TOP 5: Englantilaiskärkien juhlaa, Valioliigan parhaasta ei silti epäselvyyttä – Stocksbridgestä maailman huipulle 33-vuotiaana

© Kuva: Getty Images

Valioliiga.com tekee yhä Valioliigan kauden 2019-20 purkua. Olemme nimenneet eri pelipaikkojen parhaita ja nyt luvassa on Valioliigan parhaat keskushyökkääjät. Kaudella 2019-20 Jamie Vardy voitti Valioliigan maalipörssin ja nousi myös ansaitusti tämän listauksen kärkeen.

Alla tähän mennessä julkaistut TOP-listat:

5. Harry Kane, Tottenham

Ottelut: 29
Maalit: 18 (2 rp.)
Syötöt: 2
xG: 10,6

Moni piti Tottenhamin ykköstykki Harry Kanen kautta vähintäänkin pienoisena pettymyksenä. Kane oli kuitenkin vaisun Spursin tärkein pelaaja, ja pitkälti kapteeninsa ansiosta Tottenham pelaa ensi kaudella Eurooppa-liigan karsinnoissa. Tilastot puoltavat Kanen vahvaa kautta.

Kane loukkaantui tammikuun ensimmäinen päivä pelatussa ottelussa Southamptonia vastaan. Takareisi pamahti, ja silloin pelättiin jopa EM-kisojen puolesta. EM-kisat siirtyivät koronan tieltä, ja lopulta Kane pääsi vielä pelikentille koronatauon jälkeen. Tuloksena oli lopulta 18 maalia 29 ottelussa.

Kanen oltua loukkaantuneena José Mourinhon miehistö onnistui voittamaan vain kolme ottelua kahdeksasta. Sen lisäksi Spurs hävisi myös Southampton-ottelun, jossa Kane loukkaantui. Kun Kane palasi loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon koronatauon jälkeen, Spurs hävisi vain kerran.

Kauden viimeisestä yhdeksästä ottelusta Tottenham voitti kuusi ja Kane teki seitsemän maalia.

Myös tilastot kertovat Kanen tärkeydestä. Keskushyökkääjä pystyy luomaan maaleja lähes tyhjästä, minkä lisäksi Kane on äärettömän hyvä viimeistelijä. Kanen xG oli vain 10,8, eli Kanen odotettu maalimäärä tekopaikkojen osalta oli viime kaudella alle 11 osumaa. Kane siis uhmasi xG:tä selvästi.

Tottenhamin osalta Kanen tilastot kertovat karua kieltä Spursin hyökkäyspelin tehottomuudesta, mutta myös siitä, että Kane pelasti Mourinholle useita elintärkeitä pisteitä maaleillaan.

4. Sergio Agüero, Man City

Ottelut: 24
Maalit: 16 (2 rp.)
Syötöt: 4
xG: 13,8

Loukkaantumisista kärsinyt Agüero oli ehjänä ollessaan Valioliigan paras hyökkääjä. Siksi mies kuuluu myös tähän listaukseen. Agüero oli suoraan sanottuna jäätävässä iskussa alkukaudesta. Manchester Cityn hyökkääjä teki ensimmäiseen kuuteen otteluun peräti kahdeksan maalia, eli puolet koko kauden maalimäärästään.

Sen jälkeen tuli pieni suvantovaihe, mutta vuodenvaihteen tienoilla osumia tuli jälleen vakuuttavalla tehokkuudella. Agüero nauttii yhä Pep Guardiolan luottamusta, vaikka kausi päättyikin lopulta polvivamman takia liian aikaisin. Agüeroa tuskin nähdään enää Mestarien liigan lopputurnauksessa kentällä.

Sergio Agüeron kausi päättyi ennen aikojaan. Kuva: Getty Images.

Minuutteihinsa nähden Agüero oli keskimäärin Valioliigan tehokkain maalintekijä. Vaikka osumia tuli ryppäissä ja väliin mahtui heikompia ajanjaksoja, Agüero teki 90 minuuttia kohden 0,99 maalia. Ja jos maalisyötöt lasketaan mukaan argentiinalaishyökkääjä oli Cityn maalissa mukana (joko tekemällä tai syöttämällä) 90 minuuttia kohden 1,05 kertaa.

Kunnossa ollessaan Kun Agüero on yhä Valioliigan tehokkaimpia keskushyökkääjiä. Toivoa sopii, että 32-vuotiaan hyökkääjän paikat kestävät vielä pitkään.

3. Anthony Martial, Man Utd

Ottelut: 32
Maalit: 17
Syötöt: 6
xG: 10,8

Manchester Unitedin keskushyökkääjä Anthony Martial on ristiriitainen hahmo. Ranskalaishyökkääjä pelasi maalien valossa uransa parhaan kauden. Vihdoin 24-vuotias Martial on alkanut lunastamaan niitä odotuksia, joita 60 miljoonan euron hintalappu kesältä 2015 toi mukanaan.

Martial saa kritiikkiä edelleen. Hänen olemuksensa kentällä on ajoittain laiskanpuoleinen, mutta tällä kaudella United-hyökkääjä osoitti vaarallisuutensa. Varsinkin koronatauon jälkeen Martial oli ilmiliekeissä ja iso syy siihen, että United venyi vahvan loppukautensa ansiosta ensi kaudeksi Mestarien liigaan.

Marcus Rashford ja Anthony Martial tukevat ihailtavasti toisiaan kentällä. Kuva: Getty Images.

Martial teki koronatauon jälkeen yhdeksässä ottelussa kuusi maalia ja antoi neljä maalisyöttöä. Ilman ilmiömäistä loppukautta ei Martial olisi myöskään noussut tälle listaukselle.

Edelleen Martialin heikkous on ajautuminen ajoittain pelin ulkopuolelle, josta kertoo myös miehen xG-lukema 10,8. Martial siis ylisuoritti xG-lukemaansa nähden, mutta se kertoo toisaalta myös siitä, ettei ransakalaishyökkääjä pääse parhaille tekopaikoille tarpeeksi usein.

Tällä kaudella miehen viimeistely oli kuitenkin tehokasta. Lisäksi Martialin ehdoton vahvuus on se, että hän pystyy pelaamaan erinomaisesti yhteen Marcus Rashfordin kanssa. Rashford ja Martial vaihtavat usein paikkoja ja tuottavat sen avulla suuria haasteita puolustuslinjalle.

Vahva kausi antaa Martialille erinomaiset lähtökohdat ensi kauteen. Nähtävissä on, että Unitedin 60 miljoonan euron investointi alkaa vasta lämmetä Valioliigan vaatimaan tempoon.

2. Danny Ings

Ottelut: 38
Maalit: 22 (1 rp.)
Syötöt: 2
xG: 16,8

Superkausi. Danny Ings, 28, oli viime kautta ennen tehnyt yli 20 maalia viimeksi Burnleyn riveissä Mestaruussarjassa kaudella 2013-14. Burnley nousi tuolloin Valioliigaan ja Ings jatkoi maalien mättämistä. Kaudella 2014-15 Ings tykitti sarjanousijan riveissä komeat 11 osumaa. Sen jälkeen tuli surullisen kuuluisa Liverpool-reissu, joka oli viedä miehen mennessään.

Paikka löytyi kuitenkin Southamptonista, jossa kausi 2018-19 meni loukkaantumisten takia pilalle ja tilastoihin merkattiin seitsemän maalia 24 ottelussa. Se oli kuitenkin tyyntä myrskyn edellä.

Tällä kaudella Ings pelasi ehjänä ja tulosta tuli. Kausi alkoi varovasti, kun ensimmäisen kuuden ottelun jälkeen tilastoissa oli vasta yksi maali ja yksi maalisyöttö. Southampton oli ajautumassa väärille raiteille. Kaudesta oli kovaa vauhtia tulossa täysi pannukakku.

Ings löysi maalihanat lopullisesti marraskuussa, jonka jälkeen Southampton hiljalleen myös hivuttautui pois sarjan häntäpäästä. Yksi tärkeimmistä syistä siihen oli Danny Ings.

Sensaatio. Danny Ings pelasi elämänsä kauden. Kuva: Getty Images.

Ings teki lopulta 22 maalia, joista yksi tuli rangaistuspotkusta. Huomionarvoista on se, että jos rangaistuspotkusta tulleet maalit otetaan pois laskuista, Ings olisi ollut Valioliigan maalikuningas. Tosin kertaalleen Ings myös epäonnistui pilkulta.

Ingsin osumat tulivat pääasiassa boksin sisältä ja nimenomaan niin, että mies oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän osaa liikkua erinomaisesti boksin sisällä varsinkin laidoilta tulevissa hyökkäyksissä. Ings tietää, mistä maalit tehdään ja hakeutuu juuri ratkaisevalla hetkellä vapaaksi. Sen lisäksi Ings on erinomainen ohjaamaan pallon maaliin lähietäisyydeltä vaikeasta asennosta.

1. Jamie Vardy, Leicester

Ottelut: 35
Maalit: 23 (4 rp.)
Syötöt: 5
xG: 19,8

Jamie Vardyn tarina rakkaan seuransa Sheffield Wednesdayn hylkäämästä raakileesta Valioliigan maalikuninkaaksi on vertaansa vailla. Vardy on tehnyt valtavan määrän töitä ollakseen 33-vuotiaana Valioliigan paras hyökkääjä. Vardyn tinkimätön asenne on tehnyt jopa vaikutuksen Wednesdayn verivihollisen Sheffield Unitedin manageriin Chris Wilderiin, joka on saanut pubissa pudotella maan pinnalle niitä, jotka ovat uhonneet pystyvänsä samaan kuin Vardy, jos jos-sanaa ei olisi.

Vardy on kehittänyt itsestään aseen, joka tuottaa Valioliigassa kaudesta toiseen tulosta. Huomionarvoista on myös se, miten upeasti Vardy sopii nimenomaan Leicesteriin ja nopeaan tilanteenvaihtojalkapalloon. Vardy ei tekisi 20 maalia Manchester Cityn ykköshyökkääjänä, mutta Leicesterissä hän on pitelemätön, koska rooli palvelee hänen vahvuuksiaan.

Maailmassa ei löydy luultavasti toista niin vaarallista tilanteenvaihtohyökkääjää kuin Vardy. Vardyn luoma uhka puolustuslinjalle on koko ajan niin suuri, että topparien on laskettava omaa linjaansa alemmas vain jotta puolustajat ehtisivät paremmin Vardyn perään. Eivätkä he siltikään ehdi.

Vaikka Vardyn tilastoista näkyy vain maalit, on hänen panoksensa paljon enemmän. Nuuskaava hyökkääjä nimittäin on usein se pelaaja, joka käynnistää repivällä hyökkäyksellään Leicesterin positiivisen tilanteenvaihdon. Aina palloa ei pelata suoraan Vardylle, vaan esimerkiksi kymppialueelle auenneeseen tilaan, joka syntyy Vardyn tekemästä juoksusta.

Mikäli pallo pelataan Vardylle puolustuslinjan selustaan, on se lähes poikkeuksetta vaarallinen hyökkäys. Vardy petaa myös yllättävän paljon tekopaikkoja muille pelaajille, keskimäärin 0,95 syöttöä, jotka päättyvät laukaukseen ottelua kohden. Vardyn syöttöodottama oli 6,37, kun tilastoihin merkattiin lopulta ”vain” viisi maalisyöttöä.

Vardy on osoittanut kuuluvansa Valioliigan huipulle, ja sitä myöten koko maailman huipulle. Stocksbridgen, Halifax Townin ja Fleetwoodin kautta lopulta Leicesteriin tiensä 1,24 miljoonalla eurolla löytänyt Vardy on elävä esimerkki siitä, että kova työnteko palkitaan. Vardy ei ole saanut mitään ilmaiseksi, ja siksi hän – jos kuka – ansaitsee tämän kunnian ehdoitta.

Kunniamaininnat:
Pierre-Emerick Aubameyang, joka pelasi pääosin laidalla, Teemu Pukki, Raúl Jiménez.

Lähteet: Understat, WhoScored, Transfermarkt, fbref

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


PÄIVÄN VIHJE: MANCHESTER UNITED – LEICESTER

Leicesterin loppukauden ohjelma on hurja! Onko Kelechi Iheanachosta Manchester Unitedin kaatajaksi?