Tottenham voitti sunnuntain viimeisessä valioliigaottelussa Brightonin luvuin 2-1 kotikentällään. Kyseenalaisten VAR-tuomioiden värittämän kamppailun ratkaisijaksi nousi vaihdosta sisään tullut Gareth Bale, joka teki toisella puoliajalla ensimmäisen maalinsa Tottenhamille sitten toukokuun 2013.

Tottenham Hotspur

@SpursOfficial
𝗙𝗨𝗟𝗟-𝗧𝗜𝗠𝗘: @GarethBale11 comes off the bench to grab the winner and send us up to second in the @premierleague table!

⚪️ #THFC 2-1 #BHAFC 🔵

Tottenham laittoi vieraat ahtaalle avausvihellyksestä lähtien. Brighton-debytantti Robert Sánchez joutui tolppien välissä heti tositoimiin pitääkseen Sergio Reguilónin laukauksen ja Erik Lamelan keskityksen poissa vaara-alueelta.

11 minuutin pelin jälkeen maalihanat kuitenkin aukesivat, kun Adam Lallanan tulkittiin rikkoneen Harry Kanea rangaistusalueen sisäpuolella. Lallana hyppäsi puskemaan palloa ja tarkoituksella alle juossut Kane kaatui alueen rajalla maahan.

Erotuomari Graham Scott vihelsi tilanteesta ensin vapaapotkun, mutta VAR ylensi tuomion Tottenhamin pilkuksi. Tilanne herätti parranpärinää, sillä tuomio olisi kenties pitänyt mennä toiseen suuntaan.

Gary Lineker

@GaryLineker
Thought @HKane bought that one. Just backed into Lallana and also not convinced it was inside the box.

Matt Law

@Matt_Law_DT
Having watched the penalty incident back a few times, I'm convinced it's actually a foul by Kane on Lallana. He seems to look at him and then purposefully back into him. Surely dangerous play.

Kane astui kuitenkin itse pallon taakse ja upotti pelivälineen varmasti sisään. Kyseessä oli hänen ensimmäinen valioliigamaalinsa rangaistuspotkusta Tottenhamin kotiottelussa sen jälkeen kun seura muutti sen uudelle stadionille huhtikuussa 2019.

Sky Sports Statto

@SkySportsStatto
⚽️ Harry Kane scores his 1st home PL penalty since Tottenham moved to their new stadium - his last was v Arsenal at Wembley in March 2019

22 minuutin kohdalla Leandro Trossard haki pilkkua kentän toisessa päässä. Matt Doherty piti belgialaishyökkääjän kovakouraisesti kurissa, kun hän yritti päästä kiinni Ben Whiten matalaan keskitykseen. VAR tarkasteli tilannetta hetken, mutta ei tulkinnut repimistä rangaistuspotkun arvoisena. Tottenhamilla kävi tilanteessa tuuri.

Tottenhamin pirteä hyökkäyspelaaminen ottelun avausvartilta hyytyi jakson loppua kohden ja Brighton kävi paljon lähempänä pelin toista maalia. Ensimmäinen puoliaika tuli kuitenkin päätökseen Tottenhamin 1-0-johdossa.

Toisella puoliajalla Brighton jatkoi tasoitusmaalin jahtaamista. 58 minuutin pelin kohdalla vieraat siinä onnistuivatkin. Solly March riisti pallon Pierre-Emile Højbjerg’lta kyseenalaisella liukutaklauksella, jonka jälkeen Brighton iski vastaan. Pascal Groß levitti pallon Tariq Lampteylle rangaistusalueen sisällä ja 20-vuotias laitapuolustaja sijoitti sen tarkasti vasempaan alakulmaan. Kyseessä oli nuorukaisen ensimmäinen maali Valioliigassa, mutta sitäkään ei juhlittu ennen useiden minuuttien VAR-tarkastusta.

Squawka Live

@Squawka_Live
20-year-old Tariq Lamptey celebrates the first goal of his senior career. 💫

Tasoituksen myötä Tottenhamin oli pystyttävä taas parempaan kentän hyökkäyspäässä. José Mourinho otti kerran tolppaan laukoneen Lamelan pois kentältä pelin 70. minuutilla ja heitti Balen kehiin. Walesilaishyökkääjä loikin Kanelle heti hyvän maalipaikan, mutta englantilaiskärki tuikkasi pallon lähietäisyydeltä tolppaan.

73 minuutin kohdalla Bale ei enää syöttänyt, vaan otti itse vastuun maalinteosta. Reguilón keskitti pallon boksiin, josta hänen entinen joukkuetoverinsa Real Madridista puski sen voimalla sisään. Kyseessä oli Balen ensimmäinen maali Valioliigassa hänen Tottenham-paluunsa jälkeen.

Premier League

@premierleague
7️⃣ years & 1️⃣6️⃣6️⃣ days later...

@GarethBale11 scores his first @SpursOfficial goal since netting on his farewell appearance for the club v Sunderland back in May 2013

#TOTBHA

Brighton ei onnistunut murtamaan Tottenhamin puolustusrymitystä toistamiseen, vaan hävisi ottelun 1-2-lukemin. Tulos nostaa Mourinhon Liljanvalkoiset sarjataulukon toiselle sijalle ja jättää Graham Potterin Lokit sarjataulukon 16. sijalle.