Sheffield United – kausiennakko 2020-21: Huuma on ohi, mutta teräskaupungin ylpeys ei hyydy – materiaali kaipaa vielä huippulaatua

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

 • Yhdeksäs sija Valioliigassa
 • 54 pistettä, maaliero 39-39
 • 14 voittoa, 12 tasapeliä, 12 tappiota
 • Paras maalintekijä: Lys Mousset ja Oliver McBurnie (6 maalia)
 • FA Cup: Puolivälierät

Viime kaudeksi Valioliigaan noussut Sheffield United oli varmasti monien papereissa yksi suurimmista putoajasuosikeista viime kauteen lähdettäessä. Mutta kuinka kävikään? Nousijajoukkue pelasi uskomattoman hienon kauden, ja päätyi lopulta yhdeksännelle sijalle.

Joukkue pelasi tasaisen ja hyvän kauden, eikä pitkiä tappioputkia tullut. Toisaalta myös pitkät tappiottomat jaksot loistivat poissaolollaan.

Nousijajoukkue nousi tammi-helmikuussa taistelemaan jopa eurokentille oikeuttavista sijoituksista. Kyseisellä ajanjaksolla se pelasi kahdeksan ottelua putkeen häviten niistä ainoastaan yhden. Tuolloin United kävi sarjataulukossa peräti viidennellä sijalla.

Kausi päättyi lopulta kolmeen peräkkäiseen tappioon, ja sitä myöten haaveet europeleistä murenivat. Matkaa Eurooppa-liigan karsintoihin oikeuttavaan sijoitukseen jäi lopulta viisi pistettä.

Lys Mousset iski viime kaudella kuusi osumaa Valioliigassa. Kuva: Getty Images

Joukkueelta uupui selkeä ykköshyökkääjä, joka paukuttaisi maaleja. Valioliigassa joukkueen parhaat maalintekijät olivat Lys Mousset ja Oliver McBurnie kuudella osumalla.

FA Cupissa joukkue eteni aina puolivälieriin asti. Siellä tie nousi kuitenkin pystyyn, kun Arsenal oli vahvempi luvuin 2-1. Arsenal eteni lopulta koko turnauksen voittoon.

Tärkein yksittäinen tekijä joukkueen hyvälle kaudelle oli puolustus. Se päästi neljänneksi vähiten maaleja koko sarjassa (39). Toisaalta ongelmakohdaksi muodostui maalinteko. Joukkue teki kärkikymmeniköstä selvästi vähiten osumia.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Luke Freeman (kk, 28, Nottingham Forest, laina)

Keskikenttäpelaaja pelasi viime kaudella 11 valioliigakamppailussa. Vastuuta tuli myös FA Cupissa sekä Liigacupissa. Peliaikaa tuli enimmäkseen vaihtopelaajan roolissa. Lainattiin sarjaporrasta alemmas.

Jake Eastwood (mv, 23, Kilmarnock, laina)

Seuran oma kasvatti on viettänyt viime vuodet suurimmaksi osaksi lainasopimuksilla muualla. Pelasi viime kaudella Kakkosliigassa Scunthorpen paidassa. Nyt lainalle Skotlantiin.

Ben Heneghan (kp, 26, ilman seuraa)

Blackpoolissa kaksi edellistä kautta lainalla olleen puolustajan sopimus päättyi. On tällä hetkellä työtön.

Nathan Thomas (vh, 25, ilman seuraa)

Viime kaudella Carlislea lainasopimuksella edustaneen laitahyökkääjän sopimus päättyi. Uutta seuraa ei ole vielä löytynyt.

Mark Duffy (kk, 34, Fleetwood)

Kokenut keskikenttäpelaaja on pelannut edelliset viisi kautta lainasopimuksilla muualla. Viime kaudella mies edusti Stokea ja ADO Den Haagia muutaman ottelun verran. Nyt ura jatkuu ilmaisen siirron myötä Fleetwoodissa.

Kieron Freeman (op, 28, ilman seuraa)

Laitapuolustajan sopimus päättyi kesällä. Pelasi viime kaudella yhteensä seitsemässä ottelussa kaikki kilpailut mukaan lukien.

Leon Clarke (kh, 35, ilman seuraa)

Konkarihyökkääjä pelasi viime kaudella ainoastaan viidessä ottelussa. Sai lähinnä jämäminuutteja. Iski vielä toissakaudella Mestaruussarjassa peräti 19 osumaa. Sopimus päättyi.

Ravel Morrison (kk, 27, ilman seuraa)

Jamaikalainen vietti viime kauden suurimmaksi osaksi lainalla Middlesbrough’ssa. Otteluita kertyi kuitenkin ainoastaan kolme. Sopimus päättyi.

Dean Henderson (mv, 23, palasi lainalta Manchester Unitediin)

Kuva: Getty Images

Kaksi kautta lainalla pelannut maalivahti palasi Manchester Unitediin. Nousi viime kaudella Valioliigan parhaimpien maalivahtien joukkoon ja oli suuri yksittäinen tekijä nousijajoukkueen mahtavalla kaudella. Valtava menetys. Tilalle hankittiin Bournemouthista Aaron Ramsdale, jolla on valtavat saappaat täytettävänään.

Panagiotis Retsos (kp, 22, palasi lainalta Bayer Leverkuseniin)

Tuli tammikuussa lainalle Saksasta. Pelasi kuitenkin ainoastaan yhdessä ottelussa.

Richairo Zivkovic (kh, 23, palasi lainalta Changchun Yataihin)

Sheffield United vahvisti tammikuussa rivejään lainaamalla Zivkovicin kiinalaisesta Changchun Yataista. Lopulta hollantilaishyökkääjä pelasi viidessä ottelussa peräti 106 minuuttia. Ei jää erityinen ikävä.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Aaron Ramsdale (mv, 22, Bournemouth)

Kuva: Getty Images

Sheffield United hankki maalilleen Dean Hendersonin lähtemää aukkoa paikkaamaan nuoren Aaron Ramsdalen Mestaruussarjaan pudonneesta Bournemouthista. Englannin nuorisomaajoukkueissa esiintynyt nuorukainen nousi viime kaudella Bournemouthin ykkösvahdiksi. Potentiaalia on nousta sarjan eliittiin. Siirtosumma oli 20,5 miljoonaa euroa.

Wes Foderingham (mv, 29, Rangers)

Englantilaisvahti siirtyi Unitediin ilmaisella siirrolla Rangersista. Lähtökohtaisesti kakkosvahti Ramsdalen takana. Foderingham on ollut myös Rangersissa kakkosvaihtoehto tolppien väliin.

Callum Robinson (vh, 25, palasi lainalta West Bromwichista)

Irlannin maajoukkuelaituri pelasi alkukauden Sheffield Unitedissa, mutta siirtyi tammikuussa loppukaudeksi lainalle West Bromwichiin. Valioliigassa otteluita kertyi 16, samoin kuin Mestaruussarjassa. Iski yhteensä neljä osumaa viime kaudella molemmat sarjat mukaan lukien.

Valmennus

 • Manageri: Chris Wilder
 • Avustava manageri: Alan Knill
 • Valmentaja: Matt Prestridge
 • Maalivahtivalmentaja: Darren Ward
Chris Wilder on tehnyt vakuuttavaa työtä Sheffield Unitedissa. Kuva: Getty Images.

Viime kauden yllättäjiin lukeutunut Sheffield United lähtee tulevaan kauteen huomattavasti haastavammasta tilanteesta. Joukkue sijoittui manageri Chris Wilderin johdolla yhdeksänneksi ja ihastutti monia katsojia varsinkin alkukaudesta. Pisteodottaman valossa joukkueen sijoitus olisi ollut 11., ja United ylisuoritti 4,66 pisteellä. Iso kiitos siitä kuului lainalla olleelle maalivahdille Dean Hendersonille.

Mikä sitä vasten yllätti viime kaudella oli se, että vedonlyöntimarkkina sekä suurin osa analyytikoista arvioivat Sheffieldin olevan heikoin nousija. Tässä pätee jälleen kerran vanha viisaus; systeemi on tärkeämpi kuin yksilö, ja nousijajoukkueille tärkeintä on rakentaa tiivis puolustus sekä mielellään toteuttaa jotain, mihin sarja ei ole tottunut. Tässä Sheffield United onnistui hyvin. Miltä tuleva kausi näyttää Bladesin näkökulmasta?

Tärkein tehtävä siirtoikkunan aikana oli löytää korvaaja kaksi kautta seurassa pelanneelle Dean Hendersonille. Henderson ylisuoritti viime kaudella PSxG:n (post shot expected goals) 4,8 maalilla, ja joukkue ylisuoritti kokonaisuudessaan maaliodottamansa vastaan (xGA) 13 maalilla. Korvaajaksi hankittiin putoaja Bournemouthin 21-vuotias Aaron Ramsdale. Vaikka Bournemouthin kausi oli iso pettymys, niin päätyi Ramsdale hieman plussalle samaisessa PSxG-mallissa. Henderson on kiistatta parempi maalivahti, mutta Ramsdalen numerot nousevat todennäköisesti paremman puolustuksen takana. Hän on kaikilla mittareilla kelpo korvaaja.

Vaikka Sheffield United oli onnekas päästettyjen maalien suhteen, niin jäi parannettavaa maalinteossa, mikä tasaa hieman vaakaa. Sheffield alisuoritti oman maaliodottamansa melkein seitsemällä maalilla, joten hieman terävämpi viimeistely varsinkin David McGoldrickilta auttaa joukkuetta kohti hyvää tulosta.

Siirtoikkunan aikana ei ole käytännössä tapahtunut Ramsdalen lisäksi juuri mitään, mikä on ehdottomasti pettymys. Toisaalta isoja investointeja oli suhteellisen turha odottaa, sillä Sander Berge tuli sisään kesken kauden 24 miljoonan siirtosummalla, ja Ramsdale maksoi 20 miljoonaa euroa. Liikaa pelimerkkejä ei siis ole. 

Sheffield Unitedin vire oli enimmäkseen heikko koronatauon jälkeen, ja joukkue oli isoimpia kärsijöitä tiiviistä otteluohjelmasta. Mukaan mahtui toki isoja päänahkoja Chelseasta, Wolvesista sekä Tottenhamista. Suhteellisen ohut materiaali joutui koetukselle. Siirrytään pelilliseen analyysiin.

Chris Wilder suosii 3-5-2-muotoa, joka nosti useiden kulmakarvoja viime kaudella. Formaatio on epätavanomainen ja kekseliäs. Kova työmoraali ja hyvä organisointi ovat Bladesin voimavaroja. Isoin kohteliaisuus Chris Wilderille sekä avustavalle valmentajalle Alan Knillille on se, että he ovat luoneet joukkueen, joka on paremi kuin osiensa summa. Blades on ennen kaikkea todella toimiva kollektiivi. 

Valmentajakaksikon yhteispeli toimii ja vaikka Knill ansaitsee vuolaasti kehuja esimerkiksi hyökkäävistä toppareista, on Wilder myös progressiivinen valmentaja. Dynamiikka on erinomainen. Valmennus kannustaa joukkuetta toimimaan kentällä lähes poikkeuksellisen älykkäästi. 

Sheffield Unitedin puolustusmuoto on 5-3-2 passiivisessa keskiblokissa. Yksityiskohta, mikä erottaa Sheffieldin muodon muista vastaavista on, että se on joustavampi ja taipuu paremmin leveyssuuntaan. Keskikentän uloimmat pelaajat koittavat kiinnittää vastustajan laitakanaville, jos vastustaja pyrkii pelaamaan blokin ympäri laitapakkien taustakierroilla esimerkiksi. Tämä pitää muodon tiiviinä, sillä yleensä on vastaavilla 5-3-2-blokeilla taipumusta muuttua vähitellen kapeammaksi. 

Blades ei prässää kovinkaan agressiivisesti. Hyökkääjät pyrkivät mielummin leikkaamaan syöttölinjoja keskikentille kuin antaa painetta toppareille. Tämä mahdollistaa sen, että Sheffield pystyy keskittymään palloon enemmän ja liikkuu tiiviisti sivulta sivulle. Tämä pakottaa vastustajia pelaamaan blokin läpi, mikä ei tietenkään ole helppo tehtävä. Tämä tiivis keskikentän tukkiminen sekä kolme topparia kera maalivahdin takaavat sen, että heillä on ylivoima pitkissä palloissa. 

Dean Hendersonin korvaaminen ei ole helppoa. Kuva: Getty Images.

Blades ei kuitenkaan ole vain yhden tempun poni. Niitä vastustajia vastaan, jotka pyrkivät pelaamaan alhaalta, mutta eivät ole hyviä siinä, Sheffield antaa korkeammalla kenttää painetta. Sheffieldin keskikenttä on luonnollisesti pelin ydin, ja se toimii todella joustavasti. Puolustaessa se kykenee tukkimaan syöttösuuntia tai vaihtoehtoisesti myös antamaan painetta leveisiin alueisiin kentällä. Tarkoituksena on kuitenkin maksimoida mahdollisuudet positiivisille suunnanmuutoksille ja voittaa pallo takaisin.

Hyökkäyssuuntaan ryhmitys vaihtuu kätevästi 3-5-2-muotoon, joka on niin ikään todella joustava. Koska usein topparit ovat ainoat pelaajat, joille suodaan aikaa ja tilaa kentällä, se tarkoittaa, että heidän on toimittava myös pelintekijöinä. Wilderin ja Knitin ajattelutavasta tekee poikkeuksellisen sekä osittain ikonisen se, että toppareiden pelintekeminen tapahtuu leveällä kenttää. Uloimmat topparit pystyvät joko ylimiehittämään laitakanavat wingbackien kanssa tai vaihtoehtoisesti tukkia kentän keskustan ja tarjota keskikentille mahdollisuuden liikkua aggrressiivisemmin ylöspäin.Tämä tarkoittaa, että Sheffield luo helposti numeraalisia ylivoimia haluamalleen puolelle kenttää. 

Vastustajan näkökulmasta tämä on ikävä tilanne, sillä vaihtoehtoja on ideaalissa tilanteessa (Sheffieldin kannalta) kaksi: 

 • Joko keskikenttien ja laitahyökkääjien on seurattava Bladesin pelaajia, mikä tekee vastahyökkäämisestä vaikeaa.
 • Ei seurata pelaajia, mikä mahdollistaa Bladesille numeraalisen ylivoiman korkealla kenttää.

Suurin osa Sheffield Unitedin hyökkäyspään tapahtumista tulee laidoilta. Sheffield keskittää aktiivisesti, mutta hyödyntää myös numeraalisia ylivoimia sekä pallottomia liikkeitä houkuttimena luodakseen tilaa laukoa. Enda Stevens on yksi Valioliigan aliarvostetuimpia pelaajia ja hänen rooliaan Bladesissa ei voi alleviivata tarpeeksi.

Enda Stevensin prosenttiosuus joukkueen eteenpäin etenemisestä on massiivinen ja yhteensä 14,49% Sheffieldin kokonaissummasta. Tämä laittaa hänet samaan kategoriaan Allan Saint-Maximinin kanssa ja Stevens on huomattavasti korkeammalla tässä osuudessa kuin esimerkiksi Norwichin Emi Buendía.

Sheffield taipuu monimutkaisiin syöttökombinaatioihin vastustajan boksin tuntumassa. Sheffield voi myös pelata suoraviivaisesti kohti kärkiparia ja joukkue on tehokas erikoistilanteista. Heillä on toisin sanoen useita aseita käytettävänään. Valmennuksen tärkein testamentti on kuitenkin, että kaikesta huolimatta joukkue ei lähes koskaan menetä tasapainoa kentällä. 

Tulevaan kauteen lähdettäessä suurin ongelma on, että materiaali kaipaa hieman laatua sekä leveyttä, jos Sheffield mielii jälleen kilpailla sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon. Ensimmäisen kauden huuma on ohi, ja vastustajat ovat paremmin perillä joukkueen mekanismeista, ja mitä heidän pitää tehdä luodakseen tilanteita Sheffieldiä vastaan.

Uusimpien tietojen mukaan Sheffield on kuitenkin heräämässä siirtomarkkinoilla ja alkuviikosta on syytä odottaa vahvistuksia. Ovesta on todennäköisesti tulossa sisään joku nimi hyökkäykseen ja Liverpoolin Rhian Brewster on ollut liitettynä seuraan.

Kean Bryan saattaa lyödä läpi ensi kaudella. Kuva: Getty Images.

Merkittävä etu tässä on, että Chris Wilderin johdolla Sheffield on loistava paikka pelaajille. Wilder on kyennyt kehittämään edullisista hankinnoista todella laadukkaita sekä monipuolisia pelaajia. Tämä varmasti vetoaa useaan. Kaiken lisäksi Sheffield on kilpailukykyinen nippu, joten kynnys siirtyä madaltuu. Joukkue onkin aikaisempina vuosina tehnyt todella laadukkaita budjettihankintoja. 

Yksi pelaaja, joka tulee todennäköisesti saamaan vastuuta kauden aikana ja olemaan yllätyspakkaus, on nuori Kean Bryan. Hän taipuu toppariksi tai wingbackiksi ja tulee kauden mittaan varmasti saamaan vastuuta. Harjoituspeleissä hän on vakuuttanut.

Positiivisella puolella on myös se, että Lys Mousset on varmasti paremmassa kunnossa tällä kaudella ja Oliver McBurnie näytti terävältä loppukautta kohden. Vahvistuksille on kuitenkin tilaa.

Sheffield United on loistava kollektiivi, mikä kantoi viime kaudella pitkälle. Tämä tulee myös avittamaan joukkueen hyvään sijoitukseen tällä kaudella. Ensimmäisen kauden huuma on kuitenkin ohi ja nyt alkaa todellinen työ, tai taistelu. Vastaavanlaisen sijoituksen tuottaminen toistamiseen ei ole helppo tehtävä.

Identtisellä materiaalilla ei Bladesilla välttämättä ole asiaa 11 parhaan joukkoon, mutta onneksi – mitä ilmeisimmin – vahvistuksia on tulossa. Miksi tietynlaiset ”sokkovahvistukset” nostavat arvioita on, että Sheffield United scouttaa loistavasti pelaajia, ja Wilder on uskomattoman hyvä kehittämään heitä. Hän saa materiaalista kaiken tarvittavan irti. Hankinnat ovat onnistuneet seuralta kaiken lisäksi erinomaisesti toistaiseksi.

Kausi ei missään nimessä tule olemaan helppo ja suurin kysymys tällä hetkellä on miten Ramsdale onnistuu Hendersonin korvaajana. Sheffield saa kuitenkin maalivahtinsa tuntemaan olonsa isommaksi, joten komplikaatioita ei uskoisi olevan. Bladesin systeemi on yksi mielenkiintoisimpia ja tehokkaimpia Valioliigassa, ja jos sopivia profiileja tulee vielä sisään joukkueeseen tarkoittaa se, että systeemi kehittyy entisestään.

Tärkein pelaaja - Aaron Ramsdale

Aaron Ramsdalea odottaa valtavat saappaat Sheffieldissä. Kuva: Getty Images.

Sheffield Unitedin joukkueessa tähdet loistavat poissaolollaan, mutta se taistelee yhtenäisenä joukkueena tiiviisti puolustaen. Viime kaudella Dean Hendersonin huima kausi siivitti joukkueen taistelemaan jopa eurokentille pääsystä.

Nyt, Hendersonin lähdettyä, hänen saappaitaan tulee täyttämään nuori Aaron Ramsdale. Englannin nuorisomaajoukkueissakin esiintynyt nuorukainen (22) on kovan paikan ja uuden haasteen edessä.

Viime kaudella Ramsdale pelasi vahvan kauden Bournemouthissa, vaikka joukkue putosi kauden päätteeksi Mestaruussarjaan. Sesonki oli kuitenkin Ramsdalen osalta todellinen läpimurtokausi. Nyt Ramsdale pääsee pelaamaan paremman puolustuksen takana, ja jälki voi olla erinomaista.

Ramsdalelta vaaditaan joka tapauksessa huippupelastuksia illasta toiseen, mikäli Sheffield United aikoo myös tulevalla kaudella taistella sijoituksista kärkikymmenikössä.

Arvio

Sija: 11

Ensimmäisen kauden huuma on ohi. Tulevalla kaudella Sheffield United joutuu todelliseen testiin. Loppukaudesta loppui bensa tankista, mutta materiaali tulee todennäköisesti laajenemaan jonkin verran vielä siirtoikkunan aikana.

Bladesin systeemi on edelleen vastustajalle todella hankala ja heitä vastaan on vaikea pelata. Joukkue on todella hyvässä tasapainossa, mutta kaipaa vielä hieman lisää kärkikompetenssia. Vastustajat tuntevat Sheffieldin paremmin.

Lähtökohtaisesti Sheffield United taistelee sijosita 10-14. Tällä hetkellä kallistuu vaaka hieman kohti sijaa 12, mutta Blades ei vielä ole valmis siirtomarkkinoiden osalta, ja valmentaja Chris Wilder vahvisti, että neuvottelut ovat edenneet. Varmaa on kuitenkin se, että Sheffield on hyvä paikka kehittyä ja joukkue on parempi kuin yksittäisten osiensa summa. Joukkue vakiinnuttaa tulevalla kaudella paikkansa Valioliigassa erinomaisella valmennuksella sekä järkevällä siirtopolitiikalla.

Ihanneavaus

Sheffield Unitedin ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Aaron RamsdaleMVMaalivahti14.5.1998
21Michael VerripsMVMaalivahti3.12.1996
18Wes FoderinghamMVMaalivahti14.1.1991
25Simon MooreMVMaalivahti19.5.1990
12John EganKPToppari17.8.1982
5Jack O'ConnellKPToppari29.3.1994
22Ethan AmpaduKPToppari14.9.2000
6Chris BashamKPToppari20.7.1988
15Phil JagielkaKPToppari17.8.1982
29Kean BryanKPToppari1.11.1996
-Kyron GordonKPToppari24.5.2002
3Enda StevensVPVasen laitapuolustaja9.7.1990
19Jack RobinsonVPVasen laitapuolustaja1.9.1993
13Max LoweVPVasen laitapuolustaja11.5.1997
2George BaldockOPOikea laitapuolustaja26.1.1993
20Jayden BogleOPOikea laitapuolustaja27.7.2000
8Sander BergePKKPuolustava keskikenttä14.2.1998
26Jack RodwellPKKPuolustava keskikenttä11.3.1991
36Regan SlaterPKKPuolustava keskikenttä11.9.1999
16Oliver NorwoodKKKeskikentän keskusta12.4.1991
4John FleckKKKeskikentän keskusta24.8.1991
7John LundstramKKKeskikentän keskusta18.2.1994
-George BroadbentKKKeskikentän keskusta30.9.2000
42Zak BruntKKKeskikentän keskusta17.11.2001
23Ben OsbornVHVasen laitahyökkääjä5.8.1994
14Oliver BurkeOHOikea laitahyökkääjä7.4.1997
11Lys MoussetKHKeskushyökkääjä8.2.1996
9Oliver McBurnieKHKeskushyökkääjä4.6.1996
17David McGoldrickKHKeskushyökkääjä29.11.1987
10Billy Sharp (C)KHKeskushyökkääjä5.5.1986
39Antwoine HackfordKHKeskushyökkääjä20.3.2004

Karri Kovanen, Kim Keränen
Twitter: @KooKovanen, @KeranenKim

Kuvankäsittely: Eetu Ikola