei halunnut Madridille etuosto-oikeutta ja takaisinosto-optiota. Tottenham ryösti siirron suostuen Madridin ehtoihin.

Tottenham vahvisti lauantai-iltana sekä Balen että Reguilónin siirrot.

Henkilökohtaisesti olisin nähnyt Reguilónin Unitedissa, koska joukkue pelaa paremmin ylöspäin. Reguilónin vahvuudet tulevat parhaiten esille joukkueessa, jossa hän pääsee nostamaan peliä, kuljettamaan, haastamaan ja tekemään juoksuja tiloihin. Oma otantani Tottenhamista on José Mourinhon aikakaudelta pienehkö, mutta uskallan väittää, etteivät eteneminen ja ylöspäin pelaaminen ole TOP4-tasoa Valioliigassa vieläkään.

Syy siihen, miksi Reguilón kuitenkin sopii Tottenhamiin on se, että jokainen joukkue haluaisi ja tarvitsisi Reguilónin kaltaisen laitapuolustajan. Samalla pidän myös mahdollisuudesta saada Reguilón Mourinhon ja tiimin valmennukseen, jotta hän saa puolustuksellisia heikkouksiaan kehitettyä.

Parhaiten Reguilón pelaa joukkueessa, joka suosii korkeita ja intensiivisiä prässitasoja ja pelaa pallonhallintakeskeistä jalkapalloa – kuten Julen Lopeteguin Sevilla. En ole varma, onko Tottenham tässä valossa se paras vaihtoehto.

Reguilón Spursin kokoonpanossa

Ensisijaisesti Mourinho peluuttanee uutta laitapuolustajaansa konservatiivisemmassa roolissa puolustuslinjan vasemmalla laidalla. Kuten kuuluu, Reguilónin rooli olisi nouseva.

Pallollisessa vaiheessa Reguilón nostaisi vahvemmin ylös vasenta laitakaistaa, joka olisi ensisijaisesti hänen valtakuntaansa. Näin tekisi myös oikea laitapuolustaja. Keskikentällä pivot tippuisi alemmas tai linjaan, ja kaksi muuta miehittäisivät keskustaa.

Hyökkäyskolmanneksella Reguilón olisi väkevästi mukana pelissä. Pallollisena hän hakisi keskityksiä boksiin tai yhdistelmiä laiturin, kymppialueen ja kärjen kanssa. Juoksunsa Reguilón suuntaisi boksiin tai vastustajan linjan selustaan. Sevillassa Reguilón tykkäsi hiipiä myös puolitilaan, josta hän pääsi hyökkäämään taskuihin ja hakemaan omiensa antamia pystysyöttöjä linjan takaa.

Jokerikorttina Mourinho voisi pelata kolmen topparin linjalla. Tämä vapauttaisi Reguilónia kahleista ja joltain osin puolustusvelvotteista, joita hän kohtaisi Spursin pelatessa 4-2-3-1-muodolla. Reguilón on pallollisena dynaaminen, tykkää haastaa ja käytännössä voisi olla täydellinen kaksijalkainen laituri, joka liikkuisi laajalla säteellä laitakaistalla ja puolitilassa mutta myös pääty- ja sivurajaa hyväillen.

Vahvuudet

Kuten todettua, Reguilón rakastaa kuljetuksia ja on niissä todella hyvä. Hänen ”dribbles per 90” lukunsa oli 2,50/90 viime kaudella ja näistä onnistuneita 1,80. Vertailun vuoksi Andy Robertsonin (1,30 / 0,70) ja Trent Alexander-Arnoldin (1,40 / 0,60) luvut jäävät taakse. Tottenhamin Ben Daviesin onnistuneiden kuljetusten lukema oli viime kaudella 0,48, mutta toki puolustavammassa roolissa.

Hyökkäyksellisesti Reguilón on oikeasti laadukas pelaaja sen sijaan, että vain parantelisi numeroitaan. Reguilón oli viidenneksi paras puolustaja viime kauden La Ligassa, kun mitataan avainsyöttöjä per 90 minuuttia (1,47). Reguilónin syöttöjen onnistumisprosentti oli alle 80, mikä saattaa selittyä Sevillan systeemillä ja pelaajan roolilla. Kun ensisijainen tehtävä on tuoda leveyttä ja korkeutta kuljettamalla ja hyökkäämällä ahtaisiin tiloihin, voi mainittu numero olla tavanomaista heikompi.

Kuitenkin hyökkäyksellisesti se, missä Reguilón erottuu edukseen, on avoimissa pelitilanteissa laukaisupaikkojen (maalitilanteiden) luonti. Hän, Pervis Estupiñán ja Jesus Navas olivat tässä tilastossa La Ligan viime kauden kolmen kärki.

Ylipäätään, kun monet miettivät, kuka on Sergio Reguilón, on nostettava esille tunnetumpia nimiä, jotka jäävät vertailussa hänen taakseen. Listalta esiin nousevat muun muassa Dani Carvajal ja Jordi Alba. Sevilla toki keskitti varsin paljon, ja etenkin Navas (193 keskitystä boksiin La Ligassa), mutta Reguilón pelasi ennemmin matalia palloja hyökkääjille.

Heikkoudet

Reguilón on verrattain lyhyt pelaaja (178 cm), joten ilmassa häntä vastaan on mahdollista dominoida. Hän pelaa matalalla painopisteellä puolustaen usein toinen jalka edessä, mikä on aiheuttanut riskitilanteita Sevillassa. Reguilónin taklaustilastot eivät päätä huimaa, mutta toisaalta Lopeteguin systeemissä näitä ei suosita. Yksi vastaan yksi -tilanteissa Reguilón on kolikonheitto puolustuksellisesti ainakin viime kauden perusteella.

Reguilón pelaa kovaa ja sitkeästi, mutta joskus liian yli. Hänen selkäytimessään on ajatus siitä, että pallo pitää voittaa takaisin nopeasti prässin avulla, ja mieluiten korkealla osaa kenttää. Näin ollen on mahdollista välttää hänelle epäsuotuisat haastotilanteet vastustajan laitapuolustajaa tai laitahyökkääjää vastaan. Sevillassa hänen taklauksensa tulivatkin pääasiassa keskialueella tai hyökkäyskolmanneksella.

Ylipelaamisen osalta ratkaisevaa ei kuitenkaan ole se, miten hän puolustaa vaan se, milloin ja miten hän puolustaa. Päätöksenteon on siis parannuttava tilanteissa, joissa Reguilón punnitsee prässiin lähtöä vastustajaa vastaan keskikenttää kohti. Prässäämistä saa rakastaa, mutta sen pitää olla tarkemmin valikoitua.

Reguilónin suosimat matalat syötöt boksiin, joista voidaan puhua jopa liu’utuksina, voivat siis toimia Valioliigassa ja Tottenhamissa, mutta on selvää että Reguilónin on parannettava keskittämistään. Hän on hyvä keskittäjä, muttei missään nimessä erinomainen. Matalat pallot voivat olla vaarallisia myös Valioliigassa, vaikka Reguilón ei todennäköisesti saakaan enää pelata Sevillassa hyvää tulosta tuonutta korkean riskin peliään. Jahka Mourinho ja Spurs suosivat tavanomaisia ja korkeita keskityksiä, Reguilónin kannattaa laittaa tähän osa-alueeseen lisää panoksia.

Yhteenveto

Reguilón on eittämättä yksi parhaista vasemmista puolustajista tällä hetkellä. Tottenham tekee tässä hyvän hankinnan, mutta mikäli Mourinhon pelisysteemi säilyy kutakuinkin ennallaan, aiheuttaa se Lontoon taivaalle ja Reguilónin ylle kysymysmerkin muotoisia pilvilauttoja.

Espanjan maajoukkueen vakionimeksi nouseva pelaaja on erittäin väkevä hyökkäyssuuntaan. Hän pääsee liikkeensä, askelluksensa, kuljetustaitojensa ja matalan painopisteen pallonhallintansa avulla hyviin paikkoihin joukkueensa hyökkäysvaiheessa. Samalla hän saattaa olla liian hätäinen antaessaan viimeistä palloa.

Reguilón on todella proaktiivinen puolustajana. Erilaisessa, vähemmän pallonhallintaan pohjautuvassa pelitavassa Reguilónin suurin haaste on kehittää puolustamistaan maltillisempaan suuntaan. Samalla päätöksenteon pitäisi parantua, kun hän oppii harkitsevaisuutta rakastamansa kovan prässäämisen suhteen.

Voi olla, että Tottenham pääsee nauttimaan suurin piirtein samasta pelaajasta, josta me La Liga -fanit saimme nauttia etenkin viime kaudella Sevillassa. Se vaatii kuitenkin paitsi pelaajalta kehittymistä niin ennen kaikkea myös pelisysteemin tukea.

Bujamies
Twitter: @Bujamies


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.