Entinen Tottenhamin pelaaja ja nykyisin Veikkausliigassa Valkeakosken Hakaa valmentava Teemu Tainio vieraili Week of Football -podcastissa.

Tainiolta kysyttiin mietteitä entisen seuransa kaudesta. Miltä Spursin kausi on ”Tornion terrierin” mielestä näyttänyt?

− Ei kauhean hääviltä, jos ihan rehellisiä ollaan. Eihän tuo sarjasijoitus ole lähelläkään sitä, mitä ennen kautta odotettiin. Viime vuonna Mestarien liigan finaalissa ja suurin odotuksin kauteen. Kyllä tämä on aika mahalasku, Tainio harmitteli.

Tottenham on tällä hetkellä Valioliigassa keskikastissa sijalla kymmenen. Eurooppa-liigan karsintoihin oikeuttavat paikat eivät ole vielä karanneet täysin ulottumattomiin, mutta lontoolaisilla on hankala tehtävä kivuta sarjataulukossa ylemmäs.

Kauden päävalmentajana aloittanut Mauricio Pochettino sai väistyä heikon alkukauden jälkeen José Mourinhon tieltä.

− On ollut valmentajan vaihtoa ja kaikenlaista. Kausi ei ole missään nimessä ollut hyvä Tottenhamilta. Tuntuu siltä, että viime vuoden Mestarien liigan finaalin tappiosta ei olla toivuttu, Tainio pohti podcastissa.

Tottenham kohtaa tänään kello 20 alkavassa ottelussa Bournemouthin. Lontoolaisryhmä on peliin lähdettäessä selvä ennakkosuosikki, sillä Bournemouth on sarjassa toiseksi viimeisenä ja putoaminen näyttää vääjäämättömältä.

Silti Tottenham voi yhtä hyvin kompuroida ja menettää pisteitä myös tyvipään seuroille.

− Jotenkin näyttää siltä, että on puhti pois. Samat herrat, jotka olivat seuran taustalla silloin minunkin aikanani, sanoivat, että on ollut vähän sellainen väljähtänyt meininki. Kun tulokset eivät olleet hyviä, niin päätettiin, että Pochettino saa lähteä, Tainio totesi.

Tainion mielestä Spursin heikko kausi on pitkälti seurausta vuosi sitten koetusta pettymyksestä Mestarien liigassa. Tuolloin oli Tottenhamin paikka kahmaista palkinto itselleen. Pochettinon alaisuudessa kuormitus oli koko ajan kuitenkin valtava.

− Hän vaatii pelaajilta tosi paljon. Vapaapäiviä ei kauheasti ole, ja treenit ovat tosi intensiivisiä. Sitten se menee helposti siihen, että kun ollaan oltu lähellä voittaa jotakin, niin tuleva tai käynnissä oleva kausi vähän lässähtää. Niin siinä kävi nyt.

Tottenham yrittää paluuta Valioliigan ja Euroopan huipulle Mourinho päävalmentajanaan. Portugalilaismanagerin saavutukset tiedetään, mutta myös Mourinho tarvitsee aikaa, jotta hänen oppinsa purevat uudessa joukkueessa.

Tainio itse hääri Tottenhamin keskikentällä vuosien 2005 ja 2008 välillä yhteensä 61 ottelua.

− Meillä oli tosi nimivahva joukkue. Siinä oli Robbie Keanea, (Dimitar) Berbatovia ja Edgar Davidsia. Silloin Tottenham alkoi panostaa ja hankkia nimimiehiä ihan huippuseuroista. Silloin aloimme nousta kohti kärkikahinoita, Tainio muisteli.

Tainion mukaan nykypäivän Tottenhamia pystyisi varustamaan vielä tämänhetkistä pelaajistoakin nimekkäämmillä pelimiehillä.

− Jos nyt vertaa, niin väittäisin, että sen ajan Tottenham oli nimekkäämpi kuin nykyinen. Aikakausia on vaikea vertailla, mutta kun miettii, niin siellä on Harry Kanea ja muita seuran omia kasvatteja. Silloin meillä oli enemmän ostoporukka, Tainio sanoi.

Kello 20 alkava Bournemouth−Tottenham ja muut Spursin pelit ovat nähtävissä Viaplayn kautta.