Näkökulma: Sheffield United on Manchester Unitedia parempi United – sarjanousijoiden sensaatio perustuu kolmeen tekijään

© Kuva: Getty Images

Sheffield United ponnahti lauantaina jälleen Valioliigassa, kun Crystal Palace murtui Selhurst Parkilla luvuin 1–0.

Komeat 36 pistettä kerännyt The Blades on Valioliigassa viidentenä. Vain 35 pistettä napannut Manchester United on kuudentena. Vuonna 1889 perustettu Sheffield United on maailman vanhin – ja tällä hetkellä myös maailman paras United.

Tämä on varsinainen sensaatio: Sheffield Unitedin joukkueen markkina-arvo on Transfermarktin mukaan 128,57 miljoonaa puntaa. Joukkueen lainamaalivahti on Manchester Unitedin (joukkueen markkina-arvo 720,68 miljoonaa puntaa) Dean Henderson, joka on Old Traffordilla nokkimisjärjestyksessä kolmonen tai nelonen.

Keväällä 2019 nousseen Sheffield Unitedin menestys perustuu kolmeen tekijään.

Puolustus terästä

Sheffield United on päästänyt Valioliigassa 25 kierroksella vain 23 maalia. Vain Liverpool (15 maalia) yltää parempaan saldoon.

Sheffield Unitedin manageri Chris Wilder luottaa muotoon 5-3-2. Wilder haluaa, että joukkueen viisi ylintä pelaajaa kattavat vastustajan maalivahdin, puolustuslinjan ja keskikentän mahdollisimman hyvin. Samalla tämä viisikko yrittää tukkia välit.

Sheffield United (punainen) yrittää peittää viidellä ylimmällä pelaajallaan mahdollisimman paljon vastustajia ja tilaa. Tämä edellyttää valtavaa työmäärää ja hyvää organisointia.

Jos viisi ylintä pelaajaa hoitavat vaativat ja rankat hommansa, voi United jättää huoletta viisi pelaajaa alakertaan. Näin joukkueella on vankka ylivoima takalinjoilla.

Jos vastustaja onnistuu houkuttelemaan Unitedin toiselle laidalle ja luomaan tilaa toiselle laidalla, nostaa yksi wing-back hieman. United muovautuu tuolloin muotoon 4-4-2. Kookkaat topparit Jack O’Connel, Chris Basham ja John Egan nauttivat, jos pääsevät purkamaan vastustajan keskityksiä. Sheffield United voi siis huoletta vetäytyä ja houkutella vastustajaa kuorestaan.

Laitoja pitkin

Sheffield United on hyökännyt vain 20-prosenttisesti kentän keskikaistaa pitkin. United etenee 39-prosenttisesti vasemmalta ja 42-prosenttisesti oikealta. United heittääkin herkästi keskityksiä kärjilleen ja etenee varsin suoraviivaisesti. Hyökkääjät saapuvat voimakkaasti vastaan, jotta joukkue voi purkaa painetta. 

Wilder on tuonut varsin Kick & Rush -henkiseen kokonaisuuteen pikantin mausteen. Joukkueen topparit tukevat hyökkäyksiä nousuillaan. Nämä liikkeet luovat pelaajamäärällisiä ylivoimia ja vaikuttavat vastustajan puolustustasapainoon. Jopa Marcelo Bielsa vakuuttui viime kaudella sheffieldiläisten kekseliäisyydestä.

Manchester Unitedin kasvatti Oliver Norwood antaa pohjan Sheffield Unitedin pelaamiselle. Norwood rytmittää keskikentän keskustassa ja syöttää keskimäärin 55,5 kertaa ottelussa. 

Brittiläinen identiteetti

Wilder on entisen teräskaupungin oma poika. Hän kasvoi Bramall Lanella ja ymmärtää sheffieldiläisyyttä. Wilder on luonut joukkueelle hyvin brittiläisen selkärangan. Tämä sopii Brexitin puolesta äänestäneen kaupungin henkeen.

Noin 580 000 asukkaan Sheffieldissä arvostetaan duunareita. Seuran kannattajat muistelevat mielellään terästeollisuudessa pitkää päivää painaneita sukulaisiaan. He edellyttävät vastaavaa, veitsenterävää asennetta jalkapalloilijoilta. Bramall Lanella ei hyväksytä, jos joku antaa periksi. Tämä asenne on tarttunut pelaajiin – ja tuloksen näkee sarjataulukossa.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila

Kertoimet ottelulleSheffield United - Norwich City07.03.2020